PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1995

I. volební období

-------------------------------------------------

1470

Vládní návrh

zákona, kterým se mění a doplňuje zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění č. 366/1992 Sb., o opatřeních ve vztahu ke Svazové republice Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora), ve znění zákona č. 215/1993 Sb.

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I

Zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění č. 366/1992 Sb., o opatřeních ve vztahu ke Svazové republice Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora), ve znění zákona č. 215/1993 Sb., se mění a doplňuje takto:

1. V názvu zákonného opatření se na konci připojují tato slova: "a k oblastem republiky Bosna a Hercegovina, které jsou pod kontrolou sil bosenských Srbů".

2. V § 4 se dosavadní text paragrafu označuje jako odstavec 1 a doplňuje se novým odstavcem 2, který zní:

"(2) Zákaz uvedený v odstavci 1 se nevztahuje na civilní osobní lety na bělehradské letiště a z bělehradského letiště dopravující pouze cestující a osobní potřeby a náklady, k jejichž přepravě bylo uděleno povolení podle § 7.

3. V § 4b se dosavadní text paragrafu označuje jako odstavec 1 a doplňuje se novým odstavcem 2, který zní:

"(2) Zákaz uvedený v odstavci 1 se nevztahuje na poskytování převozní služby mezi Bare ve Svazové republice Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora) a Bari v Itálii převážející pouze cestující a osobní potřeby a náklady, k jejichž přepravě bylo udělené povolení podle § 7.

4. § 4c se vypouští.

5. V § 4d se vypouštějí slova "jakož i kulturní výměně a návštěvám."

6. Za § 6 se vkládají nové paragrafy 6a a 6b, které zní:

"§ 6a

(1) Zákazy uvedené v § 1, 2, 3 a 4a se vztahují rovněž na území Republiky Bosna a Hercegovina, která jsou pod kontrolou sil bosenských Srbů.

(2) Fyzické osoby, které mají bydliště na území Republiky Bosna a Hercegovina pod kontrolou sil bosenských Srbů a právnické osoby, které mají sídlo na tomto úzedí, jakož i právnické osoby, které jsou těmito osobami přímo či nepřímo vlastněny či řízeny, nesmí na území České republiky podnikat, zakládat obchodní společnosti ani mít účast na podnikání jiných právnických osob. Tento zákaz se nevztahuje na činnosti, k jejichž provádění bylo uděleno povolení podle § 7.

§ 6b

Zakazuje se vstup říčních obchodních lodí plujících pod vlajkou České republiky do přístavů na území Republiky Bosna a Hercegovina pod kontrolou bosenských Srbů s výjimkou případů nouze nebo na základě povolení uděleného podle § 7."

7. V § 7 v odstavci 1 dikce "§ 4b a 6" nahrazuje textem "4b odst. 1, § 6, § 6a odst. 2 a § 6b".

V odstavci 3 písmena a) a b) zní:

"a) Ministerstvo průmyslu a obchodu, jde-li o povolení k vývozu podle § 2 odst. 2 nebo k činnostem uvedeným v § 6a odst. 2,

b) Ministerstva dopravy, jde-li o povolení ke vstupu do teritoriálních vod podle § 4b odst. 1, k průvozu podle § 6 nebo ke vstupu do přístavů podle § 6b".

Čl. II

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

Obecná část

Rada bezpečnosti OSN přijala řadu rezolucí reagujících na ozbrojený konflikt na území bývalé Jugoslávie. Jedná se zejména o rezoluce č. 713 (1991), 757 (1992) a 820 (1993). Do vnitrostátního právního řádu bývalé České a Slovenské Federativní Republiky a posléze České republiky byly uvedené sankční rezoluce rady OSN transformovány zákonným opatřením ve vztahu ke Svazové repulice Jugoslávie (Srbsku a Černé Hoře) ve znění zákona č. 215/1993 Sb.

Vzhledem ke změně postoje Svazové republiky Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora), která na základě návrhu Kontaktní skupiny OSN vyhlásila blokádu vůči bosenským Srbům, s výjimkou dodávek potravin, ošacení a humanitárních zásilek, bylo navrženo zmírnění dosavadního sankčního režimu vůči této republice. Na základě návrhu Kontaktní skupiny Rada bezpečnosti OSN přijala dne 23. 9. 1994 rezoluce č. 942 a 943, na základě kterých dochází ke změnám v dosavadním sankčním řešení vyplývajícím z předchozích rezolucí Rady bezpečnosti OSN.

Rezolucí č. 943 se vůči SRJ pozastavují sankce v civilní a letecké dopravě a bojkot sportovních a kulturních akcí, a to na 100 dní počínaje obdržením zprávy generálního tajemníka, že hranice je účinně uzavřena a že všechno je připraveno pro její monitorování.

Rezoluce č. 942 v části B rozvádí konkrétní sankční opatření (politická, hospodářská a finanční) proti bosenským Srbům. Jednak je politicky mezinárodně izoluje. Zakazuje státům tolerovat jakoukoliv hospodářskou činnost bosenských Srbů a právnických osob nebo jejich zástupců, která by vedla k převodu majetku, přičemž se budou povolovat pouze dodávky léků a potravin. Zmrazují se aktiva bosenských Srbů a zakazuje se poskytování služeb (s výjimkami). Současně zakazuje komerční říční dopravě používat přístavů pod kontrolou bosenských Srbů.

K realizaci rezolucí Rady bezpečnosti OSN č. 942 (1994) a 943 (1994) byl připraven návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění č. 366/1992 Sb., o opatřeních ve vztahu ke Svazové republice Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora), ve znění zákona č. 215/1993 Sb. Smyslem navrhované novely je pozastavit účinnost vybraných ustanovení zákonného opatření ve vztahu k SRJ a současně ve vnitrostátním právním řádu zakotvit zpřísněná sankční opatření vůči bosenským Srbům.

Zvláštní část

K Čl. I

K bodu 1

Název zákona je třeba uvést v soulad s jeho nově navrhovaným obsahem.

K bodu 2

V souladu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN č. 943 (1994) se zmírňují sankce v oblasti civilní letecké osobní dopravy.

K bodu 3

V souladu s Rezolucí Rady bezpečnosti OSN č. 943 (1994) se uvolňuje zákaz vstupu lodí do teritoriálních vod Svazové repbuliky Jugoslávie (Srbsko a Černá Hora) pokud jde o lodní převozní službu mezi Bare v SRJ a Bari v Itálii.

K bodům 4 a 5

Na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 943 (1994) se ruší zákazy týkající se účasti na sportovních akcích a kulturních výměnách.

K bodu 6

Povolovací režim podle dosavadního § 7 zákonného opatření předsednictva Federálního shromáždění se rozšiřuje i na opatření nově ukládané ve vztahu k oblastem Republiky Bosna a Hercegovina, které jsou pod kontrolou bosenských Srbů.

K bodu 7

Nově vkládanými paragrafy 10 a 11 je reagováno na rezoluci Rady bezpečnosti č. 942 (1994), která zakazuje tolerovat jakoukoliv hospodářskou činnost bosenských Srbů a právnických osob nebo jejich zástupců, která by vedla k převodu majetku. Zmrazují se aktiva bosenských Srbů a zakazuje se poskytování služeb ve stejném rozsahu jako ve vztahu k SRJ. Současně se zakazuje komerční říční dopravě používat přístavů pod kontrolou bosenských Srbů. Výjimky ze zákazů v jednotlivých případech může povolit příslušný ústřední orgán státní správy v souladu s rozhodnutím Sankčního výboru Rady bezpečnosti OSN se sídlem v New Yorku.

K Čl. II

S ohledem na ustanovení bodu 1 rezoluce Rady bezpečnosti č. 943 (1994) by opatření, jimiž se zmírňují sankce proti SRJ (Srbsko a Černá Hora) měla být v účinnosti na počáteční období 100 dnů ode dne následujícího poté, co Rada bezpečnosti přijme zprávu od generálního tajemníka, že spolupředsedové řídícího výboru Mezinárodní konference o bývalé Jugoslávii (Srbsko a Černá Hora) účinně plní své rozhodnutí uzavřít hranice mezi Jugoslávskou federativní republikou (Srbsko a Černá Hora) a Republikou Bosna a Hercegovina, pokud jde o veškeré zboží s výjimkou potravin, zdravotnických zásilek a ošacení pro základní humanitární potřeby, a že existují dohody vycházející z rozhodnutí orgánů Jugoslávské federativní republiky (Srbsko a Černá Hora) vyžádat si mezinárodní pomoc, pokud jde o průchod dodávek pro základní humanitární potřeby přes hranice.

Tato zmírňovací opatření mohou být zrušena v případě, že generální tajemník OSN podá zprávu o tom, že orgány SRJ (Srbsko a Černá Hora) neplní účinně své rozhodnutí o uzavření hranic.

Bude proto třeba časově sledovat přijetí zákona a jeho vyhlášení ve Sbírce zákonů s počátkem uvedené stodenní lhůty. V případě obnovení sankcí bude nutno předmětný právní předpis novelizovat.

V Praze dne 14. prosince 1994

Václav Klaus, v.r.

předseda vlády

Jan Kalvoda, v.r.

místopředseda vlády

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP