Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

1993

I. volební období

(VII. volební období ČNR)

747

Návrh poslanců Fr. Kozla, J. Pavlíkové a M. Přibáně na vydání zákona, kterým se

mění zákon č. 298/1990 Sb., o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongregací a arcibiskupství olomouckého, ve znění zákona č. 338/1991 Sb.

NÁVRH

zákona ze dne

kterým se mění zákon č. 290/1990 Sb., o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongregací a arcibiskupství olomouckého, ve znění zákona č. 339/1991 Sb.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky

Čl. I.

V příloze č. 1 k zákonu č. 298/1991 Sb., o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongreagací a arcibiskupství olomouckého,

v části - Ženské kláštery v České republice se označení "Řád svaté Voršily Římské unie" mění na označení "Českomoravská provincie Římské unie řádu svaté Voršily".

Čl. II

V příloze zákona č. 1 k zákonu č. 298/1991 Sb., o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongreagací a arcibiskupství olomouckého,

v části - Ženské kláštery v České republice

Českomoravská provincie Římské unie řádu svaté Voršily

položka č. 64 Klášter Praha

se v řádku 9 vypouštějí slova "č.p. 1435 budova" a slova "se stavební plochou 944/2" se nahrazují slovy "pozemek č.k. 944/2 - stavební plocha".

Čl.III

Katastrální úřad Praha město provede v zápisu v katastru nemovitostí úpravy nebo změny skutečností, vyplývající z tohoto zákona, a to do 30 dnů ode dne účinnosti tohoto zákona.

Čl.IV

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

Předkládaný návrh zákona má odstranit dvě zásadní nepřesnosti, které vznikly při zpracování podkladů pro přílohu č. 1 zákona č. 298/90 Sb., o úpravě některých majetkových vztahů řeholních řádů a kongregací a arcibiskupství olomouckého.

1.

První nepřesnost se týká označení právnické osoby, které je restituován majetek uvedený zákonem v příloze č. 1 v položce č. 64. Řád svaté Voršily Římské unie neexistuje jako právnická osoba v československém právním řádu, ani v právním řádu České republiky.

Posouzení této otázky z hlediska historického musí vycházet především z "Modus vivendi" tj. dohody uzavřené mezi zástupcem Republiky československé a zástupcem papeže dne 17. prosince 1927, schválené čsl. vládou 20. ledna 1928. V této dohodě se mimo jiné vychází z principu, že řády a kongregrace řeholní, jejichž domy jsou v Československu, nepodléhají představeným provinciálních domů týchž řádů a kongregací v cizině. "Modus vivendi" ani nerušil ani neměnil českolovenské zákony a pokud jde o vlastnictví, nezasahoval do principu suverenity na státním území Českolovenské republiky. Z tohoto důvodu nikdy nebyl a ani nemohl být na našem území právnickou osobou řád svaté Voršily římské unie uváděný zákonem č. 298/90 Sb. Nepřesnost označení právnické osoby uvedené v zákoně dokládají přílohy této důvodové zprávy.

Příloha č. 1 je žádost o potvrzení činnosti kongregace, podepsaná provinciální představenou Imeldou Molčákovou. V záhlaví této žádosti ze dne 15.2.1990 je zřetelně uveden správný název subjektu, který vstoupil do jednání s orgány státní správy.

Příloha č. 2 je doklad o obnovení činnosti Českomoravské provincie římské unie řádu sv. Voršily, která má od 1.7.1990 sídlo v Praze 1-Nové Město.

Příloha č. 3 je potvrzení ze dne 23.9.1993 o právní subjektivitě Českomoravské provincie Římské unie Řádu sv. Voršily

Příloha č. 4 doklad o evidenci Českomoravské provincie Římské unie řádu sv. Voršily s tím, že právní kontinuita této právnické osoby nebyla přerušena po roce 1948.

Ze všech těchto dokladů je zřejmé, že v době nabytí účinnosti zákona č. 298/90 Sb. (19.7.1990), byla jedinou oprávněnou právnickou osobou Českomoravská provincie Římské unie řádu sv. Voršily.

Předkládaný návrh zákona proto v Čl. I. mění označení nabyvatele nemovitého majetku v položce č. 64 zmíněného zákona na Českomoravskou provincii římské unie řádu svaté Voršily. Touto změnou bude napravena nepřesnost zákona a nemovitý majetek bude prohlášen do vlastnictví skutečného vlastníka.

2.

Druhá nepřesnost je vlastně administrativní chybou, která vznikla při zpracování podkladů pro přílohu č. 1 zmíněného zákona. V položce č. 64 byla totiž uvedena i budova č.p. 1435, Ostrovní ulice, Praha 1.

Touto budovou je tzv. restaurační objekt Národního divadla, který byl spolu s celým moderním zázemím Národního divadla dostavěn a uveden do provozu v roce 1983 a stojí na pozemku č.k. 944/2, který byl v minulosti majetkem řádu sv. Voršily. V evidenci nemovitostí, jak je patrné v příloze č. 5 důvodové zprávy, je nejasně označena budova a pozemek, na kterém stojí, tak, že kolonka je rozdělena a v horní části je uvedeno číslo popisné budovy a v dolní části číslo parcely. K administrativní chybě došlo tím, že v evidenci nemovitostí má budova č.p. 1435 stejné parcelní číslo jako okolní pozemek, místo aby byl stavební pozemek oddělen a bylo mu přiděleno vlastní stavební parcelní číslo.

Tak došlo k tomu, že do přílohy uvedeného zákona bylo uvedeno jak číslo popisné, tak i číslo parcely bez oddělení zastaveného pozemku. To vše bez ohledu na to, že předmětná budova nikdy nemohla být ve vlastnictví Římské unie řádu sv. Voršily, protože byla postavena v 80. letech tohoto století.

Předkládaný návrh zákona proto ve svém Čl. II vypouští v položce č. 64, přílohy č. 1 zmiňovaného zákona slova "č.p. 1435 budova".

3.

Čl. III navrhovaného zákona zajišťuje promítnutí vlastnických změn, provedených tímto zákonem, do příslušného katastru tak, aby nebyly porušeny ostatní obecně závazné právní předpisy týkající se vkladu nemovitostí do katastrů uvedených u katastrálních úřadů.

4.

Vzhledem k tomu, že k datu předložení návrhu tohoto zákona nepřešlo vlastnictví blíže neurčeného objektu č.p. 1435 ze zákonem chybně uvedeného restituenta na další právnickou či fyzicku osobu, nemůže dojít k ohrožení stability vlastnických práv. Ze stejného důvodu také nemůže mít předkládaný návrh novela zákona č. 298/90 Sb. žádný dopad na státní rozpočet.

Přílohy 1 - 5



 Příloha č. 1


Českomoravská provincie Římské unie řádu svaté Voršily

Titl

Ministerstvo kultury ČSR

JUDr D. Šachta

Praha


Č.j.: 7/90 Bílá Voda
 15. 2. 1990


Věc: Žádost o potvrzení činnosti kongregace

Na základě rozhodnutí Sekretariátu místopředsedy vlády ČSR ThDr Josefa Hromádky ze dne 17. ledna 1990 č.j. 117/90 - 06 žádáme o potvrzení, že řád svaté Voršily Římské unie - nyní se sídlem v Bílé Vodě u Javorníka, okres Šumperk, obnovuje plně svou činnost na území ČSR.


 
Imelda Molčanová
 
provinciální představená


Adresa:

Imelda Molčanová

provinciální představená

Bílá Voda č. 1

u Javorníka

790 69


 Příloha č. 2


MINISTERSTVO KULTURY ČSR

Valdštejnské nám. 4, 118 11 Praha 1

 Vážená paní
 M. Imelda Molčanová
 provinciální představená
 čp. 1
 790 69 Bílá Voda u Javorníka


Naše značka: 5175/90

Vyřizuje: Tesařík

Praha dne: 15. 3. 1990

Věc: Obnovení činnosti řádu voršilek

Ministerstvo kultury ČR jako ústřední orgán státní správy ve věcech církví a náboženských společností potvrzuje, že řád sv. Voršily Římské unie (voršilek) se sídlem v Bílé Vodě u Javorníka, okr. Šumperk, obnovuje legálně svoji činnost na území České republiky od 1. 2. 1990.


 
PhDr. Radovan Perka
 
ředitel odboru církví
 
v. r.


Ministerstvo kultury ČR potvrzuje, že sídlo českomoravské provincie Římské unie řádu sv. Voršily je od 1. 7. 1990 Praha 1 - Nové Město, Ostrovní 11.


V Praze dne 16. 7. 1990
PhDr. Radovan Perka
 
ředitel odboru církví MK ČR



 Příloha č. 3


MINISTERSTVO KULTURY ČESKÉ REPUBLIKY

Valdštejnské nám. 4, 118 11 Praha 1

Vyřizuje: Tesařík

Praha dne: 23. 9. 1993

Věc: Potvrzení o právní subjektivitě

Ministerstvo kultury České republiky jako ústřední orgán státní správy pro věci církví a náboženských společností potvrzuje, že

Českomoravská provincie Římské unie Řádu sv. Voršily

se sídlem v Praze 1, Ostrovní 11, je evidována MK ČR jako právnická osoba, která je součástí registrované římskokatolické církve.

Statutárním orgánem této právnické osoby je provinční představená, kterou je S. M. Věra Reconciliatrix Špringlerová.


 
JUDr. Pavel Zeman
 
ředitel odboru církví MK ČR



 Příloha č. 4


Ministerstvo kultury České republiky

Evidence právnických osob, které jsou součástmi (organizačními jednotkami) církví a náboženských společností registrovaných v České republice

Název právnické osoby:

Českomoravská provincie Římské unie řádu sv. Voršily

Sídlo:

Praha - Nové Město

Statutární orgán:

provinciální představená

Právnická osoba je součástí (organizační jednotkou) římskokatolické církve, registrované v České republice podle ustanovení § 22 odst. 1 zákona č. 308/1991 Sb., o svobodě náboženské víry a postavení církví a náboženských společností.

Datum evidence: 14. 3. 1990

Právní kontinuita této právnické osoby po roce 1948 nebyla přerušena.

Kontaktní adresa:


 Ostrovní 11
 110 00 Praha 1 - Nové Město


Jméno osoby, která je statutárním orgánem:

S. Věra Reconciliatrix Špringlerová

Typ právnické osoby podle kanonického práva:

provincie řeholního institutu

 Příloha č. 5




Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP