PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1995

I. volební období

1968

Návrh poslance J. Křížka a dalších

Zákon

ze dne 1995,

kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady

č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací

a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Čl. I.

Zákon České národní rady č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění zákona č. 18/1993 Sb., zákona č. 322/1993 Sb., zákona č. 42/1994 Sb., zákona č. 72/1994 Sb., zákona č. 85/1994 Sb., a zákona č. 113/1994 Sb., se mění a doplňuje takto:

1. V § 20 se připojuje odstavec 12, který včetně poznámek č. 13a) až 13c) zní:

"(12) Od daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí jsou osvobozeny první převody nebo přechody vlastnictví majetkového podílu stanoveného podle zvláštního zákona 13a) mezi osobami blízkými,13b) který není vkladem ani majetkovou účastí na podnikání.13c)

----------------

13a) § 7 odst. 4 a část třetí zákona č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech.

13b) § 116 občanského zákoníku.

13c) § 59 a § 223 zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník.".

2. V § 23 odst. 2 se na konci připojuje věta, která včetně poznámky č. 14a) zní:

"Tento postup platí i v případě prvního převodu nebo přechodu majetku mezi osobami blízkými, kterým bylo obnoveno právo užívání podle zvláštního zákona.14a)

----------------

14a) § 22 zákona č. 229/1991 Sb.".

Čl. II.

Nastala-li před účinností tohoto zákona skutečnost, která byla předmětem daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí podle zákona České národní rady č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 146/1984 Sb., o notářských poplatcích, ve znění pozdějších změn a doplňků, může poplatník požádat o prominutí daně do šesti měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Čl. III.

Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu se zmocňuje, aby ve Sbírce zákonů České republiky vyhlásil úplné znění zákona České národní rady č. 357/1992 Sb., o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí, jak vyplývá z pozdějších zákonů.

Čl. IV.

Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Důvodová zpráva

I.

Obecná část

Jedním z naléhavých problémů je zpoplatňování převodů majetkových podílů z transformace a převodů nemovitého majetku, u kterého bylo obnoveno právo užívání podle zákona o půdě a to v případě prvých převodů mezi osobami blízkými, daní dědickou, daní darovací a daní z převodu nemovitostí.

Prvý převod majetku nabytého jeho vydáním či poskytnutím jako náhrada za dříve odebraný majetek podle zákona č. 229/1991 Sb., je současnou právní úpravou osvobozen od daně dědické, daně darovací i daně z převodu nemovitostí. Správně se tak nezdaňuje co bylo kdysi nespravedlivě odňato a pouze se vrátí byť třeba v náhradním plnění.

Daňové osvobození majetku takto vráceného se však vztahuje pouze na restituce, nikoliv na případy, kdy bylo obnoveno jen právo užívání. Vlastníci, kterým bylo po desítkách let obnoveno právo užívání k jejich majetku, obvykle převádí tento majetek na své potomky a blízké příbuzné z důvodu vysokého věku, nebo na ně majetek přechází po smrti vlastníků. Takových případů jsou ročně tisíce a právě s ohledem na vysoký věk vlastníků lze předpokládat další nárůst převodů či přechodů tohoto majetku. Na příklad v Rolnickém hospodářském a obchodním družstvu Zvole, okres Žďár nad Sázavou se dosud uskutečnilo 274 převodů mezi osobami blízkými.

Zdaňování těchto převodů se obecně považuje za další křivdu, protože výkon vlastnického práva byl po desítky let omezen a vlastníci zatím zestárli nebo zemřeli.

Nespravedlivé je rovněž zdaňování pohledávek - majetkových podílů z transformace, jejichž vypořádání zákon umožňuje až po 7 letech od schválení transformačního projektu. Aniž by došlo k vydání majetkového podílu, může být toto majetkové právo několikrát zdaněného daní dědickou.

Na příklad:

Oprávněná osoba má vypočten majetkový podíl z transformace 11 mil. Kč. Tato osoba v r. 1993 zemřela a majetkový nárok (pohledávku) dědí syn. Na dani dědické zaplatil 93,5 tis. Kč.

Syn v r. 1995 zemřel a v novém dědickém řízení dědí jeho děti, kteří na dani dědické zaplatí 93,5 tis. Kč.

Přitom jde pouze o nárok na majetkový podíl, který je sice právem, ale které nemusí být uspokojeno. K tomu může dojít v případě, kdy zemědělské družstvo je v konkurzním řízení, ve kterém tyto pohledávky jsou pohledávkami až třetí třídy. Je třeba přihlédnout také k tomu, že značná část vypočtených majetkových podílů zahrnuje i nevydatelný majetek jako např. silnice, silážní žlaby, meliorační zařízení apod., a dále k tomu, že reálná hodnota majetkových podílů trvale klesá.

Cílem navrhované úpravy proto je převody majetkových podílů podle § 7 odst. 4 zákona č. 42/1992 Sb., o úpravě majetkových vztahů a vypořádání majetkových nároků v družstvech a převody nemovitého majetku, u kterého bylo obnoveno právo užívání podle § 22 zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku ve znění pozdějších předpisů ve všech případech prvých převodů mezi osobami blízkými, osvobodit od daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí.

Navrhovaná změna ovlivní snížení výnosu těchto majetkových daní ve výši cca 10 mil. Kč.

Návrh je v souladu s mezinárodními smlouvami podle čl. 10 Ústavy České republiky a s ústavním pořádkem České republiky.

II.

Zvláštní část

K článku I.

K bodu 1

Dosavadní ustanovení § 20 zákona neumožňuje osvobození prvých převodů nebo přechodů vlastnictví k majetku nebo k majetkovému právu podle zákona 42/1992 Sb., mezi osobami blízkými od daně dědické, daně darovací a daně z převodu nemovitostí. Proto se navrhuje doplnit § 20 novým odstavcem, který osvobození řeší, avšak jen u zemědělského majetku a té části majetkového podílu z transformace, která se nestala vkladem, popřípadě další majetkovou účastí podle obchodního zákoníku.

K bodu 2

Dosavadní ustanovení § 23, odst. 2 zákona umožňuje osvobození prvých převodů nebo přechodů vlastnictví k nemovitému majetku vydaného nebo poskytnutého pouze jako restituce podle - § 6 zákona 229/1991 Sb., To znamená, že na převody nemovitostí, u kterých bylo obnoveno právo užívání podle § 22 zákona 229/1991 Sb., se toto osvobození nevztahuje. Proto se navrhuje rozšířit ustanovení § 23, odst. 2 zákona i na případy prvých převodů nebo přechodů majetku mezi osobami blízkými, kterým bylo obnoveno právo užívání.

K článku II.

Navrhuje se úprava, která umožní, aby poplatníci daně, kterým již byly prvé převody majetku nebo majetkového práva zdaněny, mohli požádat v časovém testu o prominutí této daně.

K článku III.

Vzhledem k velké četnosti dílčích novel zákona se navrhuje vyhlásit úplné znění zákona.

K článku IV.

Účinnost zákona se navrhuje dnem vyhlášení.

V Praze dne .

Podpisy navrhovatelů:

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP