USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ

č. 58

k návrhu poslance Sněmovny lidu Miloše Zemana na ustavení komise pro přípravu ústavního zákona o transformaci československé federace do Česko-Slovenské Unie

Federální shromáždění na 4. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 1. října 1992 schválilo toto usnesení:

Federální shromáždění ČSFR žádá předsednictvo FS, aby neprodleně ustavilo komisi pro přípravu ústavního zákona o transformaci československé federace do Česko-Slovenské Unie. Federální shromáždění současně doporučuje komisi, aby při přípravě ústavního zákona vycházela z těchto zásad:

Zásada č. 1

Federální shromáždění ČSFR

- ve snaze přispět k urychlení procesu včlenění České republiky a Slovenské republiky do Evropské unie, předpokládané maastrichtskými dohodami ze 7. 2. 1992

- s vědomím, že toto urychlení vyžaduje koordinaci politiky České republiky a Slovenské republiky v ekonomické, sociální, ekologické, zahraničněpolitické a obranné oblasti

- při respektování suverenity České republiky a Slovenské republiky přijímá tento ústavní zákon o transformaci České a Slovenské Federativní Republiky do Česko-Slovenské Unie.

Zásada č. 2

Cílem Unie je spravovat oblasti společného zájmu České republiky a Slovenské republiky v rozsahu kompetencí, které budou na Unii delegovány oběma republikami.

Zásada č. 3

Orgány Unie jsou prezident Unie, rada Unie a parlament Unie. V rámci svěřených kompetencí může Unie dále zřídit pro řešení soudních sporů, kontroly účinnosti prováděných opatření a tvorbu dlouhodobých rozvojových koncepcí příslušné soudní, kontrolní a plánovací orgány.

Zásada č. 4

Prezident Unie zastupuje Unii navenek v rozsahu jí svěřených kompetencí.

Zásada č. 5

Rada Unie je složena z předsedy Rady a předsedů

- Výboru pro koordinaci ekonomické politiky

- Výboru pro koordinaci sociální politiky

- Výboru pro koordinaci ekologické politiky

- Výboru pro koordinaci obranné politiky

- Výboru pro koordinaci zahraniční politiky.

Zásada č. 6

Parlament Unie je zákonodárným sborem, projednávajícím zákony, mající společnou platnost pro území České republiky a Slovenské republiky. Zákony vstupují v platnost tehdy, jsou-li ratifikovány Českou národní radou a Slovenskou národní radou.

Zásada č. 7

Rozpočet Unie je paritně kryt z příspěvků České republiky a Slovenské republiky.

Zásada č. 8.

Tento ústavní zákon vstupuje v platnost schválením referendem, konaným na území České republiky a Slovenské republiky, pokud se pro něj v obou republikách vysloví nadpoloviční většina oprávněných voličů.

Zásada č. 9

Česko-Slovenská Unie zaniká v okamžiku vstupu České republiky a Slovenské republiky do Evropské unie. Kompetence, delegované oběma republikami Unii, tím přecházejí na obdobné orgány Evropské unie.

M. Adamčíková v.r.
K. Stome v.r.
v z. F. Šedivý v.r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění




Přihlásit/registrovat se do ISP