Čtvrtek 5. prosince 1991

Čili často je třeba si uvědomit, co je možné a co ne, byly tady návrhy, abychom platili nějaké loby, nějaké advokáty, to nemůže samozřejmě vyrovnat tyto možnosti, které mají Poláci a Maďaři v USA.

Pokud jde o takové ty pohraniční věci, jako jsou hraniční přechod, regiony, byl jsem v Chebu na otevření Euroregia jako poslanec za Západočeský kraj, který tam přišel na akci, která se tam v tomto ohledu dělala. Ale, vážení přátelé, to není a ani nemůže být otázka ministerstva zahraničních věcí, protože zahraniční politika může vytvářet předpoklady, odstraňovat zábrany v tomto smyslu skutečných vztahů mezi lidmi, ale ty skutečné vztahy se musí rozvíjet v místě a my nemáme žádné prostředky k tomu, abychom toto dělali. Pokud by třeba vznikl problém se sousedním státem, tak ho řešíme, jako je např. otázka celnice u Liberce nebo na Oravě, ale jestli problém pak je v tom, že se neví kdo tu celnici postaví a za co, tak to už samozřejmě vůbec není a nemůže být otázka ministerstva zahraničních věcí. Je třeba se obrátit na místní orgány, nebo na republikové orgány vnitra, kultury, nebo na jiné podobné orgány.

Ještě chci něco říci k personální politice a adekvátní účasti Slováků. Je pravda, že není první náměstek již delší dobu, ten není proto, že jsme se domnívali, že do konce roku budou hotové ústavy, bude jasné, jaké budou kompetence, zda bude náměstek, či státní tajemník, nebo jak vlastně toto všechno bude. A nemělo žádný smysl každých několik měsíců vyměňovat náměstky, navíc, my vůbec v podstatě rušíme tu koncepci náměstků, jaká byla dosud, chceme převádět systém na podobný, jako je na západě. Je třeba si uvědomit, že ti náměstci v této podobě byli jakýmisi sekčními šéfy, kteří řídili administrativně určité úseky a nebyli žádnými politickými náměstky v tom smyslu, jako je Lorenz, Siegel Berger nebo jiní, na západě obvykle to bývá jeden státní tajemník nebo jeden náměstek. Místo toho zavádíme systém generálních ředitelů a je třeba říci, že tady si myslím, že jsou představitelé Slovenské republiky zastoupeni takovým způsobem, že generální ředitel, který má na starosti celou severní polokouli je Slovák, ředitel KEBS a Rady Evropy je Slovák, náměstek pro vnější ekonomické vztahy je Slovák, takže není pravda, že by nebyli Slováci zastoupeni na nejvyšších funkcích na ministerstvu zahraničí.

Musím ale konstatovat, že čím níže, tím menší je zastoupení představitelů Slovenské republiky, až po ty instalatéry a šoféry, kde je jich vůbec nejméně, ale to je tím, že se prostě nikdo se nechce stěhovat a možná také ani nemůže, protože nemůže sehnat byt. My nemáme byty, my máme k dispozici jeden pohyblivý byt pro jednoho náměstka, jinak máme k dispozici nějaké ubytovny. To jsou všechno skutečně začarované kruhy a jak sem máme seriózně, přestože to neustále nabízíme, dostat lidi, když je ani nemáme kde ubytovat. Čili není problém na těch nejvyšších funkcích na ministerstvu zahraničí, ale podíl Slováků přímo prudce klesá s každou nižší funkcí. Vím, že jsou také takové názory a teorie, abychom brali zástupce Slovenska rovnou ze slovenského ministerstva mezinárodních vztahů, což je samozřejmě možné, také to děláme, ale pak nebude možné, aby tedy slovenští zástupci dělali ředitele a náměstky ředitelů odborů a pracovali tam, když budou přímo ze Slovenska vysíláni do zahraničí a pak vraceni zpátky, čili tuto otázku je opravdu potřebné domyslet a já zatím vám říkám, že nevím jak, když nemám ani byty a ani není takový zájem ze Slovenska o ty nižší funkce.

Nechci se vracet k záležitosti s paní velvyslankyní Klímovou, myslím, že teď se to vysvětlilo, protože ten autor sem náhodou přijel, byl i na Slovensku, kde to vysvětlil panu ministru Demešovi. Tady skutečně dochází někdy k velkým nedorozuměním, ze kterých vzniká napětí, které skutečně nestojí za to. Měli bychom si vždycky věci daleko více ověřit, než z nich uděláme problém. Musím vám říci, že paní velvyslankyně Klímová např. když zjistila, že na plakátech paní Beňačková je napsána jako česká zpěvačka, tak tam okamžitě protestovala a měnili plakáty, nebo psala do New York Times, ať nepoužívají tu zkratku Czech, ať prostě píší Czechoslovak nebo Slovak, když jde o Slováka, já vím že tato otázka je velice palčivá, neustále se vrací při všech rozhovorech na Slovensku, já stále marně vysvětluji, že pokud je to považováno za urážku slovenského národa, tak je to třeba považovat stejně za urážku českého národa. Tady vůbec nejde o Čechy, ale o to, že ti, kteří to používají, nevědí vůbec o co jde, prostě americkým způsobem krátí dlouhé slovo na krátké, tak jak jsou na to zvyklí. To je tedy k této otázce zastupování Slovenska.

Nechci vás zvlášť zdržovat, protože kdybych měl opravdu postupovat bod po bodu, tak bychom tady museli být dlouhé hodiny, já, jestli s tím souhlasíte, tak bych v této chvíli skončil a pokud má ještě někdo zájem, abych speciálně na určitou otázku odpověděl, tak to mohu učinit, ale jinak si myslím, že bychom mohli udělat mnohem delší podrobnou diskusi třeba v zahraničních výborech.

Já plně chápu pana poslance Kříže v tomto smyslu, i když mě nemusel osobně urážet. Chápu, že já bych taky raději mnohem víc diskutoval o těchto záležitostech. Byla tady také kritika, že tady nejsou členové vlády, ale chtěl bych říci, že opravdu členové vlády pracují o sobotách a nedělích, není to tak, že bychom se někde flákali. Máme za dva roky dohnat to, co se 40 let zanedbávalo, ne-li přímo ničilo, což je nemožné a nemyslitelné. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji rovněž jménem sněmoven panu ministru zahraničí. Teď bych prosil obě zpravodajkyně, pardon, vím, že jde o jednoho muže a jednu ženu. Vy už jste se jistě dohodli. (Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Vaše únava musí být, pane předsedo, strašlivá.) Já se omlouvám a místopřísežně prohlašuji, že ve vás vidím muže. (Smích v sále.)

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Doufám, že nebudu muset podávat žádné podrobnější důkazy. (Smích v sále.)

Vážené sněmovny, přejdeme k práci. Skutečně rozsáhlá rozprava k tématu zahraniční politika našeho státu dokazuje správnost našeho návrhu, který jsme prosadili jako usnesení zahraničních výborů, aby se zahraniční politika státu stala předmětem jednání pléna FS. My jsme se domnívali - a myslím, že to můžeme všichni potvrdit - že je to součást našeho úsilí učinit z této záležitosti, vždy spíš odborné a s tendencí k tomu, aby se odehrávala v těch mnohokrát již zmíněných kabinetech, záležitost veřejnou. Bylo by myslím dobré, kdyby se to stalo ve FS zvykem i do budoucna, kdyby s končícím rokem pravidelně taková zpráva o zahraniční politice za uplynulé období byla předkládána a kdyby se stala předmětem pozornosti nejen poslanců, ale i veřejnosti, ať už prostřednictvím hromadných sdělovacích prostředků či jinak, případně také za účasti diplomatického sboru, jak jsme to původně předpokládali 13.listopadu.

K této zprávě se vyslovila především většina politických klubů, které mají účast ve FS a všechny, které zde vystoupily, se vyslovily kladně. Poslanec Fišera, nevím, jestli svým jménem nebo jménem celého klubu, přednesl jeden z pozměňovacích návrhů, který je vlastně doporučením vládě a stejně tak poslanec Lux jménem svého politického klubu. Můžeme tedy konstatovat, že předmět našeho jednání, tzn. předložená zpráva, má podporu většiny politických klubů zastoupených ve FS.

K tomuto tématu, tedy ke zprávě, zde zaznělo několik návrhů, které mají podobu doporučení nebo požadavku, který je kladen na vládu. Přečtu je v pořadí, v jakém byly předloženy.

V prvé řadě to byl poslanec Fišera z klubu poslanců sociálně-demokratické orientace, který žádá, aby vládě ČSFR bylo uloženo, aby před podpisem smlouvy mezi ČSFR a SRN o vzájemných vztazích atd., jak smlouva zní, dohodla s vládou SRN závazný výklad pojmů užitých v této smlouvě a zajistila jeho zveřejnění. Je to tak, pane poslanče? (Poslanec SL I. Fišera: Zajistila jednotný a jednoznačný výklad.) Zajistila jejich jednotný výklad.

Poslanec Doležal navrhuje, aby součástí usnesení se stala žádost vládě ČSFR, aby uznala samostatnost Slovinska a Chorvatska a poslanec Hrivík má podobný návrh a ještě ten návrh doplnil o požadavek uznání Ukrajiny. Čili by se tento návrh dal, nebudou-li mít poslanci námitky, spojit do jednoho návrhu.

Poslanec SN B. Doležal: Já bych byl raději, kdyby se hlasovalo napřed o mém návrhu a potom o návrhu poslance Hrivíka.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: V tom pořadí byly koneckonců návrhy předneseny, čili to je v pořádku.

Poslanec Lux jménem svého politického klubu navrhuje, aby se součástí našeho usnesení stala i výzva ministru zahraničních věcí federální vlády, aby před uznáním Ukrajiny Československem informoval - a teď pane poslanče Luxi, byste měl říci, koho, to jste mi nedodal - veřejnost nebo FS o vztahu našeho státu k Podkarpatské Rusi (Poslanec SN J. Lux: Měl jsem na mysli FS.) Čili usnesení by znělo tak "vyzývá ministra zahraničních věcí ČSFR, aby před uznáním Ukrajiny Československem informoval FS o vztahu ČSFR k Podkarpatské Rusi". Ano? (Ano.)

Dále poslanec Hrivík navrhuje, aby součástí usnesení byl požadavek adresovaný vládě ČSFR, aby neprodleně podnikla kroky k uznání nezávislosti Slovinska, Chorvatska a Ukrajiny.

Poslanec Stome navrhuje doplnit usnesení o text "FS ukládá ministru zahraničních věcí zpracovat stanovisko k otázce Podkarpatské Rusi v souvislosti se změnami v Sovětském svazu a s vyhlášením ukrajinské samostatnosti, a to ještě před zpracováním stanoviska k uznání samostatnosti Ukrajiny a toto - předpokládám stanovisko - předložit FS k projednání."

To jsou všechny pozměňovací návrhy nebo návrhy na doplnění usnesení a teď bych si dovolil přednést návrh našeho usnesení. To usnesení by podle našeho shodného názoru, to znamená kolegyně Sahligerové a mého, znělo takto: "FS ČSFR bere na vědomí zprávu o zahraniční politice ČSFR za rok 1991 předloženou místopředsedou vlády ČSFR a ministrem zahraničních věcí ČSFR."

Navrhuji tento postup. Měli bychom v prvé řadě hlasovat o doplňcích o usnesení, potom bychom měli hlasovat o usnesení jako celku.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je běžný postup. Já vám děkuji. Obě sněmovny jsou usnášení schopné. Pardon, schází dva poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Pan poslanec Kanis má technickou poznámku.

Poslanec SN P. Kanis: Ospravedlňujem sa, ale kým prídu, aby sme boli uznášaniaschopní, chcel by som len, aby nebol parlament mystifikovaný o vzťahu k Zakarpatskej Rusi. Čo tvrdil pán Kulan nie je pravda. Nebola to otázka referenda, je to len odhad zástupcu spoločnosti karpatských Rusínov.

Keby sa v Zakarpatsku uskutočnilo referendum o pripojení k Československu, potom by 60 % obyvateľov mohlo hlasovať pre tento krok - aby to bolo presné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já vám děkuji, pane poslanče. Stále ještě scházejí dva poslanci slovenské části Sněmovny národů. Jakmile si sedne pan předseda Sněmovny národů, máme vyhráno.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Využiji toho času před hlasováním. Jeden pozměňovací návrh zde přednesl nejmenovaný předseda Sněmovny národů, který se domnívá, že problém nedostatku pracovníků na Zamini by se mohl řešit přestěhováním výše zmíněného úřadu do Bratislavy. Prý se ale o tom nemusí hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Protože nešlo o pozměňovací návrh, přistoupíme k jednotlivým pozměňovacím návrhům. Můžeme o nich začít hlasovat.

Společná zpravodajka výborů SL E. Sahligerová: Prvým pozmeňovacím návrhom bol návrh pána poslanca Fišeru, ktorý znie: Pred podpisom zmluvy so Spolkovou republikou Nemecko prerokovať s vládou Spolkovej republiky Nemecko výklad sporných termínov a zabezpečiť záväzné stanovisko jednoznačného výkladu týchto termínov. Je to v poriadku, pán poslanec Fišera?

Poslanec SL I. Fišera: Je to takto: "Ukládá vládě ČSFR, aby před podpisem československo-německé smlouvy s německou stranou projednala obsah používaných termínů a zajistil jejich jednotný a jednoznačný výklad."

Společná zpravodajka výborů SL E. Sahligerová: Stanovisko spravodajcu Snemovne ľudu je zaujímavé, pretože tieto výrazy boli konzultované a neustále sú konzultované. Teda nie je problém výklad skutočne zabezpečiť. Rovnaké je aj stanovisko vlády. Ako spravodajkyňa Snemovne ľudu neodporúčam.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Já rovněž nedoporučuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže přistoupíme k hlasování. Budou hlasovat obě sněmovny.

(Hlasuje se.) (16.23 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven. Kdo souhlasí s uvedeným pozměňovacím návrhem, nechť hlasuje!

(SN - 32, SL - 29)

Kdo je proti? (SN - 15, SL - 33) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN - 44, SL - 44) Děkuji. Obě sněmovny pozměňovací návrh nepřijaly. Pro bylo ve Sněmovně národů 32, proti 15, zdrželo se 44, ve Sněmovně lidu 29 pro, 33 proti, 44 se zdrželo, 1 poslanec hlasování ignoroval. Můžeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Dalším návrhem je návrh kolegy Doležala, který žádá vládu ČSFR, aby uznala samostatnost Slovinska a Chorvatska. Stanovisko pana ministra je záporné, moje stanovisko jako zpravodaje Sněmovny národů je rovněž záporné.

Společná zpravodajka výborů SL E. Sahligerová: Moje stanovisko je tiež záporné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme opět k hlasování. Hlasují poslanci obou sněmoven.

(Hlasuje se.) (16.25 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN - 40, SL - 36) Děkuji.

Kdo je proti? (SN - 9, SL - 10) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN - 41, SL - 62) Děkuji. Také tento pozměňovací návrh nebyl přijet. Ve Sněmovně národů 40 pro, 9 proti, 41 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 36 pro, 10 proti, 62 se zdrželo. V obou sněmovnách po jednom poslanci ignorovalo. Prosím, můžeme pokračovat.

Společná zpravodajka výborů SL E. Sahligerová: Ďalším doplňovacím návrhom je návrh prednesený pánom poslancom Luxom ako stanovisko klubu, ktorý zastupoval. Jeho návrh znie: "Ukladá ministrovi zahraničných vecí pred uznaním Ukrajiny podať výklad o situácii v Podkarpatskej Rusi."

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Já bych to doplnil, mám přesnější text: "Vyzývá ministra zahraničních věcí ČSFR, aby před uznáním Ukrajiny ČSFR informoval Federální shromáždění o vztahu ČSFR k Podkarpatské Rusi." Moje stanovisko je záporné.

Společná zpravodajka výborů SL E. Sahligerová: Stanovisko vlády je tiež záporné, rovnako moje je záporné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme k hlasování. Obě sněmovny budou hlasovat najednou.

(Hlasuje se.) (16.27 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN - 38, SL - 32) Děkuji.

Kdo je proti? (SN - 16, SL - 22) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN - 38, SL 54)

Děkuji. Hlasování dopadlo takto: Sněmovna národů 38 pro, 16 proti, 38 se zdrželo, nikdo neignoroval, ve Sněmovně lidu 32 pro, 22 proti, 54 poslanců se zdrželo, 3 poslanci ignorovali. V obou sněmovnách nebyl pozměňující návrh přijat. Děkuji, pokračujeme.

Společná zpravodajka výborů SL E. Sahligerová: Ďalším doplňovacím návrhom je návrh pána poslanca Hrivíka, ktorý žiada, aby do uznesenia bola doplnená táto časť: Federálne zhromaždenie žiada vládu ČSFR, aby podnikla nevyhnutné kroky k čo najrýchlejšiemu uznaniu štátnej nezávislosti Slovinska, Chorvátska a Ukrajiny. Stanovisko vlády je zamietavé, moje tiež.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Já se připojuji ke stanovisku kolegyně, čili nedoporučuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme opět k hlasování.

(Hlasuje se.) (16.29 hodin)

Táži se poslanců obou sněmoven. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (SN - 26, SL - 24) Děkuji.

Kdo je proti? (SN - 10, SL - 10) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN - 56, SL - 76) Děkuji. Ve Sněmovně národů 26 pro, 10 proti, 56 se zdrželo, 2 ignorovali, ve Sněmovně lidu 24 pro, 10 proti, 76 se zdrželo, 3 ignorovali. Také tento návrh v obou sněmovnách neprošel.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Posledním návrhem je návrh poslance Stomeho, který navrhuje, aby Federální shromáždění uložilo ministru zahraničních věcí zpracovat stanovisko k otázce Podkarpatské Rusi v souvislosti se změnami v Sovětském svazu a s vyhlášením ukrajinské samostatnosti, a to ještě před zpracováním stanoviska k uznání samostatnosti Ukrajiny, a toto stanovisko předložit Federálnímu shromáždění k projednání.

Vláda nedoporučuje ústy ministra zahraničních věcí. Moje stanovisko je podobné, čili nedoporučuji.

Společná zpravodajkyně výborů SL E. Sahligerová: Ja sa k stanovisku pripájam. Tiež ho neodporúčam.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP