Čtvrtek 16. dubna 1992

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: V návrhu poslance Voleníka k § 20 je stejná situace jako u fyzických osob. Za slovo "poskytnutých" vkládají slova "obcím anebo". Podle mého názoru jde o legislativně technickou změnu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Spravodajcovia navrhujú nehlasovať vzhľadom na to, že návrh má legislatívno-technický charakter. Má niekto iný názor? Nemá. Prijímame bez hlasovania.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Ve druhé části máme opět sazbu. O této číslovce jsme dnes už hlasovali asi 5krát. Pan poslanec Voleník navrhuje nahradit číslovku "2" číslovkou "5".

Předsedající místopředseda FS J. Stank: O tom sa už hlasovalo, nie?

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Výše byla stanovena, ano. Pozměňovací návrh je trochu jinak formulován.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kto súhlasí s návrhom pána poslanca Voleníka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.54)

(SN-ČR 15, SN-SL 18, SL 20)

Kto je proti?

(SN-ČR 2, SN-SL 1, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 22, SN-SR 22, SL 64)

V českej časti Snemovne národov pätnásť pre, dvaja proti, dvadsaťdva sa zdržalo, deväť nehlasovalo. V slovenskej časti Snemovne národov osemnásť pre, jeden proti, dvadsaťdva sa zdržalo, dvaja nehlasovali. V Snemovni ľudu dvadsať pre, jeden proti, šesťdesiatštyri sa zdržalo, štrnásti nehlasovali.

Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Přecházíme k § 21. K § 21 jsou pozměňovací návrhy poslance Vilda a poslance Senjuka snížit sazbu daně ze 45 % na 40 %. Vláda nedoporučuje, zpravodajové nedoporučují. Jen poznámku - k celé problematice - v garančních výborech tento návrh nepadl.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Vild?

Poslanec SN J. Vild: Padl.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu pána poslanca Vilda a pána poslanca Senjuka na úpravu § 21.

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.57)

(SN-ČR 29, SN-SR 17, SL 45)

Kto je proti?

(SN-ČR 5, SN-SR 5, SL 10)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 13, SN-SR 19, SL 41)

V českej časti Snemovne národov dvadsaťdeväť pre, päť proti, trinásť sa zdržalo, traja nehlasovali. V slovenskej časti Snemovne národov sedemnásť pre, päť proti, devätnásť sa zdržalo, dvaja nehlasovali. V Snemovni ľudu štyridsaťpäť pre, desať proti, štyridsaťjeden sa zdržalo, dvaja nehlasovali.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Rozhodli jsme o sazbě daně. Můžeme přejít k § 24. K § 24 má poslanec Senjuk pod pořadovým číslem 16 návrh zařadit písmeno p) tohoto znění: "p) náklady na reklamu". Chce pan poslanec Senjuk rozhodovat samostatně o svých návrzích na písmeno r) nebo o obou návrzích najednou?

(Poslanec Senjuk si přeje hlasovat o každém návrhu zvlášť.)

Návrh na zařazení nového písmena "p) náklady na reklamu" vláda nedoporučuje, zpravodajové také ne s tím, že toto je obsaženo již v účtové osnově.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán kolega? (Poslanec Senjuk na hlasování trvá.)

Kto z poslancov je pre tento návrh poslanca Senjuka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.58)

(SN-ČR 19, SN-SR 7, SL 35)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 25, SN-SL 28, SL 51)

V českej časti Snemovne národov devätnásť pre, jeden proti, dvadsaťpäť sa zdržalo, štyria nehlasovali. V slovenskej časti Snemovne národov sedem pre, nikto proti, dvadsaťosem sa zdržalo, šesť nehlasovalo. V Snemovni ľudu tridsaťpäť pre, jeden proti, päťdesiatjeden sa zdržalo, osem nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Dále je zde návrh poslance Senjuka, který chce do § 24 zařadit písmeno r) tohoto znění: "r) náklady na reprezentaci do výše 5 %". Vláda nedoporučuje, zpravodajové také ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán poslanec? (Poslanec Senjuk na hlasování trvá.)

Kto je pre tento návrh pána poslanca Senjuka na doplnenie písmena r), nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.59)

(SN-ČR 16, SN-SR 15, SL 22)

Kto je proti?

(SN-ČR 2, SN-SR 3, SL 9)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 30, SN-SR 17, SL 57)

V českej časti Snemovne národov šestnásť pre, dvaja proti, tridsať sa zdržalo, jeden nehlasoval. V slovenskej časti Snemovne národov pätnásť pre, tri proti, sedemnásť sa zdržalo, šesť nehlasovalo. V Snemovni ľudu dvadsaťdva pre, deväť proti, päťdesiatsedem sa zdržalo, dvaja nehlasovali.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Vezměte si k ruce druhou část textu pozměňovacích návrhů. K paragrafu 24 pod pořadovým číslem 19 je návrh poslance Hladíka zařadit nové písmeno p), které zní "p) příjmy ze zemědělské výroby..." atd.

Vláda zásadně nesouhlasí s tím, že nelze preferovat jednu skupinu obyvatel před jinou. Já, jako zpravodaj SL nesouhlasím.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Serenčéš.

Společný zpravodaj SN P. Serenčéš: Nechávam to na rozhodnutie snemovniam.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Kto súhlasí s návrhom kolegu Hladíka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.01)

(SN-ČR4, SN-SR 8, SL 9)

Kto je proti?

(SN-ČR 1,SN-SR 1, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 38, SN-SR 24, SL 65)

V českej časti Snemovne národov štyri pre, jeden proti, tridsaťosem sa zdržalo. V slovenskej časti Snemovne národov osem pre, jeden proti, dvadsaťštyri sa zdržalo. V Snemovni ľudu deväť pre, päť proti, šesťdesiatpäť sa zdržalo.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: K § 24, pořadové číslo 20, poslanec Vrchovský navrhuje nové písmeno "h) náklady sloužící k úhradě důlních škod, asanaci následků báňské činnosti".

Tady vláda nesouhlasí s odůvodněním, že celou tuto problematiku rezerv, o kterou jde, řeší písmeno i) a po dlouhých diskusích byla věc vyřešena tím způsobem, který tam máte "jejichž způsoby tvorby a výši pro daňové účely stanoví zvláštní zákon". Tedy všech rezerv, jak u bank, tak u pojišťoven a nevím jakých dalších různých jiných subjektů. Čili obecně všechny tyto rezervy bude řešit zvláštní zákon.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Vrchovský má poznámku? (Poslanec SL L. Vrchovský: Stahuji.) Sťahuje. Ďalej pán poslanec Téra.

Poslanec SL M. Téra: Já bych si to dovolil upřesnit - tady nejde o rezervy, tam jde o speciální fondy hrazené z nákladů, což je jiné písmeno, ale je to v podstatě věcně totéž.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem.

Pristúpime k ďalšiemu návrhu.

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Přecházíme tedy k § 25 pořadové číslo 23, poslanec Zelenay. To ovšem nemůžeme z legislativních důvodů projednat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, nie je to formulované ako pozmeňujúci návrh, nebudeme o tom hlasovať. Má niekto iný názor? (Nebyl.) Nemá.

Pokračujeme teda ďalej.

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Dále je to návrh poslance Senjuka (Předsedající místopředseda FS J. Stank: V pôvodnom texte na stránke 7.) vypustit v § 25 písm. c). Vláda nedoporučuje, zpravodajové nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o prvej časti návrhu, ktorý tu bol uvedený. Hlási sa pán kolega Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Jenom bych se chtěl zeptat, proč to vláda nedoporučuje, když to bylo zněním původního vládního návrhu.

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Vláda se vyjádřila k pozměňovacím návrhům, které doporučuje. Mám zato, že ostatní návrhy, o kterých se nezmínila, nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nechce sa nikto ďalší vyjadriť? Budeme teda hlasovať. Hlási sa ešte poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Dámy a pánové, chtěl bych se otázat podobně, jako pan kolega Senjuk, zda vláda změnila v této otázce své stanovisko oproti původnímu vládnímu návrhu?

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Jestli se jedná o výdaje na reprezentaci pod písmenem t) ?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, výdavky na reprezentáciu, je to stránka 31, tretí riadok zhora.

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Já to ovšem nemohu v původním vládním návrhu najít. - (Hlasy z pléna: Ono to tam není.) - Pane poslanče, vy podáváte pozměňovací návrh k návrhu, který předkládají výbory pro plán a rozpočet?

Poslanec SN R. Senjuk: Jde o znění původního vládního návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je požiadavka vypustiť text pod písmenom t), čo sú výdaje na reprezentáciu. Vieme, o čom máme hlasovať.

Kto je pre vypustenie tohto textu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.06)

(SN-ČR 35, SN-SR 17, SL 38)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 7, SN-SR 21, SL 41)

V českej časti Snemovne národov tridsaťpäť pre, nikto proti, sedem sa zdržalo. V slovenskej časti Snemovne národov sedemnásť pre, nikto proti, dvadsaťjeden sa zdržalo. V Snemovni ľudu tridsaťosem pre, štyria proti, štyridsaťjeden sa zdržalo. Jeden, dvaja a piati poslanci nehlasovali. Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Další návrh poslance Senjuka k § 25 písm. u) doplnit slova "pokud přesáhne 10 000 měsíčně". Tedy celé znění by pak bylo...

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec svoj návrh sťahuje. Ďakujem. Prosím ďalej.

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Dále se dostáváme k § 35. Je to opět návrh poslance Zelenaye. Platí tu totéž, co předtím - není to legislativně zpracovaný text.

K § 35 pořadové číslo 4 - poslanec Vrchovský: Nové ustanovení písmene a) tohoto znění: "Částku 4000 Kčs za každého pracovníka s překročenou NPE." - (Hlas z pléna: Nejvyšší přípustnou expozicí. - Děkuji, myslím, že bychom to měli vždycky vypisovat slovy, i zde, pokud pan poslanec Vrchovský souhlasí.

Vláda s tímto návrhem nesouhlasí a argumentuje tím, že v podstatě i na základě dalšího návrhu poslance Janči jde jednou o horníky, podruhé o učně atd. atd.

Zpravodaj nechává věc na rozhodnutí sněmovnám, druhý zpravodaj též na rozhodnutí sněmovnám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Vrchovského, uvedenom pod poradovým číslom 4 na strane 8. Ide o úpravu § 35.

(Hlasování: 15.09)

(SN-ČR 25, SN-SR 16, SL 35)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 18, SN-SR 23, SL 44)

V českej časti Snemovne národov dvadsaťpäť pre, nikto proti, osemnásť sa zdržalo. V slovenskej časti Snemovne národov šestnásť pre, nikto proti, dvadsaťtri sa zdržalo. V Snemovni ľudu tridsaťpäť pre, nikto proti, štyridsaťštyri sa zdržalo.

Nula, päť, osem nehlasovalo. Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Dostáváme se k návrhu poslance Janči, který předložil na konec stejného § 35 pod písmenem j) nový text: "...a za praktickou výuku každého učně...".

Opět vláda nesouhlasí a zpravodajové nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trvá pán poslanec na hlasovaní? Netrvá, sťahuje svoj návrh.

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Dalším návrhem k § 35 je návrh poslankyně Šormové uvedený pod pořadovým číslem 15 v novém písmenu a) zvýšit sazby, jak máte uvedeno v novém písmenu b). Můžeme o tom hlasovat najednou, paní poslankyně? (Poslankyně Šormová souhlasí.)

Společný zpravodaj SL J. Piskoř: Takže najednou o písmenu a) i o písmenu b) o zvýšení obou sazeb. A v souvislosti s tím vypustit v § 39 písm. e). O celém tomto návrhu můžeme hlasovat. Vláda nedoporučuje, zpravodajové nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pani poslankyne Šormovej, ktorý je uvedený pod poradovým číslom 15.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.10)

(SN-ČR 20, SN-SR 23, SL 39)

Kto je proti?

(SN-ČR 2, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 22, SN-SR 20, SL 37)

V českej časti Snemovne národov dvadsať pre, dvaja proti, dvadsaťdva sa zdržalo. V slovenskej časti Snemovne národov dvadsaťtri pre, nikto proti, dvadsať sa zdržalo, jeden nehlasoval. V Snemovni ľudu tridsaťdeväť pre, nikto proti, tridsaťsedem sa zdržalo, štyria nehlasovali.

Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Další návrh je poslance Voleníka - v § 35 písm. a) zvýšit sazby z 5 000 na 20 000 a z 15 na 40. Vláda nedoporučuje, zpravodajové nedoporučují.

Poslankyně SL R. Šormová: Dovolila bych si požádat zástupce navrhovatele, pana ministra financí, aby zdůvodnil odmítavé stanovisko vlády v této věci. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chcete sa k tomu, pán minister, vyjadriť?

Místopředseda vlády a ministr financí ČSFR V. Klaus: Myslím, že to patří mezi obecné připomínky. Je to další zvýšení částky, která komplikuje věci. Dopad této jedné položky do rozpočtu představuje zhruba jednu miliardu korun. Jde o to, abychom vážili, co chceme a co nechceme. Pokud republiky toto uznají, mají zmocnění v § 39 písm. e) udělat něco v tomto směru.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP