PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY

Poslanecká sněmovna 1995

I. volební období

1989

Návrh

poslanců Marka Bendy a dalších

na vydání

zákona o sídle Parlamentu České republiky

ZÁKON

ze dne....................1996

o sídle Parlamentu České republiky

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Část prvá

Základní ustanovení

§ 1

Parlament sídlí v hlavním městě České republiky. [Čl. 13 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky.]

§ 2

K zajištění činnosti obou komor Parlamentu, [Čl. 15 odst. 2 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky.] jejich orgánů, poslanců, senátorů, Kanceláře Poslanecké sněmovny a Kanceláře Senátu slouží objekty uvedené v přílohách tohoto zákona. Tyto objekty spolu s ostatními provozními budovami ve svém celku tvoří sídlo Parlamentu.

§ 3

Sídlo Parlamentu je ve vlastnictví České republiky.

§ 4

Sídlo Parlamentu je národní kulturní památka. Podmínky jeho ochrany stanoví vláda České republiky svým nařízením, které přijme nejpozději do tří měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Část druhá

Poslanecká sněmovna

§ 5

(1) K zajištění úkolů spojených s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti Poslanecké sněmovny, jejích orgánů a funkcionářů, poslanců a poslaneckých klubů je zřízena Kancelář Poslanecké sněmovny, která je rozpočtovou organizací. [§ 117 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.]

(2) V čele Kanceláře Poslanecké sněmovny stojí její vedoucí.

§ 6

Právo hospodaření k objektům uvedených v příloze č. 1 přísluší Kanceláři Poslanecké sněmovny.

Část třetí

Senát

§ 7

(1) K zajištění úkolů spojených s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti Senátu, jeho orgánů a funkcionářů, senátorů a klubů politických stran zastoupených v Senátu se dnem účinnosti tohoto zákona zřizuje Kancelář Senátu, která je rozpočtovou organizací.

(2) V čele Kanceláře Senátu stojí její vedoucí.

§ 8

(1) Právo hospodaření k objektům uvedených v příloze č. 2 přísluší Kanceláři Senátu.

(2) Předání objektů dosud neužívaných Parlamentem zajistí vláda nejpozději do tří měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona.

Část čtvrtá

Přechodná a závěrečná ustanovení

§ 9

Do doby zvolení Senátu jmenuje vedoucího Kanceláře Senátu předseda Poslanecké sněmovny. [Čl. 106 odst. 2 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky.]

§ 10

Zrušuje se zákon České národní rady č. 465/1992 Sb., o sídle České národní rady.

§ 11

Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. března 1996.

Příloha č. 1 k zákonu o sídle Parlamentu České republiky

Objekty Poslanecké sněmovny

1. Dům č. p. 176, Praha 1, Sněmovní ulice s pozemkem č. parc. 81, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 221.

2. Dům č. p. 1, Praha 1, Sněmovní ulice s pozemkem č. parc. 74, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 491.

3. Dům č. p. 9, Praha 1, Thunovská ulice s pozemkem č. parc. 80, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 221.

4. Dům č. p. 10, Praha 1, Thunovská ulice s pozemkem č. parc. 79, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 221.

5. Dům č. p. 11, Praha 1, Tomášská ulice s pozemkem č. parc. 82, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 221.

6. Dům č. p. 12, Praha 1, Tomášská ulice s pozemkem č. parc. 83, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 221.

7. Dům č. p. 13, Praha 1, Tomášská ulice s pozemkem č. parc. 84, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 221.

8. Dům č. p. 14, Praha 1, Tomášská ulice s pozemkem č. parc. 85, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 221.

9. Dům č. p. 15, Praha 1, Tomášská ulice s pozemkem č. parc. 86, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 221.

10. Dům č. p. 16, Praha 1, Tomášská ulice s pozemkem č. parc. 87, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 221.

11. Dům č. p. 6, Praha 1, Malostranské náměstí s pozemkem č. parc. 75, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 151.

12. Dům č. p. 7, Praha 1, Malostranské náměstí s pozemkem č. parc. 76, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 151.

13. Dům č.p. 8, Praha 1, Tomášská ulice s pozemkem č. parc. 78, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 10.

14. Dům č. p. 518, Praha 1, Tomášská ulice s pozemkem č. parc. 77, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 10.

Příloha č. 2 k zákonu o sídle Parlamentu České republiky

Objekty Senátu

1. Dům č. p. 17, Praha 1, Valdštejnské náměstí s pozemkem č. parc. 108, 109, 110, 111, 114, 115, 116 a 120, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. 135.

2. Dům č. p. 154, Praha 1, Valdštejnská ulice s pozemkem č. parc. 613, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. .

3. Dům č. p. 155, Praha 1, Valdštejnská ulice s pozemkem č. parc. 621, 622, 623, 624, 625, 626, 627, 628, 616, 617 a 620, kat. území Malá Strana zapsáno v katastru nemovitostí vedeného u KÚ pro hl. m. Prahu na LV č. .

D Ů V O D O V Á Z P R Á V A

Obecná část:

Po přijetí zákona č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu České republiky a změně a doplnění některých dalších zákonů, je třeba přijmout právní úpravu, která by po stránce technické i organizační v dostatečném předstihu vytvořila předpoklady pro činnost druhé komory Parlamentu, tj. Senátu.

V této souvislosti se jeví optimální a právně odůvodněné, aby Poslanecká sněmovna přijala zákon, který by problematiku sídla Parlamentu a zajištění činnosti obou komor Parlamentu, jejich orgánů, poslanců, senátorů i zaměstnanců, řešil komplexně a v přílohách taxativně vyjmenoval objekty určené pro činnost obou komor Parlamentu.

Proto návrh počítá s tím, že bude zrušen dosavadní zákon České národní rady č. 465/1992 Sb., o sídle České národní rady.

Realizace navrhované právní úpravy si vyžádá nároky na státní rozpočet v rozsahu (je třeba doplnit po dohodě s Ministerstvem financí).

Návrh není v rozporu s mezinárodními smlouvami podle čl. 10 Ústavy a je plně v souladu s ústavním pořádkem České republiky.

Zvláštní část:

K § 1

Návrh zákona stanoví, že sídlem Parlamentu je hlavní město Praha.

K § 2

Objekty uvedené v příloze č. 1, určené pro činnost Poslanecké sněmovny jsou s výjimkou domu čp. 1 Praha 1, Sněmovní ulice, převzaty z přílohy platného zákona České národní rady č. 465/1992 Sb. K uvedenému objektu převzala právo hospodaření Kancelář Poslanecké sněmovny až po nabytí účinnosti citovaného zákona a jeho příloha v tomto směru nebyla dosud novelizována.

Návrh sleduje dislokaci objektů určených pro činnost obou komor Parlamentu tak, aby byla zajištěna účinná a rychlá komunikace těchto orgánů a proto v příloze č. 2 jsou vyjmenovány objekty určené pro činnost Senátu, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti dosavadního sídla Poslanecké sněmovny. V těchto objektech dosud sídlí Ministerstvo kultury a má k nim právo hospodaření.

K § 3

Toto ustanovení pouze deklaruje dosavadní stav, neboť všechny objekty, uvedené v příloze č. 1 a 2, již ve vlastnictví České republiky jsou.

K § 4

Jednotlivé objekty, tvořící sídlo Parlamentu, jsou památkově chráněny ve smyslu příslušných předpisů.

Návrh, obdobně jako dosud platný zákon České národní rady č. 465/1992 Sb., pouze deklaruje celý soubor objektů jako národní kulturní památku, přičemž svěřuje vládě, aby svým nařízením stanovila podrobné podmínky ochrany nejen samotného sídla Parlamentu, ale i jeho bezprostředního okolí vzhledem k historickému významu daného souboru objektů i s ohledem na poslání Parlamentu v podmínkách novodobé české státnosti.

K § 5

Toto ustanovení pouze deklaruje zřízení Kanceláře Poslanecké sněmovny, a to v souladu s § 117 zákona č. 90/1995 Sb.

K § 6

Toto ustanovení pouze deklaruje právo hospodaření tak, jak je stanoveno zákonem České národní rady č. 465/1992 Sb.

K § 7

Podle ustanovení § 31 odst. 1 zákona České národní rady č. 576/1990 Sb., o pravidlech hospodaření s rozpočtovými prostředky České republiky a obcí v České republice (rozpočtová pravidla republiky), ve znění pozdějších předpisů, mohou zřizovat rozpočtové organizace pouze ústřední orgány, okresní úřady a obce. Protože Poslanecká sněmovna není ve smyslu citovaného ustanovení ústředním orgánem, je třeba zřídit novou rozpočtovou organizaci -Kancelář Senátu - zákonem, a stanovit, kdo stojí v jejím čele.

K § 8

Toto ustanovení stanoví právo hospodaření k objektům uvedených v příloze č. 2 a ukládá vládě zajistit předání uprázdněných objektů nejpozději do tří měsíců ode

dne účinnosti tohoto zákona.

K § 9

V souladu s čl. 106 odst. 2 Ústavy návrh stanoví, že do doby zvolení Senátu jmenuje vedoucího jeho kanceláře předseda Poslanecké sněmovny, neboť je nezbytné, aby Kancelář Senátu mohla zahájit svoji činnost dříve než dojde k ustavení funkcionářů a orgánů Senátu.

K § 10

Tímto ustanovením se zrušuje zákon České národní rady č. 465/1992 Sb.

K § 11

Účinnost zákona se navrhuje dnem 1. března 1996.

V Praze dne 23. listopadu 1995

Marek Benda v.r.

Ondřej Zemina v.r.

Jan Zahradníček v.r.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP