PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1994

I. volební období

958

Vládní návrh

Zákon

ze dne 1994,

Návrh poslanců R. Špačka a dalších na vydání

zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 48/1994 Sb., ze dne 18. února 1994, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve zění pozdějších předpisů

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

V Čl. II se text "1. července 1994." nahrazuje textem "1. ledna 1995."

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.


R. Špaček v. r.
V. Šuman v. r.
O. Kužílek v. r.
H. Orgoníková v. r.
P. Bachna v. r.
M. Hubová v. r.
J. Haringer v. r.
K. Hrdý v. r.
M. Čerbák v. r.


DŮVODOVÁ ZPRÁVA

1. Poslanecká sněmovna schválila dne 18. února vládní návrh novely zákona o místních poplatcích. Při schvalování pozměňovacích návrhů byl schválen také návrh na vypuštění poplatků z alkoholu a tabákových výrobků.

2. Tento pozměňovací návrh, vznesený až v průběhu pléna, byl přijat nejenom bez předběžné konzultace v Parlamentu, ale i bez vyhodnocení, jaký dopad na rozpočty obcí bude mít. Pozdější kvantifikace ukázala, že se jedná o výpadek ve výši zhruba 0,7 - 1 miliardy Kč.

3. Vzhledem k tomu, že úprava byla přijata až v průběhu fiskálního roku, nemohly být obce na toto snížení příjmové stránky rozpočtů připraveny. Dosavadní analýzy ukazují, že takový neplánovaný výpadek v příjmech nebude ve většině obcí možno pokrýt bez významného omezení jiných aktivit, často investičních akcí již nasmlouvaných.

4. Ze strany obcí je na státní rozpočet vyvíjen tlak na vyrovnání tohoto výpadku. Lze očekávat, že s postupem času ke konci roku tento tlak bude vzrůstat a bude využit v komunální volební kampani.

5. Navrhuje se odložit platnost přijaté novely o šest měsíců oproti původnímu ustanovení, tak, aby se mohly obce na nové podmínky řádně připravit a vzít je v úvahu ve fázi přípravy rozpočtů pro rok 1995.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP