Čtvrtek 16. dubna 1992

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: K rovnakému paragrafu pán poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já se omlouvám, že vstupuji do hlasování, ale prosím vás, abyste se pokusil svolat poslance, protože hlasování o pozměňujících návrzích nemá smysl, když stačí, aby se dva poslanci ve slovenské části, teď již tři, Sněmovny národů, zdrželi, aby návrhy neměly šanci projít.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, ja sa snažím vás všetkých zvolávať trvale od 13.00 hodiny. Teraz sme napríklad hlasovali o návrhoch pána poslanca Senjuka a ten nepotreboval to, čo vy. Vidíte, aké to tu je. Inak sme uznášaniaschopní a ja nemám nijaký dôvod, pokiaľ to niekto nenavrhne, prerušiť hlasovanie. Nemám nijaký zákonný dôvod. Pán poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Navrhuji hlasovat o procedurálním návrhu ukončit schůzi.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Čo to znamená? Pokračovať iným bodom?

Poslanec SL J. Wagner: Dnes ukončit, pokračovat v úterý.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nemôžeme to urobiť v priebehu hlasovania, pán kolega. Nemôžem teraz nechať o vašom návrhu hlasovať. Sme uznášaniaschopní a hlasujeme. Pred chvíľou sme sa uzniesli, že dokončíme tento bod. O tom rozhodol parlament. Budeme pokračovať ďalej.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: V § 4 má poslanec Rynda pozmeňujúci návrh, a to doplniť slová: "Na výrobu biologicky degradovateľných látok." S týmto vláda súhlasí, ale s druhou časťou, ktorá sa týka energie, vláda nesúhlasí. Dávam to na rozhodnutie snemovniam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Rozdelili sme tento návrh. Súhlasí s tým kolega Rynda? Prvá časť končí "degradovateľnými látkami", s čím vláda súhlasí, ako sa dozvedám.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: K tomuto bodu mám po dohodě s navrhovatelem poznámku. Tento text v bodě za e) "zařízení na výrobu biologicky degradovatelných látek" je již uvedený ve společné zprávě. Na základě diskusí kolem daně z příjmů a přidané hodnoty, jsme ale zjistili, že je tento text velmi široký. Proto mi dovolte, abych uvedl legislativně technickou zkratku, kterou bychom tento problém mohli vyřešit a celá záležitost by zněla takto: "Zařízení na výrobu biologicky degradovatelných látek, které stanoví obecně závazný právní předpis."

Poslanec Rynda s tímto řešením souhlasí. Vládní legislativci s tím také souhlasí. Já jako zpravodaj také souhlasím. Stejný problém je potom u právnických osob, ale tam je znovu stejný návrh a stejná problematika. Budeme hlasovat, nebo nemusíme hlasovat. A k tomu navrhuji toto: abychom v prvním případě, pokud se jedná o zařízení na výrobu biologicky degradovatelných látek hlasovali o doplnění textu: "které stanoví obecně závazný právní předpis". Máme to čistě vyřešeno. O druhé části textu návrhu pana poslance Ryndy o záležitosti, týkající se odpadů, se kterým vláda nesouhlasí, budeme hlasovat potom.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prvá časť doplnená o všeobecne platný predpis. Súhlasí pán poslanec Rynda s doplnením? Nesúhlasí?

Poslanec SL I. Rynda: Jenom to upřesním. Oproti původní informaci skutečně biologicky odbouratelné látky byly zařazeny do návrhu zákona. Proto není třeba o tom hlasovat. Hlasovali bychom o tom doplnění, jak říkal kolega Piskoř s tím, že já toto doplnění podporuji. Jestliže sněmovny rozhodnou, že není třeba o doplňku hlasovat, hlasovat nebudeme. A o té druhé části, která se týká zpracování odpadů samozřejmě musíme hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je tu doplnok, ktorý má legislatívno-technický charakter, aby sa tam doplnilo: "tak, ako to stanoví všeobecne záväzný predpis". O tom hlasovať nebudeme, keď to tam už je. Pokiaľ nemá niekto iný názor. Budeme ale hlasovať o druhej časti jeho návrhu - doplniť slová: "príjmy zo zberu, spracovanie, triedenie a recyklácia a zneškodňovanie odpadov".

Hlasujeme o tejto časti návrhu. Názor je taký, že vláda neodpodrúča, spravodajcovia tiež neodporúčajú.

Kto súhlasí s týmto návrhom kolegu Ryndu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.01)

(SN-ČR 37, SN-SR 30, SL 54)

Kto je proti?

(SN-ČR 2, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 15, SN-SR 11, SL 41)

Pre tridsaťsedem, tridsať, päťdesiatštyri. Proti dva, nula, nula. Zdržalo sa pätnásť, jedenásť, štyridsaťjeden.

Nula, štyria a dvaja nehlasovali. Návrh prijatý nebol.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Pokračujeme v § 4 tejto druhej časti našej tlače. Tento pozmeňujúci návrh dáva poslanec Hladík. Týka sa § 4 písmena b).

Tento pozmeňujúci návrh vláda neodporúča a ja to dávam na rozhodnutie snemovniam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vezmite si druhý text, ktorý ste dostali. Je to doplnok k pozmeňujúcim návrhom. Na prvom mieste je návrh kolegu Hladíka. Hlasujeme o tomto návrhu.

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.03)

(SN-ČR 5, SN-SR 10, SL 15)

Kto je proti?

(SN-ČR 4, SN-SR 1, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 39, SN-SR 27, SL 73)

Pre päť, desať, pätnásť. Proti štyria, jeden, štyria. Zdržalo sa tridsaťdeväť, dvadsaťsedem, sedemdesiattri.

Štyria, siedmi, štyria nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Ďalší návrh je rovnako k § 4 poslanca Zelenaya. K tomuto pozmeňujúcemu návrhu by som mal len toľko, že ho je treba veľmi citlivo a starostlivo zvážiť. Dávam to na rozhodnutie snemovniam. Stanovisko vlády je zamietavé.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Toto byl písemný návrh, který nám předal pan poslanec Zelenay. O tomto textu budeme hlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: O tomto texte hlasovať nemôžeme. Nemôže sa navrhovať premietnuť niečo, pokiaľ dopracovávame zákon. Kolega Zelenay nie je prítomný. Tento návrh bohužiaľ nemá legislatívnu podobu a nemôžeme o ňom hlasovať. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Ďalší návrh sa týkal § 4 a podal ho poslanec Filip. Vláda s týmto pozmeňujúcim návrhom tiež nesúhlasí. Ja dávam na rozhodnutie snemovniam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Sme na strane 2 pôvodného textu pozmeňujúcich návrhov. Kto je pre tento text kolegu Filipa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.05)

(SN-ČR 1, SN-SR 1, SL 18)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 5, SL 2)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 36, SN-SR 29, SL 61)

Pre jeden, jeden, osemnásti. Proti jeden, päť, dvaja. Zdržalo sa tridsaťšesť, dvadsaťdeväť, šesťdesiatjeden. Dvanásť, desať, dvadsaťtri nehlasovalo. Návrh prijatý nebol.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Ďalší pozmeňujúci návrh je k § 5 a má ho poslanec Senjuk. Vláda s týmto pozmeňujúcim návrhom nesúhlasí, ja neodporúčam.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Návrh je uveden ve druhém textu z 16. dubna v § 5 na první straně. Bavíme se teprve o znění odst. 6. V případě neschválení tohoto odstavce, nastupují další možnosti.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o prvej časti tohto návrhu poslanca Senjuka, ktorý sa týka § 6 ods. 6 a tam uvedených sadzieb. Je to tak, pán kolega Senjuk? (Ano.)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.07)

(SN-ČR 25, SN-SR 26, SL 45)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 1, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 23, SN-SR 18, SL 49)

Pre dvadsaťpäť, dvadsaťšesť, štyridsaťpäť. Proti jeden, jeden, štyri. Zdržalo sa dvadsaťtri, osemnásť, štyridsaťdeväť. Traja, jeden a štyria nehlasovali.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: V druhej časti sú uvedené varianty. Prvý je odpočítať súhrnnú čiastku 10 %.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o tomto návrhu.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.08)

(SN-ČR 30, SN-SR 28, SL 42)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 1, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 18, SN-SR 11, SL 50)

Traja, šiesti a siedmi nehlasovali. Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Ďalší variant je 5 %.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o 5 %.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.09)

(SN-ČR 36, SN-SR 37, SL 62)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 15, SN-SR 6, SL 28)

Pre tridsaťšesť, tridsaťsedem, šesťdesiatdva. Proti jeden, nikto, jeden. Zdržalo sa pätnásť, šesť, dvadsaťosem. Jeden, štyri, dvanásť nehlasovali. Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Posledný variant sú 2 %.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Mám jenom takovou poznámku. Pan poslanec Senjuk, pokud si dobře vzpomínám, řekl, že podává tento soubor svých pozměňovacích návrhů, pokud bude jednotná sazba daně z přidané hodnoty.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: To byl předpoklad, nikoliv vylučovací podmínka.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: To jsem předpokládal, proto jsem neměl námitek. Ale když vidím výsledky hlasování, blížíme se k poslední dvouprocentní sazbě. Tady, pane poslanče, chcete velmi chytrým návrhem založit dvojí možnost odpočtu darů.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vecne by sme už o tom nemali diskutovať.

Poslanec SN R. Senjuk: Ze současné dikce není připuštěno fyzickým osobám poskytovat jakékoliv dary. Tímto pozměňovacím návrhem se snažím zliberalizovat fyzické a právnické osoby, co se týká darů.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o sadzbe 2 %.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.10)

(SN-ČR 39, SN-SR 42, SL 64)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 9, SN-SR 4, SL 32)

Pre tridsaťdeväť, štyridsaťdva, šesťdesiatštyri. Proti nikto, nikto, jeden. Zdržalo sa deväť, štyri, tridsaťdva.

Návrh prijali poslanci obidvoch snemovní.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Ďalší pozmeňujúci návrh má poslanec Senjuk k § 6. Navrhuje znížiť sadzby. Vláda s týmto nesúhlasí a ani ja s tým nesúhlasím.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o § 6 ods. 6. Jedná sa o zníženie sadzieb na polovicu. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.12)

(SN-ČR 31, SN-SR 33, SL 47)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 21, SN-SR 13, SL 43)

Dva, jeden a traja poslanci nehlasovali.

Návrh prijatý nebol. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Poslanec Senjuk navrhuje v prípade, že nebude jeho návrh prijatý, ods. 6 vypustiť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu poslanca Senjuka, vypustiť v § 6 ods. 6.

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.13)

(SN-ČR 9, SN-SR 13, SL 12)

Kto je proti?

(SN-ČR 3, SN-SR 1, SL 2)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 33, SN-SR 26, SL 77)

Šesť, sedem a jedenásť poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Ďalší návrh je od poslanca Tahyho, ktorý navrhuje v § 6 zvýšiť sadzbu. Vláda tento návrh nepodporuje, ale ako spravodajcovia ho podporujeme.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Vláda samozřejmě tento návrh nepodporuje, ale já ponechávám tento návrh, protože jde o zvýšení sazby jenom v jedné záležitosti, na rozhodnutí sněmoven.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu kolegu Tahyho.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.14)

(SN-ČR 38, SN-SR 37, SL 71)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 13, SN-SR 8, SL 20)

Návrh nebol prijatý, pretože nezískal potrebnú väčšinu poslancov zvolených na Slovensku v Snemovni národov.

Prosím ďalší návrh.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP