Středa 2. listopadu 1994

Poslanec Josef Holub: Rozvodem elektřiny, plynu nebo tepla se pro účely tohoto zákona rozumí přenos, přeprava, uskladňování, včetně podzemního uskladňování, úprava, přeměna a dodávka elektřiny, tepla a plynu.

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 62. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 34 pro, 81 proti, 39 se zdrželo.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Druhý pozměňovací návrh pana poslance Hrdého je § 4 odst. 5, kde požaduje upravit znění následujícím způsobem:

Odbornou způsobilostí se rozumí pro účely tohoto zákona ukončeni vysokoškolské vzdělání a 3 roky praxe v oboru nebo úplné střední a odborné vzdělání s maturitou a 6 let praxe v oboru. U výroby elektrické energie do instalovaného výkonu 1 megawatt vyučení v oboru a 3 roky praxe v oboru.

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 30 pro, 93 proti, 33 se zdrželo.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Třetí pozměňovací návrh je k § 5 odst. 2. Požaduje upravit znění následující způsobem:

Odpovědný zástupce musí splňovat následující podmínky odborné způsobilosti: ukončené vysokoškolské vzdělání technického směru a 6 let praxe v oboru, nebo ukončené střední odborné vzdělání s maturitou technického směru a 9 let praxe v oboru a schopnost účastnit se výkonné autorizované činnosti ve stanoveném rozsahu.

Nedoporučuji. Pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 64. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 39 pro, 93 proti, 25 se zdrželo.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Čtvrtý návrh je k § 9 odst. 3. Požaduje upravit znění následovně: Držitel autorizace (dále jen dodavatel) je povinen, pokud je to technicky možné a ekonomicky účelné, uzavřít s každou fyzickou či právnickou osobou, která o to požádá, splňuje podmínky podle tohoto zákona a nachází se v místě výkonu autorizované činnosti (dále jen odběratel), smlouvu o dodávkách vybraného druhu energie. Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 65. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 29 pro, 96 proti, 34 se zdrželo hlasování.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Pátý pozměňovací návrh je opět k § 9 odst. 10. Požaduje upravit a doplnit bod a) následujícím způsobem:

Vstupovat a vjíždět na cizí nemovitosti v souvislosti se zřizováním, provozováním, údržbou a opravami zařízení pro rozvod elektrické energie, plynu a tepla v souvislosti s jejich haváriemi a odstraňováním jejich následků.

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 66. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 22 pro, 93 proti, 38 se zdrželo hlasování. Prosím o další návrh.

Poslanec Josef Holub: Další návrh k § 9 odst. 10: Doplnil text o bod ve znění:

f) Zřizovat a provozovat zařízení pro uskladňování plynu v přírodních vrstvách pod cizími pozemky podle zvláštních předpisů nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 67. Kdo je proti? Kdo se zdržel?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 27 pro, 98 proti, 36 se zdrželo.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Sedmý pozměňovací návrh se týká § 12 - "Stav nouze". Požaduje upravit odst. 6 následujícím způsobem.

Odstraňování havárií a obnovení dodávek podle předchozího odstavce koordinuje ministerstvo, jehož pokyny jsou držitelé autorizace a odběratelé energií povinni dodržet. Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 68.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 26 pro, 95 proti, 38 se zdrželo.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Další pozměňovací návrhy se týkají § 23 - dodávka plynu. První z nich, ovšem v pořadí 8. pana poslance, se týká odst. 2, kde požaduje upravit znění následujícím způsobem: "Dodavatel uzavírá s odběratelem na každé odběrní místo písemnou smlouvu, která musí obsahovat: a) údaje o počtu a druzích spotřebičů, pro které bude dodávka plynu prováděna; b) ponechat původní text; c) také ponechat původní text; d) u odběratelů plynu s ročním odběrem zemního plynu 60 tis. m3 a vyšším a u odběratelů svítiplynu s ročním odběrem 100 tis. m3 a vyšším, konkrétní výše spotřeby a její průběh ve formě odběrového diagramu vč. regulace při vyhlášených stavech nouze."

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 69.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat. Pro bylo 23 poslanců, proti 94, zdrželo se 46.

Prosím, další návrh.

Poslanec Josef Holub: Opět § 23 odst. 4, odběrným plynovým zařízením se pro účely tohoto zákona rozumí veškeré plynové zařízení za hlavním uzávěrem plynu, který je součástí plynovodní přípojky. Odběrné plynové zařízení zřizuje vlastník nemovitosti, nebo s jeho souhlasem žadatel o odběr plynu. Zřízené odběrné zařízení je v jeho vlastnictví.

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 70.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 23 pro, 93 proti, 46 se zdrželo.

Prosím, další návrh.

Poslanec Josef Holub: 10. pozměňovací návrh pana poslance se opět týká § 23, odst. 5 požaduje upravit na znění: "Dodavatel nepřipojí odběrné plynové zařízení na veřejnou plynovodní síť, nejsou-li splněny podmínky stanovené v bodě 1 tohoto paragrafu, dodrženy právní předpisy na úseku bezpečnosti práce a podmínky stanovené investorovi ve vydaném stavebním povolení."

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 71.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 28 pro, 90 proti, 40 se zdrželo.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: Další návrh č. 11 navrhuje v § 23, odst. 8 vypustit z tohoto paragrafu a přesunout jej do § 24 a zde jej nahradit textem s následujícím zněním: "Dodavatel plynu jako zřizovatel zařízení pro rozvod plynu a jejich vlastník je povinen zřizovat tato zařízení v souladu se zněním bodu 1, § 23 tohoto zákona a jako jejich vlastník zajišťovat jejich bezpečný a spolehlivý, nepřetržitý provoz."

Myslím si, že je možné o tom hlasovat jako o jednom pozměňovacím návrhu, i když se to týká dvou záležitostí, pokud pan poslanec Hrdý souhlasí. Děkuji.

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 72.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 33 pro, 88 proti, 42 se zdrželo. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: 12. pozměňovací návrh je k § 23, odst. 9, požaduje upravit znění následovně: "Při změně druhu nebo tlaku dodávaného plynu jsou vlastníci připojených odběrných plynových zařízení povinni upravit ve lhůtách dohodnutých s dodavatelem plynu svá odběrná plynová zařízení a spotřebiče. Způsob úhrady nákladů spojených s potřebnými úpravami stanoví ministerstvo vyhláškou."

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 73.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 22 pro, 92 proti, 45 se zdrželo hlasování.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: 13. pozměňovací návrh se týká § 24, požaduje v odst. 1 upravit znění takto: "Plynovodní přípojka začíná přípojkovým tekusem, jímž je připojena na plynovod a končí hlavním uzávěrem plynu, který je její součástí a zároveň dělícím místem mezi odběrným plynovým zařízením a plynárenským rozvodným zařízením."

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 74.

Kdo je proti? Kdo se zdrzel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 21 pro, 96 proti, 41 se zdrzelo hlasování.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: 14. pozměňovací návrh se týká § 24 odst. 2, nové znění by mělo být: "Plynovodní přípojku zřizuje na svůj náklad dodavatel plynu, který je jejím vlastníkem a provozovatelem."

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 75.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 25 pro, 97 proti, 28 se zdrželo. Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: 15. pozměňovací návrh - opět § 24 odst. 3, nové znění je následující: "Každý odběratel plynu se podílí na účelně vynaložených nákladech, na připojení svého odběrného plynového zařízení na veřejnou plynovodní síť podle množství odebíraného plynu. Způsob výpočtu výše příspěvku stanoví ministerstvo vyhláškou."

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 76.

Kdo je proti?. Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 14 pro, 107 proti, zdrželo se 33.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: 16. pozměňovací návrh, opět § 24, požaduje vypustit odst. 4 z textu, protože je zahrnut do znění bodu 8, § 23. Míní se tím odst. 8, § 23.

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 77.

Kdo je pro? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 12 pro, 98 proti, 40 se zdrželo hlasování.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: 17. pozměňovací návrh požaduje v § 24 vypustit odst. 5 bez náhrady.

Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 78.

Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 7 pro, 103 proti, 45 se zdrželo.

Prosím další návrh.

Poslanec Josef Holub: 18. pozměňovací návrh se týká § 26 Ochranná pásma, požaduje odst. 4 upravit ve znění "Ochranná pásma činí

a) u velmi vysokotlakých plynovodů a přípojek 20 metrů,

b) u vysokotlakých plynovodů a přípojek do DN 200 čtyři metry,

c) u vysokotlakých plynovodů a přípojek od DN 200 m do DN 500 osm metrů,

d) u vysokotlakých plynovodů a přípojek nad DN 500 dvanáct metrů,

e) u nízkotlakých a středotlakých plynovodů vedených v souvisle zastavěných územích obcí jeden metr,

f) u nízkotlakých a středotlakých plynovodů vedených v souvisle nezastavěných územích obcí dva metry,

g) u technologických objektů pět metrů." Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo podporuje tento pozměňující návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 79. Kdo proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 16 pro, 91 proti, 39 se zdrželo.

Prosím o další návrh.

Poslanec Josef Holub: Předposlední pozměňovací návrh pana poslance Hrdého č. 19 je k § 26, odst. 6, který požaduje upravit následujícím způsobem: "Vlastníci a uživatelé objektů, zařízení a pozemků, které se nacházejí v ochranném pásmu, jsou povinni zdržet se všech činností, které by mohly ohrozit plynárenská zařízení a jejich spolehlivý a bezpečný provoz. Stavební činnosti a související úpravy v terénu lze v ochranném pásmu provádět pouze s předchozím souhlasem provozovatele těchto zařízení. - Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 80. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 20 pro, 95 proti, 41 se zdrželo.

Prosím o další návrh.

Poslanec Josef Holub: Poslední - 20. pozměňovací návrh se týká § 27 Bezpečnostní pásma a přílohy zákona. Požaduje v odst. 4 § 27 upravit znění tímto způsobem: "V bezpečnostním pásmu lze zřizovat trvalé nebo dočasné stavby obytných nebo jiných objektů, pozemních komunikací, inženýrských sítí, důlních objektů a vodních děl jen na základě kladného písemného stanoviska a za podmínek stanovených příslušným provozovatelem plynových zařízení. Zřizovat plynová zařízení v místech, kde by jejich bezpečnostní pásmo zasahovalo do stávajících obytných staveb nebo jiných objektů výše uvedených lze pouze s předchozím souhlasem fyzických nebo právnických osob, které jsou vlastníky nebo provozovateli těchto staveb." Přílohu Bezpečnostní pásma u plynových zařízení požaduje rozšířit o položku "regulační stanice středotlaké s výkonem nad 200 m3 za hodinu pět metrů". Je možno o tom dát hlasovat najednou, pan poslanec mi to odsouhlasil kýváním hlavy. Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje přijetí tohoto návrhu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 81. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 19 pro, 94 proti, 49 se zdrželo.

Prosím o další návrh.

Poslanec Josef Holub: Třetí, kdo vystoupil v rozpravě, byl pan poslanec Vyvadil. První jeho pozměňovací návrh požaduje v § 4 odst. 6 připojit k dosavadnímu textu následující větu: "Autorizaci lze vydat toliko právnické osobě, ve které má zajištěnu rozhodovací většinu stát." Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování c. 82. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 27 pro, 94 proti, 46 se zdrželo.

Prosím o další návrh.

Poslanec Josef Holub: Druhý pozměňovací návrh je k § 9, odst. 3. Požaduje z tohoto odstavce vypustit slova "a nachází se v místě výkonu autorizované činnosti". Nedoporučuji, pan ministr doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 83. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 56 pro, 45 proti, 60 se zdrželo.

Prosím o další návrh.

Poslanec Josef Holub: Poslední pozměňovací návrh je k § 11 odst. 4. Požaduje před dosavadní text vložit slova "pro účely předchozího odstavce je" a za slovem "ministerstvo" vypustit slovo "je". Nedoporučuji, pan ministr doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 84. Kdo je proti? Kdo se zdržel hlasování?

Návrh nebyl přijat poměrem hlasů 58 pro, 44 proti, 62 se zdrželo.

Prosím o další návrh.

Poslanec Josef Holub: Jako čtvrtý vystoupil v rozpravě pan poslanec Šafařík. Jeho první pozměňovací návrh se váže k § 9, odst. 7. Požaduje vložit nový odstavec ve znění: "V případech uvedených v odstavci 4 písmeno e), f), g), h) je právo na náhradu škody a ušlého zisku vyloučeno. To neplatí, nesplní-li držitel autorizace povinnost uloženou podle odstavce 5." Další odstavce požaduje pan poslanec přečíslovat. Nedoporučuji, pan ministr také nedoporučuje.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP