Středa 2. října 1991

Společný zpravodaj výborů SL L. Kudláček: Vážené Federální shromáždění, dříve než budeme pokračovat hlasováním o pozměňovacích návrzích, dovolte mi dvě připomínky, které měly být vzneseny včera jako - řekněme - legislativně technické úpravy návrhu společné zprávy. Nestalo se tak, byli jsme na to upozorněni dnes, takže nejdříve řeknu o co jde, pak požádám, zda nemá nikdo námitek, aby toto bylo zahrnuto z naší strany do společné zprávy.

První věc se týká § 3 odst. 1 písm. c) body 8 a 9, tj. výčet druhů činnosti, které nejsou živnostmi. Tam došlo k tomu, že při zpracování společné zprávy byly na základě usnesení výborů vypuštěny slepé odkazy na předpisy, které ve skutečnosti nejsou. Text však zůstal. Vyžaduje to tedy úpravu v bodě 8 - vypustit slova "oprávněných inženýrů", bod 9 vypustit celý. Takto nám to bylo vysvětleno. Jinak by text tedy byl zmatečný.

Druhá věc také patří do § 3. V odstavci 2 bylo z původního návrhu vyškrtnuto "činnost provozování asanačního podniku". Protože samotným vyškrtnutím by tedy zůstala automaticky živností volnou, což není možné, ale při zpracování společné zprávy to bylo opomenuto, je nyní třeba to zařadit do některé z příloh, a sice přílohy 3, v níž jsou živnosti koncesované. Příslušné odborné způsobilosti a vyplnění kolonek, které je uvádějí, by vypadalo asi takto: V prvním sloupci by byl asanační podnik, ve druhém odborná způsobilost podle § 25 odst. 2 zákona o veterinární péči, ve třetím splnění podmínek podle § 21 zákona o veterinární péči - příslušným orgánem by bylo ministerstvo zemědělství a výživy příslušné republiky. V poznámce je zákon č. 87/1987 Sb., o veterinární péči ve znění zákona č. 239/1991 Sb.

Tyto dvě změny bychom tedy rádi s vaším svolením zahrnuli do společné zprávy. Ptám se, zda má někdo námitky proti tomu. Jestliže nejsou, můžeme tak učinit a pokračovat v hlasování o pozměňovacích návrzích.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má společný zpravodaj poslanec Roubal.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Vážené kolegyne poslankyne, vážení kolegovia poslanci, pretože tu včera došlo k okolnostiam, ktoré súviseli s hlasovacím zariadením, chcel by som začať pozmeňovacím návrhom k § 5 a do určitej miery ho spresniť, pretože i tu, za predsedníckym stolom, vznikla tiež včera určitá nervozita.

V rámci spravodajskej správy som si osvojil legislatívnu skratku, ktorú navrhol predkladateľ, pán podpredseda Rychetský, a síce namiesto "zastávajúci vedúce postavenie" v § 5 by to v zmysle Zákonníku práce znelo "funkcie vedúcich pracovníkov". Tiež by som požiadal, či je potrebné o tomto hlasovať. Keď nie sú pripomienky, navrhol by som, aby tento text bol prijatý automaticky.

Na základe tohto by som sa vyjadril k pozmeňovacím návrhom k § 5. Urobil som to už včera. Navrhujem, aby sa o nich hlasovalo postupne. Súhlas alebo odporúčania zo strany ako nás spravodajcov, tak i zo strany vlády, je len k návrhu poslanca Malinu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Trvá pan poslanec Jedinák na tom, aby se hlasovalo na jeho návrhu i po těchto vysvětleních? (Netrvá.) Děkuji. Pane zpravodaji, formulujte přesně návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Jedná sa o návrh poslanca Malinu, doplnenie § 5 ods. 3 o znenie: "akciové spoločnosti, kde rozhodujúci podiel akcií je vo vlastníctve štátu".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je tím uspokojen současně poslanec Šilhán, který dával pozměňující návrh?

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: K pánu poslancovi Šilhanovi by som sa vyjadril, že jeho pozmeňovací návrh do určitej miery, vzhľadom k tomu, čo som povedal predtým, zužuje okruh týchto ľudí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasujeme o pozměňujícím návrhu poslance Maliny. Ptám se poslanců, kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(SN - ČR 56, SR 48, SL 95) Děkuji. Kdo je proti?

(SN - ČR O, SR O, SL O) Děkuji.

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 1, SR 0, SL 9)

Návrh obě sněmovny přijaly.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďalší pozmeňovací návrh je návrh pána poslanca Šilhana, ku ktorému som sa už vyjadril, spravodajcovia ho neodporúčajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Šilhán má technickou poznámku, ale během hlasování bychom se neměli uchylovat k technickým poznámkám.

Poslanec SL V. Šilhán: Já mám záznam toho, co jsem říkal, a tam je to poněkud jinak. To znamená, že to, co dostali poslanci do lavic jako pozměňující návrh, poněkud zkresluje můj návrh. Já to přečtu znovu. Rád bych navrhl tuto změnu - cituji ze záznamu - § 5 odst. 3 místo znění, které je tam uvedeno, navrhuji - to je ta citace :"Zaměstnanci státních podniků a státních organizací ve funkcích, do kterých byli jmenováni nebo voleni, nemohou provozovat živnost v oboru, ve kterém je podnikatelem jejich zaměstnavatel."

To, co je předloženo do lavic, je poněkud zkresleno. A pak to pokračuje "podmínky stanoví zvláštní zákon".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Osobně mám za to, že není třeba o tom hlasovat, protože tak, jak byla řečena úprava formulace, místo "vedoucí postavení", myslím, že tím je to kompenzováno. Ale prosím zpravodaje, ať se k tomu ještě vyjádří, abychom nehlasovali zbytečně.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Fyzické osoby, zastávajúce v štátnych podnikoch a v štátnych organizáciách funkcie vedúcich pracovníkov, nemôžu vykonávať živnosť v odbore, v ktorom je podnikateľom ich zamestnávateľ. Podmienky stanoví zvláštny zákon - takéto znenie je v súčasnej dobe prijaté s dodatkom, že sa to týka len akciových spoločností, kde rozhodujúci podiel akcií je vo vlastníctve štátu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: A vedoucí pracovníci jsou do funkcí jmenováni nebo voleni. Takže já myslím, že to je kompenzováno.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ako sme to prehodnocovali, tak nie všetci pracovníci sú do týchto funkcií volení, alebo menovaní, a vyjadril som sa, že sa jedná o zúženie nášho textu a z toho dôvodu ho ako spravodajcovia neodporúčame a tiež ho neodporúča ani vláda.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Poslanec Šilhán trvá na hlasování o svém návrhu.

Kdo je pro pozměňující návrh poslance Šilhána, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 11, SR 10, SL 33) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 9, SR 1, SL 3) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 37, SR 34, SL 73) Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďalší pozmeňovací návrh, je pozmeňovací návrh pána poslanca Kincla. Týka sa § 6 odstavec 1 písm. c), týka sa pojmu "bezúhonnosť", aby bol nahradený pojmom spoľahlivosť".

Tu by som chcel upozorniť kolegov, že "spoľahlivosť" je zvláštna podmienka, ktorá sa zohľadňuje pri koncesovaných živnostiach a táto podmienka je vysvetlená v § 27 ods. 2.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se pana poslance Kincla, zda i po vysvětlení, kterého se sněmovnám včera dostalo z úst pana místopředsedy, trvá na hlasování o svém pozměňujícím návrhu?

Poslanec SL J. Kincl: Hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 3, SR 7, SL 19) Děkuji.

Kdo je proti? (SN - ČR 29, SR 19, SL 58) Děkuji. Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 21, SR 17, SL 27) Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal:Ďalší pozmeňovací návrh definuje stratu spoľahlivosti a pán poslanec Kincl tento návrh sťahuje.

Ďalší pozmeňovací návrh, je návrh pána poslanca Černého. Ten spravodajcovia taktiež neodporúčajú. Neodporúča ani vláda, pretože pojem definovaný pánom poslancom Černým zužuje pojmy, ktoré sú stanovené v zákone. Zákaz činnosti je samostatný trestný čin.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Černý trvá na hlasování? (Ano)

Budeme hlasovat. Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 5, SR 8, SL 8) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 11, SR 13, SL 26) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 42, SR 21, SL 66) Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Potom je tu totožný návrh pána poslanca Černého a pána poslanca Bratinku, na vypustenie odstavca 2 písm. b) v § 6. Taktiež spravodajcovia ani predkladateľ neodporúčajú.

Včera to dosť podrobne vysvetlil pán podpredseda vlády.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 16, SR 2, SL 9) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 14, SR 14, SL 29) Děkuji.

Zdržel se hlasování?

(SN - ČR 26, SR 26, SL 65) Děkuji.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Pozmeňovací návrh pána poslanca Černého k § 8, vypustiť tento paragraf. Taktiež ani vláda, ani spravodajcovia neodporúčajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Předpokládám, že pan poslanec Černý trvá na svém návrhu. Hlasujeme.

Kdo je pro uvedený pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 7, SR 2, SL 6) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN - ČR 24, SR 21, SL 44) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 27, SR 18, SL 53) Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Dovoľte, aby o ďalších pozmeňovacích návrhoch pána poslanca Kincla k § 11 a k § 13 - upozorňujem, že nie k § 17 - bolo hlasované súčasne. Jedná sa o nahradenie pojmu "neprodlene" pojmom "do 15 dní".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Zřejmě pan poslanec Kincl stahuje.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďalší pozmeňovací návrh je opäť návrh pána poslanca Kincla. Jedná sa o § 17, kde doteraz nebola stanovená lehota. Pán poslanec navrhuje túto lehotu: "oznámi v lehote jedného kalendárneho mesiaca živnostenskému úradu". Chcel by som požiadať pána poslanca, aby bolo možné vypustiť slovo "kalendárneho". Pozmeňovací návrh teda znie: "oznámi v lehote do jedného mesiaca živnostenskému úradu". Pán poslanec Kincl s tým súhlasí. Tento pozmeňovací návrh odporúčame, odporúča ho i vláda.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slyšeli jste, že tento pozměňovací návrh je doporučován všemi, nejen navrhovatelem.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 56, SR 42, SL 91.) Děkuji.

Kdo je proti? (0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 4, SR 0, SL 10.)

Pozměňovací návrh byl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďalší

pozmeňovací návrh je z § 17 vypustiť odstavec 3. Je to pozmeňovací návrh poslanca Bratinku. Chcel by som upozorniť, že požiadavka Českej národnej rady a Slovenskej národnej rady bola, a v tomto zákone je to uplatnené, že koncesia sa nevydáva len v nadväznosti na osobu živnostníka, ale koncesia sa vydáva i v nadväznosti na prevádzku. Z tohto dôvodu nie je možné odporučiť pozmeňovací návrh pána poslanca Bratinku. (Poslanec Bratinka návrh sťahuje.)

Ďalšie dva pozmeňovací návrhy sú od pána poslanca Konečného a to k § 22. Poslanec navrhuje vypustiť slová: "ako aj príslušného živnostenského spoločenstva, ak je zriadené.

Pokiaľ pán poslanec návrh nestiahne, rozdelil by som ho do dvoch problémov. Prvý problém spočíva v tom, že do celého zákona sme sa snažili určitým spôsobom zapracovať pojem živnostenského spoločenstva vzhľadom k tomu, že je predpoklad, že tieto živnostenské spoločenstvá budú vznikať a vytvorí sa aj potreba ich vzniku. Nie je možné ich juridikovať priamo zákonom. Je tu jedna z možností, kedy sa majú možnosť tieto živnostenské spoločenstvá vyjadrovať. Z toho dôvodu nemôžeme súhlasiť s prvou časťou.

Čo sa týka druhej časti, chcel by som upozorniť pána poslanca Konečného, že sa nám zdá, že je to dosť podrobne riešené v § 69 odst. 2. Ani spravodajcovia, ani predkladateľ nesúhlasia s týmto návrhom ani ako s celkom, ani čiastočne.

Poslanec Konečný : Prosím hlasovat o druhé části návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Čili budeme hlasovat o druhé části návrhu poslance Konečného. Navrhovatel respektive zpravodajové nedoporučují.

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 0, SR 1, SL 7)

Kdo je proti?

(SN - ČR 12, SR 10, SL 12) Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 46, SR 31, SL 76)

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Ďalej nasleduje návrh pána poslanca Kincla. Pretože bol vysvetlený, poslanec Kincl návrh sťahuje.

Ďalej je tu pozmeňovací návrh pána poslanca Haška, ktorý sme si dovolili spoločne s pánom poslancom upraviť. Návrh sa týka § 31 ods. 5. Navrhoval by som, aby vznikol nový ods. 6 a ďalšie odseky by sa prečíslovali. Takže § 31 ods. 6 by znel takto:

"Podnikateľ na seba preberá zodpovednosť pred kontrolným orgánom za hodnoverné preukázanie spôsobu získania tovaru a materiálov."

Podpredseda vlády s týmto znením súhlasí, obaja spravodajcovia tiež súhlasia.

Předsedající první místopředseda Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN - ČR 57, SR 43, SL 85)

Kdo je proti ? (0)

Kdo se zdržel hlasování ?

(SN - ČR 4, SR 3, SL 9)

Tento pozměňovací návrh sněmovny schválily. Společný zpravodaj výborů SN M. Roubal: Nasleduje pozmeňovací návrh pána poslanca Malinu, a to vypustiť z § 31 ods. 2 písm. c). K tomu sa ako spravodajcovia nemôžeme vyjadriť, vzhľadom k tomu, že tieto návrhy zazneli i pri prejednávaní vo výboroch. Nechávame to na rozhodnutí snemovní.

Je škoda, že nezaznel pozmeňovací návrh vypustiť ďalšie písmená d) a e). Z toho dôvodu, že sú ďaleko problematickejšie ako bo c).

Znovu opakujem, jedná sa o to, vypustiť z § 31 ods. 2 písm. c). Spravodajcovia sa nevyjadrujú, predkladateľ nesúhlasí.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP