Pátek 13. března 1992

Poslanec SN M. Tahy: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, vážení hostia! Chcel som citovať len dva pozmeňujúce návrhy, ktoré mám k spoločnej správe ústavnoprávnych výborov, ale nedá mi, aby som pár poznámkami nereagoval na niektoré tvrdenia, ktoré tu odzneli od predchádzajúcich rečníkov.

Osobne sa domnievam, že spejeme do obdobia, v ktorom by sme sa mali snažiť, aby exekutíva vlastnila čo najmenej majetkov, aby ich nespravovala. Nikdy v minulosti to nedopadlo dobre, keď bol majetok v štátnych rukách. Len praví vlastníci (bez výnimky, či už ide o majetok cirkevný alebo kohokoľvek) dokážu sa starať o majetok tak, aby z neho bol čo najväčší úžitok.

Keď si predstavíme, čomu má slúžiť majetok, ktorý teraz požadujeme vrátiť, myslím, že ide o hodnotu ďaleko vyššiu ako v iných prípadoch. Bolo by nenormálne, keby majetok, ktorý získala cirkev v podstate tým, že na Slovensku povedzme 70 % veriacich (a v minulosti možno viac) svoj majetok cirkvi dobrovoľne odovzdalo, aby ho cirkev mohla používať tak, aby slúžil jej požiadavkám, ktoré plynuli z jej hlbokej viery - požiadavkám na riešenie sociálnej pomoci, na rôzne charitatívne činnosti, slúžil na celkom iné, často nie príliš dôstojné činnosti.

V tejto záležitosti by som sa chcel oprieť o tie tvrdenia, ktoré púšťajú hrôzu, že ide o obrovský majetok. Pán poslanec Ransdorf to tu naznačil, myslím, že aj pán poslanec Kos. Môžem vám povedať, že podľa toho, čo v tlači zverejnil tu prítomný podpredseda vlády Mikloško, ide v oblasti pôdy a lesov o 2,8 %. Keď si vezmeme celý majetok v tomto štáte, tak tých 58 miliárd, o ktorých sa zmienil pán poslanec Kos, je ešte ďaleko menším percentom. A my tu púšťame hrôzu, koľko majetku budeme rozdávať tým nehodným veriacim. Z toho dôvodu považujem za takmer cynické tvrdenie federálnej vlády, ktorá vo svojom stanovisku uvádza: "Ostatné cirkvi nemali väčší majetok a ich reštitučné nároky sú v porovnaní s rímskokatolíckou cirkvou zanedbateľné, takže poprípade výnosy z takto získaného majetku ich nemôžu finančne zabezpečiť." Ide o zásadu, o princíp, alebo o čo vlastne ide? Je tu rozdiel medzi korunou a miliardami? Keď má cirkev málo veriacich, tak má prirodzene menší majetok a podľa toho môže rozvíjať aj svoju činnosť. Keď je cirkev veľká, ako rímskokatolícka, má prirodzene väčší majetok a môže urobiť ďaleko viac úžitku. Preto sa ja osobne domnievam, že federálna vláda absolútne nesplnila svoje prísľuby, ktoré dávala ešte v roku 1990 tomuto parlamentu.

Nakoľko som nemal možnosť pri prerokovávaní vo výboroch uplatniť tie požiadavky, ktoré sa mi dostali až dodatočne do rúk len pred pár dňami, dovoľujem si dať tieto pozmeňujúce návrhy:

V prípade, že snemovne prijmú bod 3 tlače 1392 napriek tomu, že predkladateľ má voči tomuto bodu výhrady a bude sa o tomto bode hlasovať ako o pozmeňujúcom návrhu, odporúčam doplniť dikciu za slová "samostatnými zákonmi" slovami "na zmiernenie tých krívd, ku ktorým došlo pred 25. februárom 1948".

Ide o cirkvi, ktorým sa podľa spoločnej správy určuje vrátenie majetku zvláštnymi zákonmi a keby sme to takto prijali, tak sa im prakticky nevráti ani to, čo im bolo odobrané po roku 1948.

Osobne som rokoval s generálnym biskupom evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, ktorý ma veľmi prosil, aby sme tento zákon podporili, pretože sú objekty, ktoré vlastnila evanjelická cirkev a v ktorých vychovávala napríklad diakonistov k práci v sociálnecharitatívnej oblasti. Dnes v týchto oblastiach sídlia rôzne inštitúcie, napríklad sú tam obchodné kancelárie a pod. Tento problém treba každopádne riešiť.

Keďže tým nemyslíme len evanjelickú cirkev, ale aj o ostatné charitatívne inštitúcie, využívam požiadavku Českej katolíckej charity a uplatňujem tento pozmeňujúci návrh. Týka sa bodu 6, tlače 1392, § 4. Pred slovami "Armády spásy" nahradiť spojku "a" čiarkou a za slová "Armáda spásy" vložiť čiarku a text "česká katolícka charita, slovenská katolícka charita a diakonia".

Na záver vás prosím, vážené poslankyne a poslanci, aby sme sa zamysleli nad skutočnosťou, že sa tento parlament v oblasti riešenia vlastníckych vzťahov dostáva do rozporov s Listinou základných práv, pretože vlastníctvo má jednoznačne charakterizovaný kódex. Veľkej chyby sme sa dopustili, že sme neriešili tento problém globálne raz a navždy a že sa teraz musíme takto trápiť. Uvedomte si, na čo tento majetok má slúžiť.

Na záver by som chcel spomenúť len toto: Cirkev bola komunistami likvidovaná, ale komunisti chodili najradšej do tých nemocníc, kde boli rádové sestry.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec Tahy. Faktickú poznámku má pani poslankyňa Nováková a pán poslanec Kostya.

Poslankyně SL E. Nováková: Dovolte, abych reagovala na pana poslance Ransdorfa, který tak krásně tady vysvětlil, jak je to v kanonickém zákonu, ale bohužel asi nedával pozor, co já jsem řekla. Já jsem řekla, že poznámka pana poslance Zemana, kde se snažil přesně citovat, se vztahovala na zákon, kterým se vracel majetek řádům a kongregacím. Nic víc a nic jiného. Takže naprosto to není v rozporu s tím, co tady řekl pan poslanec Ransdorf.

Dále při této příležitosti bych jemu samému chtěla připomenout, že když jsem pročítala diskusní příspěvky k výše uvedenému zákonu, že on sám, jak uvedl pod bodem 4, doporučoval takovýto obecný zákon, aby byl vypracován a přijat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kostya a potom pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych poděkovat, že i bez hlasování o mém procedurálním návrhu se dostavil pan místopředseda Mikloško. Jsem si vědom, že nemám podle jednacího řádu právo ho vyzvat, resp. mu dát otázku, a on na ni nemusí samozřejmě odpovědět, ale přesto by, myslím, prospělo všem v tomto sále, kdyby pan místopředseda zdůvodnil, na základě čeho a jaké argumentace vláda odmítla tento iniciativní návrh skupiny poslanců a jestli by byl ochoten, a já bych velmi rád slyšel jeho názor na věc nyní a na to, jak nám to třikrát u příležitosti jiných církevních zákonů, které tady předkládal, zdůvodňoval. Tehdy tady něco říkal.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno. Takej reakcii člena vlády je vyhradený čas po ukončení všeobecnej rozpravy k problému. Poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Dvě poznámky. Paní poslankyně Nováková vytýkala panu poslanci Zemanovi, že jsou v podstatě dvě různé věci majetkoprávní nároky církví a majetkoprávní nároky řádů a řeholních kongregací. Paní kolegyně, vy jste skutečně poukazovala na to, že kolega Zeman mluvil o katolické církvi, zatím co řeč prý šla o řádech a řeholních kongregacích. Jen jsem vysvětlil, že ve smyslu kodexu kanonického práva, kánon 531 - 537, jsou řády a řeholní kongregace v hospodářském ohledu součástí katolické církve. Nic víc, nic míň.

A druhá věc se týká mého tehdejšího vystoupení.

Ano, máte pravdu, že jsem poukazoval na to, že parciální úprava nevyřeší nic. Ale zapomněla jste dodat, v jakém kontextu. Tehdy šlo o to, že nebyl zrušen zákon č. 218/49 Sb., který v § 14 rušil dosavadní pravidla hospodaření u církve a s ní spjatých organizací. Dostávaly se tam do rozporu v podstatě dva zákony: Ten zákon, který znamenal navrácení oněch 74 objektů a dosud platný zákon č. 218/49 Sb. Šlo mi tedy o tento konflikt dvou stejně silných právních norem.

Další záležitost, která s tím byla spjata, že pokud by se zvolilo zrušení zákona 218, tak v podstatě ex lege 917 objektů, ve kterých žilo 14 tisíc řeholníků, by řádům a řeholním kongregacím připadlo. Jinak řečeno, prostě asi dala církev přednost jinému postupu, který nazýváme "salámovou taktikou".

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Kostya ešte s jednou faktickou poznámkou.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, omlouvám se, ale váš názor, že člen vlády má vystoupit až na závěr, není přesně korektní. (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Člen vlády môže vystúpiť, kedykoľvek o to požiada.) Ano, já jsem právě apeloval na pana místopředsedu, aby toto právo využil, že může vystoupit kdykoliv. Domnívám se, že tady může být řada dotazů na to, co vláda ve svém stanovisku objasní. Kdyby vystoupil na závěr rozpravy, po jejím skončení, bylo by toto právo poslancům upřeno. Nemohli by tyto dotazy už vznést.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Opakujem, že člen vlády má právo vystúpiť, keď o to sám požiada. Inak mu je vyhradený čas po ukončení rozpravy. Na tomto svojom názore som, bohužiaľ, nútený zotrvať.

Pýtam sa (nebol som tu), či už vystúpil pán poslanec Ransdorf v rozprave. (Ne.) Takže teraz je na rade. Pripraví sa poslanec Batta, poslanec Hanák, poslankyňa Matochová, poslankyňa Adrianová. Máme 35 minút času.

Poslanec SN M. Ransdorf: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, naši veřejnost úplně ohromila zpráva, že církve, náboženské řády a kláštery mohou dostat více než 200 tisíc ha půdy v České republice. Největší podíl by připadl na Pražské arcibiskupství - 17,5 tisíc ha, Olomoucké arcibiskupství - 42 tisíc ha, Německý řád - 24 tisíc ha, na premonstráty 7,5 tisíce ha, Cisterciáky - 5 tisíc ha, benediktiny 8, 7 tisíc ha, Kapitula sv. Víta 7,7 tisíc ha, Vratislavské arcibiskupství by mohlo dostat 33 tisíc ha, Ostřihomské arcibiskupství s kapitulou 37 tisíc ha. Ve hře je i původní majetek far.

Proč poslanecká skupina přichází s tímto požadavkem? Proč právě teď, kdy je státní pokladna přetížena restitučními nároky? Vždyť katolická církev jako mezinárodní organizace je bohatší než československý stát. Nejde jen o finanční majetek, o jehož výši se vedou spory, např. v r. 1975 se odhadovaly investice Vatikánu uvnitř Itálie a v cizině na 12 mld. dolarů. Ale i půdní majetek církve ve světě je obrovský. V Itálii 500 tisíc ha, ve Francii 500 tisíc ha, 200 tisíc ha v Anglii, v Kanadě podél řeky sv. Vavřince 600 tisíc ha, ve Španělsku a Portugalsku přes 20 procent zemědělské půdy, v Bolívii 100 tisíc ha, v Brazílii dokonce přes jeden milion ha.

Turinský kardinál, již zde citovaný kolegou Kosem Michele Pellegrino řekl: "Zapletení s politickou a hospodářskou mocí brání církvi často v tom, aby mluvila se žádoucí otevřeností. Církev je často zapletena do nestoudných a nenasytných spekulací s půdou."

Autoři předloženého návrhu se budou možná odvolávat na kodexy kanonického práva. Ale církve jsou pokládány v moderní době za objekt podřízený právu, které ustanovuje stát.

Předložený problém má ale také historické souvislosti. Pražský arcibiskup Kordač dokumentoval těsný vztah k habsburské monarchii např. 1. 12. 1915: "Nevídaná v dějinách světová válka, která uvedla říši rakouskou v krizi bytí a nebytí je stále nejdůležitější pohnutkou, abychom před celým světem a jmenovitě před nepřáteli říše rakouské svou věrností prokázanou oběťmi statků, krve i tisíce českých životů své přesvědčení projevili, že osud říše rakouské je osudem naším."

V říjnu 1918 prohlásil pan Hruban ve Vídni: "My, čeští katolíci, nemáme nic společného s oněmi českými stranami, které chtějí samostatnost státu. My představujeme konzervativní český monarchismus. Chceme, aby česká samostatnost byla řešena pod korunou habsburskou."

Katolický publicista Vrba v knize "Náboženství a válka" vyzývá především k obraně majetku církve. Obava z jeho ztráty byla hlavní motivací politické aktivity. Prof. Jan Hejčl tehdy argumentoval k obraně majetku takto, cituji: "Zásadní stanovisko církve katolické, podle kterého je církev zdrojem práva, majíc samostatnou moc zákonodárnou, jest neslučitelnost s monistickým názorem, že zdrojem práva jest jediný stát, jemuž jedinému přísluší moc dávat zákon. Zde se srážejí dva protichůdné názory světové, které bojují na život a na smrt, mezi kterými není možný smír, ale toliko příměří, které předpokládá jakýsi - modus vivendi."

Své požadavky měl podle téhož autora pracujícího pro špičky českomoravského kléru hájit (cituji) "Bez ohledu na ústavu státu a jeho demokratické zřízení." Konec citátu. Představitelé tohoto státu se tehdy domáhali odluky státu od církve.

Tak i T. G. Masaryk, který už na Kozím Hrádku 17. července 1910 razil tuto zásadu. V Národním shromáždění pan Bouček podal v březnu 1919 návrh, aby byl vydán ústavní zákon, jehož třetí část o všeobecných právech občanů by obsahovala mimo jiné i odluku státu od církve. V § 6 se objevuje zrušení klášterů a v § 7 přechod jmění mrtvé ruky a zrušených klášterů na stát. Ale vše nakonec dopadlo jinak. Od roku 1919 do roku 1927 vzrostly výdaje na kult ve státním rozpočtu z 20 147 tisíc korun na 141 265 354 koruny.

Roku 1919 přitom patřilo arcibiskupství olomouckému 46 515 hektarů, biskupství vratislavskému 33 515 hektarů, řádu německých rytířů 24 555 hektarů, arcibiskupství pražskému 23 850 hektarů, svatovítské kapitule 11 hektarů, olomoucké kapitule sv. Václava 10 165 hektarů, premonstrátským klášterům 21 881 hektar, benediktinským klášterům 10 393 hektary, cisterciánským klášterům 9 441 hektar.

Tyto majetky spadly roku 1919 do záboru, spolu s dalšími pozemky katolické církve, klášterů, spolků a biskupství. Četné fary musely podle záborového zákona prodat své pozemky těm nájemcům, kteří je obdělávali od roku 1901. Roku 1921 byl tento zákon novelizován a bylo rozhodnuto, že při farách a kostelích musí zůstat alespoň 8 hektarů půdy. Konfiskace jádra majetku vratislavského biskupství, od roku 1924 arcibiskupství byla závislá na novém vymezení hranic diecézí. Majetek řádu německých rytířů zachránil výnos mezinárodního smírčího soudu v Haagu, který zábor větší části pozemků zakázal, protože prý šlo o majetek mezinárodních organizací. Největší boj byl o majetek spojený s arcibiskupstvím v Olomouci. Na podporu církve vystoupil i známý konzervativec Josef Pekař. Za zabraných 4 000 hektarů půdy olomouckého arcibiskupství vymohl již v únoru 1924 pan Dolanský na agrárnickém předsedovi státního pozemkového úřadu panu Viškovském zvýšení náhrady. Monsignore Šrámek pomohl zachránit lesy olomoucké arcidiecéze. Arcibiskupství bylo odebráno z 46 515 hektarů, které spadaly do záborového zákona, jen 5 025 hektarů. Ostatní pozemky byly církvi navráceny. Celkem zůstalo církvi 85 % jejího velkého pozemkového majetku.

Dnes hrozí překročení záborového zákona č. 215 z 16. dubna 1919. Na evangelické pozemky se záborový zákon nevztahoval podle přípisu ministerstva spravedlnosti ze dne 19. září 1919 číslo 22 236.

Záborový zákon byl aplikován nikoli na církev jako celek, ale na jednotlivá biskupství, kláštery, kapituly. Přesto ale byl ponechán půdní fond i nad tento rámec. Katolickým institucím bylo odňato 58 964 hektary zemědělské půdy a 248 239 004 hektary půdy veškeré. Většina podniků a továren podléhajících zákonu, byla vyňata. Do konce roku, kdy byla reforma v podstatě dokončena, bylo ze záboru vyňato 18 366,68 hektarů zemědělské půdy a 69 983 hektarů veškeré půdy. Rozdíl mezi půdou, která zůstala církevním vlastníkům a všem ostatním velkostatkářům na území celé republiky, činil 17 % ve prospěch církve, bylo by nutno provést parcelaci na dalších 63 422 hektarech církevní půdy. Panství olomouckého arcibiskupa přitom mělo samo rozlohu 46 tisíc hektarů. V českých zemích bylo převedeno na nové majitele, nové nabyvatele 11,26 %, ve formě zbytkových velkostatků 2,69 %, propuštěnost s vyloučením vlastníka 29,32 %, ve formě postátňovací akce 1,44 %. V záboru bylo roku 1930 55,27 %. Ve vlastnictví vlastníků, jimž byla půda zabrána zůstalo 84,59 % pozemků, tedy více než čtyři pětiny.

Vzhledem k tomu, že se naplňuje můj čas, nyní bych svoje vystoupení přerušil, a v souladu s jednacím řádem bych se přihlásil s dovolením o slovo znovu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím, takú možnosť máte. Pán poslanec Kvasnička, pán poslanec Anderko, faktické poznámky.

Poslanec SN L. Kvasnička: Chcel by som z tohto miesta poďakovať pánovi Ransdorfovi za jeho informácie o tom, aké množstvo majetkov pokradla komunistická strana cirkvi v minulosti. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Anderko, pán poslanec Motyčka, pán poslanec Mandler.

Poslanec SN A. Anderko: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni! Komunisti, keď kradli majetky, zakryli to rúškom sociálnej spravodlivosti. Život nám ukázal, čo sa za tým skrývalo - každého zbaviť nezávislosti. Potom nastúpila psychológia strachu, ktorá fungovala veľmi dobre. Totalitári mali ľahkú prácu. Nariadili a uskutočnili. Väčšina ľudí sa bála brániť. Sociálnu spravodlivosť nikdy neuskutočnili, ani nedosiahli.

Budem tiež citovať ako poslanec Ransdorf, ktorý veľmi rád cituje. Pre zmenu budem citovať Lenina. Leninove spisy zväzok 31 strana 45: Metódy práce komunistu. Trik, lesť, nelegálne metódy, zamlčovanie, zatajovanie. Aj dnes som sa presvedčil, že obštrukcia a demagógia komunistov nemá hraníc. Za to, čo sa tu stalo, mali by byť potichu, ospravedlniť sa, neprovokovať a hlasovať za nápravu krívd. Pomohlo by to demokratickým procesom a vyliečeniu tejto spoločnosti z hroznej morálnej nemoci, do ktorej ju práve oni vrhli. Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Motyčka ako ďalší s faktickou poznámkou.

Poslanec SN L. Motyčka: Chtěl bych pana Ransdorfa pouze upozornit na zákon č. 218/49 Sb. To je ten hrozný zákon, který řeší hmotné zabezpečení církví, že má zrušovací ustanovení v § 14, který říká, že všechny předpisy, které upravují právní poměry církví a náboženských společností se zrušují. Prozatím tento zákon nebyl ještě zrušen a ještě dnes má platnost. Jsem ale přesvědčen o tom, že brzy dojde k tomu, že tento zákon bude zrušen také.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Pan poslanec Ransdorf tady řekl, že jeho čas se naplnil. Já mu to nepřeju, rozhodně ne do konce funkčního období, jenom bych chtěl vědět, co to znamená, když on říkal, že se ještě přihlásí o slovo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Michálek.

Poslanec SL F. Michálek: Rovněž bych reagoval na projev poslance Ransdorfa. Když tady citoval kardinála Kordače a poslance Hurbana, odcitoval bych mu řeč podplukovníka generálního štábu, komunisty Hromádko, který nám v roce 1955 na táboře Rovnost řekl: My, komunisté, jsme udělali jednu velkou chybu. Měli jsme více střílet a věšet, a měli bychom konečně od vás pokoj.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa Babálová s jednou faktickou poznámkou.

Poslankyně SN M. Babálová: Pokiaľ som dobre rozumela, išlo o biskupstvo bratislavské alebo vratislavské? Aby sme tam nemali chybu, aby nedošlo k omylu! Môžete nám to, pán poslanec Ransdorf, upresniť? (Poslanec SN M. Ransdorf: Vratislavské.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Batta. Ešte predtým sa hlási s faktickou poznámkou pán poslanec Viktorín.

Poslanec SN K. Viktorín: Prosím vás, vážení kolegovia a kolegyne, počuli sme od pána Ransdorfa rôzne výzvy, ba aj celú inventúru, ale nepočuli sme o tom, že tí, ktorí to celé napáchali, ktorí terorizovali celý tento národ a väčšinou kresťanov, lebo kresťanov je 55 percent, 40 rokov a nepočul som od neho, že by bol prišiel s návrhom: "My sa ospravedlňujeme za to, čo sme vykonali."

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ešte pán poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Paní Nováková tady citovala rozpravu, která byla v roce 1990 při navracení sedmdesáti čtyř objektů. Ve svém vystoupení jsem vysloveně řekl, že se distancuji od nezákonností, které se udály právě při zásazích v dubnu 1950 a v následujících dobách. To jsem tam skutečně řekl. Je možné to najít v zápisu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím, pán poslanec Batta.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP