Středa 9. října 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Zelenay. Připraví se poslanec Šedovič.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, najskôr by som vám chcel tlmočiť krátke stanovisko poslancov HZDS, ktoré podporuje uznesnie navrhnuté pánom poslancom Jurečkom.

Teraz mi dovoľte niekoľko osobných reflexií, ako poslanca, k otázke Chorvátska a Slovinska. Často sa pripomína argument v prípade Chorvátska, ale aj Slovinska, ako o tom hovorila pani kolegyňa Sándorová, že tam sú nedemokratické režimy atď. Zdá sa mi, že miešame dve otázky. Je otázka režimu, systému. Inou otázkou je princíp sebaurčenia, právo národa na to, aby existoval ako národ. Zdá sa mi, že nemôžeme jedných vytesňovať druhými. Fakt, prečo podporujem návrh pána kolegu Doležalaa patril som medzi menšinové stanovisko v zahraničnom výbore, aby sme vyjadrili aspoň pripravenosť k uznaniu Chorvátska a Slovinskabolo práve to, či chceme alebo nie, bojuje sa na území Chorvátska. Či chceme alebo nie, federálna armáda je vlastne armádou srbskou.Je armádou komunistickou. Či chceme, alebo nie, mnohí sa odvolávajú na referendum. Referendum prebehlo. Samozrejme je otázka okamžitej interpretácie. Keď sa nám to nehodí, referendum spochybňujeme. Keď sa nám to hodí, tak referendum používame ako kľúčovú kartu. Nemôžeme merať iným metrom inde a iným metrom zase inde. Chcel by som obrátiť vašu pozornosť zase na dobu, keď sme takto, asi v tak hojnom počete ako dnes, diskutovali o uznaní Litvy, Lotyšska a Estónska. Pamätám sa, ako nás skoro na kolenách žiadali litovskí poslanci, aby sme im nejak pomohli. Odvolávali sa na rok 1968, kedy aj my, musím povedať, sme boli malí chlapci. Čakali sme, že okrem morálnej podpory, hrejivých slov občanov a ich slov solidarity, že sa ozvú parlamenty, že sa ozvú vlády, že niečo ústavného urobia. Nikto nič neurobil a vieme, ako to dopadlo. Vieme, ako bolestne sme to pociťovali.

Preto sa mi zdá, i mnohým mojim priateľom, že našim morálnym právom - práve preto - je vyjadriť určitú solidaritu. Prijať vágne stanovisko, v ktorom budeme len konštatovať, to nič nepovie, to skutočne nemá význam. Novým faktorom je práve otázka našej pripravenosti uznať štátnosť týchto dvoch národov.

Zdá sa mi, i keď tu môžeme polemizovať, že keby Európa, je to také honosné slovo, keby európske štáty a svetové veľmoci mali iný prístup k tejto problematike pred dvomi, tromi mesiacmi, možno práve váhou svojich rozhodnutí by zvrátili vývoj, ktorý nemusel prebiehať tak, ako prebiehal. Mal som možnosť byť na konferencii v Bologni, kde som bol vyslaný zahraničným výborom. Túto konferenciu organizovali ľavicové sily, ale boli tam aj pravicoví politici riešiaci problematiku zahraničných vzťahov, napríklad z kresťanskej demokracie. Časť konferencie sa práve týkala otázok východnej a strednej Európy, vzniku štátnych a národných útvarov, stanovisiek západnej Európy a spôsobov riešenia.

Konštatovalo sa (podotýkam, že i za účasti srbských, slovinských, chorvátskych, černohorských predstaviteľov), že stanovisko západnej Európy veci nepomohlo, že násilné lpenie, ako to povedal pán kolega Kobylka, na tých veľkých štátnych útvaroch, ktoré vznikali tak, ako vznikali, musíme sa vracať do dejín, sú jednoducho historickými faktami, prakticky pomohlo ako jedna z príčin eskalovať napätie. Ukázalo sa, že i oni prehodnocujú svoje stanoviská. Mal som možnosť čítať dokumenty, kde bol pán poslanec Kobylka. Ale nielen tam, ale všade, kde sa stretáva medzinárodné spoločenstvo, prebiehajú živé diskusie na túto tému a názory sa zásadne líšia. Ale je veľká skupina ľudí, ktorá hovorí, že je potrebné počkať, že treba ísť opatrne, aby sme náhodou ešte neeskalovali napätie. Je i veľká skupina politikov, poslancov a môžeme to vidieť ak v západonemeckom Bundestágu, ktorí žiadajú také kroky, aké žiadame napríklad aj my. Nechcel by som teraz vyvolať emócie. Jednoducho, zamyslime sa nad tým, že tu sú skutočne dva národy, ktoré chcú žiť sami, ktoré na to majú plné právo. Či aj my nemáme určité morálne právo a povinnosť, aby sme sa k tomu vyjadrili? Či nemáme zároveň morálne právo a povinnosť, keď sa k tomu vyjadríme, aby sme žiadali zabezpečenie normálneho demokratického systému, ktorý by vychádzal z demokratických práv pre všetkých ľudí, vrátane menšín? Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Šedovič. Připraví se poslanec Hrivík.

Poslanec SN J. Šedovič: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, dovolím si zareagovať na vystúpenie poslanca Horníka, ktorý vo svojom vystúpení tvrdil, že vinník v Juhoslávskom konflikte je neznámy. Nezdieľam jeho názor. Vinník je podľa môjho názoru dobre známy, i keď svoje činy veľmi účinne maskuje. Vinníkom je každý, kto nerešpektuje dokumenty Organizácie spojených národov, ktoré jasne hovoria o práve každého národa na svoju zvrchovanosť, o práve každého národa na svoju štátnosť. Len národ, ktorý má vlastnú štátnosť, ktorý vystupuje pod svojim vlastným menom, je schopný pristúpiť zodpovedne k medzinárodným zmluvám, je schopný, vzdať sa časti svojej suverenity v prospech medzinárodného spoločenstva.

Problém Juhoslávie nie je ich vnútorným problémom. Je problémom všeobecným. Každý, kto bráni ktorémukoľvek národu v jeho štátnom osamostatnení, je vinný za udržovanie nestability, za vznik takých konfliktov, aké prebiehajú teraz v Juhoslávii. Je preto potrebné, aby sme nielen slovami, ale aj činmi podporili toto všeobecné právo národov.

V našom súčasnom federatívnom štáte máme k tomu skutočne jedinečnú príležitosť. Netvrďme napríklad, že prijatie čistých ústav republík je protiústavné, keď článok 142 našej súčasnej ústavy tento krok priamo predurčuje. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Faktickou poznámku má poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Doufám, že nepřekročím rozsah faktické připomínky. Mýtus sebeurčení národa, jakožto práva národů na vlastní státnost v tomto Federálním shromáždění řádí jako černá ruka v určitých kruzích tohoto shromáždění. Chtěl bych upozornit na to, že tento mýtus je skutečně jenom mýtem, odvolává-li se na mezinárodní dokumenty. Takové mezinárodní dokumenty, které by formulovaly toto právo v podobě, jak je přednesl pan kolega Šedovič - známý jako autor teze o nejstarším slovanském národě - takové dokumenty podle mne neexistují. Existuje mezinárodní pakt o ekonomických a politických právech, který v hlavě I v čl. 1 odst. 1 praví toto: Všechny národy mají právo na sebeurčení. Na základě tohoto práva svobodně určují svůj politický statut a svobodně určují svůj hospodářský, sociální a kulturní vývoj. Nijak z toho nevyplývá, že také rozhodují o tom, že budou suverénními státy a že se budou ucházet o uznání mezinárodního společenství z hlediska mezinárodně právního.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Hrivík, připraví se poslanec Mandler. Poslanec Zelenay má faktickou poznámku.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, vážený pán kolega Blažek, skutočne s vami nechcem diskutovať k meritu veci, pretože máme zásadne rozdielny názor. Bol by som veľmi rád, keď používate argumentáciu na pôde Federálneho zhromaždenia, dovolím si pripomenúť a podotknúť, že základným zákonom pre toto Federálne zhromaždenie - či chceme, alebo nechceme - je Ústava Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky. Chcel by som upozorniť kolegu Gémésiho, že v svojom uznesení hovoril o Československej Federatívnej Republike. Taká neexistuje, takže aby to v návrhu komisie pre národnosti upravil.

Dovolím si citovať úsavný zákon o čs. federácii, kde sa v preambule hovorí: uznávajúc neoddeliteľnosť práva na sebaurčenie až do oddelení, rešpektujúc suverenitu každého národa atď, atď. Takže keď hovorím o nejakom mýte, o čiernej ruke, tak spochybňujem tým ústavu? Uvedome si, že sme v parlamente, a buď spochybňujem ústavu, z čoho sa snažím obviniť iných alebo ju rešpektujem. Ale keď ju rešpektujeme, rešpektujeme ju v celom rozsahu. Platí to i pokiaľ sa jedná o práva národa na sebaurčenie. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má pan poslanec Hrivík.

Poslanec SN P. Hrivík: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, je veľká škoda, že tomuto zákonodarnému orgánu - zdá sa i niektorým krajinám Európskeho spoločenstva - ušla historická príležitosť, v pravý čas zaujať jasný postoj k problémom Juhoslávie, predovšetkým zaujať stanovisko k vyhláseniu nezávislosti Slovinska a Chorvátska.

Na 16. spoločnej schôdzi snemovní Federálneho zhromaždenia Klub poslancov Slovenskej národnej strany predložil dva alternatívne návrhy stanovísk Federálneho zhromaždenia k otázke Juhoslávie, Chorvátska a Slovinska a upozornil, do akej mieri môže konflikt prerásť svoju dimenziu. Tento parlamentný orgán sa tomu vysoko diplomaticky vyhol, pretože sa to považolo za predčasné a nevhodné, že to bude komplikovať riešenie štátoprávnej formy usporiadania Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a Slovenska. Myslím si, že Federálne zhromaždenie musí odsúdiť srbskú agresiu v Chorvátsku a podporiť vyhlásenie štátnej nezávislosti republík Chorvátska a Slovinska. V opačnom prípade sa dostávame, ako zákonodarní predstavitelia tohto štátu, do situácie našich nie svojprávnych predchodcov v tomto orgáne, kde sa čakalo najskôr na stanovisko niekoho iného a mocného, až potom sme preukázali svoju odvážnu tvár.

Klub poslancov Slovenskej národnej strany podporuje stanovisko Liberálne demokratickej strany, ktoré predniesol poslanec Doležal.

Na záver mi dovoľte ešte jednu otázku na pani poslankyňu Sándorovou, ktorá tu ale nie je. Prosím, aby mi vysvetlila - pretože som dobre neporozumel - či svojim názorom, že prapôvod súčasných konfliktov je v mierových zmluvách po prvej svetovej vojne a mali by sme sa vrátiť k súčasnemu status quo, sleduje revízii Piemontské dohody. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní má slovo poslanec Mandler, připraví se poslankyně Záležáková.

Poslanec SL E. Mandler: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, my zde mluvíme o stanovisku Federálního shromáždění k situaci v Jugoslávii. Je dobře - a vyplývá to z toho, co tu říkali jak zástupci našeho zahraničního výboru, tak ministr zahraničí Dienstbier - uvědomit si, že je rozdíl mezi prohlášeními soukromých organizací, které nejsou de facto ničím vázány, a prohlášeními ústavních orgánů. Ty musejí logicky dbát oficiálních vztahů a zájmů, které se projevují třeba i ve věcech, o kterých nejsou všichni informováni. Čím větší, čím mocnější stát, zpravidla tím více se na tyto vztahy a zájmy orientuje.

Klasickým příkladem toho je nedávná politika USA k pobaltským republikám. Tedy Spojených států, které nikdy neuznaly anexi pobaltských republik a pak dlouho váhaly právě s uznáním jejich nezávislosti.

Právě že v jisté části vývoje se stane, že vztahy a zájmy státní převáží nad proklamovanými svatými zásadami ústav a listin práv. V podstatě od onoho památného roku 1989 se v ústavách a ústavních zákonech bývalých socialistických států množí proklamace individuálních i kolektivních práv, včetně práva národa na sebeurčení. Ale v případě, kdy národy skutečně usilují o uskutečnění tohoto práva, zjišťujeme, že ze strany těch, které už dávno své sebeurčení dostaly, se jim nedostává patřičné podpory. Není to nic nového, demokracie má všude na světě sklon ke zpohodlnění. Nebylo by dobře, aby naše demokracie, která teprve vzniká, byla už pohodlná. Když začínáme používat takové argumenty, jako že Jugoslávie potřebuje pomoc, nikoli prohlášení, dostáváme se tím trochu na onu rovinu zpohodlnění. Už dlouho potřebuje Jugoslávie pomoc, pomoc faktickou a také pomoc prohlášením.

My začínáme používat i silnější argumenty.Takové, jako když poslankyně Sándorová začne dávat do souvislosti s uskutečněním práva národů na sebeurčení Chorvatsko a jen nepříznivé rysy rozpadu koloniální soustavy, vznik diktátorských režimů. Rád bych jí k tomu řekl, že k tomu, aby v Asii a Africe vznikly samostatné státy a státy, které jsou na tom mnohdy lépe než my i po stránce životní úrovně, bylo třeba, aby se rozpadla koloniální soustava. Jinak by tu tyto státy nebyly. Liberálové nejen čeští a slovenští, ale také maďarští by neměli v takových případech čekat až to ostatní vyřeší.

Chtěl bych závěrem říci, že situace ve všech státech východní a střední Evropy, které mají za sebou socialismus, je velmi složitá. Pokud bychom všude tam začali uvažovat o tom, jak to bude vypadat za půl roku nebo za rok a jaký režim tam bude, jestli máme souhlasit, když příslušný národ uplatňuje své právo na sebeurčení, pak bychom asi nikdy nepodpořili právo národů na jejich sebeurčení. My bychom to však právě nyní v tomto případě udělat měli.

K tomuto příspěvku, který jsem přednesl svým jménem, bych chtěl ještě dodat jménem klubu KDS-LDS podporu návrhu prohlášení, které tu předložil kolega Doležal. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslankyně Záležáková. Připraví se poslanec Bílek. Nejprve se však hlásí s faktickou poznámkou poslankyně Sándorová.

Poslankyně SN E. Sándorová: Prepáčte, prihlásila som sa s faktickou poznámkou, i keď som nebola v sále, počúvala som pozorne diskutujúcich. Kolegovi Hrivíkovi by som chcela povedať len toľko, že ja som tvrdila pravý opak toho, čo on. Kolegovi Mandlerovi by som chcela povedať len toľko, že ja som vo svojom prejave nehovorila o tom, či uznať samostatnosť týchto štátov alebo neuznať. Hovorila som o tom, že nad sprievodnými javmi by sme nemali zatvárať oči.

Poslankyně SL E. Záležáková: Vážené poslankyne a poslanci, podporujem návrh uznesenia, ako ho predložil poslanec Jurečka. Chcem len poznamenať, ako to tu uvádzal kolega Hrivík, že keď poslanci Slovenskej národnej strany žiadali Federálne zhromaždenia, aby sa vyjadrilo k problému Juhoslávie a k otázke uznania Slovinska a Chorvátska, toto plénum sa odmietlo k tomu vyjadriť a zaoberať sa tým. Teraz neviem, či to bola zbabelosť, vyčkávacia taktika alebo len nechuť chápať. Neviem, ale niektorí páni poslanci a panie poslankyne by si mali siahnuť do svedomia, a to nielen v tomto prípade.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Pan poslanec Chýlek je posledním přihlášeným. Má slovo.

Poslanec SL S. Chýlek: Pane předsedající, vážené Federální shromáždění, také já jsem byl v zahraničních výborech jedním z těch, kdo se nepřipojili k většinovému stanovisku, a zastával jsem názor, že je potřebné, aby se jak zahraniční výbory, tak toto Federální shromáždění k situaci v Jugoslávii vyjádřily. Tentýž názor zastávám i dnes. Měl bych za velmi nešťastné, kdybychom opakovali to, co se stalo na minulé 16.schůzi, kdy jsme nakonec odmítli stanovisko zaujmout.

Paní poslankyně Kaplanová se zmínila o tom, že v zahraničních výborech byl text, který se jí zdál dobrý. Byl to text, jehož autorem byl kolega Šebej. Jmenovala mne jako spoluautora. Já jsem se podílel pouze na určitých úpravách a zestručnění.

Stejně jako kolega Šebej si v tomto okamžiku myslím, že tento text už není zcela aktuální. Sám bych doporučoval, abychom jako základ projednávání přijali text kolegy Blažka, který podle mého názoru po určitém zestručnění bude velmi dobrým podkladem pro přijetí našeho usnesení. Nechci vás dále zdržovat dalšímu vývody, protože se domnívám, že mnoho argumentů už bylo vyřčeno, a nemá smyslu je opakovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Nyní je znovu přihlášen poslanec Šebej jako předseda zahraničního výboru, poté vystoupí s faktickou poznámkou poslanec Mlynárik a poslanec Tichý.

Poslanec SN F. Šebej: Vážené kolegyne a kolegovia, chcel som upozorniť, v súvislosti s prerokovaným problémom na to, že nie je správné vidieť Juhosláviu prizmatom Československých vzťahov. Bolo by dobré, keby sme sa všetvi - vrátane tých, ktorým leží na srdci spoločný osud našeho štátu, ako aj tých, ktorí svoju šťastnú budúcnosť vidia v jeho rozpade - snažili vidieť problém Juhoslávie ako problém tohto územia, ktoré síce môže byť nebezpečné vývozom násilia mimo svoje územie a starovekým spôsobom riešenia problémov, ale predsa ide o problém, ktorý sa od našeho značne líši a akékoľvek analógie sú falošné.

Snažme sa k Juhoslávskemu problému vyjadrovať ako k Juhoslávskemu problému a nie ako k substitúcii problémov našich. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Mlynárik, pak poslanec Tichý a poslanec Doležal. Zdůrazňuji, že jde o faktické poznámky.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, plne sa ztotožňujem s tým, čo povedal kolega Šebej. Historické dannosti, historické skutočnosti Sovietskeho zväzu a Juhoslávie sú odlišné od skutočností Československa. Pobaltské národy boli vtelené násilím do sovietskeho impéria, tak povediac, železom a krvou,a je preto len logické a zákonité, že z tohto impéria odchádzajú a záslúžia si plnú podporu.

Juhoslávia sa historicky vyvíjala značne odlišne než Češi a Slováci v strednej Európe. Slováci s Čechmi nikdy neviedli proti sebe vojnu. Nikdy vzájomne nebojovali. Na Balkáne, ako vieme, to bolo veľmi odlišné z hľadiska veľmi zložitého historického vývoja, hlavne pokiaľ sa jedná o odlišnosti viery a tradície.

Ja by som len chcel uviesť jednu analógiu. Tí, ktorí si berú za príklad národný rozklad viacnárodných štátov, a vidia vtom vzor, príklad a návod k jednaniu, odmietajú návod týchto národov k dosiahnutiu štátnej suverenity, t.j. referendum. Pýtam sa odporcov referenda z "hornej snemovne", prečo praktikujú tento dvojitý meter a sú proti referendu. Keď si prihrievame národnú polievočku na juhoslávskom a pobaltskom príklade, mali by sme byť dôslednejší aj v tomto, a nebáť sa referenda. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Tichý, připraví se poslanec Doležal.

Poslanec SN B. Tichý: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, příspěvky pana Jurečky a zejména pana Doležala a první příspěvek pana Blažka mě přesvědčily o tom, že náš parlament má na víc než jen na to, aby zůstal diplomatickým filozofem k ničemu se nevyjadřujícím. Proto mě také napadla myšlenka, že by bylo vhodné tyto jejich projevy, to znamená návrhy pana Blažka a pana Doležala, popřípadě pana Jurečky, sloučit v jeden text, který by měl význam všech těchto příspěvků a byl by pravděpodobně nejúčelnější. Doporučuji sloučení těchto příspěvků.

Poslanec SN B. Doležal: Dámy a pánové, mám jen malou faktickou poznámku k tomu, co říkal poslanec Šebej. Je jistě pravda, že nesmíme události v Jugoslávii vidět prizmatem našich zdejších problémů. Já se obávám, že do této situace se dostaneme, když s ohledem na naše vnitřní problémy se budeme - jak jsem o tom hovořil - zdržovat jakéhokoliv vyjádření.

V tom případě budeme v závislosti na našich problémech a na tom, co se děje tady.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Šedovič.

Poslanec SN J. Šedovič: Vážené dámy a páni, chcel by som pánu Mlynárikovi pripomenúť, že referendum ani v Slovinskej ani v Chorvátskej republike nevyhlásila žiadna Juhoslávská federácia, nevyhlásila ho ani Srbská republika, ale vyhlásili si ju sami predstavitelia národa. Naše stanovisko k referendu je veľmi dobre známe a dávno prezentované. Náš názor je taký, že referendum k tejto otázke má právo vyhlásiť v Slovenskej republike len zástupca slovenského národa a za jeho zástupcu pokladáme Slovenskú národnú radu. Toto sme deklarovali aj tým, že sme Slovenskej národnej rade predložili návrh zákona o referende. Pán Mlynárik to zrejme nepostrehol a stále nás obviňuje z toho, že my sme pre referendum. To je demagógia, to je klamanie.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP