PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1993

I. volební období

776

Návrh

poslance Jaroslava Sýkory a dalších

na vydání zákona,

kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 202/1990 Sb.

ze dne 17. 5. 1990

o loteriích a jiných podobných hrách

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon České národní rady č. 202/1990 Sb. o loteriích a jiných podobných hrách se mění a doplňuje takto:

1. Z § 4 odst. 1 se vypouští slova "a u dostihových sázek organizace určená ministerstvem v dohodě s ministerstvem zemědělství a výživy České republiky".

2. V tomtéž ustanovení se za druhou závorku doplňuje tečka.

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

I. Obecná část:

V současné době je zákonem ČNR ze dne 17. 5. 1990 o loteriích a jiných podobných hrách, který platí neustále ve stejné podobě zachováván nepřímo monopol Státního závodiště Praha na provozování dostihových sázek. Tento monopol je dán ustanovením odst. 1 § 4 zákona, které určuje, že u dostihových sázek může provozovat jen organizace určená ministerstvem (rozumí se ministerstvo financí ČR) v dohodě s ministerstvem zemědělství a výživy ČR. Již ze zákona, resp. z dikce tohoto ustanovení tedy vyplývá, že oprávnění k provozování dostihových sázek je výhradní, což je dáno obligatorním určením a dohodou ministerstev a že náleží pouze jedné organizaci (je použito jednotné číslo). Důvodová zpráva vládního návrhu tohoto zákona (parlamentní tisk 224 z V. volebního období ČNR) je velmi kusá a navíc je v rozporu s navrhovaným a přijatým zněním zákona. Jediným zdůvodněním navrhované právní úpravy sázení na dostihy v této dův. zprávě je skutečnost, že vzhledem k charakteru těchto sázek by měly být oprávněné organizace určeny ministerstvy. Nesoulad s navrhovaným a přijatým zněním spočívá v tom, že důvodová zpráva hovoří o organizací, které mají být pro tento účel určeny, přičemž návrh i přijatý zákon hovoří pouze o jedné organizaci.

Obecná otázka tedy zní, zda je potřebné zachovávat monopol jedné organizace (v praxi Státního závodiště Praha) na provozování dostihových sázek. Pro zachování nehovoří podle názoru navrhovatelů žádný racionální důvod. Monopolizace v oblasti dostihových sázek má výrazně antitržní charakter a je vlastně jedinou monopolizací u celého předmětu úpravy zákona č. 202/1990 Sb Zákon dále upravuje i mechanismy povolování a provádění her a sázek a není tedy příliš složité provést velmi jednoduchou klegislativní úpravu znamenající odstranění monopolu bez toho, že by bylo nutné činit další, související úpravy.

Po přezkoumání eventuelních ekonomických dopadů navrhovatelé nepředpokládají, že by měly negativní charakter. Je nutné naopak vycházet ze skutečnosti, že současný stav napomáhá existenci ilegální sázkové činnosti a provedená úprava umožňuje, aby rozšířením možností došlo i k nárůstu příjmů do státního rozpočtu.

II. Zvláštní část:

K čl. I:

V bodě 1 se navrhuje vypuštění té části ustanovení § 4 odst. 1, která fakticky zachycuje monopol obligatorním určením organizace oprávněné provozovat dostihové sázky MF ČR na základě dohody s MZe ČR.

V bodě 2 se navrhuje ukončení věty po psředchozím vypuštění textu čárkou.

K čl. II:

Není nutné stanovovat datum ukončení monopolu přesným stanovením data účinnosti, a proto je navrhováno stanovit účinnost dnem vyhlášení.

V Praze dne 25. 11. 1993

Návrh podávají tito poslanci:

J. Sýkora, v.r.

F. Trnka, v.r.

S. Kozák, v.r.

J. Vraný, v.r.

P. Seifer, v.r.

M. Raška, v.r.

J. Vlček, v.r.

H. Orgoníková, v.r.

J. Jegla, v.r.D. Štambera, v.r.

R. Opatřil, v.r.

M. Skočovský, v.r.

F. Kačenka, v.r.

J. Broulík, v.r.

J. Macháček, v.r.

J. Vačkář, v.r.

T. Štěrba, v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP