Sobota 21. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Váš výklad byl naprosto přesvědčující. Připojuji se k němu. Hlásí se ještě někdo? Nehlásí. Páni zpravodajové, musíme zaujmout stanovisko. Buď budeme postupovat podle navrženého schématu nebo dodržíme běžné pravidlo. Mohl bych o tom dát hlasovat, ale musíme se domluvit.

Společný zpravodaj SN J. Štern: Nerozuměl jsem poznámce poslance Fišery. Navrhuje hlasovat od začátku po paragrafech s tím, že potom by nesouhlasil s rozdělením na dvě části.

Poslanec SN I. Fišera: Já jsem řekl přesně, že v této fázi jednání bych nemohl souhlasit. To rozhodnutí ještě není ukončeno.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Snad by bylo dobré dovědět se, ve které fázi to bude možné. Ještě se hlásí pan poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Pane předsedající, jenom bych doplnil, že zástupce navrhovatele, ministr Dlouhý, při svém prvním přednesu se jednoznačně vyslovil tak, aby se nejprve hlasovalo o sporných bodech a pak, aby se hlasovalo běžnou praxí, kterou máme. Obdobný procedurální návrh jsem podal i já.

Poslanec SL F. Magyar: Pán predsedajúci, Štedrý večer máme na krku a my, ktorí nie sme z Prahy, by sme sa radi dostali domov k rodinám. Prosím, aby ste dodržiavali rokovací poriadok a nepripúšťali rozpravu. Podľa rokovacieho poriadku sa o procedurálnych návrhoch hlasuje bez rozpravy. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě se hlásí poslanec Anderko.

Poslanec SN A. Anderko: Pán Fišera sa stotožnil s návrhom hospodárskych výborov číslo 1144 tým, že nesúhlasí s paragrafom 12 a). Dávam otázku, aký je vládny: Keď nesúhlasí s § 12 a), musí ho označiť v návrhu 1147 - čo platí?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slyšeli jste otázku, neměla by nás přivést do rozpaků. Prosím, pány zpravodaje.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: To je to, o čem jsem hovořil. Teď se však pokaždé jedná o vládním návrhu ve znění návrhu gesčních výborů na usnesení pro sněmovny. A tam to, s čím vláda nesouhlasila, stává se prvním pozměňujícím návrhem. Paragraf 12a je pozměňovací návrh podaný hospodářskými výbory v tomto smyslu.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Toto bylo vysvětlení. Byl podán procedurální návrh, podal ho kolega Štern, aby se hlasovalo nejdříve o těch čtyřech kloubových bodech a potom, abychom mohli racionálněji vést pozměňovací návrhy. Vedoucí schůze se domnívá, že bychom to mohli přijmout tak, ale protože proti tomu zazněly námitky, měli bychom o tom rozhodnout hlasováním.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dávám hlasovat o návrhu postupu při projednávání pozměňovacích návrhů tak, jak zde přednesl zpravodaj Štern.

Táži se poslanců obou sněmoven, zda souhlasí s návrhem procedurálního postupu projednávání pozměňovacích návrhů tak, jak byly předneseny zpravodajem Šternem. Kdo je pro, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (SN 87, SL 75)

Kdo je proti? (SN 18, SL 17)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 10, SL 21)

Děkuji, návrh byl schválen v obou sněmovnách. Zahájíme hlasování o návrzích.

Ještě dovolte, abych konstatoval, že pro projednávaný zákon platí zákaz majorizace, tedy týká se to také projednávaných pozměňovacích návrhů.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Podle schválené procedury je prvním pozměňovacím návrhem v pořadí návrh § 5 - v tisku 1144 - odst. 2, písm. a). Omlouvám se, kolega Štern říká, že nebudeme postupovat po paragrafech, ale v tomto případě budeme postupovat jinak.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Opakuji, co jsem navrhl, je to návrh poslance Világiho pořadové číslo 20 § 12a, pokud bude schválen. Dále § 6 odst. 5 návrh hospodářských výborů, písm. g) ve spojitosti s částí návrhu poslance Fišery, kdy před tím budeme muset dát hlasovat - já to potom navrhnu - aby se jeho návrh rozdělil na dvě části. A potom bychom přešli na ostatní věci, která vláda odmítla ze zprávy hospodářských výborů a pak bychom přešli na § 1.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Technická poznámka pana poslance Kučery.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, prosil bych zpravodaje, aby uvedli variantu, která připadá v úvahu opačném případě, to znamená, když nebude schválen tento pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Ano, omlouvám se, v takovém případě se nebude hlasovat o návrhu poslance Világiho, ten ztrácí smysl, ale hlasuje se o návrhu hospodářských výborů § 6 odst.5 písm. g) ve spojitosti s částí návrhu poslance Fišery, a pak jak jsem řekl bude tento postup.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jsme postup, ještě se hlásí pan poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Domnievam sa, že sme v parlamente, nie v meteorologickom ústave! Prosím pánov spravodajcov, aby nerobili prognózu na celú schôdzu dopredu, nech nám povedia, na ktorej strane si máme návrhy nalistovať, aby sme mohli hlasovať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nicméně bych prosil poslankyně a poslance, aby si uvědomili složitost, s níž přistupujeme k tomuto závažnému zákonu. Nedivte se tomu, že volíme postup, který bude optimální pro výsledek našeho jednání.

Prosím, pan poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Chápu, dámy a pánové, že řada návrhů spolu souvisí, ale pochopil jsem původně zpravodaje tak, že tímto zvláštním pořádkem odhlasujeme nejprve jako pozměňovací návrhy ty části návrhů hospodářských výborů, se kterými vláda nesouhlasí, to jsou tři nebo čtyři. A potom se vrátíme k paragrafům tak, jak jsou řazeny v usnesení hospodářských výboru, tzn. k pozměňovacím návrhům k jednotlivým ustanovením návrhu zákona. Spojitosti, které kolega Štern připomíná, musí zpravodajové vyřešit podle toho, jak pozměňovací návrhy projdou. Ale nemá smysl teď spojovat pozměňovací návrhy, se kterými vláda nesouhlasí, s dalšími návrhy kolegů, které byly normálně v rozpravě předloženy.

Takže snažil bych se hlasování teď vyčistit, udělat ho naprosto zřetelné a zaměřit ho na stanovisko, se kterým seznámil parlament ministr Dlouhý.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Páni zpravodajové, myslím, že bychom se měli tohoto postupu držet. Prosím, technická poznámka.

Poslanec SN V. Humpál: Vážené Federální shromáždění, tento zákon je natolik složitý, že nikdy nebudeme moci všechno přesně vyčistit.

Co se týká procedury. V první fázi se jedná o to, abychom rozhodli o dvou základních věcech, se kterými vláda nesouhlasí, tzn. o váze hlasu a o zařazení § 6 odst. 5 písm. g), kde se jedná o rozhodování o transformačním projektu.

Co se týká váhy hlasu, tam základní problém je v § 12 a) zprávy hospodářských výborů. Takže když budeme pro zařazení, jsme pro váhu hlasu, když nebudeme pro zařazení, nejsme pro váhu hlasu. Došlo ovšem k určité dohodě mezi většinou poslaneckých klubů, že pokud by váha hlasu byla, je nutné modifikovat potom neomezené působení váhy hlasu návrhem poslance Világiho. Pokud by samozřejmě návrh váhy hlasu neprošel, o návrhu poslance Világiho nemá smysl hlasovat.

Druhý problém se týká zařazení § 6 odst. 5 písm. g). Vláda s tím nesouhlasí, ale souhlasila by s tím zřejmě jako většina poslaneckých klubů, kdyby tento návrh zařazen byl, ale ve spojitosti s návrhem poslance Fišery. Tím je nesouhlas eliminován.

Takže věcně se jedná o dva problémy, ale mají vždy tuto malou spojitost. Myslím, že procedura, kterou navrhnul poslanec Štern, odpovídá tomu, co potřebujeme.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Už nepřipustím další diskuse tohoto rázu, přijali jsme určitý postup. Prosím, pane poslanče, ještě můžete vystoupit.

Poslanec SN R. Ambros: Spravodajcovia navrhli určitý logický postup, ktorý bol odhlasovaný. Myslím si preto, že ďalšia procedurálna diskusia je zbytočná, mali by sme hlasovať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Prosím, pane zpravodaji, zahajte.

Poslanec SN J. Štern: Nejprve bychom dali hlasovat o návrhu hospodářských výborů - § 12 a) nadepsaném "Váha hlasu" (strana 13 v tisku 1144), který zní: "Při hlasování má každá oprávněná osoba jeden hlas na každých 50 000,- Kčs svého majetkového podílu, podle § 5 odst. 4 má další hlas.". Hlasujeme o zařazení tohoto návrhu hospodářských výborů do zákona. Stanovisko zpravodajů je kladné, oba hospodářské výbory jej doporučují, měly to ve své zprávě, vláda nesouhlasí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistupujeme k hlasování. Vzhledem k zákazu majorizace hlasují obě části Sněmovny národů samostatně. (Hlasuje se.)

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo souhlasí s takto navrženým návrhem, nechť hlasuje! (SN ČR 37, SN SR 41, SL 65) Děkuji.

Kdo je proti, nechť hlasuje! (SN ČR 14, SN SR 8, SL 37) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! (SN ČR 14, SN SR 4, SL 19) Děkuji.

Hlasování dopadlo takto: česká část Sněmovny národů třicet sedm, čtrnáct, čtrnáct, slovenská část Sněmovny národů čtyřicet jedna, osm, čtyři, Sněmovna lidu šedesát pět, třicet sedm, devatenáct. Vzhledem k tomu, že ve Sněmovně národů návrh neprošel, návrh tedy schválen.

Technická poznámka pan poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedo, na straně 13 je napsáno v § 12 a): "Na každé tři v družstvu odpracované dny má další hlas.". Domnívám se, že jsme všichni v pozměňovacích návrzích mluvili asi o něčem jiném. (Šum v sále, že to je něco jiného.) Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Také děkuji, budeme pokračovat.

Poslanec SN J. Štern: Odpadá hlasování o návrhu poslance Világiho, budeme hlasovat o návrhu hospodářských výborů zařadit do § 6 odst. 5 písm. g) ve znění, které máte na straně 7. Současně bychom hlasovali o části návrhu poslance Fišery na straně 9, pořadové číslo 27: "a jestliže pro návrh podle § 6 odst. 5 písm. g) hlasovala nadpoloviční většina přítomných členů družstva".

Dávám návrh, aby se o návrhu pana poslance Fišery hlasovalo nadvakrát, tj. aby se rozdělil na dvě části, protože jinak je to součást širšího návrhu.

Cílem je, aby součástí transformačního projektu byl návrh, aby družstvo po transformaci působilo dále, rozdělilo se na více družstev, přeměnilo se na jednu nebo více právních osob podle obchodního zákoníku s tím, aby o tom hlasovali všichni oprávnění členové i nečlenové s omezením, které definoval pan poslanec Fišera - říkáme tomu zákaz majorizace - musí proto být současně nadpoloviční většina členů stávajícího družstva. Čili nemůžou oprávněné osoby jako celek přehlasovat družstevníky při rozhodování k této otázce. Čili významným způsobem omezujeme pravomoc valné hromady, pravomoc družstevníků, členů družstva, aby se bránili eventuálním, pro ně nepřijatelným návrhům, na nové podnikatelské formy.

Ptám se pana poslance Fišery, zdali souhlasí s tímto vyčleněním části svého návrhu. Ano.

Poslanec SN I. Fišera: Já mám jenom procedurální problém. Každý poslanec, tj. i pan poslanec Štern, může navrhnout, aby se o jednotlivých částech návrhu hlasovalo samostatně. To se stalo. O návrhu sněmovna rozhodne bez rozpravy. To je v pořádku. Nedojde-li při takovém hlasování ke schválení všech částí návrhu, je nutno hlasovat o nich ještě jako o celku. Co budeme v tomto případě dělat? Nyní mi to není zcela jasné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlásí se pan poslanec Világi, potom pan poslanec Schneider.

Poslanec SL O. Világi: Ja navrhujem, aby sme hlasovali o tom bode, s ktorým vláda nesúhlasí. A navrhujem, aby sme hlasovali o návrhu pána poslanca Fišeru spoločne, ako to navrhoval on, zvláštnym hlasovaním. To je môj návrh.

Poslanec SL J. Schneider: Já mám otázku na pana poslance Fišeru. Pokud takto oddělená jedna část návrhu nebude schválena nebo kterákoliv, tak se samozřejmě bude hlasovat o původním návrhu jako o celku. To je myslím naprosto zřejmé.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nejprve se hlásil poslanec Špaček, potom poslankyně Bellušová.

Poslanec SL J. Špaček: Pane předsedo, ta moje poznámka je pouze procedurální. Já si myslím, že zde chybí otázka na pana poslance Fišeru, jestli souhlasí s tím, aby o jeho pozměňovacím návrhu se hlasovalo současně s návrhem hospodářských výborů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, domnívám se, že toto jsme schválili. Slovo má paní poslankyně Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Schvaľovali sme to, že najskôr budeme hlasovať o paragrafoch, s ktorými nesúhlasí vláda. Neviem, prečo tu pán spravodajca zamotáva podstatné body proti návrhu a nehlasujeme najskôr o tom, čo sme si odhlasovali.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže, pane zpravodaji, já vás prosím, abyste jasně vyložil o čem teď budeme hlasovat. Poslanci mají právo vědět, o čem hlasují. Hlasovat musíme, nedá se nic dělat.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Navrhuji hlasování o tom, co jsme si již schválili, že o tom budeme hlasovat. To je to, co jsem již navrhl. (Oživení v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, zachovejte klid. I obyčejné pravdy mají svůj význam. Pane poslanče, formulujte návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Již jsem ho řekl. Hlasujeme o návrhu, zařadit § 6 odst. 5 písm. g) a současně o návrhu pana poslance Fišery. (Rozruch v sále.) To jsme si odsouhlasili hlasováním. Můžeme to najít v záznamu, já jsem to tak na začátku definoval. Hlasovali jsme o tom, že tento postup budeme provádět.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já žádám, aby se k věci vyjádřil ještě druhý zpravodaj.

Společný zpravodaj výboru SL M. Tyl: Já jsem nesouhlasil s tím, abychom spojovali tyto dvě věci dohromady, protože bylo jasné, že potom ještě budeme muset hlasovat o celku. To bylo naprosto zřejmé. Nicméně sněmovny to schválily. Máme-li postupovat v logice toho, co sněmovny schválily, musíme postupovat tak, jak navrhl kolega Štern. (Rozruch v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Slovo má paní poslankyně Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Ja by som vás, pán predsedajúci, poprosila, aby ste bol tak láskavý a sústredil sa na toto dnešné rokovanie, aby ste mohol korigovať toto zasadnutie tak, ako to robia ostatní, ktorí predsedajú. Aby nemuseli poslanci dokazovať, kto čo povedal.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Lituji, ale vy mi to neusnadňujete, paní poslankyně.

Hlas z pléna: Vážený pán predsedajúci, mal by som otázku na pani poslankyňu Bellušovú, čo myslí pod slovom korigovať?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kolegyně a kolegové, prosím, já vás znovu žádám, uklidněme se a uvědomme si, o čem jednáme. Ať už jsme pro nebo proti, ale musíme se chovat jako zodpovědní lidé, kteří jsou postaveni před otázku, rozhodnout o vážné věci.

Hlásí se poslanec Stank, potom poslanec Špaček.

Místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, musím konštatovať že poslanec Fišera k § 6 nedal žiaden pozmeňujúci návrh. To znamená, že my o žiadnom pozmeňujúcom návrhu o § 6 nemôžme hlasovať. My môžeme rozhodnúť podľa zákona o rokovacom poriadku, aby sme o jeho jednotlivých návrhoch hlasovali oddelene. Ale aby sme jednotlivé časti jeho návrhu pripájali k iným paragrafom, o tom nemôžme rozhodnúť a o tom sme ani nerozhodli. Takže on dal pozmeňujúci návrh k § 7, a len v súvislosti s týmto paragrafom môžeme o jeho pozmeňujúcom návrhu hlasovať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě pan poslanec Špaček.

Poslanec SL J. Špaček: Pane předsedající, já chci znovu připomenou svoji procedurální připomínku, že se nikdo nezeptal poslance Fišery, jestli on, jako předkladatel pozměňujícího návrhu, souhlasí s tím, aby se o něm hlasovalo tak, jak to navrhuje kolega Štern.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě se hlásí pan poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, doporučuji se vrátit k tomu, co jsme si již odhlasovali. S postupem, který zde na začátku uváděl kolega Štern, sněmovny souhlasily a ten postup byl logický z toho, že uváděl celé hlasování jako celek. To jsou vždy problémy. Proto, jestliže jsme se vrátili k vládnímu návrhu, to znamená, že neprošel pozměňovací návrh podle zprávy hospodářských výborů, potom by mělo následovat hlasování o § 6 odst. 5 písm. g) a v návaznosti na to - tak, jak byla dohoda předtím od politických klubů - by mělo následovat hlasování o návrhu poslance Fišery.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Zpravodaj s tím vyslovuje souhlas. To by mohlo být východisko dalšího hlasování. Předneste tento návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Návrh zní zařadit do § 6 písm. g) (jak to máte na str. 7) to, co navrhovaly hospodářské výbory (vláda s tím nesouhlasila): "Návrh, aby družstvo po transformaci

1. působilo dále,

2. rozdělilo se na více družstev,

3. přeměnilo se na jednu nebo více právnických osob podle obchodního zákoníku."

Stanoviska obou zpravodajů jsou kladná, hospodářské výbory to navrhují, my zohledňujeme stanovisko hospodářských výborů. Vláda by s tím souhlasila, pokud by prošel pozměňovací návrh poslance Fišery k § 7 (zákaz majorizace).

(Hluk v sále.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP