Úterý 8. října 1991

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, pretože sme už spolu v parlamente dlho, bol by som rád, keby si predsedajúci pamätal krstné meno.

Druhá vec, ktorú by som chcel pripomenúť pánovi poslancovi Kulanovi. Nie je pravdou, že bol proti Lustračnému zákonu. Bol jedným z jeho najhorlivejších prívržencov od marca 1990, kedy sme boli spolu v kooptovanom parlamente, kedy to tu verejne prehlasoval. Bol by som preto veľmi rád, keď ide na tribúnu, aby aspoň hovoril pravdu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já se pane poslanče Romane Zelenayi omlouvám, byla to asociace. Bude mluvit pan Jiří Ruml.

Poslanec SL J. Ruml: Chtěl bych jen pana poslance Kanise ubezpečit, že kdybych se byl objevil v těch množinách, tak bych tady neseděl jako někteří. Já bych sem do parlamentu ani nešel.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To bylo řečeno velmi hezky. Děkuji. Ještě se hlásí poslanec Kroupa a po něm poslanec Kanis.

Poslanec SL D. Kroupa: Mám faktickou poznámku k pojmům, které tady padají. Padlo tady slovo usmíření. Smířit se mohou dvě znesvářené strany, u nichž nelze rozhodnout, která z nich má pravdu. Tyto dvě strany se sejdou a smíří se. Odpouštět může oběť svému viníkovi, napřed ale toho viníka musí znát.To, co já vytýkám zprávě generálního prokurátora, že nám vlastně říká, že zde žádní viníci nejsou, že zde nejsou žádné zločiny. Pokud nám tedy skutečně chce takovou zprávu dát, pokud nám chce říci: My, Generální prokuratura nevíme o tom, že by za minulého režimu došlo ke zločinům proti lidskosti. Pak budu spokojen a budu vědět, co si mám myslet. Nemusím nikomu nic odpouštět a je všechno v pořádku. A nebo si budu něco myslet o prokuratuře. Pokud nám ale dá Generální prokuratura zprávu o nějakých majetkových čachrech jakýchsi funkcionářů, nezlobte se na mne, toto musím rezolutně odmítnout.

Proto opakuji. Navrhuji, abychom tuto zprávu odmítli a vyčkali, až nám Generální prokuratura odpoví na naši otázku třeba na příští schůzi.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Kroupovi. Hovořit bude poslanec Kanis.

Poslanec SN P.Kanis: Chcel by som len poznamenať k tomu, čo hovoril pán poslanec Ruml, pár slov. To, čo som tu povedal platí. Keby prešli nejaké návrhy, ktoré tam boli a o ktorých sa hlasovalo, tak by v tejto množine lustrovaných, v tomto prípade postihnutých Lustračným zákonom, bol aj pán Ruml.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, to bylo opakování.

Kolegyně a kolegové, přece jenom bychom měli pomalu ukončit rozpravu. Myslím, že vše potřebné bylo řečeno. Kolega Kulan se vzdává slova.

Táži se ještě jednou, chce ještě někdo vystoupit v rozpravě? Ozývají se hlasy, že nikoliv a vidím, že se nikdo nehlásí. Tímto uzavírám rozpravu.

Jsem nucen obrátit se na předkladatele, pana generálního prokurátora, zda si přeje vystoupit? (Ano.)

Generálny prokurátor I. Gašparovič: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, ospravedlňujem sa za to, že možno nebudem hovoriť tak, ako ste po sebe hovorili.

Na úvod by som chcel povedať, že neišlo o správu, išlo o určitú informáciu, o ktorú toto plénum požiadalo na tomto zsadnutí. Do dnešného dňa sme na prokuratúru nedostali žiadosť od parlamentu, nedostal som presné znenie toho, čo vlastne parlament chce. Dozvedel som sa to len z tlače. Toľko na začiatok. To znamená, že som nevyužíval ani tridsaťdennú lehotu, ktorú na to mám. Nie je to na ospravedlnenie. Urobil som všetko pre to, aby som vás informoval v týchto intenciách, ako som prepokladal, že bude návrh vašej žiadosti.

Na začiatok chcem povedať, že správa sa vlastne skladala z informácie slovenskej Generálnej prokuratúry a českej Generálnej prokuratúry. To som interpretoval doslova.

Pokiaľ by som chcel začať k niektorým otázkam, dovoľte mi, aby som začal pánom poslancom Kroupom, ktorý tu povedal asi toľko, že prokurátor povedal, že nie je vinník a že nie je ani obeť. Nie je to pravda. Myslím, že prokuratúra v tejto veci urobila veľa, hlavne pokiaľ ide o súdne a mimosúdne rehabilitácie. Nemôžem a ani nechcem polemizovať s názormi, ktoré tu odzneli, vyvolalo by to určite veľkú diskusiu. Je treba však zobrať do úvahy, že mnohé závažné otázky sú a boli riešené zákonom a rehabilitáciou a v náväznosti na to aj na niektoré iné zákony.

Účelom zákona o súdnej rehabilitácii bolo a je zrušiť odsudzujúce súdne rozhodnutia za činy, ktoré sú v rozpore s princípami demokratickej spoločnosti, rešpektujúce občianske, politické práva a slobody, umožniť rýchle preskúmanie prípadov osôb protiprávne údsúdených atď. Nevedeli sme, že padne tu taká otázka. Bol by som si doniesol presnú informáciu o týchto rehabilitáciach a bol by som vám povedal aj koľko orgánov činných v trestnom konaní, tzn. prokurátotov bolo postihnutých za to, že sa podieľali na týchto nezákonných rozhodnutiach. Tým by som chcel povedať pánovi Kroupovi, že nemá pravdu.

To by bolo aj k otázke pána Bratinku. Ešte raz sa ospravedlňujem, nestačil som to zachytiť a súhlasím s tým, že na všetky otázky, ktoré boli adresované mne, v informácii alebo v správe pre vaše ďalšie zasadnutie, si pripravím odpoveď.

Pokiaľ ide o otázky premlčania, ešte pred týmto zasadnutím som hovoril s poslancom Ševčíkom, kde som hovoril, že sa k tomu bude pristupovať ,a pristupujeme, individuálne. Pokiaľ pán poslanec Sokol chcel vysvetlenie o premlčaní, tak samozrejme, ak je zákonná prekážka, ktorá bráni, aby sa mohlo vo veci konať šetrenie, tak sa doba premlčania nepočíta.


Pokiaľ ide o otázky pána Kulana, povedal, že chce, aby som odpovedal len na Černobyl. Túto interpeláciu Černobylu som podpísal a poslal mu ju, ale neviem kedy. Oznámim mu to dodatočne alebo mu z toho zašlem kópiu, ale musí to byť zachytené v pošte. Pri otázkach, ktoré tu predniesol - o otázkach okresu Humenné, Michalovce atď. budem informovať slovenského Generálneho prokurátora.

Pokiaľ ide o niektoré otázky niektorých skutkov, ktoré naplňajú skutkové znaky trestných činov, všetky sú v šetrení, aj pokiaľ ide o výroky starostu mesta Žilina.

Všetky tieto veci zahrnuté do správy neboli, myslím si, že sa trochu vymykajú tomu, čo odo mňa bolo požadované. Opäť opakujem, že pokiaľ všetky tieto vaše požiadavky, ktoré ste tu zhrnuli, mi nebudú predložené a samozrejme som si ich aj poznamenal, vždy som ochotný pripraviť k tomu novú správu. Opakujem, táto správa nebola chápaná ako správa, ale ako určitá informácia, o ktorej som bol informovaný z tlače. Pokiaľ to takto stačí, ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu generálnímu prokurátorovi. Dovolte mi, abych bez hlasování uzavřel tento bod tím, že ho v podstatě neuzavřu. Prosím, aby bylo konstatováno, že Federální shromáždění nezaujalo k tomuto bodu stanovisko a žádné usnesení a hodlá se na příštím zasedání k této tematice vrátit.

Pokud není nesouhlas, považuji to za váš souhlas a končím tento bod jednání. Současně bych požádal kolegu Šútovce, aby převzal další řízení schůze.

(Řízení schůze se ujímá předseda SN M. Šútovec.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vážené kolegyne, vážení kolegovia, teraz je na rade maličkosť.

29

Odpovede na interpelácie poslancov.

Predmetom nášho rokovania budú písomné odpovede členov vlády na vaše písomné, eventuálne ústne interpelácie.

Nie sú tu zatiaľ prítomní ministri, ktorí boli interpelovaní, je tu len minister Vavroušek. Preto bude požiadaný ako prvý. Pripomínam, že k odpovedi sa môže konať rozprava a snemovne k odpovedi zaujmú stanovisko, prípadne uznesenie, a to aj v prípade, že by vznikla rozporná rozprava.

Budeme postupovať podľa interpelácií, ktoré ste dostali do lavíc. Začíname interpeláciami na ministra Vavrouška.

Pod číslom tlače 492 je jeho odpoveď na interpeláciu poslancov Jiřího Bureša, Stanislava Žaluda a Lubomíra Voleníka. Interpelácia bola obsiahnutá v tlači 435. Pýtam sa interpelujúcich poslancov, či súhlasia s odpoveďou pána ministra Vavrouška? Sú prítomní? Nie sú, ideme ďalej.

Pani poslankyňa Čejková interpelovala pána ministra v tlači 494. Pán minister odpovedal v tlači 544. Pýtam sa pani poslankyni, či je spokojná s odpoveďou ministra Vavrouška. (Paní poslankyně je spokojena.) Áno.

Pán poslanec Voleník podal ďalšiu interpeláciu a to ústne, na 13. spoločnej schôdzi.Nevidím ho však v sále. Takže tým je vyčerpaná agenda pána ministra Vavrouška.

Vítam ďalšieho člena vlády - pána ministra Dobrovského. Blahoželám mu k tomu, že mu bola vyslovená dôvera týmto Federálnym zhromaždením pred niekoľkými dňami. On tu vtedy nebol. (Potlesk.)

Dovoľte mi, aby som si vyhľadal agendu adresovanú pánovi ministrovi Dobrovskému. V tlači 399 je obsiahnutá odpoveď pána ministra Dobrovského na interpeláciu pána poslanca Baštigála v tlači 338. Pán poslanec, uspokojuje vás odpoveď pána ministra Dobrovského? (Ano.) Ďakujem.

Interpelácia pani poslankyne Ovčačíkovej v tlači 622 je odpoveďou na jej interpeláciu v tlači 575. Pani poslankyňa, ste spokojná? (Ano.) Pani poslankyňa Ovčačíková je spokojná.

Pán poslanec Zeman nie je prítomný v snemovni, tak isto aj poslanec Haško.

Poslanec Stanislav Deváty je v parlamente, avšak nie je v lavici. Pýtam sa pána poslanca Deváteho, či je spokojný s odpoveďou pána ministra - pretože sa blíži rýchlym krokom - na jeho ústnu interpeláciu, išlo o tlač 820, kde je obsiahnutá odpoveď.

Poslanec SN S. Devátý: Dovolil bych si odložit moji interpelaci na pana ministra na příští schůzi. Je to dosti velký materiál a nemám ho ještě dostatečně prostudovaný a ověřený. Ano?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno.

Vážení kolegovia, ďalší ministri sa nedostavili, takže ich interpelácie nemôžeme v tejto chvíli riešiť. Ešte ostáva jedna interpelácia. Pýtam sa pána ministra Dobrovského, kto ho interpeloval.(Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: Pan poslanec Fričar.) Ide o tlač 784 Je pán poslanec spokojný? (Ano.) Takže, aj túto záležitosť pokladám za vybavenú a dávame ju ad acta.

Ďalší ministri nie sú prítomní. Pán minister, veľmi pekne vám ďakujem. Týmto je potreba vašej prítomnosti v tejto chvíli včerpaná.

Vážení kolegovia, je tu návrh, aby sme sa ako ďalším bodom dnešného programu zaoberali


24

návrhom poslancov Federálneho zhromaždenia na uznesenie Federálneho zhromaždenia o návrhu na vyhlásenie referenda (tlač 860).

Ako viete, na základe uznesenia politického grémia tohto parlamentu, politické kluby prijali názor, že by bolo vhodné pripraviť isté vyhlásenie pre verejnosť, v ktorom Federálne zhromaždenie oboznámi v stručnosti verejnosť so stavom prerokúvania tejto problematiky jednak v národných parlamentoch a jednak vo Federálnom zhromaždení. Úlohy, formulovať toto stanovisko, sa ujali na základe odporúčania politického grémia poslanci Sokol, podpredseda Snemovne národov a pán poslanec Vošček ako člen ústavno-právneho výboru a príslušník poslaneckého klubu Kresťansko-demokratického hnutia.

Ďalší návrh stanoviska pripravil poslanecký klub ODA, Myslím, že neuvažujem nesprávne, keď poviem, že obidve tlače boli distribuované do lavíc a že ich máte k dispozícii.

Teraz by som požiadal pána podpredsedu Sokola, aby predniesol návrh stanoviska Federálneho zhromaždenia, ktoré pripravil on a aby prípadne podal krátke zdôvodnenie tohto stanoviska. Potom by sme mohli požiadať evnetuálne zástupcov ODA, aby predniesli svoje stanoviská. Potom otvoríme rozpravu, ktorej výsledkom by mohlo byť schválenie jedného z obidvoch stanovísk, eventuálne spoločná redakcia obidvoch textov. Prosím, slovo má podpredseda Sokol.

Poslanec SN J. Sokol: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, byli jsme s panem poslancem dr. Vosčekem pověřeni politickým grémiem, abychom připravili zprávu o stavu jednání o otázkách referenda. Není to tedy usnesení Federálního shromáždní, co navrhujeme, je to zpráva o stavu prací.

Byli jsme vedeni názorem, že by Federální shromáždění jako celek, jako zákonodárný sbor, mělo odpovědět na občanskou iniciativu, která se tady tak bohatě rozběhla, že bychom měli občanům veřejně sdělit náš společný - nebo alespoň většinový - názor na to, v jakém stavu toto jednání je. Tím zdůvodňuji trochu neobvyklý tvar textu. Nemá to charakter usnesení, je to zpráva.

Přeje si někdo z kolegů, abych návrh zprávy přečetl?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Navrhoval by som, aby ste to prečítali. Je to krátky text.

Místopředseda SN J. Sokol: Federální shromáždění si uvědomuje svou odpovědnost za osud státu, jehož je zákonodárným sborem. V plné shodě s prezidentem republiky i ono klade důraz na ústavnost všech dalších kroků. výbory Federálního shromáždění projednávají návrhy zákonů a usnesení, týkající se referenda o státoprávním uspořádání. Po vyjádření obou národních rad budou tyto návrhy projednány na příští, to je na 18. společné schůzi sněmoven Federálního shromáždění.

Na návrh politického grémia budou poslanci různých stran a hnutí hledat možnosti dohody ve formulaci otázky referenda a v ostatních zatím sporných bodech tak, aby se projednávání návrhu zbytečně neprotahovalo.

Poslanci Federálního shromáždění vyzývají obě národní rady, aby urychlily jednání o smlouvě mezi oběma republikami ta, aby umožnili Federálnímu shromáždění intenzívnější přípravu nové Ústavy České a Slovenské Federativní Republiky. Zároveň žádají politické strany a hnutí i další veřejně činné osoby, aby využily všech možností k nalezení dohody o ústavním řešení státoprávního uspořádání České a Slovenské Federativní Republiky a k přijetí nových ústav republik i federace.

Poslanci zároveň děkují občanům za jejich odpovědný postoj, který projevili podpisovou akcí za společný stát.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem poslancovi Sokolovi. Pýtam sa teraz zástupcov Občianskej demokratickej aliancie, či chcú predniesť svoj návrh, ktorý chápeme ako alternatívny k textu, ktorý tu odznel. Slovo má poslanec Skalický.

Medzitým chcem pripomenúť, že vo veci referenda sa pred niekoľkymi dňami dostavil do parlamentu petičný výbor, ktorý odovzdal pánovi podpredsedovi Battěkovi viac ako pol milióna podpisov v prospech referenda.

Poslanec SN J. Skalický: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, kolega Sokol tady stručně odůvodnil návrh spíše tiskové zprávy, než usnesení, které bychom měli přijmout. Nejsem si jist, nakolik v takovém případě má smysl hlasovat o znění zprávy pro tisk. Já bych chtěl odůvodnit návrh, který podal poslanecký klub Občanské demokratické aliance. Jde o návrh na usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Na začátku naší společné schůze zde vystoupil pan prezident a zahájil podzimní zasedání Federálního shromáždění projevem, jehož hlavní myšlenky bych rád krátce shrnul.

Pan prezident konstatoval, že je reálně ohrožena sama existence společného státu. Konstatoval, že nám hrozí akutně právní chaos, který vznikl jednostranným protiústavním aktem některé ze dvou republik a prohlásil, že v této souvislosti vidí pouze dvě možnosti. Buď dojde k dohodě národních rad a politických reprezentací o tom, že budeme budovat federativní stát na principu dvou rovnoprávných republik, a nebo že je třeba náš stát rozdělit, a to právním a pokud možno kulturním způsobem.

Třetí alternativu pan prezident vyloučil.

Podle našeho názoru tím vyloučil všechny varianty, které hovoří o společném státě, ale přitom zároveň o plné suverenitě republik, o konfederativním uspořádání či jiných více méně mlhavých konceptech a které hovoří ve skutečnosti o tom, na jakých principech by eventuálně mohly budovat své vztahy obě republiky poté, co by se rozešly.

Pan prezident dále konstatoval, že žádný z našich parlamentů nemá ani politickou, ani ústavní legitimaci k tomu, aby v této zásadní otázce rozhodl za občany nebo aby podnikl kroky, které by rozhodnutí v neprospěch společného státu skrytě obsahovaly nebo předjímaly. Tolik citace z prezidentova projevu na půdě federálního shromáždění.

Dále nám pan prezident ve svém projevu předložil tři návrhy nebo možná spíše tři žádosti. Za prvé, abychom urychleně projednali prováděcí zákon, který by umožnil vyhlášení referenda. Politické grémium konstatovalo a my všichni víme, že projednávání prováděcího zákona na této společné schůzi není možné vzhledem k tomu, že se k návrhu dosud nevyjádřily národní rady. Za druhé nám pan prezident navrhl, abychom přijali návrh na vypsání referenda, totiž abychom se dohodli formulaci otázky, která by v referendu měla být občanům naší země položena. Myslím, že bychom neměli před veřejností zastírat pravý stav věcí a maskovat ho výmluvou na okolnost, že se ani k této věci dosud nevyjádřily národní rady. Měli bychom konstatovat, že dohoda na formulaci pozitivní otázky na půdě našeho zákonodárného sboru naráží na velmi vážné obtíže a že dosud není vůbec jasné, jestli se podaří takovou dohodu formulovat tak, aby se pro ni vyjádřily a aby s ní souhlasily požadované tři pětiny poslanců ve všech třech částech našeho parlamentu.

Pravým stavem věcí, ve kterém se nalézáme, je tato všeobecná skepse.

Domnívám se proto, že na takto závažný projev, který zde pan prezident přednesl, by mělo Federální shromáždění ještě na této schůzi (jestliže nemůže projednat ty tři předlohy, které jsme si původně do programu této společné schůze zařadili) reagovat alespoň usnesením, které bude adekvátní usnesením, které bude adekvátní závažnosti projevu, který zde pan prezident přednesl.

Návrh poslaneckého klubu ODA možná není zcela kompletní a dokonalý a domnívám se, že je možné ho v rozpravě doplnit a případně modifikovat, protože jsme zatím neměli možnost ho konzultovat s ostatními poslaneckými kluby. 0 jaké rozhodnutí jde v této chvíli, je podle mého názoru to, zda-li k projevu pana prezidenta máme přijmout pouze jakousi tiskovou zprávu nebo usnesení sněmoven Federálního shromáždění. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Počuli ste zdôvodnenie dvoch prístupov. Jedno zdôvodnenie sa sústredilo na procedurálne veci, druhé na veci meritórne. Otváram diskusiu. Ako prvý bude hovoriť prvý podpredseda Federálneho zhromaždenia Zdeněk Jičínský.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP