Středa 11. prosince 1991

Poslanec SL J. Lacina: Vážené sněmovny, chtěl bych říci, že tisk 928 byl poslán exekutivě i oběma zastupitelským sborům republik a stanovisko SNR i federální vlády je známo. Je možné zde předložit i vyjádření jednotlivých výborů, protože stanovisko výborů, které se touto zprávou zabývaly, je známé, to znamená k šesti bodům, které jsou v tisku 928. Domnívám se, že je možné projednávat tisk 928. Ostatní je možno uplatnit eventuálně jako pozměňovací návrhy.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Musel by som v tejto chvíli požiadať obidvoch spravodajcov, aby predniesli nové spravodajské správy, špeciálne k tlači 928. Sú pripravení také správy predniesť? Hlási sa poslanec Világi, potom poslanec Fišera.

Poslanec SL O. Világi: Vážené Federálne zhromaždenie, ja si myslím, že nič nebráni tomu, aby sme teraz prerušili rokovanie o tomto bode a aby sme spravodajskú správu o spoločnom uznesení hospodárskych výborov postúpili federálnej vláde tak, ako sme to urobili v iných prípadoch, napríklad v prípade Obchodného zákonníka, zákona o pôde a v iných prípadoch, kde spoločná správa nejakým spôsobom presahovala rozmery, ktoré boli dané vládou. Federálna vláda k tomu vyjadrila svoje stanovisko.

Navrhujem preto, aby sme takto postupovali a neskôr aby sme sa k tomu vrátili. Považovať spoločnú správu hospodárskych výborov za absolútne nový poslanecký návrh procedurálne nemôžme. Myslím, že musíme postupovať rovnako, ako sme postupovali skôr s tým, že tento bod bude zaradený na program schôdze. Pokiaľ dostaneme stanovisko federálnej vlády, v priebehu budúceho týždňa sa k tomu môžeme vrátiť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je veľmi podobné tomu, čo zaznelo z úst poslanca Valka. Ide len o to, že návrh na doplnenie tlače bude musieť byť vtelený do vlastného návrhu 1106. Nemôžme predsa vláde posielať takéto materiály. Musí to byť zjednotené do jednej tlače a k tomu sa môže vláda vyjadriť. Slovo má poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, já myslím, že poslanec Stome správně poukázal na to, že jde o precedentní případ a že je tím velmi zajímavý. V § 39 jednacího řádu se říká, že se zašle návrh zákona k zaujetí stanoviska. Postup byl volen takto a neměl by se podle mého názoru opakovat. Byl dán navrhovatelem tisk 928, ten vypadal takto, a při zahájení jednání garančního výboru byl předán tisk, který byl několikanásobně silnější, který byl zhruba takovýto. Já to jen vysvětluji. My bychom se měli dohodnout, že pokud budeme jako navrhovatelé předkládat nějaký návrh, měli bychom vždy předkládat návrh celý, ne potom dodatečně jakési rozsáhlé dodatky do garančního výboru. Podle mého názoru to není dostatečně čestný postup vůči vládě.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dám slovo poslancovi Tylovi, potom prehovorí ešte pán poslanec Špaček, aj keď si nemyslím, že v tejto chvíli diskutujeme o tom, čo povedal poslanec Valko. Je to všeobecná rozprava v rámci technických poznámok.

Poslanec SL M. Tyl: Přesný postup nebyl samozřejmě kolegou Fišerou uveden. Tisk 928 byl petičnímu výboru sněmovny předložen 27. července. Petiční výbor se k němu po dlouhou dobu nevyjadřoval. Mezitím vznikly doplňky, na které má podle mého názoru navrhovatel právo a je to naprosto korektní. Doplňky - tak, jak vznikly - navrhovatel poslal všem výborům, které byly povinny to projednávat. Výbory to projednaly jako doplňující návrhy a osvojovaly si je poslanci ve výborech, v nichž se to projednávalo. Tady není z formálního hlediska nic, co by nebylo možné překročit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Navrhovateľ nemá čo poslať výborom, navrhovateľ svoju vec podáva predsedovi Federálneho zhromaždenia alebo petičnému výboru a ten to prideľuje snemovniam a snemovne výborom. Nie je možné, aby navrhovateľ rozosielal svoje nápady do výborov. Prepáčte, že som vám skočil do reči.

Poslanec SL M. Tyl: Já jsem jen vysvětlil, že vzhledem k tomu, že se mnoho měsíců nedostal návrh na program (s tím bude těžko někdo polemizovat), změnila se také materie návrhu. Byly to však návrhy, které byly vždy někým racionálně podány a tak, jak říká jednací řád.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ešte sa hlási poslanec Špaček. Dávam mu slovo.

Poslanec SL J. Špaček: Já jsem jen chtěl navrhnout, abychom ukončili tuto diskusi a hlasovali o procedurálním návrhu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Treba zvolať poslancov zo Snemovne národov, špeciálne zo slovenskej časti.

Zopakujem vám procedurálny návrh poslanca Valka. Dúfam, že nič neskreslím, keď poviem, že navrhol, aby sa v tejto chvíli rokovania k návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 229/91 Zb., o úprave vlastníckych vzťahov k pôde a inému poľnohospodárskemu majetku, prerušili, aby sa tlače 1106 poslali všetkým tým miestam, ktoré sú oprávnené vyjadrovať sa k nim, aby sa vyčkalo na ich stanovisko a rokovanie aby sa obnovilo po obdržaní týchto stanovísk. Kto súhlasí s takto koncipovaným návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.) (15.51 hodin)

(SN 55, SL 57) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 1, SL 0) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 5, SL 3)

Obávam sa, že som urobil chybu, stlačil som skôr tlačidlo pri proti. V každom prípade konštatujem, že návrh poslanca Valka získal väčšinu v obidvoch snemovniach. V Snemovni národov 55, pričom dostatočný počet bol 44, proti neznámy väčší počet, zdržalo sa 5. V Snemovni ľudu 57 za, viacerí proti, 3 sa zdržali hlasovania.

Konštatujem teda, že sme schválili, aby sa prerokúvanie tlače 1106 a 928 predložilo až do získania príslušných stanovísk príslušných oprávnených miest. Ďakujem.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 243)

Chcem ešte povedať, čo nás zajtra čaká, pretože dnes sme program vyčerpali. Vo štvrtok 12. decembra nás čaká dokončenie vládneho návrhu zákona o civil-

nej službe (tlač 848), nepodarilo sa nám dať včas dohromady pozmeňovacie návrhy. Znamená to, že nás čaká hlasovanie. Ďalej budeme prerokúvať návrh ústavného zákona o spôsobe prijatia novej ústavy federácie (tlač 1054). Návrh ÚPV SN (tlač 1099) a návrh ÚPV SĽ (tlač 1100). Ďalej vládny návrh zákona o Štátnej banke československej (tlač 1024) a návrh uznesenia SĽ a SN (tlač 1089). Potom vládny návrh zákona o bankách (tlač 1023) a návrh uznesenia SĽ a SN (tlač 1090). Ďalej vládny návrh zákona o účetníctve (tlač 1025) a návrh uznesenia SĽ a SN (tlač 1091).

Žiadam zainteresovaných, ktorí pracovali na príprave novely o vlastníckych vzťahoch k pôde, aby pripravili tlač takým spôsobom, že dodatky k tlači 1106 budú inkorporované do vlastného uznesenia, aby bolo jasné o čo ide, že vznikne jeden materiál, ktorý budeme potom môcť rozoslať a urgovať odpoveď. Teraz sa hlásili poslanci Stome, Világi, Soldát. Upozorňujem, že po 16. hodine zasadajú výbory a Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, domnívám se, že hlasování nebylo korektní. Pan poslanec Valko sice říkal, aby se jednání přerušilo, aby se příslušné orgány mohly vyjádřit, ale my jsme hlasovali, že budeme jednat, až se tyto orgány vyjádří. Protože jednací řád říká, že se tyto mohou vyjádřit podle svého uvážení, mohli bychom to odsunout ad infinitum. Takže takto položená otázka k hlasování nebyla, myslím, dobře položena.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že poslanci pochopili, o čom hlasujú. Profesor Jičínský má repliku na túto vašu poznámku.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, myslím, že kolega Stome v této věci zbytečně komplikuje stanoviska jednacího řádu. Jednací řád říká o lhůtách, ve kterých se pošle a ve kterých se čeká na stanoviska příslušných orgánů vlády a národních rad. Jestliže by národní rady ve stanovené lhůtě stanovisko nedaly, o tom samozřejmě budeme jednat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Mám tu dve oznámenia. Výbory sociálne a kultúrne sa zídu v miestnosti X - 30 minút po skončení pléna. Zajtra o 8.00 hodine zasadá komisia pre ľudské práva a menšiny v miestnosti 209. Hlási sa poslanec Világi s faktickou poznámkou.

Poslanec SL O. Világi: Myslím, že tam ten postup nebol správny v tom smere, že sa k tomu môže vyjadriť len federálna vláda, nie ostatné orgány. Ide o to, aby neboli pochybnosti, že aj národné rady, pretože by to malo iný postup, pracovne iný postup. Chcel by som požiadať, aby táto tlač bola postúpená čo možno najskôr vláde, aby sa k tomu mohla vyjadriť.) Len čo bude tlač kompletná, okamžite sa rozošle. Ešte je tu oznámenie, že zajtra o 8.00 hodine sa zíde skupina pre rodinu. (Od paní poslankyně Kaplanové.) Poslanec Soldát potom poslanec Kudláček.

Poslanec SL M. Soldát: Pane předsedající, chtěl bych požádat, abyste dal hlasovat o tom, aby zítra ráno byl zařazen na program návrh na usnesení k naší interpelaci, kterou jsme podali společně s kolegou Šedivým. Jedná se o tisk 1101. Tato interpelace byla zaslána 19. července a do dnešního dne není dána uspokojivá odpověď. Proto bych byl rád, aby se parlament tímto problémem zabýval, protože v bodu interpelace byl stále odsouván, vzhledem k tomu, že parlament v té době se nebyl schopen usnášet. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán kolega, práve som informoval, že odpoveď sa v tejto chvíli rozdáva. Navrhujem, aby sme o tej veci hlasovali hneď zajtra, pretože teraz už nemáme zrejme fórum.) Myslím, že by se tato věc měla odhlasovat ještě dnes, protože se záležitost odsouvá už půl roku. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hovoriť bude poslanec Kudláček. Kolegovia, zostaňte v laviciach, budeme ešte hlasovať o návrhu poslanca Soldáta.)

Poslanec SL L. Kudláček: Pane předsedo, prosím vás o chvíli trpělivosti. Protože podobný postup, jaký jsme právě zažili u návrhu novely zákona o půdě je možné očekávat u návrhu novely transformačního zákona 92 z r. 1991, prosím vás, aby tisk, který je připraven jako návrh usnesení hospodářských výborů pod č. 1066 byl stejně tak postoupen co nejdříve k projednávání federální vládě, protože, je dost dobře možné, když jsme nyní zvolili precedentní postup, bude požadován i v případě této novely. Každopádně, aby to vláda viděla v rozšířené podobě tisku 1066.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Toto nie je precedens, ktorý sme skonštruovali v tejto chvíli. Je to postup, ktorý vychádza z Rokovacieho poriadku a bol použitý v tlači 427. Prosím, posaďte sa do lavíc. Poprosím ešte pána poslanca Soldáta, aby pristúpil k mikrofónu a pred všetkými poslancami predniesol svoju žiadosť.

Poslanec SL M. Soldát: Aby zítra ráno byl jako první bod programu zařazen návrh na usnesení (tisk 1101). (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán kolega, neišlo by to presunúť zajtra po skončení bežnej agendy?) Na zítřejší den. Ano. Jedná se o usnesení ve věci Transpetrolu a Transgazu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Posaďte sa v Snemovni národov v slovenskej časti, pán poslanec Ondrejkovič, Kováč, aby som mohol dať hlasovať.

(Hlasuje se.) (16.01 hodin)

Kto súhlasí s týmto návrhom pána poslanca Soldáta, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! Ďakujem.

Kto je proti? Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? Ďakujem. V Snemovni národov 49 pre, 4 proti, 17 sa zdržalo hlasovania, v Snemovni ľudu 62 pre, nikto proti, 12 sa zdržalo hlasovania. Návrh v obidvoch snemovniach prešiel. Zajtra sa tento bod prerokuje, najlepšie na záver programu.

Ďakujem za účasť na dnešnom rokovaní. Teraz zasadnú výbory a Predsedníctvo Federálneho zhromaždenia. Končím schôdzu a dovidenia zajtra.

(Jednání přerušeno v 16.02 hodin.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP