Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1 9 9 5

I. volební období

1468

Společná zpráva

výborů Poslanecké sněmovny k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, ve znění pozdějších předpisů, zákon České národní rady č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů (tisk 1330)

Ústavně právní výbor, branný a bezpečnostní výbor, výbor petiční, pro lidská práva a národnosti, rozpočtový výbor, hospodářský výbor, zemědělský výbor, výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, výbor pro sociální politiku a zdravotnictví a výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednaly na svých schůzích vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 551/1991 Sb., o Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky, ve znění pozdějších předpisů, zákon České národní rady č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů.

Branný a bezpečnostní výbor a hospodářský výbor vzal vládní návrh zákona na vědomí.

Zemědělský výbor nepřijal k vládnímu návrhu zákona usnesení.

Ostatní výbory doporučují Poslanecké sněmovně, aby s předloženým návrhem zákona vyslovila souhlas s těmito úpravami:

K názvu zákona:

Doplnit "a zákon České národní rady č. 185/1991 Sb. o pojišťovnictví, ve znění pozdějších předpisů".

K čl. I:

K bodu 2

§ 5 písm. d) zní:

"d) náklady na činnost Pojišťovny v rámci schváleného zdravotně pojistného plánu; maximální výši nákladů na činnost Pojišťovny stanoví Ministerstvo financí právním předpisem.".

K bodu 4:

V § 6 odst. 4 vypustit předposlední větu.

V § 6 odst. 6 na konci slova "financování zdravotní péče" nahradit slovy "úhradě zdravotní péče".

K bodu 5:

V § 7 odst. 1 písm. b) slova "výše rezervního fondu činí 10%" nahradit slovy "výše rezervního fondu činí 3%", a za slova "přírodních katastrof" vložit slova "nebo zdravotní pojišťovnou nezaviněného významného poklesu výběru pojistného".

V § 7 odst. 2 a 3 znějí:

"(2) Finanční prostředky plynoucí ze všeobecného zdravotního pojištění musí být uloženy v tuzemské bance.5)

(3) Pojišťovna nesmí zřizovat a provozovat zdravotnické zařízení6) a podnikat7) s prostředky plynoucími ze všeobecného zdravotního pojištění.".

K bodu 6:

V § 7a odst. 1 před slova "nedostatky v činnosti" vložit slovo "závažné".

V § 7 vložit nový odst. 5, který zní:

"(5) Správce může povinnoti mlčenlivosti zprostit ministr financí na žádost orgánu činného v trestním řízení, je-li vedeno trestní řízení v souvislosti se závažnými nedostatky v činnosti Pojišťovny, pro které byla zavedena nucená správa.".

K bodu 11: V § 15 odst. 4 slova Poslanecká sněmovna" nahradit slovy "Poslanecká sněmovna Parlamentu".

K bodu 13: V § 20 odst. 6 slova "Poslanecká sněmovna" nahradit slovy "Poslanecká sněmovna Parlamentu".

Za bod 13 vložit nový bod tohoto znění:

" . V § 21 odst. 5 se slova "Česká národní rada" nahrazují slovy "Poslanecká sněmovna Parlamentu".

Ostatní body přečíslovat.

K dosavadnímu bodu 16: V § 24a vypustit odst. 4.

K dosavadnímu bodu 17:

V § 24b odst. 1 druhá věta zní "Za porušení povinnosti podle zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění9) může Ministerstvo zdravotnictví uložit Pojišťovně pokutu až do výše 500 000 Kč.",

Poznámka č. 9 zní:

"9) § 23 odst. 4 zákona ČNR č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění zákona č. ./1995 Sb.".

K Čl. II:

K bodu 1:

§ 3 zní:

"§ 3

(1) K založení zaměstnanecké pojišťovny je třeba povolení. O udělení povolení rozhoduje Ministerstvo zdravotnictví po vyjádření Ministerstva financí. Na rozhodování se vztahují obecné předpisy o správním řízení,9) není-li dále stanoveno jinak.

(2) O udělení povolení podle odstavce 1 se rozhoduje po posouzení

a) údajů uvedených v žádosti o povolení (§ 4 odst. 2),

b) věcných, finančních a organizačních předpokladů pro činnost zaměstnanecké pojišťovny,

c) reálnosti předpokládaných příjmů a výdajů zaměstnanecké pojišťovny.".

K bodu 2:

V § 4 odst. 2 písmeno b) vypustit.

Ostatní písmena přeznačit.

Za bod 2 vložit bod tohoto znění:

"4. Za § 4 se vkládá nový § 4a, který zní:

"§ 4a

Kauce

(1) Před podáním žádosti o povolení k založení zaměstnanecké pojišťovny je žadatel povinen složit na zvlášť k tomu zřízený vázaný účet v tuzemské bance peněžní prostředky (dále jen "kauce") ve výši 50 000 000 Kč.

(2) Dnem zápisu zaměstnanecké pojišťovny do obchodního rejstříku přecházejí práva ke kauci na zaměstnaneckou pojišťovnu. Zaměstnanecká pojišťovna převede kauci do rezervního fondu.

(3) Pravomocným rozhodnutím Ministerstva zdravotnictví, kterým se zamítá žádost o povolení k založení zaměstnanecké pojišťovny, se uvolňuje kauce k volné dispozici žadatele.".

Ostatní body přečíslovat.

K dosavadnímu bodu 3:

Navrhovaný § 4a označit jako § 4b.

Dosavadní bod 4 zní:

"4. § 6 písm. a) zní:

"a) sloučením se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky nebo splynutím nebo sloučením s jinou zaměstnaneckou pojišťovnou. Povolení ke sloučení nebo splynutí zaměstnaneckých pojišťoven vydává Ministerstvo zdravotnictví po vyjádření Ministerstva financí. Se žádostí se předkládá nový zdravotně pojistný plán. Zaměstnanecké pojišťovny jsou povinny doložit, že budou splňovat podmínky požadované k udělení povolení k založení zaměstnanecké pojišťovny s výjimkou podmínky podle § 4a,".

K dosavadnímu bodu 5:

§ 6 odst. 2 zní:

"(2) Nesplněním závazku podle § 4 odst. 2 písm. f) se zaměstnanecká pojišťovna zrušuje a vstupuje do likvidace. Ministerstvo zdravotnictví může v případě opakovaného neschválení návrhu zdravotně pojistného plánu, účetní závěrky nebo výroční zprávy zaměstnanecké pojišťovny rozhodnout o zrušení zaměstnanecké pojišťovny a vstupu do likvidace. Prostředky základního fondu zdravotního pojištění (§ 16 odst. 1 písm. a) se převedou Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky k přerozdělení. Majetkový zůstatek, jenž vyplyne z likvidace (likvidační zůstatek)4a)se převede žadateli o povolení podle § 3 nebo jeho právnímu nástupci. Neexistuje-li žadatel o povolení podle § 3 ani jeho právní nástupce, převede se Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky. Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky rozdělí likvidační zůstatek poměrně podle počtu pojištěnců jednotlivým zdravotním pojišťovnám a příslušnou částku jim převede.",

Poznámka 4a) zní: "4a) § 75 odst. 1 obchodního zákoníku.".

Za bod 12 vložit nový bod tohoto znění:

"V § 13 odst. 1 písm. d) zní:

"d) náklady na činnost zaměstnanecké pojišťovny v rámci schváleného zdravotně pojistného plánu; maximální výši nákladů na činnost zaměstnanecké pojišťovny stanoví Ministerstvo financí právním předpisem.".

Ostatní body přečíslovat.

K dosavadnímu bodu 13

§ 15 odst. 3 vypustit poslední větu.

K dosavadnímu bodu 16

V § 18 odst. 1 slova "výše rezervního fondu činí 10 procent" nahradit slovy "výše rezervního fondu činí 3 procenta", a na konci doplnit větu tohoto znění: "Zaměstnanecká pojišťovna je povinna rezervní fond naplnit do dvou let ode dne založení.".

K dosavadnímu bodu 19

§ 19 odst. 2 zní:

"(2) Finanční prostředky plynoucí z všeobecného zdravotního pojištění musí být uloženy v tuzemské bance.5)

(3) Zaměstnanecká pojišťovna nesmí zřizovat a provozovat zdravotnické zařízení12) a podnikat13) s prostředky plynoucími ze všeobecného zdravotního pojištění.".

K dosavadnímu bodu 20

V § 21 odst. 3 vypustit.

K dosavadnímu bodu 23

V § 23a odst. 1 věta druhá zní: Za porušení povinností podle zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění15) může Ministerstvo zdravotnictví uložit zaměstnanecké pojišťovně pokutu až do výše 500 000 Kč.".

Poznámka č. 15) zní: "15) § 23 odst. 4 zákona ČNR č. 592/1992 Sb., o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění, ve znění zákona č. ./1995 Sb.",

K dosavadnímu bodu 23 -

§ 23a odst. 3 zní:

"(3) Pokuta podle odst. 1 je příjmem zvláštního účtu všeobecného zdravotního pojištění16)."

Poznámka 16) zní: "16) § 20 odst. 1 zákona č. 592/1992 Sb., v platném znění.",

K čl. IV

Čl. IV zní:

"Čl. IV

Ustanovení přechodná

Resortní, oborové, podnikové a další zdravotní pojišťovny zřízené podle dosavadních předpisů se považují za zdravotní pojišťovny podle tohoto zákona. Tyto pojišťovny musí dosáhnout počtu nejméně 50 000 pojišťenců nejpozději do jednoho roku ode dne účinnosti tohoto zákona; nesplněním této povinnosti se zrušují a vstupují do likvidace. Ministerstvo zdravotnictví rozhodne v takovém případě o způsobu převodu pojišťěnců do Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky nebo jiné zdravotní pojišťovny. Prostředky základního fondu zdravotního pojištění se převedou Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky k přerozdělení. Majetkový zůstatek, jenž vyplyne z likvidace (likvidační zůstatek)4a) se převede podnikatelským subjektům, které podaly žádost Ministerstvu práce a sociálních věcí o zřízení resortní, oborové, podnikové a další zdravotní pojišťovny nebo jejich právním nástupcům. Neexistují-li podnikatelské subjekty, ani jejich právní nástupci podle předcházející věty, převede se likvidační zůstatek Všeobecné zdravotní pojišťovně České republiky k přerozdělení. Resortní, oborové, podnikové a další zdravotní pojišťovny uvedou svou činnost do souladu s tímto zákonem do 6 měsíců od účinnosti tohoto zákona. Ve stejné lhůtě předloží resortní, oborové, podnikové a další zdravotní pojišťovny Ministerstvu zdravotnictví způsob likvidace podle článku II, bod 2 tohoto zákona. Rezervní fond naplní resortní, oborové, podnikové a další zdravotní pojišťovny do 1 roku ode dne účinnosti tohoto zákona.

Poznámka 4a) zní: "4a) § 75 odst. 1 obchodního zákoníku.",

čl. V zní:

"Čl. V

Zákon České národní rady č. 185/1991 Sb., o pojišťovnictví, ve znění zákona č. 320/1993 Sb. se mění takto:

§ 29 včetně poznámky zní:

"§ 29

Tento zákon se nevztahuje na subjekty, které provádějí nemocenské a socciální zabezpečení (pojištění) a na provádění všeobecného zdravotního pojištění. Na provádění smluvního zdravotního pojištění a připojištění Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky nebo resortní, oborovou,podnikovou a další zdravotní pojišťovnou14) se vztahují přiměřeně ustanovení části II s výjimkou § 9 a 10 a části III s výjimkou § 22 a § 23 odst. 1 a 2.",

Poznámka č. 14) zní:

"14) Zákon České národní rady č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, ve znění pozdějších předpisů.".

Čl. VI zní:

"Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. května 1995.".

V Praze dne 3. března 1995


JUDr. Anna RÖSCHOVÁ
MUDr. Milena KOLÁŘOVÁ
místopředsedkyně ústavně právního výboru
zpravodajka ústavně právního výboru
Ing. Vladimír ŠUMAN
MUDr. Petr ČERMÁK
předseda branného
zpravodaj branného
a bezpečnostního výboru
a bezpečnostního výboru
Ing. Josef PAVELA
JUDr. Petra BUZKOVÁ
předseda výboru petičního,
zpravodaj výboru petičního,
pro lidská práva a národnosti
pro lidská práva a národnosti
Ing. Tomáš JEŽEK, CSc.
Ing. Robert KOLÁŘ
předseda rozpočtového výboru
zpravodaj rozpočtového výboru
Ing. Vladimír BUDINSKÝ
Ivan VRZAL
předseda hospodářského výboru
zpravodaj hospodářského výboru
MVDr. Jan ČERNÝ
Ing. Jiří FAIFR
předseda zemědělského výboru
zpravodaj zemědělského výboru
Ing. Leopold ZUBEK
RNDr. Radim ŠPAČEK
předseda výboru pro veřejnou
zpravodaj výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj
správu, regionální rozvoj
a životní prostředí
a životní prostředí
MUDr. Martin SYKA
MUDr. Eduard BUREŠ
předseda výboru pro sociální politiku
zpravodaj výboru pro sociální politiku
a zdravotnictví
a zdravotnictví
PhDr. František KOZEL
MUDr. Miroslav KAŠPÁREK
předseda výboru pro vědu,
zpravodaj výboru pro vědu,
vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu


Nezařazené připomínky k tisku 1330

Ústavně právní výbor:

k bodu 4 - § 6 odst. 4

- slova "Ministerstvo financí" nahradit slovy "Poslanecká sněmovna Parlamentu",

- vypustit tyto věty: "Pro rozhodování Ministerstva financí podle předchozí věty platí obecné předpisy o správním řízení4).

k dosavadnímu bodu 10 - § 10 odst. 4

vypustit slova "který dosáhl věku nejméně 25 let",

k dosavadnímu bodu 13 - § 15 odst. 3

- slova "Ministerstvo financí" nahradit slovy "Poslanecká sněmovna Parlamentu" a vypustit větu: "Pro rozhodování Ministerstva financí podle předchozí věty platí obecné předpisy o správním řízení.4)".

Čl. VI zní:

"Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. června 1995.",

Rozpočtový výbor:

Čl. I

bod 4

vkládá se nový odstavec 7, který zní: "(7) Schválený zdravotně pojistný plán, účetní závěrku a výroční zprávu Pojišťovny předkládá Ministerstvo financí v termínech pro předkládání návrhu státního rozpočtu a státního závěrečného účtu Poslanecké sněmovně k informaci.";

bod 5

§ 7 odst. 1 písm. c) na konci věty se připojují slova "a v souladu se schváleným zdravotně pojistným plánem";

nový bod 6

§ 7 odst. 2 zní: "(2) Peněžní prostředky Pojišťovny vede Česká národní banka. Výplatu peněžních prostředků může Pojišťovna provádět prostřednictvím banky2/. Peněžní prostředky nesmí Pojišťovna investovat s výjimkou koupě a údržby provozních budov v rozsahu podle scháleného zdravotně pojistného plánu."

odkaz 2/ zní: "2/ Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění zákona č. 264/1992 Sb., zákona č. 96/1993 Sb. a zákona č. 292/1993 Sb.";

bod 12

§ 18 odst. 1 za první větu se vkládá věta, která zní: "Členem orgánu Pojišťovny a vedoucím pracovníkem ústředí případně vedoucím pracovníkem nižší pracovní jednotky nebo jejich zástupcem nesmí být občan, který je v zaměstnaneckém nebo obdobném vztahu k subjektu, se kterým uzavřela Pojišťovna smlouvu o hrazení zdravotní péče."

Čl. II

bod 2

§ 4 odst. 2 písm. b) a g) číslovka "50.000" se nahrazuje číslovkou "100.000";

§ 4 odst. 2 písm. d) na konci se připojují slova "a že nejpozději v den zahájení činnosti zaměstnanecké pojišťovny složí částku nejméně 10 mil. Kč jako vlkad do rezervního fondu pojišťovny, kde zůstane deponovaná do doby, dokud rezervní fond nepřesáhne o tuto částku zákonem stanovené minimum";

bod 10

§ 10 odst. 4 za první větu se vkládá věta, která zní: "Členem orgánu zaměstnanecké pojišťovny a vedoucím pracovníkem ústředí případně vedoucím pracovníkem nižší pracovní jednotky nebo jejich zástupcem nesmí být občan, který je v zaměstnaneckém nebo obdobném vztahu k subjektu, se kterým uzavřela zaměstnanecká pojišťovna smlouvu o hrazení zdravotní péče.";

bod 13

§ 15 odst. 2 připojuje se věta, která zní: "Schválenou výroční zprávu zaměstnanecká pojišťovna vhodným způsobem uveřejní.";

§ 15 připojuje se odst. 5, který zní: "(5) Souhrn ze schválených zdravotně pojistných plánů zaměstnaneckých pojišťoven, účetních závěrek a výročních zpráv předkládá Ministerstvo financí v termínech pro předkládání návrhu státního rozpočtu a státního závěrečného účtu Poslanecké sněmovně k informaci.";

bod 14

§ 16 odst. 2 připojují se slova "a v souladu se schváleným zdravotně pojistným plánem zaměstnanecké pojišťovny";

bod 19

§ 19 odst. 2 zní: "(2) Peněžní prostředky zaměstnanecké pojišťovny vede Česká národní banka. Výplatu peněžních prostředků může zaměstnanecká pojišťovna provádět prostřednictvím banky2/. Peněžní prostředky nesmí zaměstnanecká pojišťovna investovat s výjimkou koupě a údržby provozních budov v rozsahu podle schváleného zdravotně pojistného plánu."

odkaz 2/ zní: "2/ Zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění zákona č. 264/1992 Sb., zákona č. 96/1993 Sb. a zákona č. 292/1993 Sb.";

Výbor pro sociální politiku a zdravotnictví:

K čl. II, bod 2.

v § 4 odstavci 1 se vypouští písm. b) a v písm. g) se číslovka "50 000" nahrazuje číslovkou "200 000".

V § 4 se doplňuje nový odstavec 6, který zní:

"(6) Zaměstnanecká pojišťovna musí do dvou let od založení dosáhnout počtu nejméně 400 000 pojištěnců.";

K čl. II, bod 6.

dosavadní bod 6. se nahradí novým zněním:

"6. § 7 zní:

"§ 7

Nucená správa

(1) Kontrolu činnosti zaměstnanecké pojišťovny provádí Ministerstvo financí. Zjistí-li toto ministerstvo závažné nedostatky v činnosti zaměstnanecké pojišťovny, zejména nedoržování tohoto zákona, předpisů o všeobecném zdravotním pojištění nebo schváleného zdravotně pojistného plánu, je oprávněno podle povahy zjištěného nedostatku

a) vyžadovat, aby zaměstnanecká pojišťovna ve stanovené lhůtě zjednala nápravu, zejména uvedla svou činnost do souladu s tímto zákonem, předpisy o všeobecném zdravotním pojištění a schváleným zdravotně pojistným plánem;

b) zavést nucenou správu na dobu nejvýše jednoho roku.

(2) V případě nucené správy podléhají rozhodnutí orgánů zaměstnanecké pojišťovny a právní úkony ředitele zaměstnanecké pojišťovny schválení správce, jinak jsou neplatné.

(3) Na rozhodování o nucené správě se vztahují obecné předpisy o správním řízení, pokud tento zákon nestanoví jinak. Účastníkem řízení je zaměstnanecká pojišťovna. Podaný rozklad proti rozhodnutí o zavedení nucené správy nemá odkladný účinek. Rozhodnutí, kterým se zavádí nucená správa, obsahuje též jméno, příjmení a rodné číslo správce.

(4) Správce je zaměstnancem Ministerstva financí nebo Ministerstva zdravotnictví. Správce je oprávněn přebírat k výkonu nucené správy další osoby. Správce a osoby přibrané k výkonu nucené správy jsou oprávněni seznamovat se se všemi skutečnostmi, které se týkají zaměstnanecké pojišťovny. Jsou zároveň povinni zachovávat o těchto skutečnostech mlčenlivost; tato povinnost platí i po skončení nucené správy.".

K čl. IV

Číslovka "50 000" nahrazuje číslovkou "400 000";

Výbor petiční, pro lidská práva a národnosti:

Čl. I.

- b. 7, § 8/1 - slova "ministra zdravotnictví" nahradit "ministra financí";

- b. 8, § 8 odst. 3 - "50%" nahradit "80%";

- b. 14, § 24 odst. 2 - doplnit o větu: "Pojišťovna může se zam. zdravot. pojišťov. vyměňovat informace o smluv. zdravotnických zařízení, a to i bez jejich souhlasu; nelze však poskytovat informace o jednotlivých pojištěncích.";

Čl. II.

- b. 1, § 3 - v odst. 2 vypustit první větu; v druhé větě vypustit: "zda je založení zam. poj. pro systém zdravot. poj. potřebné;

- b. 19, § 19 - celý odst. 3 vypustit;

- Čl. IV. 1/ - lhůtu 1 roku prodloužit na 2 roky, 6 měsíců prodloužit na 1 rok;

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP