Středa 2. října 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánovi poslancovi, ako ďalší vystúpi poslanec Ján Sokol za Klub občianskeho hnutia.

Poslanec SN J. Sokol: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, vážení hosté, ač to bylo Občanské hnutí, z jehož iniciativy tento zákon vznikl, nemluví se mi k němu lehce. Dovolte mi tedy nejprve několik osobních slov. Vám mladším se snáze mluví o tom dlouhém období, které máme, chvála Bohu, za sebou, protože jej vidíte jako jeden uzavřený celek a může se vám zdát, že to je všechno jedna a tatáž věc. My, kteří jsme tuto dobu prožívali, si takový pohled nemůžeme dovolit. Mluvím ze zkušenosti a nyní prosím, abyste mi prominuli tato slova, vím ze zkušenosti člověka, který býval ve třídě jediný, kdo nebyl v Pionýru, kdo nebyl členem ČSM, později SSM atd. A přece právě z tohoto pohledu musím říci, že nemohu přenést přes srdce, aby se celá tato doba zabalila do jednoho pytle a označila jako jedno období komunismu. A zejména, aby se o všech, kteří se této doby zúčastnili, na druhé straně než jsme stáli my, abychom tyto lidi označili - všichni jsou stejní.

Vážení přátelé, byl bych rád, kdybyste mi tuto zkušenost věřili. Nemohu chtít po mladších, aby ji sdíleli, protože ji neudělali. Ale byl bych rád, kdybyste mi věřili, že my starší ji takto prožíváme. Bylo tady řešeno, že smyslem tohoto zákona není postih a není trest. Kolega Benda mluvil o tom, že se nejedná o pomstu. To jistě ne. Ale odvolal bych se na to, o čem mluvil pan zpravodaj kolega Farkaš, že smyslem tohoto zákona není trestní odpovědnost. Domnívám se, že je velmi důležité, abychom tento fakt samotným zněním, na kterém bych také rád trval, samotným zněním zákon nezpochybnili. To znamená, účelem tohoto zákona není zúčtovávat odpovědnost za to, co tu bylo, protože potom by to skutečně musel být zákon povahy trestní, ale naopak, jak zde zdůraznil kolega Benda - obrana demokracie dnes a do budoucna.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, nemohu si pomoci, ale nemohl bych považovat za obranu demokracie, kdyby tento zákon postihoval lidi, kteří se o vytvoření demokracie v naší zemi podstatně zasadili, kteří se proti komunismu dokázali bránit v dobách, kdy většina z nás z toho měla strach.

Proto bych na vás apeloval, abyste na tuto stránku věci dávali při hlasování dobrý pozor, protože kdybychom tento fakt přehlédli, zpochybníme platnost, přípustnost a demokratičnost zákona samého.

Naše veřejnost od zákona samozřejmě očekává ještjiné věci, praktičtější, zejména pohyb, praktické změny na vedoucích místech, v institucích, podnicích atd. Byl bych rád, kdyby k tomu zákon přispěl, ale zároveň chci varovat před přílišným optimismem. Zkušenost totiž ukazuje, že lidé, kteří budou postiženi na základě jakýchkoli vnějších kritérií, nejsou často titíž, se kterými jsme měli ty nejhorší zkušenosti.

Pracoval jsem na nejrůznějších místech a setkal jsem se s řadou lidí, ze kterých jsem měl léta strach. Vsadil bych se s kýmkoli z vás, že nikdo z nich nebude zapsán v rejstříku svazků.

Vážení kolegové, promiňte mi, že zde hraji nepopulární roli brzdiče jakéhosi nadšení. Ale je-li něco právě v tomto vážném bodě nebezpečné, bylo by to jakési bojové nadšení. To jsme totiž zažívali v nejhorších obdobích celého tohoto období, právě toto bojové nadšení, a já, když je vidím, mám vždy znovu strach, ať má jakoukoli podobu.

Vážení kolegové, vážené kolegyně, jménem klubu Občanského hnutí mohu říci, že budeme podporovat lustrační zákon, bude-li zaručeno, že se nestane zákonem odplaty, pomsty a nespravedlnosti. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem vám, pán poslanec Sokol.

Domnievam sa, že v laviciach vidím občana, ktorý nie je poslancom Federálneho zhromaždenia. Je to tak? Neviem, ako sa tu dostal, ale prosím, okamžite opustite sieň. Bol to poslanec niektorej z národných rád podža, legitimácie.

Ako ďalší je do rozpravy prihlásený poslanec Josef Lux, za Klub kresťansko-demokratického hnutia, potom pani poslankyňa Petrová.

Poslanec SN J. Lux: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vystupuji zde jménem klubu Křesťanské a demokratické unie, to je jen oprava.

Jsme svědky neustálého střetu minulého a očekávaného. Naše politické a hospodářské prostředí je přitom zatíženo touto minulostí. Domníváme se, že nelze odmítnout komunismus a přitom se nechat ovládat protagonisty tohoto režimu. Nelze připustit nadvládu stále jediných, nejchytřejších, nejlepších a mnohdy nepostradatelných. Nechápeme tento návrh jako odplatu, čistku či jako hon na kohokoli. Naším cílem je pouze ochránit tuto společnost, zajistit, aby spolupracovníci Státní bezpečnosti, pracovníci této služby, milicionáři, členové okresních výborů komunistické strany a výše a ti, kteří byli v nomenklatuře ústředního výboru a krajského výboru této strany, nemohli pracovat ve vedoucích funkcích státní správy.

Toto je také obsahem naší výzvy, kterou jsme formulovali po puči v Sovětském svazu. Jde tedy o to, aby milicionář nebyl po dobu pěti let ředitelem školy. Nic více, ale také nic méně. (Potlesk.)

Cítíme, že je nezbytné jít ale dále. Změny v naší společnosti nelze zúžit pouze na ekonomické kategorie. Mají-li se totiž realizovat, musí nutně dojít ke změně myšlení, ke změně přístupu. Změny v naší společnosti musíme umět realizovat se všemi, kteří chtějí. Je naší politickou odpovědností nabídnout ruku a učinit vstřícný krok těm oněm bývalým, kteří upřímně chtějí popojít o krůček a napravit tak chybu. Je naší společnou zodpovědností umět najít formu k vyjádření této výzvy.

Budeme hlasovat pro tento zákon ve znění společných pozměňujících návrhů, jak je přednesl kolega Toman, a dovolujeme si vyzvat naše kolegyně a kolegy k odvaze budování zbouraných mostů. Děkuji vám. (Potlesk.)


Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec. Teraz vystúpi poslankyňa Jana Petrová. Ako ďalší vystúpi poslanec Mlynárik, po ňom sa môže pripraviť pán poslanec Uhl. Pani poslankyňa nebude hovoriť ako hovorca klubu.

Poslankyně SN J. Petrová: Pane předsedající, dámy a pánové, projednáváme dnes právní normu, o jejíž důležitosti zde nikdo nepochybuje. Jedni z důvodů nutnosti narušení a zpřetrhání vztahů s minulostí, druzí z důvodu boje o zachování a posílení svého vlivu. Pevně doufám, že druhých bude menšina.

V Československu proběhl politický převrat a komunisté jej prohráli. Považuji za naprosto samozřejmé, aby funkcionáři KSČ, příslušníci bývalé Státní bezpečnosti a členové Lidových milicí nemohli po určitou dobu pracovat v těch funkcích, které jsou v tomto a dalších pozměňujících návrzích. Pracovat na těchto místech není žádným ze základních lidských práv. Jsou to místa prestižní, kde musí pracovat ti nejlepší lidé. I taková demokratická země, jakou je bezesporu Velká Británie, má velmi přísná pravidla pro státní zaměstnance a nikdo nemluví o porušování lidských práv.

Budu pro tento zákon v rozšířené podobě hlasovat, protože jsem se sama pro sebe rozhodla, že nechci mít s bývalým komunistickým režimem nikdy nic společného. Budu se postupně snažit, aby se komunisté v rámci politické soutěže ztráceli a časem ztratili svůj vliv v naší zemi.

Na závěr mi dovolte, abych citovala z projevu ženy, které si velmi vážím, paní Margarety Thatcherové, přednesené na půdě našeho parlamentu v minulém roce: " Češi a Slováci existovali před komunismem a budou zde ještě dlouho po něm." Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)


Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pani poslankyni Petrovej. Teraz vystúpi poslanec Ján Mlynárik, pripraví sa poslanec Petr Uhl.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážený pán predsedajúci, kolegovia a kolegyne, stotožňujem sa s návrhom, ktorý tu predniesol pán kolega Toman, a pre tento zákon budem hlasovať.

K prejednávaným tlačiam 841, 876 a 867 zaujímam ovšem toto súhrné osobné stanovisko. S odstupom takmer dvoch rokov od víťazstva demokratickej revolúcie máme možnosť vidieť niektoré reziduá, ich nedôslednosti, polovičatosti. Bolo iste správne, že sme realizovali zásadu vyjadrenú slovami: nie sme ako oni, že sme upustili od honby na čarodejnice, od pomstychtivosti, ale podcenili sme nášho protivníka, či oponenta. Ten si vežkorysosť a slušnosť interpretoval po svojom a svoje v podstate nerozbité, z časti zachovanej pozície využil na deštrukciu a destabilizáciu našich demokratizačných úsilí.

Slušnosť a toleranciu si bývalí exponenti režimu a ich spolupracovníci vyložili ako našu slabosť a neschopnosť. Lenže aj demokracia aby žila, rozvíjala sa a košatela sa musí brániť. Musí si vytvoriť nástroje sebaobrany. Tým, ktorí si ju vysvetžujú utilitárne, musí byť jasne povedané, že i demokracia má svoje hranice, ktoré nie je možné beztrestne prekračovať.

Naši občania sú právom nespokojní s realizáciou revolučného zamatu. Hovoria o tom, píšu nám o tom v bohatej korešpodencii. My ich hlas, ako najvyšší zákonodarný zbor musíme vypočuť. Tento hlas žudu nesmieme ignorovať.

Ktosi mi napísal, že musím vedieť, čo je tzv. hlas žudu, a ako sa dá s ním manipulovať, ako napríklad tzv. žud známich procesov z 50-tich rokov žiadal tresty absolútne a v zápätí sa ukázalo, že šlo o justičné vraždy.

Isteže , keď zločinná štátna moc nasmeruje pod terorom hlas občana k schváleniu zla, nie je možné z toho vyvodiť, že každý hlas žudu je rovnaký. Keď dnes rekonštruujeme demokraciu, zákonnosť, naše výzvy, iniciatívy k obyvatežstvu nie sú namierené k schvažovaniu zla, ale k jeho opaku.

Keď občania vo svojej väčšine žiadajú zverejnenie mien všetkých spolupracovníkov ŠtB, a to všetkých stupňov a druhov, taktiež to nie je možné ignorovať.Ja sa s týmto hlasom občanov stotožňujem a prikláňam sa k tým hlasom v parlamente, ktoré uverejnenie registrov žiadajú. Občania v nich zahrnutí nemali by určitú dobu zastávať funkcie vo verejnom živote.

Toto opatrenie nám môže byť v mnohom užitočné, hlavne okresom a obciach, kde narážame na komplot bývalých a súčasných mafií. Keď sa bude vedieť, že ten či onen, dnes úspešný vydražovatež, podnikatež, majitež bezodných finančných kont sa v minulých rokoch, či desaťročiach spoluprácou s politickou políciou priživoval na spoločnosti, bude myslím, jeho pozícia a jemu podobných iná, než je dnes. Šuďom bude zrejmejšie, odkiaž sa peniaze a majetok brali, odkiaž prichádzali, kde sa vzal majetok novodobých arizátorov.Uverejnením registrov všetkých konfidentov pochopitežne sa nevyrieši všetko, ale prečistí sa vzduch, vnesie sa svetlo do tmavých a súčasných zákulisí.

Dnes sme svedkami neslýchaných útokov nacionalistických extrémistov na samotnú podstatu československej štátnosti, Je známe, že medzi nimi sa často objavujú tváre, či už v demonštráciách, na uliciach alebo v tlači či rozhlase, kádrových dôstojníkov Štátnej bezpečnosti. Ďalej ich spolupracovníkov.Keď sa ich mená dozvie verejnosť, bude zjavnejšie, kto to tu vykrikuje "za boha a národ", kto chce zdvíhať "národ na nohy", kto sa nezastaví pred ničím až do výhražok "obyčajným zradcom slovenského národa", k ich fyzickému odsúdeniu.

Prečo práve v určitých kruhoch na Slovensku sa zvyšuje hystéria, keď sa hovorí o lustráciách? Prečo práve nacionálne exponované kruhy nechcú počuť nič nielen o referende, ale ani o lustráciách? Ono totiž referendum s lustráciami vnútorne dosť hlboko súvisí. Neprijať jedno ani druhé by pomohlo prežiť mnohým krikžúňom a demagógom, ktorí sa onoho hlasu žudu, stanoviska obyvatežstva, proste boja ako čert kríža.

Na Slovensku sa podobne ako v českých krajinách stratilo veža tajného materiálu. Ktosi neznámy nosil dnešnému slovenskému expremiérovi tajné materiály na stôl a on, podža publikovaného doznania, ich ničil. Od žiadneho českého premiéra, expremiéra, či politika som podobnú nehoráznosť nepočul. "Nakoniec je to vec - v normálnej demokracii - pre prokurátora".

Záverom chcem povedať: Kto si praje zdravé, úspešné rozvíjanie československej štátnosti v spoločnej federatívnej republike, nemusí sa báť referenda. Kto si praje úspešný rozvoj demokracie, zákonnosti, náš skutočný a nielen verbálny návrat do rodiny európskych demokracií, nemusí sa báť lustrácií.

Buďme, milé kolegyne a kolegovia, hodní svojej chvíle. Iná pre nás už asi nepríde. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, to bol poslanec Mlynárik.

Teraz vystúpi v rozprave poslanec Petr Uhl, pripraví sa poslanec Zdeněk Jičínský. Po ňom Ondřej Huml. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Kováč.

Poslanec SN M. Kováč: Ja by som chcel len faktickú poznámočku k vystúpeniu. Chcem pripomenúť tomuto váženému plénu, že v januári som s toutou požiadavkou vystúpil a bol som skoro označený za zločinca. Teraz vystúpil pán Mlynárik a bol potleskom odmenený. Tak je to zaujímavé. Ďakujem.

Poslanec SN P. Uhl: Paní a pánové, ve svém úvodním projevu ministr Langoš připomněl, že navrhovaný zákon je v souladu s Úmluvou č. 111 Mezinárodní organizace práce, kterou také Československo ratifikovalo. Vzhledem k tomu, že mám v tomto směru určité pochybnosti a vím, že ministr práce a sociálních věcí Petr Miller se touto problematikou obsáhleji zabýval, rád bych ho požádal, aby uvedl podrobnosti k této otázce.

Mám sedm pozměňovacích návrhů. V § 10 odst. 3 - je to v tisku 841 místo slov "po dvou členech komise jmenuje předsednictvo ČNR a předsednictvo SNR..." slova "po třech členech komise jmenuje předsednictvo ČNR a předsednictvo SNR...". Tím by se komise rozšířila o další dva členy, a to členy, kteří budou jmenováni nikoliv exekutivou, ale legislativními sbory. Je to velmi důležité. Dosavadní poměr je 7 ku 6, 7 členů jmenovaných parlamenty a 6 členů jmenovaných exekutivou. Poměr by se zlepšil a tato mimořádná komise, která nahrazuje soud, by byla věrohodnější.

Druhý návrh: do § 10 odst. 3 doplnit na konec větu: "Členové komise jmenovaní ministry a ředitelem FBIS musejí mít dokončené vysokoškolské právnické vzdělání; pro účely tohoto zákona se za ně nepovažuje vzdělání získané na Vysoké škole SNB." - Tím sleduji zkvalitnění komise, přičemž se předpokládá, že členové, kteří budou jmenováni parlamenty, tedy národními radami a Federálním shromážděním, toto vzdělání nutně mít nemusejí.

Třetí návrh: V § 11 odst. 1 vypustit druhou větu: "Jednání komise je neveřejné." A doplnit nový čtvrtý odstavec do téhož § ve znění: " 4) Jednání komise je neveřejné, pokud občan, jehož se řízení týká, písemně nepožádá, aby bylo veřejné. Je-li jednání veřejné, platí o veřejnosti jednání komise přiměřeně trestní řád."

Dosavadní odstavec 4 přečíslovat na odst. 5. Sleduji tím ochranu těch lidí, kteří, pokud si to budou přát, mají právo na veřejný proces. Právo na veřejnost procesu je jedním ze základních práv při procesním řízení.

Čtvrtý návrh: Navrhuji zařazení do § 12 dvou odstavců, které zmírňují zákon. Je to odst. 3: "Prokáže-li občan, který jinak nesplňuje podmínky pro výkon funkce, které jsou uvedeny v § 2, že poté, kdy přestal být v postavení osoby uvedené v § 2 odst. 1 písm. a) až e), byl postižen za činy uvedené v § 1 zákona č. 119/1990 Sb. o soudních rehabilitacích, a že byl podle tohoto zákona účasten rehabilitace, rozhodne komise, že podmínky pro výkon funkce uvedené v § 1 splňuje."

Doplnit nový odstavec 4 tohoto znění:

" Dojde-li komise k závěru, že občan, který byl v postavení osoby uvedené v § 2 odst. 1 písm. a) až e), prokázal, že během tohoto postavení se podílel na potlačování lidských a občanských práv

a) pod vlivem hrozby a nátlaku a zároveň, že újma, kterou tím způsobil jinému, byla nepoměrně menší než újma, která mu hrozila, nebo

b) jako mladistvý anebo ve věku blízkém věku mladistvých, může komise rozhodnout, že podmínky pro výkon funkce uvedené v § 1 splňuje."

Zde je to fakultativní, zde komise pouze může. To má několik legislativních důsledků, z nichž nejdůležitější je doplnění § 12 písm. c) v odst. 1, že se zahajuje řízení také na návrh občana, který vykonává nebo podle § 5 má vykonávat funkci uvedenou v § 1 a který požádal o vydání nálezu podle odst. 3 nebo 4. Pro krátkost lhůty, která je mi vyměřena, další čtyři legislativní odkazy předávám písemně.

Pátý návrh: V § 19 odst. 2 za první slovo tohoto odstavce, to je slovo "kdo" doplnit slova "bez předchozího písemného souhlasu občana". Tam jde o zveřejnění, zase s předchozím písemným souhlasem občana takové zveřejnění je možné.

Šestý návrh - § 23, změna slov "31. prosince 1996" za slova "31. prosince l995".

Poslední sedmý návrh je jen jazyková úprava. Bez hlasování žádám, aby v § 10 odst. 1 ve druhé větě byla vypuštěna ze slov "a z dalších členů" předložka "z".


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP