PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1994

I. volební období

1385

Vládní návrh

Zákon

ze dne ,

kterým se mění zákon č. 283/1993 Sb., o státním zatupitelství

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, se mění takto:

V § 42 se vypouštějí slova "ve lhůtě do jednoho roku od účinnosti tohoto zákona".

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

Obecná část:

Zákon č. 283/1993 Sb., o státním zastupitelství, zakotvil v § 42, že státní zastupitelství může ve lhůtě do jednoho roku od účinnosti tohoto zákona podat návrh na zahájení občanského soudního žízení o neplatnost smlouvy o převodu vlastnictví v těch případech, kdy při jejím uzavírání nebyla respektována ustanovení omezující volnost jejich účastníků.

Toto ustanovení zákona o státním zatupitelství má charakter přechodného ustanovení, neboť v něm uvedená možnost státního zastupitelství podávat návrhy v občanském soudním řízení je omezena lhůtou do jednoho roku od účinnosti zákona, přičemž zákon nabyl účinnosti dnem 1. ledna 1994. K tomuto řešení se přistoupilo proto, že byl předpoklad, že v uvedené době bude přijat zákon o majetku České republiky, který by legislativně vyřešil ty problémy, jichž se týká ustanovení § 42 zákona o státním zastupitelství. K přijetí zákona o majetku České republiky však zatím nedošlo a proto je třeba, aby ustanovení § 42 zůstalo součástí oprávnění státního zastupitelství i po uplynutí lhůty jednoho roku od účinnosti zákona, tedy aby státní zastupitelství mohla i nadále podávat za podmínek § 42 návrhy na zahájení občanského soudního řízení. Tato právní úprava je nezbytná proto, že jde zatím o jedinou právní možnost, kdy státní orgán může vyvolat soudní řízení a docílit tak účinků předvídaných ustanovením § 42 zákona o státním zastupitelství.

Zvláštní část:

K čl. I:

Právní úprava uvedená v obecné části důvodové zprávy je provedena změnou § 42 zákona č. 283/1993 Sb., a to vypuštěním slov "ve lhůtě do jednoho roku od účinnosti tohoto zákona".

K čl. II:

Navrhovaný zákon by měl být přijat ještě před uplynutím lhůty jednoho roku od účinnosti zákona č. 283/1993 Sb.

Navrhovaný zákon si nevyžádá prostředky ze státního rozpočtu, ani zvýšenou potřebu pracovních sil, neboť státní zastupitelství budou plnit úkoly vyplývající pro ně z § 42 zákona č. 283/1993 Sb. se stávajícím počtem pracovníků

V Praze dne 16. listopadu 1994

předseda vlády :

Doc. Ing. Václav Klaus, CSc. v.r.

ministr spravedlnosti :

JUDr. Jiří Novák v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP