Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1 9 9 4

I. volební období

1059

Společná zpráva

výborů Poslanecké sněmovny Parlamentu k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, doplňuje zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 328/1991 Sb., o konkurzu a vyrovnání, ve znění pozdějších předpisů (tisk 1034)

Výbor ústavně právní, výbor rozpočtový a výbor hospodářský projednaly ve svých schůzích v červnu 1994 vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, doplňuje zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů a zákon č. 328/1991 Sb., o konkurzu a vyrovnání, ve znění pozdějších předpisů.

Výbor ústavně právní doporučuje Poslanecké sněmovně, aby předložený návrh zákona schválila s těmito úpravami:

K Čl. I

Bod 1 úvodní věta zní:

"§ 26 zní:"

K § 26 odst. 3 písm. e)

Vypustit odkaz na poznámku č.7a).

§ 26 odst. 6 zní:

"(6) Řízení může být zahájeno též doručením rozhodnutí."

K § 29 odst. 1

Za první větu vložit větu, která zní: "Tímto okamžikem je toto rozhodnutí účinné vůči každému."

Nový čl. II zní:

"Čl. II

Ustanovení tohoto zákona se použijí i pro nucenou správu zavedenou před jeho účinností."

Dosavadní čl. II. zní:

"Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění zákona č. 264/1992 Sb., zákona č. 591/1992 Sb., zákona č. 600/1992 Sb. a zákona č. 286/1993 Sb. se doplňuje takto:

"1. V § 27 se vkládá nový odstavec 3, který včetně poznámky zní:

(3) Ustanovení odstavce 2 neplatí, zavádí-li se nucená správa podle zvláštního zákonax).

----------------

x) Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění zákona č. ./1994 Sb.

Dosavadní odstavec 3 se označuje jako odstavec 4.

2. Dosavadní text § 762 se označuje jako odst. 1 a připojuje se nový odst. 2, který zní:

"(2) Ustanovení § 187, 191, § 211 odst. 1, § 213 odst. 4, § 215 a § 216 odst. 1 tohoto zákona se nepoužije, rozhodne-li Česká národní banka o postupu podle § 26 odst. 1 písm. e) zákona č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění zákona č. ./1994 Sb.".

Hospodářský výbor doporučuje, aby Poslanecká sněmovna předložený návrh zákona schválila s těmito úpravami:

V čl. I vložit nový bod 9, který zní:

"9. Za § 41 se vkládá část devátá, která včetně nadpisu a poznámek č. 12) a 13) zní:

"Č Á S T D E V Á T Á

Pojištění vkladů fyzických osob

§ 41a

(1) Tímto zákonem se zřizuje Fond pojištění vkladů (dále jen "Fond"), který je právnickou osobou. Fond se zapisuje do obchodního rejstříku.

(2) Fond není státním fondem ve smyslu zvláštního zákona 12). Na pojištění vkladů se nevztahují zvláštní předpisy o pojišťovnictví.

(3) Všechny banky a pobočky zahraničních bank (dále v této části jen "banky") jsou povinny účastnit se systému pojištění vkladů fyzických osob a přispívat v rozsahu stanoveném tímto zákonem do Fondu.

(4) Zdrojem Fondu jsou příspěvky od bank, výnosy z investování peněžních prostředků, návratné finanční výpomoci, bezúročné úvěry a výtěžky z ukončených konkursních a likvidačních řízení.

(5) Čerpat z Fondu lze jen na náhrady vlastníkům vkladů, kterými jsou jen fyzické osoby (dále jen "vkladatel"), poskytované za podmínek stanovených tímto zákonem a na splátky návratných finančních výpomocí a bezúročných úvěrů. Náklady na činnost Fondu se hradí z výnosů z investování peněžních prostředků.

--------------------

12/ Zákon č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice (rozpočtová pravidla republiky), ve znění pozdějších předpisů.

§ 41b

(1) Fond je řízen pětičlennou správní radou.

(2) Předsedu, místopředsedu a ostatní členy správní rady jmenuje a odvolává ministr financí.

(3) Členové správní rady jsou jmenováni ministrem financí na období pěti let, a to i opakovaně. Každý rok je jmenován jeden člen. Za výkon funkce člena správní rady nenáleží odměna.

(4) Nejméně jeden člen správní rady je jmenován z řad zaměstnanců České národní banky, a to na návrh České národní banky. Nejméně dva členové správní rady jsou jmenováni z řad členů představenstev bank. Člen správní rady má právo na náhradu nákladů vzniklých mu v souvislosti s výkonem jeho funkce.

(5) Další podrobnosti o činnosti a působnosti Fondu upraví statut Fondu, který vydá správní rada po předchozím souhlasu Ministerstva financí.

§ 41c

(1) Roční příspěvek banky do Fondu činí 0,5% z objemu vkladů fyzických osob vedených v českých korunách na jméno, příjmení, adresu a datum narození vkladatele (dále jen "pojištěné vklady") ke dni 31. prosince uplynulého roku včetně úroků, na které vznikl vkladateli nárok k témuž dni. Nákup cenného papíru emitovaného bankou (např. depozitní certifikát, vkladní list nebo jiný dluhopis) není pojištěným vkladem.

(2) Příspěvek do Fondu je banka povinna zaplatit za předchozí kalendářní rok nejpozději do 31. ledna běžného roku.

§ 41d

(1) Náhrada za pojištěný vklad se vkladateli z Fondu poskytne v případě, že Fond obdrží písemné oznámení České národní banky účiněné v dohodě s Ministerstvem financí o neschopnosti banky dostát závazkům vůči vkladateli za zákonných a smluvních podmínek.

(2) Fond v dohodě s Ministerstvem financí a Českou národní bankou stanoví den zahájení plateb Fondu a vhodným způsobem jej zveřejní.

(3) Důvodem pro výplatu náhrady z Fondu není pozastavení nakládání vkladatelů s jejich vklady v rámci nucené správy podle § 27 nebo § 29 odst. 3 v případě, že netrvá déle než 90 dní.

§ 41e

(1) Pro výpočet náhrady se sečtou všechny pojištěné vklady klienta u banky včetně jeho podílů na účtech vedených pro dva a více spoluvlastníků. Podíl spoluvlastníka účtu je roven zlomku, v jehož čitateli je celková částka na účtu a ve jmenovateli počet spoluvlastníků. Od výsledné částky se odečtou vkladatelovy splatné závazky v českých korunách vůči bance. Součástí pojištěného vkladu jsou i úroky vypočtené ke dni zahájení plateb.

(2) Náhrada vkladateli se poskytuje ve výši 80% částky vypočtené podle odstavce 1, nejvýše však 100 000 Kč pro jednoho vkladatele u jedné banky.

§ 41f

(1) Peněžní prostředky fyzických osob uložené do úřední úschovy13) a uložené na jeden účet se pro účely tohoto zákona považují za vklady fyzických osob.

(2) Při zakládání tohoto účtu nebo při nejbližší dispozici s účtem již existujícím je vkladatel povinen bance písemně oznámit, že na účtu jsou uloženy peněžní prostředky fyzických osob. Od okamžiku tohoto oznámení banka nakládá s vkladem na tomto účtu jako s jakýmkoli jiným pojištěným vkladem.

(3) Pro účely výpočtu náhrady z Fondu za vklad na tomto účtu je vkladatel povinen předložit Fondu rezčlenění vkladů podle jendotlivých osob a částek, připadajících na každou z nich, a pravdivost údajů prokázat. Údaje předá Fondu.

(4) Náhrada za vklad se poskytne ve stejné výši, v jaké by se poskytla v případě, že by každá z uvedených osob měla peněžní prostředky uložené na vlastním účtu.

------------------------

13) § 568 Občanského zákoníku.

§ 41g

(1) Místo a způsob vyplácení náhrad z Fondu stanoví Fond v dohodě s Ministerstvem financí a Českou národní bankou.

(2) Fond ve spolupráci s Ministerstvem financí zajistí vhodným způsobem informování veřejnosti o skutečnostech uvedených v odstavci 1.

§ 41h

(1) Ke dni zahájení plateb se snižuje pohledávka vkladatele vůči bance o částku rovnající se jeho právu na náhradu z Fondu.

(2) Fond se dnem podle odstavce 1 stává věřitelem banky ve výši práv vkladatelů banky na plnění z Fondu.

(3) Právo vkladatele na plnění z Fondu se promlčí uplynutím 5 roků ode dne stanoveného jako den zahájení plateb.

§ 41i

V případě, že prostředky Fondu nepostačují k vyplacení zákonem stanovených náhrad, poskytne 50% potřebných peněžních prostředků do Fondu stát ve formě návratné finanční výpomoci a 50% potřebných peněžních prostředků Česká národní banka ve formě bezúročného úvěru.

§ 41j

(1) Fond může investovat peněžní prostředky do

a) státních cenných papírů,

b) cenných papírů se státní zárukou,

c) poukázek České národní banky.

(2) Peněžní prostředky může Fond také bezůročně uložit u České národní banky.

§ 41k

V případě, že Fondu byla poskytnuta návratná finanční výpomoc a bezúročný úvěr podle § 41i, zvyšuje se příspěvek bank do Fondu od roku následujícího po poskytnutí půjčky na dvojnásobek procentní sazby uvedené v § 41e odst. 1. V roce následujícím po splacení návratné finanční výpomoci a bezúročného úvěru podle § 41i se příspěvek snižuje na procentní sazbu uvedenou v § 41e odst. 1.".".

Dosavadní bod 9 se označí jako bod 10 a zní takto:

"10. Za § 44 se vkládá § 44a, který zní:

"§ 44a

Za závazky Konsolidační banky, státního peněžního ústavu, ručí stát.

Za nový bod 10 se doplňuje bod 11, který zní:

"10. Dosavadní část devátá se označuje jako část desátá.".

Za čl. III se vkládá nový čl. IV, který včetně nadpisu zní:

"Čl. IV

Přechodná ustanovení

1. Do jednoho měsíce ode dne zápisu Fondu do obchodního rejstříku jsou banky a pobočky zahraničních bank povinny uhradit na účet Fondu polovinu předpokládaného příspěvku za rok 1994. K 31. lednu 1995 se příspěvek zúčtuje mezi bankou a Fondem k výši příspěvku vypočteného podle § 41c odst. 1.

2. Při prvním jmenování členů správní rady Fondu jmenuje ministr financí jednoho člena na jeden rok, jednoho člena na dva roky, jednoho člena na tři roky, jednoho člena na čtyři roky a jednoho člena na pět roků.

3. Nucená správa zavedená v bankách před dnem účinnosti tohoto zákona se řídí ustanoveními tohoto zákona.

"Ustanovení tohoto zákona se použijí i pro nucenou správu zavedenou před jeho účinností."

ÚPV

4. Za vklady fyzických osob u České spořitelny, a.s., ručí stát po dobu 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.".

Dosavadní článek IV se označuje jako čl. V.

V Praze dne 24. června 1994

JUDr. Miloslav VÝBORNÝ
Ing. Jan VRANÝ
předseda ústavně právního výboru
zpravodaj ústavně právního výboru
Ing. Tomáš JEŽEK, CSc.
Ing. Richard MANDELÍK
předseda rozpočtového výboru
zpravodaj rozpočtového výboru
Ing. Vladimír BUDINSKÝ
předseda a zpravodaj hospodářského výboru



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP