Úterý 1. listopadu 1994

Předseda PSP Milan Uhde: Slyšeli jste pana poslance Bláhu. Zopakoval název usnesení, které navrhuje zařadit jako nový 21. bod našeho pořadu. Šesté hlasování na této schůzi rozhodne o osudu tohoto návrhu.

Kdo jej podporujete, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Ze 181 přítomných bylo 85 pro, 18 proti, 64 se zdrželo, 14 nehlasovalo. Návrh nebyl přijat.

Dále navrhl pan poslanec Kuchař rozšířit pořad 24. schůze o bod, který se nazývá "Usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR ke způsobu projednání tisku 1205, záměry vlády České republiky v oblasti reformy veřejné správy". Pan poslanec Kuchař doporučuje v případě přijetí zařadit tento bod před bod nazvaný "Interpelace, otázky a podněty členů Poslanecké sněmovny". Sedmé hlasování na dnešní schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh pana poslance Kuchaře, dejte to najevo tím, že stisknete tlačítko a zvednete ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Pro odevzdáno 74 hlasů, proti 50, 54 se zdrželo a 3 nehlasovali. Návrh nebyl přijat.

Dále v rozpravě vystoupili ještě dva páni poslanci, ani jeden z nich nepodal návrh, který by se týkal změny pořadu 24. schůze. Protože jsme vyčerpali všechny návrhy, dávám hlasovat o celém návrhu pořadu 24. schůze. Hlásí se paní poslankyně Orgoníková - omlouvám se - abych dal hlasovat o návrhu, který se týká bodu, jejž paní poslankyně předložila. Je to bod 4 a slyšeli jste vysvětlení a odůvodnění paní poslankyně Orgoníkové. Slyšeli jste i můj zkrácený výklad k tomuto bodu.

Kdo je pro to, aby tento bod 4 nebyl projednáván na této schůzi ve smyslu návrhu paní poslankyně Orgoníkové, dejte to v 8. hlasování najevo tím, že stisknete tlačítko a zvednete ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Návrh byl přijat 154 hlasy, proti 5, zdrželo se 13, nehlasovalo 9.

Budeme hlasovat o celku návrhu pořadu 24. schůze poslanecké sněmovny, jak vám byl zaslán v písemné podobě včetně schválených pozměňovacích a doplňujících návrhů.

Kdo souhlasí s tímto pořadem, ať zvedne ruku a v 9. hlasování to dá najevo také stiskem tlačítka. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Pořad byl schválen 145 kladnými hlasy, 1 hlas byl proti, 33 se zdrželo hlasování, 3 nehlasovali.

Budeme se tímto schváleným pořadem řídit. Ještě než tak učiníme, hlásí se pan poslanec Zdeněk Trojan. Jako předseda klubu má samozřejmě právo vystoupit kdykoliv. Prosím. pane poslanče.

Poslanec Zdeněk Trojan: Pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, přihlásil jsem se o slovo v okamžiku, kdy na pořad schůze nastupují prvé dva body, tj. upouštění od zásad a zkracování lhůt.

Jménem poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické vyslovuji hluboké rozhořčení nad tím, že těchto dvou bodů se týká "takovýto balík" návrhů.

Celou dobu, co mám mandát, a jsem v této sněmovně, vznášíme protesty proti tomu, aby se institut upouštění od zásad a zkracování stával institutem zcela běžným. V současné době už téměř neznám návrh zákona, který by nebyl nějakým způsobem ukracován. Buď zásadami anebo zkrácením lhůty.

V tomto okamžiku považuji za zcela neseriózní ze strany vlády, že v souvislosti s projednáváním rozpočtu nedokázala předložit daňové zákony včas tak, aby mohly být v potřebné lhůtě, v potřebné době, řádně a poctivě projednávány.

Rád bych, aby si mí kolegové, poslanci, uvědomili, že hodnocení parlamentu v naší demokratické společnosti, takové, jaké je, je nejen proto, že si někdy nevíme rady, že si nedovedeme s některými věcmi optimálně či ideálně poradit, a také proto, že vláda nedokáže plnit své povinnosti v legislativním procesu tak, jak by měla.

To všechno jsem říkal proto, aby bylo zřejmé, proč náš poslanecký klub bude o návrzích, které teď budeme projednávat a které se týkají zkracování lhůt a upouštění od zásad, hlasovat tak, jak hlasovat bude.

Předseda PSP Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Trojanovi. Nikdo další se nehlásí. Přistoupíme tedy k bodu

I.

Návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny

na výjimečné upuštění od projednávání zásad zákonů

K tomuto bodu jsme obdrželi celkem 15 sněmovních tisků, a to pod čísly 1193 až 1196, dále 1230 až 1237 a 1271 až 1273.

Táži se, zda má někdo k předloženým návrhům nějaký dotaz nebo připomínku. Prohlášení pana poslance Trojana bylo svého druhu připomínkou či hlasem k tomu, co budeme projednávat. Další hlasy nejsou.

Přistoupíme tedy k hlasování o jednotlivých návrzích.

Budeme nyní hlasovat o návrhu na upuštění od projednávání zásad zákona, uvedeném ve sněmovním tisku 1193. Tyká se zákona o státním rozpočtu.

10. hlasování na této schůzi. Kdo podporuje tento návrh, stiskněte prosím tlačítko a zdvihněte ruku. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo. Pro odevzdáno 106 hlasů, proti 32, zdrželo se 32, nehlasovalo 11. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1194. Týká se státní podpory vědecké činnosti.

11. hlasování na této schůzi. Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

99 hlasů pro, 26 proti, 48 se zdrželo, 11 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1195. Týká se obecní policie.

12. hlasování na této schůzi. Kdo podporujete tento návrh, stiskněte prosím tlačítko a zdvihněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Ze 182 přítomných bylo 89 pro, 39 proti, 37 se zdrželo, 17 nehlasovalo. Návrh nebyl přijat.

Hlasujeme o dalším návrhu na upuštění od projednávání zásad zákona, uvedeném ve sněmovním tisku 1196. Týká se návrhu zákona, kterým Česká republika nabývá vlastnické právo k některým nemovitostem.

Než budeme hlasovat, oznamuji vám, že vás všechny odhlašuji, a žádám vás, abyste se nově přihlásili jako přítomní tím, že použijete svých registračních karet.

Pan poslanec Černý chce něco říci.

Poslanec Jan Černý: Pane předsedo, vzhledem k tomu, že nyní 17 poslanců nehlasovalo, žádám opakovat předchozí hlasování.

Předseda PSP Milan Uhde: Pane poslanče, zpochybňujete tím tedy výsledek hlasování.

Dám hlasovat o návrhu pana poslance Černého, aby hlasování o posledně rozhodnuté věci bylo opakováno.

13. hlasování na této schůzi rozhodne o návrhu poslance Černého, aby hlasování týkající se obecní policie bylo opakováno. Hlasujeme tedy o tom, zda opakovat. Kdo je pro, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Ze 177 přítomných bylo 80 pro, 55 proti, 33 se zdrželo, 5 nehlasovalo. Návrh nedostal potřebnou nadpoloviční podporu. Nebudeme tedy hlasování opakovat. Budeme pokračovat v jednání.

Hlasujeme o návrhu na upuštění od projednávání zásad zákona uvedeném ve sněmovním tisku 1196. Týká se návrhu zákona, kterým Česká republika nabývá vlastnické právo k některým nemovitostem.

14. hlasování na této schůzi. Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte, prosím, tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

104 hlasy pro, 46 proti, 23 se zdrželo, 5 nehlasovalo. 178 přítomných, znamená to, že návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1230. Týká se správy daní a poplatků. 15. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Hlasovací zařízení začalo teprve teď reagovat.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Pro hlasovalo 150 poslanců, 34 proti, 36 se zdrželo, 5 nehlasovalo. 180 přítomných. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1231. Týká se daně z nemovitostí. Jde o 16. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, dejte to najevo tím, že stisknete tlačítko a zvednete ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

179 přítomných, z toho 102 hlasy pro, 35 proti, 38 se zdrželo, 4 nehlasovali. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1232, který se týká silniční daně. 17. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Návrh byl přijat 101 kladným hlasem, 33 proti, 39 se zdrželo, 6 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1233. Týká se správních poplatků. 18. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

92 hlasů pro, 31 proti, 40 se zdrželo, 16 nehlasovalo. Ze 179 přítomných to znamená, že návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1234. Týká se rezerv pro zjištění základu daně z příjmů. 19. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

96 pro, 34 proti, 38 se zdrželo, 13 nehlasovalo, návrh byl přijat.

Než dám hlasovat o dalším návrhu, oznamuji, že všechny odhlašuji, protože jsou změny v počtu přítomných. Prosím, abyste se znovu přihlásili jako přítomní.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1235. Týká se daní z příjmů. 20. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Je 176 přítomných, z toho 101 poslanců hlasovalo pro, 29 proti, 40 se zdrželo, 6 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1236. Týká se novely zákonů o okresních úřadech a o archivnictví. 21. hlasování na této schůzí.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Pouze 82 hlasů pro, 37 proti, 46 se zdrželo, 12 nehlasovalo. Tento návrh nebyl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu na upuštění od projednávání zásad zákona uvedeném ve sněmovním tisku 1237. Týká se novely zákona o pojistném na sociální zabezpečené a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a zákona o sociálním zabezpečení. 22. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Ze 178 přítomných hlasovalo 111 pro, 23 proti, 41 se zdrželo, 3 nehlasovali. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1271. Týká se zákona o telekomunikacích. 23. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

94 pro, 31 proti, 45 se zdrželo, 8 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1272. Týká se televizních a rozhlasových poplatků. 24. hlasování na této schůzi.

Kdo souhlasíte s předloženým návrhem, stiskněte tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

99 pro, 34 proti, 33 se zdrželo, 14 nehlasovalo. Při 180 přítomných je zjevné, že tento návrh byl přijat.

Dospíváme k posledním u hlasování. Jde o návrh na upuštění od projednávání zásad zákona, uvedeného ve sněmovním tisku 1273 - týká se školského zákona. 25. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

181 přítomných - 108 hlasů pro, 40 proti, 26 se zdrželo, 7 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Projednali jsme první bod a přistupujeme k bodu druhému. Je to

II.

Návrh organizačního výboru Poslanecké sněmovny

na výjimečné zkrácení zákonné lhůty 60 dnů k projednání

návrhu zákona a mezinárodních smluv - sněmovní tisky

1238 až 1247 a 1274 až 1279

K tomuto bodu jsme příslušných 16 sněmovních tisků obdrželi, a protože podle § 75 jednacího řádu se o takovém návrhu rozhoduje bez rozpravy, přecházíme ihned k hlasování.

Budeme nejprve hlasovat o návrhu na výjimečné zkrácení zákonné lhůty, uvedeném ve sněmovním tisku 1238 - týká se dohody o zřízení Světové obchodní organizace. 26. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

181 přítomných ve 26. hlasování rozhodlo tak, že bylo 111 pro, 25 proti, 31 se zdrželo, 14 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1239 - týká se správy daní a poplatků. Mám zde poznámku, že můžeme hlasovat jen v případě, že bylo upuštěno od projednávání zásad. Od projednávání zásad upuštěno bylo, můžeme tedy o tisku 1239 hlasovat. 27. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Ze 178 přítomných bylo 96 pro, 34 proti, 33 se zdrželo, 15 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o dalším návrhu na výjimečné zkrácení zákonné lhůty, uvedeném ve sněmovním tisku 1240. Týká se daně z nemovitostí. Podle mého záznamu jsme upustili od projednávání zásad, můžeme tedy hlasovat ve 28. hlasování.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

176 přítomných rozhodlo takto: 95 hlasů pro, 36 proti, 30 se zdrželo, 15 nehlasovalo. l tento návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1241 - týká se daně silniční. l zde podle mých záznamů můžeme hlasovat. Jedná se o 29. hlasování.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

94 hlasy byl tento návrh přijat. 32 bylo proti. 33 se zdrželo. 17 nehlasovalo. Stále je přítomno 176 poslanců a poslankyň. potvrzuje to skutečnost, že tento návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu na výjimečné zkrácení zákonné lhůty u sněmovního tisku 1242 - týká se správních poplatků. Podle mých záznamů můžeme hlasovat, ale prosím, ať mě kontroluje někdo z místopředsedů, jestli mé záznamy souhlasí. 30. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Návrh byl přijat 92 hlasy pro, 32 bylo proti, zdrželo se 34, nehlasovalo 20.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1243 - týká se rezerv pro zjištění základu daně z příjmů. l tady říkají moje záznamy, že můžeme o tomto návrhu hlasovat ve 31. hlasování.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

96 hlasů pro, 31 proti, 35 se zdrželo, 16 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Budeme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1244 - týká se daní z příjmů. l tady je podle mých záznamů hlasování možné. Je to 32. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Návrh byl přijat 96 hlasy pro, 30 proti, zdrželo se 34, nehlasovalo 18.

Měli jsme hlasovat o návrhu uvedeném ve sněmovním tisku 1245 - týká se okresních úřadů a archivnictví. Moje záznamy vsak říkají, že u tohoto zákona nebylo upuštěno od projednávání zásad, a hlasování o zkrácení lhůty není tedy možné. Doufám, že to souhlasí i se záznamy těch, kdo si je vedou.

Přistoupíme k hlasování o návrhu, uvedeném ve sněmovním tisku 1246 - týká se pojistného na sociální zabezpečení. Hlasování je možné, je to 33. hlasování na této schůzi.

Kdo podporujete předložený návrh, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Kdo se zdržel hlasování? Hlasování skončilo.

Návrh byl přijat 103 hlasy, proti 24, zdrželo se 31, 18 nehlasovalo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP