Úterý 3. března 1992

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Humpál sa chce vyjadriť k problematike správy o poľnohospodárstve.

Poslanec SN V. Humpál: Vážené kolegyně, vážení kolegové, bod o problematice zemědělství byl zařazen zcela v souladu s jednacím řádem na minulé plénum. Toto plénum odsouhlasilo jeho přeložení na další plénum, tedy na současné zasedání. Důvodem nebylo to, že by tato problematika ztrácela na aktuálnosti, ale pouze to, že při minulém projednávání nebyla známa čísla z uzávěrky koncem roku 1991. - To byl jediný důvod, proč toto bylo přesunuto na toto plénum.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Materiál v každom prípade je k dispozícii a vecné problémy, prečo by sa nemohol prerokovať tu nie sú. Šlo skôr o to, že je už 37 bodov programu v tejto chvíli. Pán poslanec Uhl ako ďalší.

Poslanec SN P. Uhl: Pane předsedající, paní a pánové, navrhuji, aby do programu této společné schůze mezi stávající 30. a 31. bod byl zařazen návrh zákona, kterým se mění a doplňuje trestní zákon, tisk 1167, jehož navrhovateli jsou poslanci Novitzský, Ševčík, Čič, Šamalík, Magyar, Sacher a já.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, za bod 30 žiadate zaradiť tlač 1167. Pán poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Pane předsedající, dámy a pánové, když se na grémiu projednával program, navrhovali jsme, aby bylo odloženo projednávání smlouvy mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo, ale přijali jsme většinové řešení v tom smyslu, že bychom zdržovali při hlasování. Nicméně požaduji, abychom hlasovali o tom, aby při projednávání této smlouvy došlo k přímému přenosu Československé televize a současně, aby bylo přenášeno toto jednání rozhlasem. Jsem si vědom toho, pánové, kteří máte v tuto chvíli většinu, že i pro vás je důležité, aby lidé této země věděli, jak budete zdůvodňovat svá stanoviska, stejně tak, jak budeme zdůvodňovat tato stanoviska i my. Je to procedurální návrh a žádám, aby se o něm hlasovalo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Žiadate televízny prenos, pokiaľ sa jedná o túto jednu zmluvu alebo pokiaľ sa jedná o všetky zmluvy? Len o túto jednu zmluvu. Dobre, dám o tom hlasovať. Pán poslanec Blažek ako ďalší.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové na 19. schůzi Federálního shromáždění jsem předložil návrh na usnesení Federálního shromáždění k situaci na Kubě. Na 20. schůzi tento návrh v trochu jiné podobě z podnětu kolegyně Kaplanové předložila komise pro lidská práva a menšiny. Domnívali jsme se tehdy, že přibývající popravy, politické procesy na Kubě, samozřejmě v souvislosti se situací, která tam v současné době vládne a hrozí vypuknutím masových represí proti opozici, by nás mohla, podle mého soudu dokonce měla, motivovat k tomu, abychom takové vyjádření formulovali. Na 19. schůzi bylo rozhodnuto, respektive nebylo rozhodnuto, o přijetí tohoto bodu do programu, na 20. schůzi pro nedostatek času tento návrh, který jste v tisku dostali do lavic, nakonec projednáván nebyl. Navrhuji tedy a doporučuji velmi, aby tento bod programu byl znovu zařazen na pořad našeho jednání a abychom o něm jednali.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Hubálek. Prepáčte páni kolegovia. Dávajte prihlášky do tejto rozpravy písomne, pretože príliš veľa sa vás hlási, niektoré prihlášky tu mám a ja nestíham sledovať dianie v pléne. Buďte takí láskaví, dávajte prihlášky písomne.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedající, dámy a pánové, žádám zařazení velice důležitého bodu, a to je volba generálního inspektora ozbrojených sil. Jsem si vědom těžkostí, a proto současně žádám představitele politických klubů než k hlasování dojde, aby se dohodli, protože je to resort, na který ze státního rozpočtu věnujeme nejvyšší částku peněz, kde jsou krádeže zbraní, kde situace není dobrá a kde skutečně generálního inspektora i jeho aparát nutně potřebujeme. Uvědomme si, že naše funkční období končí za dva měsíce a další nastolení inspektora by znamenalo nejméně půlroční prodlevu. Proto se za zařazení tohoto bodu velice přimlouvám a doufám, že pro něj budou všichni hlasovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Zaznamenal som si váš doplňujúci návrh. Pán poslanec Rynda sa hlási ako prvý, dávam mu slovo.

Poslanec SL I. Rynda: Vážené kolegyně, vážení kolegové, navrhuji vám malé doplnění programu společné schůze obou sněmoven. Jak jste již pravděpodobně informováni ze sdělovacích prostředků, delegace Výboru pro životní prostředí maďarského a československého parlamentu projednaly minulý týden opětovně problematiku stavby vodních děl Gabčíkovo-Nagymaros a kromě jiného se dohodly, že navrhnou parlamentům obou stran, aby ovlivnily jednání svých vlád ve smyslu společného prohlášení delegací z října 1991. Cílem je zejména ustavení společné odborně vědecké komise za účasti uznávaných expertů třetích zemí a urychlené dosažení společného postupu, který jedině může uspokojivě vyřešit otázky plavební, mezinárodně právní, ekonomické, bezpečnostní, protipovodňové, majetkové a zejména ekologické.

Chtěl bych znovu upozornit, že problematika Gabčíkovo-Nagymaros je neuralgickým bodem vztahu obou států, na jejichž těsné spolupráci při společenské ekonomické transformaci i vstupu do evropského společenství bychom měli mít mimořádný zájem. Proto navrhuji zařadit do programu naší schůze, nejlépe již na konec tohoto týdne, projednání krátkého usnesení Federálního shromáždění ČSFR. Děkuji vám za podporu mého návrhu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz prosím pána poslanca Prokopa. Pani poslankyňa Adrianová.

Poslankyně SN M. Adrianová: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, žiadam o doplnenie programu o bod novelizácie zákona č. 384 z roku 1991 Zb. článok I., kde navrhujem spolu s poslancami nový odsek k) - zabezpečiť ochranu železničnej ochrany. Uvedená novelizácia bude prerokovaná zajtra na petičnom výbore. Vzhľadom na vážnosť situácie na železniciach, kde sú cestujúci okrádaní a ohrozovaní, prosím o zaradenie do programu na 21. spoločnú schôdzu Snemovne ľudu a Snemovne národov. Ďakujem za podporu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Gémesi.

Poslanec SN K. Gémesi: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, z poverenia parlamentnej vyšetrovacej komisie žiadam o zaradenie jedného bodu na začiatok rokovania. V rozsahu, nie dlhšom ako dve minúty. by som chcel informovať o dnešnom mimoriadnom zasadnutí vyšetrovacej komisie.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Dienstbier mladší.

Poslanec SL J. Dienstbier: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění. Navrhuji zařadit další bod do programu, a to projednání návrhu zákona o některých opatřeních, souvisejících s ochranou veřejného zájmu, tisk 1115, jde o konflikt zájmů. Chtěl bych upozornit na to, že tato předloha ještě nebyla projednána ve výborech, čili by to vyžadovalo aby se v průběhu jednání schůze sešly výbory a tuto předlohu projednaly. Úprava v této oblasti je běžná ve všech demokratických státech a osobně považuji za ostudné, že si Federální shromáždění za dva roky ještě nenašlo čas, aby se touto problematikou zabývalo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec Brodský, potom pán poslanec Wagner a pani poslankyňa Záležáková. Dávam prednosť tým, ktorí sa prihlásili písomne, pani poslankyňa.

Poslanec SN P. Brodský: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, chci vaši pozornost obrátit poněkud k jinému horizontu než jsou jen zákony, které především máme schvalovat a projednávat. V březnu vzpomeneme 400. výročí narození Jana Ámose Komenského a v rámci celostátních oslav by i parlament měl říci své slovo. Kromě již uskutečněného odborného sympozia, výstavky, která je před sněmovnou, navrhuji zařadit do programu této společné schůze bod na 12. 3. v 19.00 hodin Večer k výročí narození Jana Ámose Komenského. Domnívám se, že význam tohoto výročí si zaslouží naši pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, nemám žádný návrh, ale považuji za potřebné sdělit informaci: Výbory pro plán a rozpočet projednávaly tisk 842 a rozhodly se pověřit zpravodaje, aby před projednáním ve sněmovně ještě svolali jistá jednání s českou a slovenskou reprezentací o tomto problému, protože při projednání zákona o soustavě daní se objevila řada problémů legislativních, kompetenčních, ale i věcných. Z tohoto důvodu jsme s kolegou Senjukem jako zpravodajové svolali na sobotu tohoto týdne expertní poradu do Bratislavy. Ale považuji za potřebné informovat o tom, aby předsednictvo mohlo doporučit projednání tohoto bodu pořadu jednání až poté, kdy budou připraveny podklady tohoto expertního jednání pro nové jednání ve výboru pro plán a rozpočet a kdy bude připraveno usnesení výboru pro plán a rozpočet doporučující příslušné stanovisko sněmovnám. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Slovom: Navrhujete, aby tento bod - tlač 842 - nebol prerokovávaný v stredu 11. 2., ale pokiaľ je to možné ešte skôr.

Poslanec SL J. Wagner: V každém případě aby byl projednán na této společné schůzi, protože je to problém vážný, ale aby bylo vzato v úvahu, že probíhají jednání, která jsou nezbytná k předložení potřebných podkladů k projednání tohoto návrhu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je jasné, pán poslanec. Zaradené to bolo na 11. februára. Zostávajú nám potom už len dva dni, štvrtok a piatok, teda v týchto troch dňoch túto záležitosť budeme musieť ukončiť. Ďakujem. Pani poslankyňa Záležáková.

Poslankyně SL E. Záležáková: Chcela som podporiť v plnej miere pani poslankyňu Adrianovú, pretože kriminalita je hrozná nielen na železnici.

Keď už mám slovo a je tu pán minister chcem povedať, že k nám poslancom sa chovajú ako ku zločincom aj na letiskách, pritom skutoční zločinci unikajú. Dnes sa mi to konkrétne zasa stalo, že ma skoro vyzliekli donaha. (Hluk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím, zachovajte kľud. Pán poslanec Honner, potom pán poslanec Jégl.

Poslanec SL K. Honner: Vážený pán predseda, vážené kolegyne a kolegovia, dávam návrh, aby na budúci týždeň nášho rokovania sa zaradil bod: "Informácie o stave v železničnej a cestnej doprave v ČSFR", s ohľadom na to, že došlo k celému radu rokovaní, z ktorých vzišli určité skutočnosti, o ktorých považujem (za dopravnú komisiu) , že je potrebné plénum informovať aj s ohľadom na to, že na apríl je tu hrozba celoodborovej stávky.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, prepáčte, kto tú správu má podávať?

Poslanec SL K. Honner: Správu podá dopravná komisia pri hospodárskych výboroch.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Ešte pán poslanec Jégl s doplňujúcim návrhom.

Poslanec SL Pavel Jégl: Nemám žádný doplňující návrh, chtěl bych se vyjádřit k návrhu poslance Hubálka, který se týká volby generálního inspektora.

Problém je v tom, že by zřejmě proceduře této volby mělo předcházet jednání branných a bezpečnostních výborů. V současné době je situace taková, že neexistuje politická dohoda, jinými slovy že v podstatě není zde návrh, který by byl průchozí tímto parlamentem, tedy není v podstatě koho volit. Jak říkám, této věci by měl předcházet jistý hearing navržených kandidátů, a to zřejmě na jednání branných a bezpečnostních výborů, což by vyústilo v návrh usnesení. Ovšem k tomuto bodu programu zde nic takového není a mám dojem, že z procedurálního hlediska je prostě nemožné k tomuto jednání přistoupit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, praje si ešte niekto predniesť doplňujúci alebo pozmeňujúci návrh k programu, ako vám bol predložený? Ešte sa hlási pán poslanec Lédl.

Poslanec SN L. Lédl: Děkuji, pane předsedající. Přece jen bych chtěl požádat o zařazení mého návrhu, aby bod 32 nebyl projednáván na této společné schůzi. Nevycházím tady ani tak z procedurálních námitek, které jste, pane předsedající, podle mého názoru velmi přesně formuloval, ani z toho, že program je bohatý, ale chtěl bych říci dva faktory, které mě k tomu vedou.

Předminulý týden na zasedání zahraničních výborů pan ministr Dienstbier podal neoficiální informaci, že ve Spolkovém sněmu bude pravděpodobně tato smlouva projednávána 16. června tohoto roku.

Za druhé z informací, které jsou dostupné ze Spolkového sněmu, se zdá, že ve Spolkovém sněmu vítězí názor, že by tato smlouva měla být schválena s doprovodnou rezolucí, která by nějakým způsobem interpretovala některé konfliktní nebo jiné názory, které jsou na výklad některých pojmů v této smlouvě.

Z tohoto hlediska bych považoval za nešťastné, kdybychom my projednávali smlouvu více než o tři měsíce dříve než ve Spolkovém sněmu a fakticky ty tři měsíce by mohly působit určité zájmy nebo tlaky, aby doprovodná rezoluce ve Spolkovém sněmu vysvětlovala smlouvu jiným způsobem, než u nás.

Domnívám se a myslím, že je to názor více poslanců, že by projednávání smlouvy jak v našem parlamentu, tak ve Spolkovém sněmu, mělo být maximálně synchronizováno. K tomu směřuje i návrh ODA, který v tomto směru je rozumný podle mého názoru, buď aby se předsunulo projednávání smlouvy ve Spolkovém sněmu na dřívější termín a nebo, a to je můj návrh, aby se odložilo projednávání smlouvy v našem parlamentě, aby časová prodleva mezi oběma jednáními nebyla tak velká, jako jsou tři měsíce.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, návrh ste podali, aj keď argumentácia nie je celkom v poriadku, pretože ani volebné obdobie nie je v Bundestagu také, ako volebné obdobie nášho Federálneho zhromaždenia. Ani tam nie je synchronizácia. Ale k tejto záležitosti má novšie stanovisko pán podpredseda Snemovne národov Sokol, ktorý bol včera na rokovaní s poslancami v Bundestagu v Drážďanoch. Prosím.

Poslanec SN J. Sokol: Vážení kolegové, včera jsme se zúčastnili, jak asi víte, neoficiálního setkání se zástupci všech frakcí Bundestagu, včetně poslanců CSÚ se členy zahraničních výborů. Účelem bylo koordinovat a synchronizovat ratifikaci smlouvy. Prakticky se jeví ve Spolkové republice ústavní postup, který vyžaduje, aby smlouva prošla Spolkovou radou, vládou, ve dvojím čtení Spolkovou radou a potom přišla do Bundestagu, nedovoluje konečný krok ratifikace dříve, než jak nám včera slíbili - 20. května. To je nejkratší možná technologická lhůta, a byli jsme ujištěni, že frakce Bundestagu udělají všechno pro to, aby to v tomto termínu bylo.

Pro nás jsou jen dvě možnosti: Pokusit se o ratifikaci na této nebo na příští schůzi.

Otázku doprovodné rezoluce jsme také probírali. Vyjádřili jsme jim náš názor, že by nejlépe bylo, kdyby se doprovodná rezoluce nekonala a byli jsme neoficiálně ujištěni, že buď žádná nebude, anebo že bude obsahovat návrhy poslaneckých frakcí na to, jak tuto smlouvu naplnit obsahem. Rozhodně by se nejednalo zejména o žádnou interpretaci nebo výklad sporných pojmů, jak to tady naznačil pan kolega Lédl. To v těch rezolucích, ani v návrzích rezolucí není, nebylo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. V každom prípade som zaevidoval pozmeňujúci návrh poslanca Lédla na vypustenie bodu 32.

Pán poslanec Hubálek sa chce ešte vrátiť k problematike voľby Generálneho inšpektora.

Poslanec SL Bohuslav Hubálek: Uznávám námitky poslance Jégla, počítal jsem s nimi a navrhuji právě vzhledem k závažnosti problému, aby se jmenovali znovu kandidáti, na kterých byla jakási dohoda. Uvědomme si, o co jde. Jde o armádu, nejde o mocenské zájmy jednotlivců.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je procedurálna, nie meritórna rozprava, pán poslanec. Hlási sa ešte pán poslanec Móric.

Poslanec SN V. Moric: Vážené dámy a páni, ja sa prihováram za to, čo povedal poslanec Jégl. Jeho odôvodnenie považujem za vcelku logické, rozhodne logickejšie než zaradiť do rozpravy tohto parlamentu odsúdenie záležitostí, ku ktorým dochádza na Kube. Chcel by som upozorniť, že ľudské práva sa nedodržujú hlavne v Tibete, v Bangladéši a v ďalších asi tridsiatich krajinách. Keď tento parlament nemá o čom hovoriť, tak veľmi zlá situácia je v zamestnanosti na Slovensku a môžeme hovoriť o tom.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Hlási sa ešte niekto s pozmeňujúcim alebo doplňujúcim návrhom? Poslanec Musílek.

Poslanec SL J. Musílek: Vážený pane předsedo, kolegové a kolegyně, já jsem dnes ráno cestoval vlakem, nikdo mne nesvlékal do naha, ale přesto bych se vřele připojil k paní kolegyni Adrianové, abychom tu novelku projednali. Procedurálně se jedná o zařazení jedné jediné věty a tato problematika je skutečně velmi ožehavá.

Druhou poznámku bych měl k návrhu kolegy Brodského. Akce, která se uskuteční 12. března, bude trochu výjimečná tím, že to vlastně pro nás bude akce relaxačního charakteru. Jedná se totiž o koncert, ve kterém vystoupí pěvecký sbor a komorní orchestr. Myslím, že by nám to všem prospělo, abychom přišli trochu na jiné myšlenky.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujeme za vysvetlenie. Ešte má niekto doplňujúci návrh? Nie je to tak. Uzatváram rozpravu k programu.

Pristúpime k hlasovaniu. Najskôr musím dať hlasovať o pozmeňujúcom návrhu predsedníctva Snemovne národov, aby nebola zaradená do programu tejto 21. schôdze informácia ministra hospodárstva Ing. Dlouhého k problematike poľnohospodárstva, tlač 1009, a návrh uznesenia, tlač 1203. Snemovne odporučili túto správu prerokovať. Predsedníctvo Snemovne národov formulovalo pozmeňujúci návrh, ktorý našiel svoj výraz v predloženom vytlačenom programe. Dám o tomto pozmeňujúcom návrhu hlasovať.

(Hlasování: 11.32)

Ešte raz opakujem: Predsedníctvo Snemovne národov navrhuje, aby sa tlač 1009 a tlač 1203, tlače, ktoré sa týkajú správy ministra Dlouhého o situácii v poľnohospodárstve, nestali predmetom rozpravy tejto 21. spoločnej schôdze. Budeme hlasovať.

Kto je pre to, aby sa nekonala rozprava k tlači 1009 a k tlači 1203, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 54, SL 11) Snemovňa národov päťdesiatštyri, Snemovňa ľudu jedenásť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN 38, SL 32) Snemovňa národov tridsaťosem, Snemovňa ľudu tridsaťdva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 16, SL 29) Snemovňa národov šestnásť, Snemovňa národov dvadsaťdeväť. Ďakujem.

V Snemovni národov 54 pre, 38 proti, 16 sa zdržalo. V Snemovni ľudu 41 pre, 32 proti, zdržalo sa hlasovania 29.

To znamená, že tlač 1009 s pôvodným uznesením v tlači 1203 je zaradená do programu 21. spoločnej schôdzi. To bol prvý pozmeňujúci návrh.

Druhý pozmeňujúci návrh podal poslanec Jégl. Týkal sa eliminácie bodu 34 z programu tejto 21. spoločnej schôdze. Poslanec Jégl sa hlási s technickou poznámkou.

Poslanec SL P. Jégl: Já mám malou poznámku. Není to můj návrh. Je to návrh, který vyplývá z usnesení branných a bezpečnostních výborů jako výborů garančních.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: V poriadku. Vy ste ho tlmočili. Hlási sa pán poslanec Tyl.

Poslanec SL M. Tyl: Protože jsem jedním z předkladatelů tohoto návrhu a zúčastnil jsem se jednání branných a bezpečnostních výborů, poznamenávám, že usnesení znělo odložit tento návrh na příští schůzi. Vy jste to nazval eliminací.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Povedal som, že ide o elimináciu z programu dnešnej 21. spoločnej schôdze snemovní.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP