USNESENÍ FEDERÁLNÍHO SHROMÁŽDĚNÍ č. 81

k návrhu Statutu Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání (tisk 68) a návrhy výborů ústavně-právních Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 102)

Federální shromáždění na 5. společné schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů dne 3. listopadu 1992 schválilo Statut Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání (uvedený v příloze).


V. Holáň v.r.
A. Gajdošová v.r. v z.
F. Šedivý v.r.
ověřovatelé
předseda Federálního shromáždění


Statut Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání

Článek I

Úvodní ustanovení

1. Federální rada pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen "Rada") byla zřízena zákonem č. 468/1991 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání (dále jen "zákon") k podpoře zájmů veřejnosti na uskutečňování svobody projevu a práva na objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů.

2. Podrobnosti o organizaci a činnosti Rady, jejího sekretariátu a výši odměny předsedy, místopředsedy a členů Rady podle § 18 odst. 12 zákona určí tento statut.

Článek II

Sídlo Rady

Sídlem Rady je Praha. Další své pracoviště Rada zřídí v Bratislavě.

Článek III

Působnost Rady

Rada působí v rozsahu stanoveném v § 17 zákona. V rámci své činnosti se Rada zabývá též podněty a stížnostmi, které souvisejí s rozhlasovým a televizním vysíláním.

Článek IV

Rozhodnutí o udělení licence (§ 12 zákona), o změně licence (§ 14 zákona) a o odnětí licence (§ 15 odst. 1 a 2 zákona) se vydá po veřejném slyšení žadatele nebo držitele licence na zasedání Rady.

Článek V

Rada uveřejňuje:

a) ve spolupráci s orgány pro rozhlasové a televizní vysílání zřízenými ČNR a SNR (dále jen "orgány republik") plány využití kmitočtů pro rozhlasové a televizní vysílání (§ 17 písm. b) zákona);

b) ve spolupráci s orgány republik návrhy koncepce rozhlasového a televizního vysílání a jeho rozvoje (§ 17 zákona písm. b) zákona);

c) rozhodnutí o udělení licencí (§ 12 zákona);

d) upozornění adresovaná držitelům licencí, rozhodnutí o udělení pokut a rozhodnutí o odnětí licencí (§ 20 zákona);

e) na požádání oprávněných orgánů informace o celostátní evidenci udělených licencí a jejich změn; f) zprávu o stavu rozhlasového a televizního vysílání a o své činnosti každoročně předkládanou Federálnímu shromáždění (§ 17 písm. g) zákona);

g) sdělení o tom, zda provozovatelé rozhlasového a televizního vysílání poskytují objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů (§ 16 odst. 2 zákona).

Článek VI

Vztahy Rady k orgánům státní správy a organizacím

1. Rada v rámci své činnosti spolupracuje s orgány republik a s příslušnými správními orgány spojů na vypracování plánů na využití kmitočtů pro rozhlasové a televizní vysílání.

2. Rada může požadovat od orgánů státní správy, provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání ze zákona a na základě licence podklady a vyjádření, které jsou nezbytné k plnění jejich úkolů.

3. K řešení technických, koncepčních a etických problémů si může Rada zřizovat poradní komise.

Článek VII

Rada oznámí Federálnímu shromáždění, že člen Rady nesplňuje předpoklady pro členství v Radě podle § 18 odst. 3 zákona, dále zánik členství Rady podle § 18 odst. 4 zákona, popřípadě skutečnosti, které by mohly vést k odvolání člena Rady podle § 18 odst. 3 až 5 zákona.

Článek VIII

Složení Rady a zásady jejího rozhodování

1. Rada je kolektivním orgánem složeným z předsedy, místopředsedy a dalších členů.

2. Činnost Rady se řídí jednacím řádem.

3. Činnost Rady řídí a jejím jménem jedná předseda.

V jeho nepřítomnosti ho zastupuje místopředseda, a to v plném rozsahu jeho práv a povinností.

4. Rada přijímá rozhodnutí nadpoloviční většinou hlasů všech členů.

Článek IX

Financování činnosti Rady

1. Činnost Rady je hrazena z finančních prostředků vyčleněných pro Radu v rámci kapitoly Kanceláře Federálního shromáždění, schválené zákonem o státním rozpočtu federace na příslušný rok.

2. Výše odměny, která náleží členům Rady v souvislosti s výkonem jejich funkce činí 12 000,- Kčs měsíčně, u místopředsedy 13 000,- Kčs měsíčně a u předsedy 15 000,- Kčs měsíčně.

3. Členové Rady mají nárok na náhradu cestovních nákladů. Členové Rady jsou účastni nemocenského pojištění a sociálního zabezpečení stejně jako pracovníci v pracovním poměru; přísluší jim přídavky na děti podle obecně závazných právních předpisů.

V době, kdy člen Rady nevykonává svoji funkci pro nemoc, nenáleží mu odměna.

Článek X

Sekretariát rady

1. Činnost Rady zajišťuje sekretariát Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen "sekretariát"), který je začleněn do Kanceláře Federálního shromáždění.

2. Činnost sekretariátu v Praze a pracoviště v Bratislavě je hrazena z prostředků vyčleněných pro Radu v rámci kapitoly Kanceláře Federálního shromáždění, schválené zákonem o státním rozpočtu federace na příslušný rok.

3. Vedoucího sekretariátu jmenuje a odvolává Rada.

Vedoucí řídí činnost sekretariátu podle pokynů předsedy Rady. Sekretariát se skládá z vedoucího, jeho zástupce a dalších pracovníků uvedených v systemizaci počtu pracovníků Kanceláře Federálního shromáždění. Jejich jmenování podléhá schválení Radou.

4. Výše mzdy vedoucího, jeho zástupce a pracovníků se řídí platovým řádem Kanceláře Federálního shromáždění.

5. Vedoucí sekretariátu předkládá Radě zprávy o činnosti hospodaření sekretariátu.

6. Vedoucí sekretariátu odpovídá vedoucímu Kanceláře Federálního shromáždění za hospodaření s finančními prostředky vyčleněnými pro Radu v rámci rozpočtové kapitoly Kanceláře Federálního shromáždění; dále mu odpovídá za dodržování základních vnitřních normativních aktů Kanceláře Federálního shromáždění, ke kterým patří zejména

- organizační řád Kanceláře FS

- platový řád kanceláře FS

- archivní řád FS

- knihovní řád FS

- směrnice pro používání výpočetní, informační a organizační techniky v činnosti FS.

7. Vnitřní organizační strukturu a pracovní náplň jednotlivých pracovníků sekretariátu upraví organizační řád sekretariátu, který schvaluje Federální rada.

8. Technické podmínky spojené s činností Rady a jejího sekretariátu zajistí Kancelář Federálního shromáždění.

Článek XI

Tento statut nabývá účinnosti dnem schválení Federálním shromážděním.



Přihlásit/registrovat se do ISP