Parlament České republiky

Poslanecká sněmovna

1 9 9 5

I. volební období

1584

Společná zpráva

výborů Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Roberta Koláře a Václava Krásy na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice (rozpočtová pravidla republiky), ve znění pozdějších předpisů (tisk 1476)

Rozpočtový výbor a výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu projednaly ve svých schůzích návrh poslanců Roberta Koláře a Václava Krásy na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice (rozpočtová pravidla republiky), ve znění pozdějších předpisů a d o p o r u č u j í Poslanecké sněmovně, aby předložený návrh schválila s těmito změnami:

Čl. I

Bod 1 zní:

"1. § 5 odst. 3 písm. c) zní:

"c) účelové dotace právnickým i fyzickým osobám, které poskytují služby v oblasti sociální péče, kultury a zdravotnictví,".".

Za bod 1 se vkládá nový bod 2, který zní:

"2. V § 5 odst. 3 se za písm. c) vkládá nové písm. d), které zní:

"d) dotace státním fondům republiky ve výši stanovené pro jednotlivé fondy zákonem o státním rozpočtu,".

Dosavadní písmeno d) se označí jako písmeno e).".

K bodu 2

Bod 2 se označí jako bod 3 a zní:

"3. § 36 zní:

"§ 36

(1) Ministr financí je oprávněn

a) provádět opatření potřebná k překonání dočasné neshody mezi příjmy a výdaji státního rozpočtu, zejména opatřovat prostředky úvěrem až do výše nákupní hodnoty 16 mld. korun na peněžním trhu; k tomu může vydávat pokladniční poukázky České republiky,

b) poskytovat státní záruky k zajištění splátek úvěrů a obdobných forem finanční výpomoci, úroků z nich, upravených o případné kurzové rozdíly, a dalších výdajů spojených s úvěry a obdobnými formami finanční výpomoci určených k financování vládou schválených rozvojových programů.

(2) Státní záruky lze poskytnout pouze do výše, v níž souhrn splátek podle odstavce 1 písm. b) splatných v jednotlivých kalendářních rocích, nepřekročí v těchto rocích 8% předpokládaných příjmů státního rozpočtu republiky.

(3) Osoba, jejíž závazek je zajištěn státní zárukou, je povinna uhradit České republice vše, co Česká republika vynaložila v souvislosti s přípravou státní záruky a na základě ručení při uspokojení závazku. K zajištění splnění povinnosti podle předchozí věty může Ministerstvo financí zřídit zástavní nebo podzástavní právo.".".

V Praze dne 7. března 1995

Ing. Tomáš JEŽEK, CSc. v.r.
předseda a zpravodaj rozpočtového výboru
PhDr. František KOZEL v.r.
MUDr. Miroslav KAŠPÁREK v.r.
předseda výboru pro vědu,
předseda výboru pro vědu,
vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu
vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP