USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 45

ke Zprávě vlády České a Slovenské Federativní republiky o současné situaci ve státoprávním uspořádání ČSFR vzhledem ke stavu přípravy ústavních zákonů o novém rozdělení působnosti mezi ČSFR a republiky a dalších ústavních zákonů pro přípravu na rozdělení státu (tisk 82)

Federální shromáždění na 3. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 22. září 1993

I. Vzalo na vědomí zprávu vlády ČSFR

II. požaduje od vlády ČSFR předložit Federálnímu shromáždění

1. Program opatření vlády ČSFR proti živelnému a neústavnímu zániku federace a proti případnému riziku vyvolávání konfliktů mezi občany v souvislosti s řešením státoprávních otázek (termín do 15. října 1992)

2. Koncepci spolupráce České republiky a Slovenské republiky pro případ ústavního rozdělení ČSFR a to zejména v těchto oblastech: zahraniční politika, obrana, měnová, finanční, rozpočtová, celní a případně i celková hospodářská politika, doprava, telekomunikace a pohyb osob (termín do 15. listopadu 1992)

III. žádá vládu ČSFR, aby v souladu s ústavním zákonem č. 10/1969 Sb., o Radě obrany státu ve znění pozdějších předpisů zabezpečila uplatnění praktické kontroly Rady obrany státu účastí zástupců branných a bezpečnostních výborů přímo na jejích zasedáních.

Vzhledem na důležitost projednávaných otázek umožnit jejich účast na jednání Rady obrany státu už 28. září 1992.

IV. doporučuje výborům sněmoven, aby při projednávání návrhů ústavních zákonů o novém rozdělení působnosti mezi ČSFR a republiky a dalších ústavních zákonů pro přípravu na rozdělení státu přihlédly ke zprávě vlády ČSFR.


Z. Jedinák v.r.
A. Rajnič v.r.
M. Kováč v.r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění




Přihlásit/registrovat se do ISP