Pátek 19. července 1991

Poslankyně SN J. Petrová: Vážení kolegové, padlo zde několik pozměňujících návrhů, takže my bychom podle jednacího řádu, měli hlasovat postupně podle pořadí, jak byly předneseny. Já bych se vás napřed zeptala, jestli je možné, abychom slova "doporučuje" a "žádá" a "plně důsledně" - jestli bychom to mohli akceptovat bez hlasování. Potom bychom mohli hlasovat jako o prvním pozměňujícím návrhu kolegy Kučery a druhém pozměňujícím návrhu kolegy Soldáta. V takovém pořadí byly podány.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pardon, já sleduji, že někteří poslanci odcházejí, což ve mně vzbuzuje údiv - z horních lavic. Abychom byli usnášení schopní. Promiňte, nesledoval jsem teď vaše závěrečné vystoupení, vaši žádost, nebo co jste chtěla.

Poslankyně SN J. Petrová: Já sem se obrátíla na kolegy poslance, abychom drobné návrhy ve smyslu "žádá" změnili za "doporučuje" a "plně" zaměnili za "důsledně" - abychom mohli přijmout poslední úpravu, abychom teprve potom hlasovali o pozměňovacích návrzích kolegy Kučery, Soldáta a Novosáda, ohledně majetku Svazu mládeže.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já jsem předpokládal, že po konzultaci s předkladateli pozměňovacích návrhů, že jste upravili konečné znění. Já mám pocit, že by to snad bylo možno učinit.

Poslankyně SN J. Petrová: Já bych si osvojila slovní změny ve slově "žádá plně" na "důsledně" a potom bych se připojila k návrhu kolegy Kučery a Soldáta, jsou v podstatě totožné, takže mohu dát přednost návrhu kolegy Kučery, tam není tak velký rozdíl, a osvojila bych si návrh kolegy Novosáda ohledně majetku SSM.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kolega Pospíšil ještě s technickou připomínkou.

Poslanec SL J. Pospíšil: Myslím, že by to šlo akceptovat až na to, že žádáme závěrečnou zprávu. My nevíme, jestli to bude do té doby provedeno úplně; a já se domnívám, že teprve vláda po dokončení, když to stihne udělat všechno podle toho zákona, pak to bude závěrečná zpráva. Myslím, že to slovo "závěrečná" bychom tam dávat neměli bez ohledu na to, jestli omylem byla v nějaké předchozí rezoluci, nebo nebyla.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Upozorňuji, že rozpravu jsme ukončili, mohou být jen technické připomínky ke znění textu.

Poslanec SL P. Kučera: Nezbývá mi, než zopakovat, že to je terminus technicus, který se tady už objevil - závěrečná zpráva, vláda s ním souhlasila.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, nepomohl byste společně s navrhovatelkou upravit konečné znění usnesení? Můžeme to přednést.

Poslankyně SN J. Petrová: Já si myslím, že by možná byl dobrý návrh kolegy Pospíšila. Já jsem si tady našla usnesení vlády číslo 901, kde je úkol stanoven, co musí vláda splnit, a zde se mluví o předložení zprávy o převzetí majetku a ne o předložení závěrečné zprávy. To slovo tady používáno není. Já bych si dovolila přečíst závěrečnou úpravu usnesení.

"Federální shromáždění ČSFR žádá vládu České a Slovenské Federativní Republiky, aby důsledně využívala znění ústavního zákona číslo 496/1990 Sb., o navrácení majetku KSČ lidu ČSFR a zákona číslo 497/1990 Sb., o navrácení majetku SSM." Není to v pořádku? Já se omlouvám, ten majetek SSM musí být jako druhá věta. Takže v první větě by byl pouze "majetek KSČ" - a dále bych pokračovala - "včetně jeho preambule a z tohoto hlediska opět posoudit opatření, která v této oblasti přijala."

Jako druhou větu bych doplnila: "Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky žádá vládu České a Slovenské Federativní Republiky, aby předložila Federálnímu shromáždění zprávu o majetku SSM zákon 497/1990 Sb. tak, aby obě tyto zprávy mohly být projednány na 17. společné schůzi sněmoven Federálního shromáždění."

(Řízení schůze převzal předseda SL R. Battěk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dám hlasovat nejprve ve Sněmovně lidu. Kdo souhlasí s uvedeným usnesením, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.)

(67) Šedesát sedm.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (8) Osm.

Sněmovna lidu návrh usnesení schválila.

Nyní bude hlasovat Sněmovna národů jako celek. Kdo souhlasí s navrženým usnesením, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.)

(71) Sedmdesát jedna.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (12) Dvanáct.

Konstatuji, že obě sněmovny souhlasným hlasováním schválily návrh předloženého usnesení.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 184, SL č. 294, SN č. 303)

Dovolte, abych ještě před volbou vyřídil jeden bod našeho pořadu. Je zde oslovení: Vážené dámy, vážení pánové, dnes dopoledne byla na návrh poslance Filipa Šedivého zařazena na program naši schůze interpelace, která se týká porušení kompetenčního zákona. Interpelovaným je předseda federální vlády pan Marián Čalfa. Prosím poslance Filipa Šedivého, aby přednesl svou interpelaci.

Poslanec SN F. Šedivý: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, jedná se o interpelaci na pana Mariána Čalfu:

Vážený pane premiére, využíváme svého ústavního práva a interpelujeme ve věci vytváření akciových společností Transpetrol a Transgas. V prosinci loňského roku jsme přijali pod číslem 556 novelu ústavního zákona o československé federaci, kde se v článku 4 odst. 4 říká, že zákon Federálního shromáždění stanoví vlastnictví k ropovodům, transitnímu plynovodu a nadřazeným rozvodným sítím k přenosu elektrické energie.

Přes toto ustanovení ústavního zákona dochází k dohodám mezi vládami obou republik o dělení majetku, který je ve vlastníctví federace. Tyto dohody jsou, podle našeho názoru, od počátku neplatné.

Dále tyto dispozice s majetkem federace předpokládají výjimku ze zákona č. 92/1991 Sb., o převodu státního majetku.

Vážený pane premiére, předmět interpelace by se dal shrnout do těchto tří otázek, na které, vzhledem k akutnímu nebezpečí z prodlení požadujeme odpovědět neprodleně.

1. Byla federální vládou udělena výjímka ze zákona č. 92/1991 Sb.?

2. Pokud byla, kdo ji a jakým právem udělil?

  1. Jak se stará federální vláda o majetek svěřený federaci ústavním zákonem?

Součástí této interpelace je zároveň otázka na pana generálního prokurátora federace, kde žádáme o zodpovědění jediné otázky. Jak je možné, ze ministerstva republikových vlád bez povšimnutí porušují ústavní zákon č. 556/1990 Sb.?

Předem děkujeme za vysvětlení a odpovědi ve zkrácené lhůtě.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, jakou zkrácenou lhůtu žádáte? (Poslanec SN F. Šedivý: Do týdne.) Dáme o tom hlasovat. Vyslechli jste interpelace poslance Šedivého. Jak mě bylo řečeno, pan poslanec Šedivý mluvil o tom s panem předsedou vlády.

Poslanec SN F. Šedivý: Interpelaci se mnou podepsal kolega Miloslav Soldát ze Sněmovny lidu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jsme usnášení schopní. Poslanci budou hlasovat o zkrácení lhůty na odpověď interpelace poslance Šedivého. Táži se poslanců ze Sněmovny lidu, kdo souhlasí se zkrácenou lhůtou na odpověď, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.)

  1. Šedesát.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (15) Patnáct.

Sněmovna lidu návrh na zkrácenou lhůtu přijala. Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů. Kdo souhlasí se zkrácením lhůty, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.)

  1. Šedesát jeden.

Kdo je proti? (3) Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (19) Devatenáct.

Obě sněmovny souhlasným hlasováním přijaly návrh na zkrácení lhůty pro odpověď na interpelaci poslance Šedivého.

(Poznámka redakce: usnesení SL č. 296, SN č. 304)

Ještě jednu žádost má pan poslanec Kováč. Obdržel odpověď na interpelaci a rád by ji jako naléhavou vyslovil. Chce vás seznámit s výsledkem interpelace.

Poslanec SN L. Kováč: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia, v priebehu dňa som dostal list od federálneho ministra spojov Ing. Ehrenbergera, ako odpoveď v skrátenom termíne na interpeláciu poslancov VPN a KDH vo veci kompetencie v rezorte spojov. Dovoľte, aby som vám ju prečítal.

"Vážený pán poslanec, vzhľadom na to, že obsah interpelácie súvisí s rokovaniami, ktoré začali na úrovni premiérov vlád ČSFR, Českej republiky a Slovenskej republiky s tým, že na spoločnom rokovaní dňa 17. 7. 1991 bolo dohodnuté, že sa ustanovujú dve pracovné skupiny, legislatívna a odborná, ktoré budú posudzovať problém kompetencií a ďalších súvislostí, vznikol predpoklad, že sa podstatná časť problémov, o ktorých sa zmieňujete v interpelácii, v krátkom čase vyrieši.

Preto sa nazdávam, že by nebolo teraz vhodné predkladať vám len neúplné vyjadrenie. V konečnej odpovedi sa vezme do úvahy výsledok rokovania premiérov, závery pracovných skupín a výsledok posúdenia federálnou vládou. "

Tento postup som dohodol s predsedami jednotlivých výborov Federálneho zhromaždenia.

Navrhujem, aby odpoveď bola prerokovaná na 17. spoločnom zasadnutí Federálneho zhromaždenia.

So zdôvodnením, uvedenom v liste, klub poslancov VPN i já súhlasíme a žiadame predsedníctvo Federálneho zhromaždenia o zaradenie tejto súhrnnej odpovede na 17. spoločnú schôdzu na druhý deň jednania.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Kováčovi. Dovolte, abych zde přečetl několik oznámení.

Žádáme poslance, aby si z poslaneckých lavic odnesli všechny své věci, jinak je uklízečky uklidí do skartace.

Prosím ještě o klid.

Pan předseda říká, že doufá, že zde nikdo z poslanců nezůstane.

Mám ještě jedno oznámení: Ústavně právní výbory Federálního shromáždění se setkají k odsouhlasení usnesení k tisku 740 hned po volbě předsedy kontrolního orgánu Federálního shromáždění v předsíni při poslaneckých skříňkách. To je oznámení pana poslance Kontry. Proto prosím členy ústavně právních výborů, aby volili mezí prvními.

Ještě pan poslanec Sokol by rád sdělil něco sněmovnám.

Místopředseda SN J. Sokol: Vážené Federální shromáždění, já jsem vás tady zval na slavnost s Američany. Kolega Kobylka tady připravil papír - kdo se na něj podepíše, dostane pozvánku, kde bude presně datum, kdy ti lidé tady budou. Kdo má zájem, chtěl by sem přijet, podepište se tady na ten papír.

A pak bych chtěl, kolegové, upozornit na jeden tisk, který nám sem dala Kancelář. Potěšil mě a chtěl bych, doufám i vaším jménem, poděkovat Kanceláři, že přes všechna nedorozumění, ke kterým stále dochází, bychom jim chtěli popřát pěkné prázdniny a další úspěch v činnosti. Doufám, že mě slyší. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Sokolovi a dovolte nyní, abych přistoupil k volbě předsedy zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění.

17. července jsme zvolili členy zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění. Podle usnesení Federálního shromáždění 157 ze dne 3. července 1991 bylo stanoveno v bodě 11, že po zvolení všech členů kontrolního orgánu, zvolí obě sněmovny jeho předsedu. Prosím o klid ve sněmovnách.

Pro volbu předsedy kontrolního orgánu platí přiměřeně řád upravující volbu předsedy Federálního shromáždění a prvního místopředsedy Federálního shromáždění. Návrh kandidátů na funkci: Július Bobovnický a Ladislav Kováč. Jsou nějaké připomínky nebo doporučení k tomuto návrhu? (Připomínky nejsou.) Mohli bychom přistoupit k volbě. Konstatuji, že pro tuto volbu využíváme komisí, které byly zvoleny pro volbu generálního inspektora; jde o tyto členy za Sněmovnu lidu: Michal Bláha, Július Bobovnický (námitky z pléna), Bobovnický, protože byl navrhován kandidátem nemůže být členem komise; Miroslav Jansta, Aleš Kladivo, Jindřich Konečný, Ladislav Molnár, Ladislav Niedoba, Zuzana Tvrdá.

Ze Sněmovny národů: Jaroslav Cuhra, Josef Mečl, Alena Ovčačíková, Jaromír Patočka, Jan Štern, Rafael Ambros, Martin Kontra, Jozef Olej, Jozef Šedovič, Daniel Vincze.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP