Středa 11. března 1992

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, vážení pane ministře, dovolte, abych vám sdělil, že jsem s vaší interpelací velmi nespokojen. Dovolte zároveň, abych vám sdělil, že asi nejste informován o rozhodnutí parlamentu, protože ve své interpelaci mi odpovídáte, vážený pane ministře, takto: "Toto řešení se promítlo i do návrhu rozpočtových kapitol obou ministerstev, které byly podle záznamu z jednání výborů FS a posléze i sněmoven beze změn schváleny ve formě zákona o státním rozpočtu federace na rok 1992."

Ale promiňte, to není pravda. Federální shromáždění schválilo zvýšení rozpočtu federálního ministerstva strategického plánování a úměrné snížení rozpočtu federálního ministerstva hospodářství. To je tedy ten rozpor a já bych prosil na něj odpověď. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Odpovedá pán minister Dlouhý. Ešte má faktickú poznámku pán poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Skutečně faktická. Vážení kolegové, jak jako předseda rozpočtového výboru, tak jako zpravodaj k rozpočtu mohu potvrdit, že v rozpočtové kapitole federálního ministerstva pro strategické plánování došlo rozhodnutím tohoto pléna ke zvýšení rozpočtové kapitoly o 8 mil. Kčs. Táži se tedy pana ministra, co je důležitější povinností ministra, než vědět o tom, jaké rozpočtové prostředky mu přidělil parlament?

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, předem bych chtěl upozornit, že obsahem interpelace pana poslance Dostála není rozdělování nebo využívání rozpočtových prostředků. Obsahem interpelace pana poslance Dostála jsou organizační změny, které jsem provedl na ministerstvu strategického plánování poté, kdy rozhodnutím FS nebyl schválen vládní návrh změny příslušných zákonů, který by vedl k ukončení činnosti nebo - abychom se tomu nevyhýbali - ke zrušení ministerstva strategického plánování.

Připomínám, že po tomto rozhodnutí FS jsem skutečně udělal zásadní organizační změny tím, že jsem snížil radikálním způsobem počet zaměstnanců tohoto ministerstva. V podstatě dnes je tam jeden jediný odbor, který pracuje zabývá podle mého názoru účelně, i když musím říci, že po zhodnocení jeho činnosti za uplynulý půl druhý rok jsem velmi nespokojen s jeho, činností v minulosti. Je to odbor, který se stará o tak zvaný vědeckotechnický rozvoj. Musím říci, že jeho činnost je zatím v poloze cestovní kanceláře, která zajišťuje kontakty tak zvaného rozvoje vědy a techniky navenek, aniž by byla k dispozici ucelená koncepce této činnosti dovnitř naší ekonomiky a naší země.

Můj osobní názor je ten, a proto jsem také kontaktoval jak Akademii věd, tak instituce vědeckovýzkumné, že by toto vůbec nemělo být obsahem činnosti ministerstva, že by toto měli dělat výzkumníci a vědci sami s tím, že ministerstvo by zajišťovalo pouze to, co musí ministerstvo jako představitel státní administrativy navenek i dovnitř země zajišťovat.

Jinak musím říci, že ostatní činností, které byly v tomto ministerstvu, přešly - tak, jak jsem to oznamoval nebo naznačoval už i při výměně názorů v souvislosti s neschválením tehdejšího vládního návrhu změny zákona - na ministerstvo hospodářství.

Co se týče rozpočtových prostředků, musím konstatovat jednu věc. Podíváte-li se na datum mé odpovědi, je datována 23. 1. 1992. Tehdy ještě nebyl uzavřen, jestli se nemýlím, nevím, možná, že mě dostanete na jeden dva dny, protože v té době se to uzavíralo, celkový zápis z jednání FS před vánocemi, a tato otázka nebyla tehdy ještě uzavřena. Vy víte, dámy a pánové, stejně jako já, jak problematicky Federální shromáždění potom provádělo svůj zápis. Pan poslanec Zeman jako předseda příslušného výboru to ví stejně dobře jako já. Spíš bychom - protože ta skutečně, o které mluvil pan poslanec Dostál, je pravda - se měli zeptat, jak si představuji i při sníženém počtu pracovníků využití těchto prostředků, které na federálním ministerstvu pro strategické plánování jsou. Je to skutečně 8 miliónů. Chtěl bych oba pány poslance ujistit, že v žádném případě nemíním opakovat to, čeho jsem byl svědkem loni, totiž dát to na zadání některých externích studií, které byly zadány podle mého názoru vágně a vedly k tomu, že některé vědeckotechnické týmy a instituce se dostaly podle mého názoru příliš levně k poměrně značným výplatám ze strany tohoto ministerstva. Chci ujistit oba pány poslance, především poslance Zemana, že tento postup nebudu už v tomto roce opakovat.

Předpokládám, že těch 8 miliónů, které nejsou velkou částkou, bych chtěl především ve druhé polovině roku, nebo ministr zodpovědný za ten resort, neboť v polovině roku se mohou mnohé věci změnit - vidím, že pan poslanec Zeman na to souhlasně kývá - předpokládám, že ministr zodpovědný za tento resort by měl peníze využít především k tomu, o čem jsem hovořil. Požádal jsem sdružení vědeckovýzkumných ústavů stejně jako akademii věd a zodpovědné pracovníky mého ministerstva o vypracování zcela nové koncepce státního řízení, nebo spíše než řízení bychom měli mít státní dohled nad navazováním vědeckotechnických styků se zahraničím, i o určitou koncepci v souvislosti grantovým systém i všemi opatřeními přijatými již loni ministerstvem pro strategické plánování na zlepšení toho, o co jde, totiž, aby to byly především vědeckovýzkumné instituce, které budou mít přístup jak k zahraničním zdrojům, tak k možnostech realizace uvnitř naší ekonomiky a země. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Prosím, ešte faktickú poznámku má poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Vážený zbytku Federálního shromáždění, nevím, jestli pan ministr se svým milým úsměvem natolik upoutal vaši pozornost, že jste si vůbec nevšimli, že nám sdělil, že nehodlá respektovat platný kompetenční zákon ukládající federálnímu ministerstvu pro strategické plánování určité úkoly, na které ve svém původním návrhu rozpočtu nevynaložil ani korunu, takže ho chtěl tichou finanční cestou zlikvidovat.

Výbor pro plán a rozpočet a následně plénum FS na to reagovaly tak, že na tyto zákonem předvídané úkoly prostředky stanovily. Chtěl pana ministra upozornit, a tím bych skončil, že zde naprosto kategoricky ve své odpovědi konstatuje (cituji): "Toto řešení se promítlo i do návrhu rozpočtových kapitol obou ministerstev, které byly podle záznamu z jednání výborů FS a posléze i sněmoven...", takže sám pan ministr se na tento záznam odvolává, "...beze změny schváleny ve formě zákona o státním rozpočtu federace na rok 1992."

Domnívám se, že ministr, který nezná objem přidělených rozpočtových prostředků, by byl kritizován i ve střední Africe, tím spíše ve střední Evropě.

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Chtěl bych upozornit pana poslance Zemana, že nepodal váženému zbytku Federálního shromáždění zcela pravdivou informaci, když hovořil o tom, že výbor pro plán a rozpočet přijal ten původní návrh. Jistě si, pane poslanče, vzpomínáš, že naopak tento výbor asi po jedna a půl hodinovém jednání tvůj návrh tehdy nepřijal. Je to tak, pane poslanče, byl jsem u toho přítomen.

Současně musím konstatovat, že opravdu trvalo déle než měsíc, než byl k dispozici konečný záznam z jednání FS o státním rozpočtu. Víš stejně dobře jako já, pane poslanče, že tento záznam se teprve v poslední lednové dekádě několikrát měnil.

Co se týče poznámky o střední Africe a střední Evropě, tu já nebudu komentovat, ale myslím, že všude na světě má ministr pověřený řízením určitého resortu ve své odpovědnosti právo dělat příslušné organizační změny ve svém resortu. To jsem já také učinil. Myslím, že ty úkoly, které jsou stavěny před ministerstvo pro strategické plánování v realitě - nikoli v nějakých chimérách a výmyslech, ale v realitě - ministerstvo plní.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. S poznámkou sa hlási pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Promiňte, ale ten ping-pong se zde odehrává na základě mé interpelace. Já bych to tímto ukončil. Děkuji panu ministrovi a oba chlapce bych prosil, aby si podali ruce. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán poslanec je spokojný s odpoveďou. Aj Snemovňa národov berie odpoveď na vedomie.

Teraz prejdeme k tlači 1272 - to je interpelácia pána poslanca Hubálka. Snemovňa ľudu interpelovala tlačou 1204.

Poslanec SL B. Hubálek: Děkuji panu ministrovi. Věc se vysvětlila a bylo by zbytečné dále o tom hovořit.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Áno, ste teda spokojný s odpoveďou. Snemovňa ľudu berie odpoveď na vedomie.

Teraz je tu tlač 1298 - interpelácia poslancov Fišeru a Šilhána. Interpelovali tlačou 1227. Ani jedného poslanca tu nevidím. Obidve snemovne berú odpoveď na vedomie.

Prejdeme k tlači 1302. Interpelácia pána poslanca Ježka bola ústna. Pán poslanec je s odpoveďou spokojný. Snemovňa ľudu berie odpoveď tiež na vedomie.

Prejdeme k tlači 1317. Interpelácia pána poslanca Žáčka zo Snemovne ľudu bola podaná ústne. Pán poslanec Žáček tu nie je. Snemovňa ľudu berie odpoveď na vedomie.

Tým sme skončili odpovede na interpelácie na pána ministra Dlouhého.

Teraz budú odpovede na interpelácie na ministra práce a sociálnych vecí ČSFR pána Millera.

Najskôr prejdeme k tlači 1332 - interpelácia poslanca Žáčka. Snemovňa ľudu berie odpoveď na vedomie.

Prejdeme k tlači 1337 - interpelácia poslanca Michala Kováča. Nevidím ho tu. Snemovňa národov berie odpoveď na interpeláciu na vedomie.

Tým sme skončili interpelácie na pána ministra Millera.

Teraz prejdeme na odpovede na interpelácie na pána ministra obrany ČSFR J. Dobrovského.

Najskôr je tu tlač 1052 - interpelácia pani poslankyne Petrovej zo Snemovne národov. Bola daná ústne. Pani poslankyňa Petrová nie je prítomná. Snemovňa národov berie odpoveď na vedomie.

Tlač 1080 - interpelácia poslanca Syča. Snemovňa národov interpelovala tlačou 983. Je pán poslanec Syč s odpoveďou spokojný? Áno, pán poslanec je s odpoveďou spokojný. Snemovňa národov berie odpoveď na vedomie.

Teraz je tu tlač 1124 - interpelácia pána poslanca Hrivíka v tlači 1013. Pána poslanca Hrivíka tu nevidím. Pán minister Dobrovský chce prehovoriť.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: Ačkoliv zde pan poslanec Hrivík není, dostal jsem již velmi rozsáhlou odpověď plnou nespokojenosti k mé odpovědi. Je to velmi obsáhlé. Mohl bych tady své jednotlivé odpovědi, které jsou naopak zase velmi stručné, přečíst, ale to bych musel přečíst i celý dopis, který mi pan poslanec Hrivík píše. Myslím si, že bych vás tím zdržoval, takže odpověď poskytnu písemně. Ale chci jenom říci, že jsem připraven odpovědět, ale trvalo by to velmi dlouho, protože výraz té nespokojenosti má šest a půl stránky. Výraz mého odmítnutí té nespokojenosti má patnáct řádek. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Pretože tu pán poslanec Hrivík nie je, môže Snemovňa národov odpoveď zobrať na vedomie.

Teraz chce pán poslanec Kakačka vyhlásiť výsledky voľby predsedu Federálnej rady pre rozhlas a televíziu. Poslanec Kakačka má slovo.

Poslanec SL J. Kakačka: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni! Zápis o voľbe predsedu Federálnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie. Spoločná komisia poslancov obidvoch snemovní, ktorú Snemovňa ľudu a Snemovňa národov zvolila pre tajnú voľbu členov predsedu a podpredsedu Federálnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie oznamuje, že poslancom Snemovne ľudu bolo odovzdaných 95 hlasovacích lístkov. Poslancom Snemovne národov bolo odovzdaných 108 hlasovacích lístkov.

Po skončení hlasovania komisia zistila: Hlasovania sa zúčastnilo 91 poslancov Snemovne ľudu a 103 poslancov Snemovne národov. Hlasovania sa zdržali 4 poslanci Snemovne ľudu a 5 poslancov Snemovne národov. Celkom bolo odovzdaných 89 platných hlasovacích lístkov Snemovne ľudu a 95 platných hlasovacích lístkov Snemovne národov. Neplatné hlasovacie lístky boli v Snemovni ľudu dva a v Snemovni národov ich bolo osem.

Za navrhnutých kandidátov bolo odovzdaných: za pána Bartka Fedora 5 hlasov v Snemovni ľudu a 14 hlasov v Snemovni národov, za pána Cieľa Igora bolo odovzdaných 10 hlasov v Snemovni ľudu a 7 hlasov v Snemovni národov, za pána Jakovca Milana bolo odovzdaných 0 hlasov v Snemovni ľudu a 0 hlasov v Snemovni národov, za pána Justa Vladimíra boli odovzdané 3 hlasy v Snemovni ľudu a 3 hlasy v Snemovni národov, za pána Lindauera Vojtecha bol odovzdaný 1 hlas v Snemovni ľudu a 1 hlas v Snemovni národov, za pána Luttera Miloslava bolo odovzdaných 0 hlasov v Snemovni ľudu a 4 hlasy v Snemovni národov, za pána Medka Ivana bolo odovzdaných 64 hlasov v Snemovni ľudu a 52 hlasov v Snemovni národov, za pána Slobodníka Dušana bolo odovzdaných 5 hlasov v Snemovni ľudu a 13 hlasov v Snemovni národov, za pána Vanečka Antonína bol odovzdaný 1 hlas v Snemovni ľudu a 1 hlas v Snemovni národov.

Volebná komisia zistila, že za predsedu Federálnej rady pre rozhlasové a televízne vysielanie bol zvolený Medek Ivan. (Potlesk.)

Za tohto kandidáta sa vyslovila nadpolovičná väčšina prítomných poslancov Snemovne ľudu a nadpolovičná väčšina poslancov Snemovne národov a obdržal najväčší počet platných hlasovacích lístkov v súčte obidvoch snemovní.

Ešte by som odporučil, aby sa voľba podpredsedu Federálnej rady uskutočnila zajtra. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Teraz budeme pokračovať v ďalších odpovediach pána ministra Dobrovského.

Je tu tlač 1162 - interpelácia podaná poslancami obidvoch snemovní v tlači číslo 1110. Pýtam sa poslancov obidvoch snemovní, ktorí podali interpeláciu, či sú s odpoveďou spokojní. Asi tu nie sú. Obidve snemovne berú odpoveď na vedomie.

Ďalšia tlač 1247 je interpelácia poslanca Molnára zo Snemovne ľudu. Interpeloval tlačou 1157. Je pán poslanec s odpoveďou spokojný?

Poslanec SL O. Varga: Pán predsedajúci, pán Molnár tu nie je, ale hovoril, že s odpoveďou nesúhlasí, ani klub Koexistencia s ňou nesúhlasí. Teraz sme pozvali do klubu pána ministra. On s pozvaním súhlasil a my to tam spolu preberieme.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Chcete tým povedať, že beriete odpoveď na vedomie? Áno, ďakujem.

Tlač 1294 - interpelácia pána poslanca Haška bola ústna. Pán poslanec Haško tu nie je. Snemovňa národov berie odpoveď na vedomie.

Tým sme skončili odpovede na interpelácie na pána ministra obrany Dobrovského.

Prejdeme k odpovediam na interpelácie pána ministra zahraničného obchodu ČSFR pána Jozefa Bakšaya.

Tlač 1270 - interpelácia pána poslanca Wágnera, SŠ. Vidím, že pán poslanec Wágner tu nie je. Interpelácia bola ústna, dodatočná odpoveď v tlači 1171. Snemovňa ľudu berie odpoveď na vedomie.

Tlač 1293 - interpelácia poslanca Molnára, interpeloval tlačou 1261. Pán poslanec Molnár zo SN nie je prítomný. Snemovňa národov berie odpoveď na interpeláciu na vedomie.

Tým sme skončili odpovede pána ministra zahraničného obchodu Jozefa Bakšaya na interpelácie. Teraz prídu na rad odpovede na interpelácie ministerky kontroly ČSFR pani Kořínkovej.

Tlač 1289 - interpelácia poslanca Michala Malého zo Snemovne ľudu. Michala Malého nevidím. Snemovňa ľudu berie odpoveď na interpeláciu na vedomie. To bola jediná odpoveď na interpeláciu pani ministerky Kořínkovej.

Sú tu ďalšie odpovede, ale nie sú tu páni ministri. Budem teda čítať odpovede. Keď nebudú poslanci spokojní, presunieme to na 22. spoločnú schôdzu, keď tu budú prítomní páni ministri.

Odpovede na interpelácie podpredsedu vlády a ministra zahraničných vecí pána Dienstbiera.

Prosím, faktická poznámka.

Poslanec SN L. Kováč: Vážený pán predsedajúci, po mojej interpelácii, týkajúcej sa odvlečenia jednotkami NKVD do Sovietskeho zväzu, som dostal z Ministerstva zahraničných vecí ďalší list. Pretože skutočnosti, ktoré sú tam uvedené, sú v rozpore so skutočnosťou, prosím Federálne zhromaždenie o súhlas k naliehavej interpelácii k tomuto listu.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Môžeme len súhlasiť so zvyškom ľudí, ktorí tu sú. Keď súhlasia, prosím.

Poslanec SN J. Vild: Chtěl bych se zeptat předřečníka. Ale tato interpelace tam nyní nebyla zařazena. To je jiná.

Poslanec SN L. Kováč: Nie, to bola iná interpelácia, na ktorú som dostal odpoveď dodatočne.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Má niekto výhradu, alebo môže predniesť súhlas s odpoveďou pána ministra Dienstbiera? Pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Myslím, že vzhľadom na to, že pán minister Dienstbier nie je prítomný, nemôžeme o tomto bode rokovať. Musíme to presunúť na ďalšiu schôdzu. A prosil by som, keby sme teraz prerokovali, ako pán predsedajúci navrhol, tie body, ktoré sú tam a potom vychádzali s novými interpeláciami.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP