Pátek 20. prosince 1991

Konštatujem, že Snemovňa národov schválila zákon o Štátnej banke československej. Ďakujem.

Skôr, než budeme prerokovávať ďalšie bankové zákony, odovzdám slovo prvému podpredsedovi Federálneho zhromaždenia, profesorovi Jičínskému.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, jenom vás chci upozornit, že bude vhodné, abychom se na společné schůzi sněmoven k tomuto zákonu vrátili a abychom navrhli změnu posledního ustanovení, pokud jde o jeho účinnost, protože při minulém jednání byl návrh na začátek účinnosti 1. ledna. Doporučuje se, aby začátek účinnosti byl 1. února, protože z důvodu časového běhu již to jinak není dost dobře možné. Je to po dohodě s navrhovatelem. Nyní nebylo vhodné, abychom to schvalovali, protože by nebylo shodné usnesení obou sněmoven. Ale odpoledne na společné schůzi se podá tento návrh.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujeme. Budeme tento návrh akceptovať. Vlastne musíme.

Ďalším bodom nášho programu je opätovné prerokovávanie vládneho návrhu zákona o bankách - tlač 1023.

Bod programu 2: Opětovné projednání vládního návrhu zákona o bankách (tisk 1023)

Tu platí to isté, čo bolo uvedené v úvode predchádzajúceho bodu. Obdržali sme znenie návrhu, ktorý bol schválený snemovňou ľudu dňa 12. 12. a je to parlamentná tlač 1147.

Minister Klaus nie je prítomný, myslím si, že ani v tomto prípade sa nepokúsi odôvodňovať svoj návrh. Ja požiadam spravodajcu Snemovne národov pána poslanca Ransdorfa, aby prišiel do spravodajskej lavice, a aby nám v krátkosti podal situačnú správu o stave vecí ohľadom tohto zákona.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Pane předsedající, dámy a pánové, při minulém projednávání při společné schůzi SL a SN tisku 1023 a vládní návrh zákona o bankách nebyl Sněmovnou národů schválen ve slovenské části. Byl vám doručen tisk 1147, vládní návrh zákona o bankách, tak jak byl schválen Sněmovnou lidu. Jestliže mohu shrnout předchozí diskusi, která probíhala při společné schůzi, výhrady, které byly k vládní předloze, se dají shrnout do tří okruhů:

1. To, že konstrukce zákona neumožňuje lidové a družstevní peněžnictví.

2. To, že preferuje v podstatě jen jeden druh bank, to znamená banky akciové.

3. Posledním okruhem připomínek bylo, že banky jsou podřízeny velice tuhému centrálnímu dohledu.

S odvoláním na § 31 jednacího řádu FS vám předkládám možnost dohodovacího řízení, kterou tento jednací řád předpokládá, to znamená projednat parlamentní tisk 1147 na schůzi Sněmovny národů FS.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, Snemovňa národov sa rozhodla vec znovu prerokovať. K tomu podal v tejto chvíli spravodajca pozmeňujúci návrh, aby sa konalo dohodovacie konanie. Nie som si istý, či to mám brať ako pozmeňujúci návrh, o ktorom je treba hlasovať. Bolo to tak myslené, pán spravodajca? Je to pozmeňujúci návrh k procedúre? (Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Ne.) Zostaneme pri tom, na čom sa uznieslo Predsedníctvo Snemovne národov, čo prijalo hlasovaním. Ide o nové prerokovávanie. Vyzývam poslancov, aby sa hlásili do rozpravy. Hlási sa poslanec Kočtúch. Dávam mu slovo.

Poslanec SN H. Kočtúch: Vážené kolegyne a kolegovia, mám pozmeňujúci návrh k časti druhej: povolenie pôsobiť ako banka - § 4. Vychádzam z kompetenčného zákona o česko-slovenskej federácii, kde Štátnej banke česko-slovenskej sa zveruje do kompetencie základná legislatíva, ale vlastný výkon funkcie patrí do výkonu republík. Paragraf 4 ods 1 navrhujem upraviť takto: "Žiadosť o povolenie pôsobit ako banka sa prekladá Ústrediu v ŠBČS v Českej republike a Ústrediu ŠBČS v Slovenskej republike."

Povedzme, že sa založí banka Devín v Bratislave, ale nechcem to ďalej zdôvodňovať. Ide o vlastný výkon. Citujem: "Náležitosti a záležitosti ako aj minimálna výška základného imania atď. patrí Ústrediu ŠBČS v Prahe." O vlastnom výkone funkcií by však malo rozhodovať Ústredie banky v Českej republike a Ústredie banky v Slovenskej republike.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Kto ďalší sa hlási do rozpravy? Nevidím nikoho. Rozpravu končím. Prosím poslanca Kočtúcha, aby spravodajcovi dal svoj návrh písomne. Budeme o ňom hlasovať. Žiadam o vyjadrenie zástupcu vlády. Rozprava je uzatvorená. Pán premiér Čalfa zastúpi v tejto veci podpredsedu vlády Klausa. Ide o § 4 ods. 1.

Prosím najskôr, aby sa k tejto veci vyjadril spravodajca. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Sokol.

Místopředseda SN J. Sokol: Pane předsedo, kolegové a kolegyně, znovu připomínám, že toto je ten nejnešťastnější způsob tvorby zákonů. Ve chvíli, kdy máme hlasovat, se tu tvoří texty, o kterých máme být přesvědčeni, že jsou strašně závažné, a přitom navrhovatel ani včera neměl ani chvíli na to, aby návrh napsal. Text návrhu zákona tu je od 12. prosince. Nejsem bankovní odborník, nedovedu posoudit, jestli je to správné, nebo ne, ale musím říci, že mě dovádí k zoufalství tento zvyk na místě formulovat pozměňovací návrhy v tak závažné a choulostivé materii, jakou je třeba bankovnictví. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To bola procedurálna námietka. S odpoveďou sa hlási poslanec Kočtúch a poslanec Zelenay. Slovo má poslanec Kočtúch.

Poslanec SN H. Kočtúch: Ja sa vám chcem ospravedlniť. Predvčerom, ako viete, náš rozpočtový výbor rokoval do neskorej noci. Po druhé: tento návrh zákona sme dostali oneskorene. Nejde o takú úpravu, ktorá by menila celkový zmysel. Ide len o to, dodržať kompetenčné pravidlá hry v rámci kompetenčného zákona. Keď sme už raz zverili výkon funkcií republikám, nechápem, prečo by povoľovanie sa malo robiť centralistickým spôsobom ako doteraz. Veď rešpektujeme pritom zásadné legislatívne úpravy, ktoré vydá Ústredie ŠBČS v Prahe.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Domnievam sa, že poznámka poslanca Sokola mala procedurálny, nie meritórny ráz. Slovo má poslanec Zelenay. Potom sa hlási poslanec Skalický.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážení pán predseda, vážené kolegyne a kolegovia! Pripájam sa k poslancovi Sokolovi a predpokladám že jeho poznámka nemierila len k tomuto prípadu, ale napríklad by sa mohla týkať aj transformačného zákona o ktorom sa rokovalo pol roka a ako vieme, naraz je tu celkom niečo úplne nové, čo vzniklo asi podobným spôsobom ako táto pripomienka. Prikláňam sa teda všeobecne k názoru poslanca Sokola.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Slovo má poslanec Skalický.

Poslanec SN J. Skalický: Já si nemohu odpustit poznámku na adresu poslance Kočtúcha, neboť se domnívám, že uplynulo velmi mnoho vody od té doby, kdy se tento zákon projednával ve výboru pro plán a rozpočet, jehož je poslanec Kočtúch členem. Nepamatuji se, že by tam tehdy podobné připomínky vznášel.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím spravodajcu, poslanca Randsdorfa, aby sa vyjadril k pozmeňujúcemu návrhu. Potom pán premiér.

Společný zpravodaj výborů SN M. Ransdorf: Dámy a pánové, máme jen jeden pozměňovací návrh, a to ten, který předložil poslanec Kočtúch. Navrhuje v § 4 odst. 1 nahradit slova "Státní bance československé" slovy "Ústředí SBČS v České republice a Ústředí SBČS ve Slovenské republice". Výslovně zdůraznil, že se mu jedná pouze o zjednodušení operativy a v dalších odstavcích by mělo pověření SBČS zůstat.

Stanovisko navrhovatele, jak jsem to před chvílí konzultoval, je záporné s odvoláním na to, že Ústředí SBČS v České republice a Ústředí SBČS ve Slovenské republice nemají statut právního subjektu, nemají právní subjektivitu, i s odvoláním na nesoulad mezi odstavcem 1 a odstavci následujícími. Jako zpravodaj to nechávám na rozhodnutí sněmoven.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím premiéra Čalfu, aby sa k veci vyjadril.

Předseda vlády ČSFR M. Čalfa: Čiastočne pán spravodajca už povedal toto stanovisko. Táto zmena neznamená len zmenu § 4 ods. 1, ale znamená zmenu celého systému, pretože o udelenie povolenia rozhoduje Štátna banka česko-slovenská. Nevidím logiku vo veci, aby adresát pre toto povolenie volil jedno označenie, pretože nemá subjektivitu a rozhodovala o tom Štátna banka česko-slovenská. Logika zákona je, že žiadosť prijíma ten orgán, ktorý o ňom zároveň rozhoduje. Z tohto dôvodu odporúčam, aby Federálne zhromaždenie ponechalo § 4 len v znení, v ktorom bol predložený na tomto zasadnutí. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Vypočuli sme si stanovisko spravodajcov aj stanovisko vlády. Dám hlasovať o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Kočtúcha. Je potrebné ho zopakovať? Nie je to potrebné. Vypočuli sme ho dvakrát. Prosím pána poslanca Valka, aby ukončil návštevu v Snemovni národov.

Hlasujeme o tlači 1147, ktorá je textom zákona o bankách. Upozorňujem, že pri hlasovaní o tomto zákone platí zákaz majorizácie. Hlasujeme o pozmeňujúcom návrhu a aj v tomto prípade platí zákaz majorizácie. Ide o pozmeňujúci návrh pána poslanca Kočtúcha k § 4 ods. 1. Text pozmeňujúceho návrhu sme si vypočuli.

Hlasování: 12.03

Kto súhlasí s týmto návrhom nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN-ČR 3, SN-SR 15) Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika pätnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR 14, SN-SR 14)

Snemovňa národov Česká republika štrnásť, Snemovňa národov Slovenská republika štrnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR 39, SN-SR 29)

Snemovňa národov Česká republika tridsaťdeväť, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsaťdeväť. Ďakujem.

Poslanci Českej republiky Snemovne národov hlasovali takto: Traja za, štrnásť proti, tridsaťdeväť sa zdržalo, poslanci zo Slovenskej republiky Snemovne národov: pätnásť za, štrnásť proti, dvadsaťdeväť sa z držalo hlasovania.

Budeme hlasovať o celom texte zákona. Opakujem, že hlasujeme o zákone o bankách a síce v znení ako ho už 12. decembra prijala Snemovňa ľudu. Je to tlač 1147. Opakujem, že pri schvaľovaní tohto zákona platí zákaz majorizácie.

V snemovni je prítomných 123 poslancov, z toho 62, zvolených v Českej republike a 61, zvolených v Slovenskej republike.

Hlasování: 12.05

Kto súhlasí s navrhnutým zákonom o bankách, ako bol predložený v tlači 1147, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN-ČR 56, SN-SR 48) Snemovňa národov Česká republika päťdesiatšesť, Snemovňa národov Slovenská republika štyridsaťosem. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR 3, SN-SR 13)

Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika trinásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR 3, SN-SR 0)

Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika nikto. Ďakujem.

Snemovňa národov, poslanci zvolení v Českej republike päťdesiatšesť pre, traja proti, traja sa zdržali. Snemovňa národov Slovenská republika: štyridsaťosem za, trinásť proti, nikto sa hlasovania nezdržal.

Konštatujem, že Snemovňa národov po súhlasnom uznesení obidvoch častí snemovní zákon o bankách schválila. Ďakujem spravodajcovi. Ďakujem predkladateľom.

Vyhlasujem prestávku do 13.30 hodín. Potom sa stretne spoločná schôdza snemovní.

Schůze ukončena ve 12.15 hodin



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP