Čtvrtek 16. dubna 1992

Společný zpravodaj výborů SL J. Schneider: Máte před sebou tisk 00471, na kterém jsou pozměňovací návrhy a podle něj budeme postupovat.

U § 1 je to jenom legislativní důsledek, který vyplývá z přijetí či nepřijetí návrhu poslance Ryndy, o němž budeme hlasovat později. Proto ho pro tuto chvíli přeskočíme a začneme u § 10, u návrhu poslance Jurečky.

Je to identický návrh, který jsme již přijali v minulém zákonu o dani z přidané hodnoty. Je třeba tam provést pouze drobnou úpravu, tutéž úpravu, kterou jsme provedli v minulém zákonu.

V navrhovaném odst. 2 se vypustí v tomto znění pozměňovacího návrhu slova "právoplatné rozhodnutí o", takže odstavec bude znít takto: "Správce daně uzná pro účely správného zatřídění vybraných výrobků do číselného kódu podle odst. 1 písm. c) zatřídění vybraných výrobků orgány celní správy."

Vzhledem k tomu, že jsme tento návrh přijali v minulém zákonu, nemohu než tento návrh doporučit. Vláda souhlasí, zpravodajové doporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o takto upravenom návrhu kolegu Jurečku. Bude tam vypustené "Právoplatné rozhodnutie o"...

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 11.37)

(SN-ČR 48, SN-SR 45, SL 88)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 0, SN-SR 1, SL 6) 7

Ďakujem. Štyridsaťosem, štyridsaťpäť, osemdesiatosem. Nikto nebol proti, zdržali sa nula, jeden, šesť. Päť poslancov zo Snemovne ľudu nehlasovalo. Návrh prijali poslanci obidvoch snemovní.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN F. Šedivý: Prvním věcným pozměňovacím návrhem je návrh kolegy Ryndy, který do § 12 požaduje do odst. 1 vložit nové ustanovení písm. e) ve znění, které máte před sebou. Nebudu ho číst.

Vláda i navrhovatel nesouhlasí se zařazením, oba zpravodajové rovněž nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána kolegu Ryndu k § 12 doplniť písmeno e). Kto je pre takéto doplnenie, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 11.39)

(SN-ČR 28, SN-SR 10, SL 39)

Kto je proti?

(SN-ČR 3, SN-SR 4, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 17, SN-SR 31, SL 54)

Pre dvadsaťosem, desať, tridsaťdeväť. Proti tri, štyri, tri, zdržalo sa sedemnásť, tridsaťjeden, päťdesiatštyri. Dvaja zo slovenskej časti Snemovne národov a štyria zo Snemovne ľudu nehlasovali.

Návrh neprijala ani jedna snemovňa.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN F. Šedivý: Dalšími návrhy jsou návrhy kolegy Richtera, který doporučuje do § 19, 21 a 22 v podstatě drobné technické změny, a sice vložit za číslovku 15 slovo "objemových". Po dohodě jsme usoudili, že by bylo vhodnější použít výrazu "z objemu". Tato věta by tedy zněla: "Tento podíl přesahuje 15 % z objemu celkového množství."

Navrhovatel souhlasí, oba zpravodajové také. Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nemá to charakter legislatívno-technický? (Společný zpravodaj výborů SN F. Šedivý: Dalo by se to tak říci.) Ja mám tiež taký názor. Má niekto iný? Pokiaľ nemáte iný názor, tak nebudeme o tomto návrhu hlasovať, pretože je to skutočne len technické upresnenie. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN F. Šedivý: Stejně se v podstatě jedná o zpřesnění na str.2 § 21, kde by se doplnila slůvka "a teplotě", takže by to znělo "při normálním tlaku a teplotě". Dále doporučujeme nezavádět zkratku M metrů kubických, protože do zákona asi takové zkratky nepatří. Takže bychom doporučovali pouze přijmout slova "a teplotě".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ako legislatívno-technické upresnenie prijímame doplnenie o slová "a teplote". Nikto nemá námietku. Pretože to je legislatívno-technická záležitosť, nikto nežiada hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SN F. Šedivý: Stejně tak potom by bylo vhodné stáhnout návrh u § 22, jestli kolega Richter souhlasí. (Poslanec SL M. Richter: Ano.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Poslanec Richter sťahuje návrh k § 22. Teraz prosím § 23.

Společný zpravodaj výborů SL J. Schneider: V § 23 je návrh číslo 4 poslance Jurečky. Spočívá v tom, že konec odstavce 3 "která může být některým plátcům refundována", který je věcně nepřesný se nahradí textem "která může být v některých případech vrácena".

Vláda s touto změnou souhlasí a my, jako zpravodajové, musíme nechat na rozhodnutí sněmovnám, ale návrh doporučujeme.

Vzhledem k tomu, že jsme tuto změnu neprojednali ve výborech, tak jako zpravodajové ji nemůžeme doporučit. Ale vláda s tím souhlasí a my nemáme námitek. Musí to rozhodnout sněmovny. Je to legislativní upřesnění, ale má větší dosah, proto si myslíme, že je třeba o něm hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu poslanca Jurečku k § 23.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 11.43)

(SN-ČR 44, SN-SR 42, SL 93)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 4, SN-SR 4, SL 4)

Tri, nula, traja poslanci nehlasovali.

Návrh bol prijatý poslancami obidvoch snemovní.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL F. Šedivý: Další návrh podal kolega poslanec Valtr, který navrhuje nahradit slova "motorové nafty" slovy "u pohonných hmot", tedy rozšířit okruh z motorové nafty na veškeré pohonné hmoty. Vláda nesouhlasí s tímto návrhem. Oba zpravodajové rovněž nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Valtr, trváte na hlasovaní? (Poslanec SN V. Valtr: Ano.)

Hlasujeme o návrhu pána poslanca Valtra k § 23.

Kto je pre jeho návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 11.44)

(SN-ČR 24, SN-SR 5, SL 32)

Kto je proti?

(SN-ČR 2, SN-SR 2, SL 6)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 24, SN-SR 33, SL 63)

Jeden, piati a dvaja poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Schneider: Další návrh je návrh pana poslance Jílka. Změna oproti návrhu je jediná. Jsou tam vložena za slova "u motorové nafty" vložena slova "zkapalněných a stlačených plynů". Vzhledem k tomu, že jsme přijali návrh poslance Jurečky, tak by bylo třeba, aby tento návrh byl přijat, změnit poslední větu, kterou pan poslanec Jílek převzal z vládního návrhu, a která byla návrhem poslance Jurečky, který jsme přijali, změněna. Čili myslím, že o tom není třeba hlasovat. Měli bychom pouze hlasovat o vložení slov "zkapalněných a stlačených plynů". Vláda nesouhlasí a zpravodajové také ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega Jílek nie je prítomný, takže sa ho nemôžem opýtať, či si praje hlasovať o svojom návrhu. Takže budeme o tomto návrhu hlasovať.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 11.46)

(SN-ČR 24, SN-SR 10, SL 33)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 4, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 25, SN-SR 30, SL 59)

Jeden, štyria a traja poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN F. Šedivý: Dalším návrhem je návrh kolegy poslance Humpála vložit do § 23 nový odstavec 3. Znění máte opět před sebou. Je to poslední odstavec na druhé straně.

Máme k tomu jenom malou poznámku. Tento návrh byl diskutován ve všech výborech, které projednávaly návrh zákona. V žádném výboru nebyl přijat kromě jednoho z výborů hospodářských. Vláda nesouhlasí s tímto návrhem. Oba zpravodajové také nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Humpála, o jeho návrhu o úprave § 23.

Kto je pre toto doplnenie, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 11.47)

(SN-ČR 30, SN-SR 26, SL 36)

Kto je proti?

(SN-ČR 3, SN-SR 1, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 18, SN-SR 16, SL 59)

Jeden, dvaja a piati poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Schneider: Nyní se dostáváme k sazbovým návrhům, k návrhům na změnu sazby. Tady je nutno říci obecnou poznámku, která se týká všech sazeb. Jako zpravodajové stojíme za sazbami, které schválil gesční výbor, to znamená, že nemůžeme žádnou z navrhovaných sazeb doporučit. Proto je necháme na rozhodnutí sněmovnám a na navrhovatelích bude pouze, aby rozhodli, zda chtějí o všech částech hlasovat současně, pokud spolu souvisejí anebo je rozdělit.

To se týká i návrhu paní poslankyně Adrianové k § 28. Její zvýšení ze 180 korun na litr na 182 se týká dvou položek. Já se jí ptám, jestli můžeme hlasovat o těch dvou položkách současně. První je líh a druhé jsou lihoviny, destiláty. (Poslankyně SN M. Adrianová: Ano.)

Takže budeme hlasovat o obou návrzích poslankyně Adrianové současně. Stanovisko vlády a navrhovatelů je samozřejmě negativní.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu kolegyne Adrianovej na úpravu sadzieb v § 28.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 11.49)

(SN-ČR 18, SN-SR 21, SL 22)

Kto je proti?

(SN-ČR 5, SN-SR 1, SL 6)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 20, SN-SR 21, SL 68)

Osem, traja a deväť poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SL J. Schneider: Další návrh poslankyně Adrianové bych doporučoval rozdělit zřejmě na dvě části. První by byla ta položka 2204 - snížení sazby daně u vína z 8.30 na 7.30.

Druhým návrhem je položka 2206 - zvýšit sazbu z 0 Kčs na 5 Kčs, jestli paní kolegyně souhlasí s touto reprodukcí. (Souhlas.) Děkuji.

Takže v tom případě u položky první 2204 vláda ani zpravodajové nesouhlasí a musíme rozhodnout hlasováním.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pani kolegyňa? (Nikoli.) Netrvá, sťahuje. Ale ešte tam máme návrh pána poslanca Hacaja. Pán poslanec Hladík chcel reagovať faktickou poznámkou.

Poslanec SN J. Hladík: Pokud paní kolegyně návrh stáhla, tak prakticky už jen k návrhu pana kolegy Hacaje. Ty dvě položky spolu přímo souvisí. Snížení u paní kolegyně o korunu a u pana poslance Hacaje o padesát haléřů u daně u ušlechtilých vín a zvýšení o 5 Kčs z 0 na 5 Kčs u zdravotně závadných ovocných dryáků, které nejsou zdaněny ničím.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chcete povedať, že má význam hlasovať o tom naraz. Myslím, že je to logické. Kolegyňa Adrianová stiahla návrh. Máme pred sebou návrh pána poslanca Hacaja, ktorý je vecne rovnaký, teda odôvodnenie a stanoviská platia tak ako v predchádzajúcom prípade, sú tam len uvedené iné sadzby. Ako vidím, kolega Hacaj nesťahuje tento návrh. Tak budeme o ňom hlasovať.

Teda hlasujeme o celom návrhu pána poslanca Hacaja na úpravu § 37, úpravu sadzieb v tomto paragrafe.

Kto súhlasí s jeho návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 11.52)

(SN-ČR 48, SN-SR 40, SL 83)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 4, SN-SR 6, SL 23)

V českej časti Snemovne národov štyridsaťosem pre, nikto proti, štyria sa zdržali hlasovania. V Snemovni národov slovenskej časti štyridsať pre, nikto proti, šesť sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu osemdesiattri pre, jeden proti, dvadsaťtri sa zdržalo hlasovania. Jeden a štyria nehlasovali.

Konštatujem, že Federálne zhromaždenie v obidvoch snemovniach prijalo tento návrh pána kolegu Hacaja a myslím si, že dokonca aj s prispením viacerých členov vlády. (Smích.) Ďakujeme za návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Schneider: Další návrh je také velmi atraktivní. Je to návrh pana poslance Ambrose a týká se zvýšení sazby spotřební daně u cigaret, a to ve dvou kategoriích. Cigarety filtrové délky nad 70 mm sazba z 0,46 Kčs na 0,50 Kčs za kus a cigarety do 70 mm sazba daně 0,30 Kčs. Není tady původní změna, ale tuším, že je to z 0,27 Kčs.

Já se chci jenom zeptat, máme-li hlasovat současně? (Hlas z pléna: Ano.) Čili budeme hlasovat současně o těchto dvou pozměňovacích návrzích. Naše stanoviska jsou totožná jako předchozí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Ambrosa k § 40.

Kto je pre návrh pána kolegu Ambrosa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 11.54)

(SN-ČR 30, SN-SR 40, SL 74)

Kto je proti?

(SN-ČR 11, SN-SR 3, SL 17)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR 12, SN-SR 4, SL 18)

V českej časti Snemovne národov tridsať pre, jedenásť proti, dvanásť sa zdržalo hlasovania, jeden nehlasoval. V slovenskej časti Snemovne národov štyridsať pre, traja proti, štyria sa zdržali hlasovania. V Snemovni ľudu sedemdesiatštyri pre, sedemnásť proti, osemnásť sa zdržalo hlasovania, dvaja nehlasovali.

Tento návrh nebol prijatý, pretože nezískal potrebný počet hlasov poslancov Snemovne národov, zvolených v Českej republike. (Potlesk.)

Společný zpravodaj výborů SN F. Šedivý: Další je obsáhlý návrh pana poslance Veverky, který po vysvětlení souhlasil s tím, že tento návrh stáhne, protože je věc řešena v zákoně o dani z přidané hodnoty, takže není třeba ji řešit zde.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, sťahujete, áno? (Ano.) Ďakujem. Ďalší návrh.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP