Úterý 2. července 1996

Začátek schůze Poslanecké sněmovny

2. července 1996 ve 14.05 hodin

Přítomni:

Předseda PSP Miloš Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředsedkyně PSP P. Buzková a 194 poslanců.

Za vládu české republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, ministr pro hospodářskou soutěž S. Bělehrádek, ministr dopravy V. Budinský, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr hospodářství K. Dyba, ministr obrany V. Holáň, ministr spravedlnosti J. Novák, ministr školství, mládeže a tělovýchovy I. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr zahraničních věcí J. Zieleniec.

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny

4. Července 1996 v 9.03 hodin

Přítomni:

Předseda PSP M. Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředsedkyně PSP P. Buzková a 191 poslanců.

1. den schůze (2. července 1996)

Přítomni:

Předseda PSP Miloš Zeman, místopředseda PSP J. Vlach, místopředseda PSP J. Kasal, místopředseda PSP K. Ledvinka, místopředseda PSP J. Honajzer, místopředsedkyně PSP P. Buzková a 194 poslanců.

Za vládu České republiky: předseda vlády V. Klaus, místopředseda vlády J. Kalvoda, místopředseda vlády a ministr zemědělství J. Lux, ministr pro hospodářskou soutěž S. Bělehrádek, ministr dopravy V. Budinský, ministr průmyslu a obchodu V. Dlouhý, ministr hospodářství K. Dyba, ministr obrany V. Holáň, ministr spravedlnosti J. Novák, ministr školství, mládeže a tělovýchovy l. Pilip, ministr vnitra J. Ruml, ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci J. Skalický, ministr zdravotnictví J. Stráský, ministr práce a soc. věcí J. Vodička, ministr zahraničních věcí J. Zieleniec.

(Schůze zahájena ve 14.05 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, vážení hosté, je 14 hodin a bude dobře, když si zvykneme začínat přesně. Dovolte mi, abych zahájil naše zasedání v souladu s jednacím řádem, abych vás zde všechny uvítal a abych vyjádřil naději, že naše jednání bude probíhat ve stejně dělné a pracovní atmosféře jako probíhalo jednání naší ustavující schůze.

Naši druhou schůzi jsem svolal na základě usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 27. června tohoto roku a pozvánka vám byla rozdána tentýž den. Dovolte, abych vás nejdříve poprosil, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mně oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Děkuji vám.

Konstatuji, že zatím o vydání náhradní karty požádal pan poslanec Stanislav Gross a byla mu vydána náhradní karta číslo jedna. Ptám se, zda je ještě nějaký další poslanec, který žádá o vydání náhradní karty. Není tomu tak.

Nejdříve přistoupíme k určení ověřovatelů této schůze. Ti se pak bezprostředně ujmou svého úkolu při přípravě losování ústních interpelací. Chtěl bych se nejdříve zeptat, zda jsou návrhy z pléna na dva ověřovatele dnešní schůze. Připomínám, že bývá zvykem, že jeden z ověřovatelů je z řad koaličních a druhý z řad opozičních stran. Jsou nějaké návrhy? Žádný návrh nevidím.

Dovolte mi proto, abych podle téhož principu, jaký jsem zvolil minule, to je podle seznamu ověřovatelů, navrhl jako dva ověřovatele dnešní schůze Poslanecké sněmovny kolegu Jaroslava Melichara a kolegyni Olgu Sehnalovou. Ptám se. Jsou tito ověřovatelé přítomni? Je přítomen kolega Melichar?

Pokud je, prosím, aby povstal. Kolegu Melichara zde nevidím. V tom případě se ptám, zda je přítomna kolegyně Sehnalová. Je. Výborně. Místo kolegy Melichara budeme muset navrhnout dalšího poslance z řad koalice. Jako první na řadu přichází v úvahu pan poslanec Jiří Karas. Ptám se, zda je přítomen pan poslanec Jiří Karas. (Posl. Karas: Ano.) Děkuji.

Navrhuji vám, abychom zvolili jako ověřovatele naší schůze poslankyni Olgu Sehnalovou a poslance Jiřího Karase. Nechávám nyní o tomto návrhu hlasovat.

Zahajuji hlasování č. 1. Ptám se, kdo je pro předložený návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji vám. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji vám.

Konstatuji, že ze 140 přítomných poslanců se pro vyslovilo 128, proti 1.

Lze tedy říci, že ověřovatele máme schválené a nyní dříve než přistoupíme k losování pořadí poslanců přihlášených k podání ústních interpelací na předsedu vlády a na jednotlivé členy vlády, žádám ověřovatele, aby zkontrolovali přihlášky poslanců na ústní interpelace se seznamy v počítači. Prosím oba ověřovatele, aby se ujali své funkce.

Prosím, pane poslanče.

Poslanec Petr Vrzáň: Žádám o vydání náhradní karty.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Podle jednacího řádu jsem povinen to zopakovat. Poslanec Vrzáň požádal o vydání náhradní karty č. 2.

Dále jsem byl informován, že pan poslanec Pavel Bratinka má náhradní kartu č. 4. Pan poslanec Jiří Skalický náhradní kartu č. 3.

Vážení kolegové, dovolte mi, abych vás nyní seznámil se jmény poslanců, kteří se omluvili na naši druhou schůzi, ať už na celek, nebo na její část. Jsou to tito čtyři poslanci: pan poslanec Miroslav Grégr, pan poslanec Karel Mach, pan poslanec Radim Turek a paní poslankyně Hana Marvanová.

Nyní předpokládám, že mi ověřovatelé dodají ověřený seznam poslanců přihlášených k ústním interpelacím. Ptám se tedy ověřovatelů, zda již tímto seznamem disponují? Pokud tomu tak dosud není, abychom zbytečně nepřerušovali naše jednání, prosím, abychom mohli přistoupit k dalším bodům našeho jednání s tím, že okamžitě jakmile onen seznam kandidátů na ústní interpelace obdržím, tak vás s ním seznámím. Pak bude samozřejmě probíhat i losování pořadí ústních interpelací.

Ano, velice vám děkuji, seznam interpelací je skutečně rozsáhlý. Takže dovolte mi, abych pouze přečetl jména těch poslanců, kteří se nejdříve hlásí s interpelací na předsedu vlády pana Václava Klause. Je to: pan poslanec Milan Loukota, a to dvakrát, pan poslanec Josef Krejsa, a to rovněž dvakrát, pan poslanec Nehera Jindřich, a to rovněž dvakrát, pan poslanec Sládek Miroslav, a to rovněž dvakrát, pan poslanec Smetana Martin, a to rovněž dvakrát, pan poslanec Maixner Pavel, a to rovněž dvakrát, pan poslanec Krampera Zdeněk, a to rovněž dvakrát a konečně pan poslanec Vrcha Oldřich, a to pro změnu čtyřikrát.

Dovolte mi, abych vás nyní seznámil s interpelacemi na členy vlády České republiky. K ústním interpelacím na členy vlády se přihlásili tito kolegové poslanci: pan poslanec Petr Vrzáň, a to čtyřikrát na pana ministra Ivana Kočárníka, pan poslanec Petr Zajíc, a to rovněž čtyřikrát na pana ministra Josefa Luxe, pan poslanec Krejsa Josef, a to pětkrát, na pana ministra Jiřího Nováka, pan poslanec Nehera Jindřich na pana ministra Jana Rumla, pan poslanec Jan Loukota rovněž na pana ministra Jana Rumla, čtyřikrát pan poslanec Krejsa opět na pana ministra Jiřího Nováka, pan poslanec Nehera Jindřich na pana ministra Jana Rumla, pan poslanec Šmucr Rudolf na pana ministra Josefa Luxe, pan poslanec Vik Jan na pana ministra Jana Rumla a pana ministra Jiřího Nováka, pan poslanec Martin Smetana dvakrát na pana ministra Budinského a dvakrát na pana ministra Stráského, pan poslanec Sládek Miroslav dvakrát na pana ministra Jiřího Nováka, dvakrát na pana ministra Jana Rumla, pan poslanec Krampera Zdeněk jednou na pana ministra Jana Rumla a jednou na pana ministra Ivana Kočárníka, pan poslanec Pavel Maixner na pana ministra Ivana Pilipa a dvakrát na pana ministra Jindřicha Vodičku, dále pan poslanec Pavel Maixner opět na pana ministra Jindřicha Vodičku a na pana ministra Ivana Pilipa, pan poslanec Oldřich Vrcha na pana ministra Vladimíra Budinského, pan poslanec Rudolf Šmucr na pana ministra Josefa Luxe a konečně dvakrát pan poslanec Jaroslav Novák jednou s ústní interpelací na pana ministra Jozefa Zielence a jednou na pana ministra Ivana Kočárníka.

Dovolte, abych konstatoval, že o vydání náhradní karty, a to karty č. 5, mezitím požádal pan poslanec Petr Nečas.

A nyní se vracím k přečtenému seznamu ústních interpelací. Táži se, zda někdo z vás má nějakou.připomínku nebo námitku k těmto seznamům. Hlásí se pan poslanec Klaus.

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Dovolil bych si dát návrh, aby se tento čtvrtek ústní interpelace vůči členům vlády nekonaly. Nedovedu si představit vůči komu by se konaly, protože stará vláda v tu chvíli už nebude existovat - nebo s 99% pravděpodobností - takže si nedovedu představit interpelaci ústní na ministra spravedlnosti Jiřího Nováka, který v tu chvíli nebude ministrem a nevím, proč by měl jako ministr odpovídat. Ve chvílích interpelací by již pravděpodobně měla existovat nová vláda, fyzicky by dokonce měla být uváděna do svých úřadů. Čili teoreticky vzato, páni ministři ještě ani nevkročí do svých úřadů, nevím, za co by mohli být předem interpelováni. Celkově si myslím, že tato akce nemá smysl, a proto dávám návrh, aby byly interpelace odloženy na příští normální schůzi. Pak bude koho interpelovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Klausovi. I když formálně se tento pozměňovací návrh může uplatnit při projednávání našeho programu, vedu ho jako samostatný návrh, na jehož výsledek hlasování se pak váže naše rozhodnutí o ústních interpelacích, a otevírám proto rozpravu k tomuto návrhu. Hlásil se pan poslanec Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, za prvé takovou technickou poznámku. Tam u většiny, alespoň u většiny interpelací určitě, byl uváděn resort - ministr spravedlnosti. My zase tolik neželíme pana Jiřího Nováka, který tu funkci opouští, takže tam byl resort. To je první věc.

A za další - my předpokládáme, jestliže se někdo ujímá funkce ministra, tak o tom oboru, o tom resortu snad něco ví. Anebo to je úplný nováček, který teprve jmenováním do vlády se seznámí: z čeho se ministerstvo skládá, kde vůbec sídlí, co má na starosti atd.? My vycházíme z toho, že jestliže je někdo jmenován ministrem, tak to musí být skutečně kovaný odborník, který ví, o čem je řeč a ne, aby se teprve honem, narychlo za pomoci úředníků, kteří už tam přežili. nacistický, komunistický a další režimy, seznamoval s tím, o čem vůbec bude řeč. Takže já si myslím, že obě ty připomínky staronového předsedy vlády byly naprosto irelevantní.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji poslanci Sládkovi a táži se, zda se ještě někdo další hlásí do rozpravy? Prosím pana Ivana Pilipa.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ivan Pilip: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové. Chtěl bych podpořit návrh pana předsedy vlády Klause, a to ještě z jednoho důvodu. Soudě podle podaných přihlášek na interpelace, má alespoň zatím jít o pokus přesunout komediální vystoupení, zatím provozovaná především na českých návsích a náměstí měst, na půdu Parlamentu a nikoliv o vážnou snahu řešit nějaké problémy, kterými se má zabývat vláda. Interpelace by měly mířit především tímto směrem. Předpokládám, že tímto směrem už od příští schůze zaměřeny budou, a proto se domnívám, že v tuto chvíli skutečně by bylo rozumné je z programu škrtnout.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Dále se hlásí do rozpravy poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, členové vlády, dámy a pánové, já nejsem tak znalý jednacího řádu, ale nejsem si jist, jestli o návrhu předsedy vlády lze hlasovat, když v zákoně o jednacím řádu v § 54 odst. 4 je jasně řečeno, že jedná-li sněmovna ve čtvrtek, že na pořad schůze se vždy zařadí bod "Odpovědi na písemné interpelace". Je-li jedním z jednacích dnů čtvrtek, zařadí se na tento den bod "Ústní interpelace". Poprosil bych, jestli je zde někdo lepší znalec jednacího řádu, aby zjistil, jestli vůbec o tomto návrhu lze hlasovat, byť nechci se k němu věcně vyjadřovat, ale jde o to, abychom usnesením sněmovny nehlasovali proti dikci zákona.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Další z řečníků se hlásí opět pan poslanec Sládek, uděluji mu tedy slovo.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedo, dámy a pánové, předpokládám, že jsem při ustavující schůzi hovořil zcela jasně a jak je vidět, tak bývalému panu ministru Pilipovi to nedošlo. Na rovinu! Protože já jsem tady řekl, že snad se tady budeme trochu chovat jinak, a ne abych tady poslouchal o nějakých komediálních vystoupeních na návsích, od nějakého neúspěšného politika, jehož ministranička zkrachovala a on ji potom vyměnil samozřejmě za nějaké to křesílko sám pro sebe.

Tak byl bych rád, abyste si, pane poslanče nebo ministře, abyste si tedy ponechal tyto poznámky sám pro sebe nebo do blízkého okruhu svých známých.

Omlouvám se, že jsem oslovil přítomného přímo a ne prostřednictvím sněmovny, ale opakuji znovu, vyprošoval bych si takovéto zcela nemístné invektivy, které svědčí o slabosti vlády, která není schopna uvést nějaký konkrétní argument.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Další se do rozpravy přihlásil pan poslanec Payne. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedo, vážené kolegyně a vážení kolegové, zkusme se zamyslet, odkud se vzalo toto ustanovení v jednacím řádu. Komise, která jednací řád připravovala, byla očividně inspirována britským systémem interpelací. V britském systému interpelací je takový zvyk, že první otázka na pana premiéra zní téměř identicky: "Pane premiére, co budete dělat dnes odpoledne?" Pan premiér poprvé na to odpoví: "Odpoledne mám ještě nějaké jednání." A protože ta otázka zazní dvacetpětkrát během jedněch interpelací, tak pan premiér se neobtěžuje tím, že by znovu odpovídal, ale vždy říká: "Odkazuji ctěného gentlemana k tomu, co jsem říkal předtím." Dovedu si představit, jak by proběhly dnešní interpelace. Při první otázce by odpověď zněla: "Vláda je ve své funkci teprve několik hodin, tudíž není co odpovídat." Pak by následovalo: "Odkazuji pana poslance k tomu, co jsem řekl před chvílí."

A teď se ptám, zda takové interpelace mají smysl? Podle toho rozhodněme, zda se budeme chovat rozumně či nikoliv. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Táži se: ptá se ještě někdo něco do rozpravy? Prosím, pane poslanče. Pan poslanec Matulka.

Poslanec Dalibor Matulka: Matulka, KSČM. Vážený pane předsedo, pan předseda poslaneckého klubu ČSSD vyslovil určitou pochybnost, zda jde o návrhu pana předsedy vlády Klause hlasovat, nebo nejde. Já se domnívám, že ta pochybnost je spíše jistota. Skutečně o takovém návrhu hlasovat nelze, protože i kdyby se sněmovna takto usnesla, tak by to bylo usnesení v rozporu se zákonem. To by se musela sněmovna usnést, že jednacím dnem nebude čtvrtek. To by bylo regulérní a pak by interpelace mohly odpadnout. Ale takový návrh zde nepadl, pan poslanec Klaus dal návrh jiný.

Ale domnívám se, že určité řešení tady je v souladu s jednacím řádem. Jednací řád ukládá zařadit takový bod na program, dokonce se tam praví, v jaké hodiny se takový bod projednává, ale domnívám se, že řešení jednací řád má. Samozřejmě jsou tam ustanovení o tom, co se děje, když příslušný člen vlády není přítomen při projednávání interpelací: že se tam odpovídá písemně do třiceti dnů atd., atd. Ten problém zase není až tak veliký.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Předtím, než rozpravu ukončím, se ptám, zda se do ní ještě někdo hlásí. Pan poslanec Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane předsedo, dámy a pánové, souhlasím s lecčíms z toho, co tady zaznělo. Myslím si, že při respektování zákona o jednacím řádu je možná ještě jedna cesta pro to, abychom dospěli k rozumnému závěru a rozumné je, nekonat tento čtvrtek nesmyslné interpelace, a to tak, abychom se usnesli, - což můžeme, - že ve čtvrtek bude sněmovna jednat do 16.00 hodin a tímtéž usnesením, že souhlasíme s tím, aby bylo možno rozhodovat hlasováním v případě, že budeme mít další body na programu, ještě po časovém limitu, který je dán v zákoně. Prosím, berte to jako alternativní procedurální návrh.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Hlásí se ještě někdo další rozpravy? Pokud nikoliv, rozpravu ukončuji a konstatuji, že zde byly vzneseny dva návrhy ... přece jenom, takže ještě pan poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Jenom, aby procesně nebyla napadnuta, tato žádost musí být podána jménem dvou poslaneckých klubů. Za klub ČSSD se k návrhu připojuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Takže konstatuji, že návrh pana poslance Klause je v rozporu s jednacím řádem, a proto je nehlasovatelný. Naopak návrh pana poslance Jiřího Vlacha, k němuž se nyní připojil pan poslanec Stanislav Gross, je hlasovatelný. O tomto návrhu můžeme hlasovat kdykoliv. (Poslanec Sládek jde k mikrofonu.) Uzavřel jsem již rozpravu, pane poslanče, a zahajuji hlasování. To znamená, můžeme o tom hlasovat kdykoliv a tedy nikoliv pouze tedy, když projednáváme program schůze.

Usnesení, které navrhl pan poslanec Vlach tedy zní, aby se sněmovna usnesla, že čtvrteční jednání ukončí v 16.00 hodin. (Poslanec Sládek přistupuje k mikrofonu.) Budete mít pak slovo jako předseda poslaneckého klubu, ale předtím se táži ...

Poslanec Miroslav Sládek: Dámy a pánové, předseda poslaneckého klubu může vystoupit kdykoliv.

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, ale nemáte právo přerušovat řečníka...

Poslanec Miroslav Sládek: Já se hlásím už celou dobu před tím, než jste ukončil tu rozpravu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, dostanete slovo ...

Poslanec Miroslav Sládek: Takže navrhuji: Když nemohou interpelace být, protože noví ministři nebudou vědět vůbec o čem je řeč, tak navrhuji, aby ve čtvrtek ta schůze nebyla vůbec.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře, respektuji váš návrh jako další pozměňující návrh, o němž dám hlasovat v pořadí předložených návrhů.

Táži se pana poslance Vlacha, zda jsem správně interpretoval jeho pozměňovací návrh. Bylo tomu tak. Zahajuji tedy další hlasování.

Ptám se, kdo souhlasí se společným návrhem poslanců Vlacha a Grosse, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji.

Konstatuji, že ze 193 přítomných při hlasování pořadové číslo 2 bylo 151 pro a 17 proti. Návrh pánů poslanců Vlacha a Grosse byl tedy přijat.

Konstatuji ovšem, že tento návrh se nevylučuje s návrhem pana poslance Sládka, aby sněmovna ve čtvrtek nejednala vůbec a nechám tedy o tomto návrhu rovněž hlasovat. Táží se podobně pana poslance Sládka, zda jsem jeho návrh interpretoval správně. Je tomu tak. Děkuji. Hlasujeme tedy o návrhu, aby sněmovna ve čtvrtek nejednala vůbec.

Zahajuji hlasování k tomuto návrhu. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 3 skončilo tímto výsledkem: z přítomných 192 poslanců bylo 21 pro, 133 proti. Návrh pana poslance Sládka byl tedy zamítnut.

Konstatuji, že usnesením, které přijala tato sněmovna, je zbytečné provádět v tuto chvíli losování ústních interpelací. Pokud sněmovna souhlasí s mým závěrem, můžeme přejít k dalšímu bodu. Hlásí se ještě pan poslanec Exner. Prosím, pane kolego.

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, dámy a pánové, je mi líto, ale domnívám se, že musíme předposlední hlasování prohlásit za zmatečné. Nejde opravdu tímto způsobem postupovat. Zkracovat jednací den ve čtvrtek je samozřejmě možné, ale v žádném případě jsme tím nedodrželi zákon, který už byl zmíněn, to znamená, že když jedním z jednacích dnů je čtvrtek, zařadí se bod "ústní interpelace". I po hlasování jednacím dnem zůstává čtvrtek a nezbývá než interpelace zařadit.

Pane předsedo, já vás žádám, abyste zvážil, jestli dále budete pokračovat tímto způsobem při řízení schůzí a respektování jednacího řádu.

Domnívám se, vážení kolegové, když už jsme "spatlali" mnoho věcí na první schůzi, že bychom neměli tímto způsobem pokračovat na schůzi druhé a dalších.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, pane poslanče, vaši námitku chápu jako procedurální. Podle příslušných ustanovení jednacího řádu se o procedurální námitce hlasuje bez rozpravy. Hlásí se ještě předseda klubu Stanislav Gross. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, považuji za potřebné říci jen upřesnění k tomu, co jsem zde říkal před chvílí. Nepřipojil jsem se k té části návrhu, která hovořila o přerušení schůze po 16. hodině, ale v duchu § 53 jsem se připojil pouze k tomu, aby byla hlasovatelná druhá část návrhu, to je k tomu, že budeme jednat po 19. hodině a hlasovat. K tomu je zapotřebí dvou klubů. K první části jsem se nepřipojoval, neboť to nebylo zapotřebí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nechám nyní hlasovat o procedurální námitce pana poslance Exnera.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 4. Kdo souhlasí s procedurální námitkou pana poslance Exnera, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo nesouhlasí s touto námitkou, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové č. 4 skončilo tímto výsledkem: ze 189 přítomných poslanců hlasovalo pro 46, proti 96 poslanců, takže procedurální námitka byla zamítnuta.

Nyní mi dovolte, abych přešel k dalšímu bodu, kterým je Návrh pořadu 2. schůze.

Hlasováním, které proběhlo v předchozím bodu, byl z tohoto návrhu vyňat bod "ústní interpelace", protože sněmovna se usnesla, že svoje jednání ve čtvrtek ukončí ve čtvrtek v 16 hodin.

Pozvánku, kterou jste dostali při ustavující schůzi na lavice, máte před sebou. Nyní dávám slovo vám, abyste se k návrhu programu vyjádřili a předložili případné doplňovací nebo pozměňovací návrhy. Táží se tedy, kdo se hlásí o slovo k tomuto návrhu programu.

Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí, dovolte mi, abych nechal hlasovat o celém návrhu pořadu 2. schůze Poslanecké sněmovny tak, jak byl písemně předložen, včetně té změny, kterou jsme provedli platným hlasováním.

Zahajuji hlasování. Kdo souhlasí s tímto návrhem pořadu, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu našeho programu, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji.

Konstatuji, že ze 193 přítomných poslanců v hlasování pořadové číslo 5 bylo pro navržený program 161 poslanců, proti 19 a 13 nehlasovalo. Konstatuji tedy, že program naší schůze byl schválen.

Dovolte mi tedy, abych přistoupil k dalšímu bodu našeho programu, kterým je

I.

Návrh na zasedací pořádek v jednacím sále

Poslanecké sněmovny

Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem nucen s politováním konstatovat, že do této chvíle - třebaže o to byly několikrát úpěnlivě požádány - některé poslanecké kluby nepředaly do 12 hodin Kanceláři PS návrh rozesazení svých poslanců v jednacím sále Poslanecké sněmovny, takže nemohl být vypracován příslušný podklad. Proto vám navrhuji, abychom přerušili projednávání tohoto bodu do doby, než bude připraven příslušný návrh a abychom se poté k tomuto bodu vrátili. Apeluji v této souvislosti na ty kluby, které dosud nepředaly Kanceláři svůj návrh, aby tak učinily co nejdříve, Jeví se totiž jako vhodné, abychom zasedací pořádek případně schválili ještě dnes, neboť na čtvrtečním jednání by už poslanci mohli sedět podle nového zasedacího pořádku.

V duchu tolerance prozatím jména oněch klubů neuvedu, ale znovu prosím, aby ty kluby, které tak dosud neučinily, tak skutečně učinily co nejdříve.

Ptám se tedy, kdo souhlasí s návrhem na přerušení projednávání tohoto bodu. Zahajuji hlasování pořadové číslo 6. Kdo souhlasí s návrhem na přerušení tohoto bodu, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 6 skončilo tímto výsledkem: ze 192 přítomných poslanců je pro přerušení 165, proti 9, nehlasovalo 18.

Pevně věřím, že se k tomuto bodu ještě v průběhu dnešního jednání budeme mít možnost vrátit.

Nyní mi dovolte, abych přešel k dalšímu bodu schváleného pořadu, což je

II.

Návrh volební komise Poslanecké sněmovny na ustavení

výborů Poslanecké sněmovny

Písemný podklad k tomuto bodu vám byl rozdán do lavic. Prosím proto předsedu volební komise, pana poslance Roberta Koláře, aby předložený návrh volební komise na ustavení výborů uvedl. Máte slovo, pane poslanče.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte, abych konstatoval, že volební komise obdržela ve stanoveném termínu návrhy všech poslaneckých klubů na zařazení poslanců do jednotlivých výborů.

Současně dovolte, abych konstatoval, že poslanecký klub SPR-RSČ nevyužil možnosti obsazení jednoho postu ve dvou výborech, a sice ve výboru petičním a ve výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Jak už bylo řečeno panem předsedou, návrh volební komise jste obdrželi v písemné podobě na lavice, čili považuji za bezpředmětné, aby byl znovu čten na mikrofon a domnívám se, že je možno o jednotlivých výborech hlasovat. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Kolářovi a chtěl bych Poslaneckou sněmovnu informovat, že jsem v tuto chvíli obdržel dopis od prezidenta republiky. A dovolte mi, abych vás s ním seznámil:

Vážený pane předsedo, oznamuji vám, že dne 2. července 1996 jsem v souladu s článkem 73, odst. 3, ústavního zákona ČNR č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, přijal demisi vlády České republiky.

Současně jsem tuto vládu pověřil prozatímně výkonem jejich funkcí až do jmenování nové vlády České republiky.

Téhož dne jsem podle článku 68, odst. 2, Ústavy České republiky jmenoval novým předsedou vlády pana Václava Klause.

S pozdravem Václav Havel

Dovolte mi proto, abych blahopřál panu poslanci Václavu Klausovi k jeho jmenování novým předsedou vlády České republiky. (Potlesk)

A nyní mi již dovolte, abych pokračovat v bodu, který právě projednáváme. Navrhuji, abychom tedy nejdříve vedli rozpravu o celém návrhu na ustavení výborů a po jejím ukončení pak hlasovali o každém jednotlivém výboru zvlášť.

Otevírám tedy nejdříve obecnou část naší rozpravy a ptám se, kdo se do ní hlásí. Jako první se písemně přihlásil kolega Václav Exner. Uděluji mu tedy slovo. Konstatuji, že v této chvíli žádnou další písemnou přihlášku nemám.

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych požádal o určité doplnění návrhu. V rámci návrhu jsou uvedeni poslanci, z návrhu však nevyplývá, jestli všichni poslanci Poslanecké sněmovny podle tohoto návrhu budou nebo nebudou zařazeni do výborů Poslanecké sněmovny.

Pokud by některý poslanec nebyl zařazen a nebyl k tomu důvod, který je výslovně uveden v jednacím řádu, bude se postupovat podle volebního řádu, článku č. 5, bodu 6, kde se říká, že poslanci, který nebyl zařazen do žádného výboru, se nabídne členství v některém z výborů.

Protože se domnívám, že by bylo vhodné případně předejít takové situaci, že by poslanecké kluby měly být informovány o tom, kteří poslanci zatím nejsou navrhováni do výborů, případně, je-li to možné, z jakého důvodu, prosím, jestli by mohla být schůze na krátkou dobu přerušena, nebo jednání o tomto bodu přerušeno, k tomu, abychom mohli dostat seznam poslanců, kteří nejsou navrhováni do žádného výboru. Děkuji vám.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Než nechám hlasovat o návrhu pana poslance Exnera na přerušení tohoto bodu, táži se nejdříve, zda se někdo hlásí do rozpravy. Navrhovatel má samozřejmě právo vystoupit kdykoliv. Prosím tedy pana poslance Koláře.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP