Úterý 2. července 1996

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás tady z místa informoval o tom, že nejsou všichni poslanci zařazeni do výborů a ti nezařazení poslanci jsou ti, u nichž to zákon vylučuje, čili jsou to jednak ministři a potom funkcionáři sněmovny. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Mohu tedy tomu rozumět tak, že žádný z jiných poslanců, nebo každý z ostatních poslanců, abych se vyjadřoval česky správně, do některého z výborů zařazen byl. Pokládám tedy dotaz pana poslance Exnera za zodpovězený a táži se ho, zda trvá na svém návrhu. Pan poslanec svůj návrh stahuje.

Pokračujeme tedy v rozpravě. Jsou do rozpravy přihlášeni další řečníci? Není tomu tak. Mohu tedy tuto rozpravu ukončit.

Ptám se pana předsedy volební komise, zda si na závěr přeje ještě slovo. Není tomu tak.

Budeme tedy hlasovat o jednotlivých výborech postupně tak, jak nám byly návrhy písemně předloženy.

Zahajuji tedy hlasování, pořadové číslo 7, a ptám se, kdo souhlasí s kandidáty na členy petičního výboru, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že ze 190 přítomných pro návrh, pořadové číslo 7, hlasovalo 180, proti 0, nehlasovalo 10.

Přecházíme k dalšímu hlasování.

Ptám se, kdo souhlasí s kandidáty na členy rozpočtového výboru, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo byl proti? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování, pořadové číslo 8, ze 190 bylo pro 171, proti 0, nehlasovalo 19.

Pokračujeme dalším hlasováním.

Ptám se, kdo souhlasí s kandidáty na členy organizačního výboru, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že ze 192 přítomných pro 182, proti 0, nehlasovalo 10. Bylo to pořadové číslo 9.

Ptám se dále, kdo souhlasí s kandidáty na členy ústavně-právního výboru, nechť stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že při hlasování, pořadové číslo 11, ze 191 přítomných 169 pro, proti 1, nehlasovalo 21.

Přecházíme k návrhu na kandidáty na členy výboru pro obranu a bezpečnost.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 12 bylo ze 191 přítomných 184 pro, proti nikdo, nehlasovalo 7.

Nyní hlasujeme o kandidátech na členy hospodářského výboru.

Kdo souhlasí s těmito kandidáty, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že hlasování pořadové číslo 13, které se týkalo hospodářského výboru, skončilo tímto výsledkem: ze 191 přítomných pro 186, proti nula, nehlasovalo 5.

Přecházíme k dalšímu hlasování.

Kdo souhlasí s kandidáty na členy zemědělského výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

U hlasování pořadové číslo 14 týkajícího se zemědělského výboru ze 191 přítomných bylo 184 pro, proti 1, nehlasovalo 6.

Další hlasování se týká výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

Kdo souhlasí s těmito kandidáty, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Ze 191 přítomných u pořadového čísla 15 bylo 183 pro, proti 1, nehlasovalo 7.

Přecházíme k výboru pro sociální politiku a zdravotnictví.

Kdo souhlasí s kandidáty na členy tohoto výboru? Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 16 - ze 191 přítomných bylo 186 pro, nikdo proti, nehlasovalo 5.

Přecházíme k výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu.

Kdo je pro navržené kandidáty, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 17 - ze 191 přítomných 187 pro, proti 1, nehlasovali 3.

Poslední výbor, vážení kolegové, je výbor zahraniční.

Kdo souhlasí s kandidáty do tohoto výboru, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že naše hlasování pořadové číslo 18 týkající se zahraničního výboru skončilo tím, že ze 192 přítomných bylo 189 pro, proti 1 a nehlasovali 2.

Mohu tedy konstatovat, že jsme v této chvíli ustavili všechny výbory. Dovolte mi, abych blahopřál členům, kteří do nich byli zvoleni.

Vidím pana poslance Honajzera. Dávám mu jako předsedovi poslaneckého klubu slovo.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych před projednáváním dalšího bodu požádal o krátkou, maximálně 15minutovou přestávku pro jednání klubu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Je zvykem přestávce, zvlášť když je tak krátká, vyhovět. Přerušuji proto jednání na 15 minut.

(Schůze přerušena ve 14.55 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 15.14 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Konstatuji, že jsme projednali body 1 a 2 schváleného pořadu schůze a nyní se budeme věnovat dalšímu bodu našeho jednání, což je

III.

Návrh usnesení Poslanecké sněmovny o postavení

a způsobu volby stálých delegací Poslanecké sněmovny

do meziparlamentních organizací podle § 1 odst. 2 zákona

č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny

Ještě jednou vás prosím, abyste se dostavili do jednací síně a zaregistrovali se hlasovacími kartami, abychom mohli pokračovat.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, postavení stálých delegací Poslanecké sněmovny v meziparlamentních organizacích není řešeno jednacím řádem, proto je třeba o něm rozhodnout. Rovněž je třeba rozhodnout, zda budou delegace ustaveny podle zásady poměrného zastoupení nebo voleny většinovým způsobem.

Navrhuji v této souvislosti, abychom přijali příslušné usnesení, jímž postavení stálých delegací pro toto volební období upravíme. Protože tento návrh usnesení se týká úpravy vnitřních poměrů, byl v souladu s § 71 zákona o jednacím řádu rozdán včera dopoledne, to je v pondělí, prostřednictvím poslaneckých klubů.

Dovolte mi, abych otevřel rozpravu k tomuto bodu. Upozorňuji, že návrh usnesení nám byl všem rozdán na lavice v jednací síni. Do rozpravy se jako první přihlásil pan předseda Miloš Zeman písemně, jako další se hlásí pan kolega Vik. Prosím o případné další přihlášky. Prosím pana předsedu Zemana, aby se ujal slova.

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve svém návrhu usnesení jsem doporučoval, aby Poslanecká sněmovna volila tyto delegace do meziparlamentních organizací poměrným způsobem právě z důvodu určité spravedlivosti poměrného zastoupení. Na druhé straně na dnešní poradě s předsedy poslaneckých klubů se ukázalo, že tento způsob paradoxně nevyhovuje právě poslaneckým klubům s menším počtem členů, což je dáno počtem členů v jednotlivých delegacích. Mohlo by totiž dojít k tomu, že delegace, které jsou málo početné, by byly obsazeny pouze zástupci dvou nejsilnějších klubů v tomto parlamentě, a to je i určitá nevýhoda principu poměrného zastoupení.

Z těchto důvodů, tedy z důvodu umožnit menším poslaneckým klubům větší míru zastoupení, předkládám pozměňovací návrh, který zní: ve druhém bodu návrhu usnesení určit, že stálé delegace do meziparlamentních organizací budou voleny většinovým způsobem.

Konstatuji, že na poradě se zástupci klubů dnes dopoledne byl s tímto názorem vysloven souhlas. Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu předsedovi. Prosím pana poslance Vika, aby se ujal slova.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, také bych v této souvislosti rád sdělil názor republikánského klubu. My jsme obdrželi návrh na zastoupení jednotlivých meziparlamentních stran v delegacích Poslanecké sněmovny do meziparlamentních organizací. Velmi mě zarazil návrh delegace do Severoatlantického shromáždění, kde podle tohoto návrhu nemá mít náš klub žádné zastoupení, a stejně tak je tomu i v delegaci do Západoevropské unie a do Středoevropské iniciativy. Podle toho, jak se na tento návrh dívám, se mi zdá, jakoby vítězem letošních parlamentních voleb byla Občanská demokratická aliance, neboť ta je zastoupena prakticky všude. Rád bych slyšel nějaké vysvětlení, jak se k těmto výpočtům delegací vůbec došlo. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane kolego, nechtěl jsem vás přerušovat při vašem vystoupení, ale myslím, že ty dva body, které jdou teď po sobě, ten bod 3 - rozhodnutí o postavení a způsobu naplnění těchto delegací, a následující bod 4, ke kterému vy jste prakticky mluvil, to znamená volení jednotlivých zástupců do těchto orgánů - ony spolu tyto dva body velmi úzce souvisejí. Doporučil bych ale, abychom se teď věnovali tomu prvnímu bodu. Chci se zeptat, jestli se ještě někdo hlásí? Mám dojem, že pan kolega Filip se také hlásí k dalšímu bodu, tak jak je formulována přihláška do diskuse. Teď se zabýváme ne zřízením a zastoupením, ale upravením postavení a způsobem volby stálých delegací do meziparlamentních organizací, kde ten první bod návrhu říká, že stálé delegace do meziparlamentních organizací mají postavení komisí Poslanecké sněmovny. Dobře, upřesnil jste svou přihlášku, máte slovo.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedo, vážené paní a pánové, dovolte mi, abych se vyjádřil pouze k tomu bodu 2 návrhu na usnesení, to je k tomu, jak ustavovat jednotlivé stálé delegace Poslanecké sněmovny, protože s tím, že to budou komise Poslanecké sněmovny v souladu s jednacím řádem, zcela jednoznačně souhlasím.

Pokud jde o princip, který tady zmiňoval pan předseda Zeman z dopoledního jednání, jsem přesvědčen, že je možné samozřejmě modifikovat tak, jak je tady v této sněmovně od minulého týdne ne zvykem, ale přímo organizačně naordinovaným způsobem prosazován většinový systém tak, aby modifikovaly kluby ČSSD a ODS ten poměrný systém, který preferují jednotlivé evropské instituce tak, že se toho svého práva vzdají ve prospěch menších klubů.

Jinak musím trvat na tom, aby ustavení bylo provedeno v zásadě podle principu poměrného zastoupení.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. To bylo vlastně vyjádření podpory původně předloženému návrhu.

Kdo se dál hlásí do rozpravy? Jestliže nikdo, dovoluji si ji ukončit.

Dovolte mi, abych v tomto okamžiku sehrál trochu roli zpravodaje. Návrh usnesení máte předložen.

Nejprve bychom měli rozhodnout o tom jediném pozměňovacím návrhu, který v rozpravě padl, a pak odsouhlasit usnesení jako celek. Přejete si, prosím, abych před hlasováním ještě jednou přečetl dva body usnesení? Není tomu tak.

Dámy a pánové, v hlasování č. 19 rozhodneme o pozměňovacím návrhu pana předsedy Zemana.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 124 pro, 30 proti.

Dámy a pánové, nyní přistoupíme k hlasování o usnesení jako o celku.

Dovolte, abych vám předložil návrh k hlasování:

"Poslanecká sněmovna stanoví, že

1. Stálé delegace Poslanecké sněmovny do meziparlamentních organizací mají postavení komisí Poslanecké sněmovny, podle zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

2. V souladu s ustanovením příslušných paragrafů jednacího řádu budou ustaveny delegace Poslanecké sněmovny většinovým způsobem."

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 20. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 128 pro, 20 proti.

Dámy a pánové, dovolte mí, abych konstatoval, že jsme tímto projednali bod č. 3 naší schůze.

Přistoupíme k dalšímu bodu, což je

IV.

Návrh na zřízení a počty členů stálých delegací

Poslanecké sněmovny do meziparlamentních organizací

V souladu s předchozím bodem navrhuji zřídit následující stálé delegace Poslanecké sněmovny takto:

Zaprvé. Do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Hned k tomu dodám, že u této delegace je celkový počet volených členů 14, z čehož je 7 se statutem člena a 7 se statutem náhradníka.

Za druhé. Do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě.

Dále pro spolupráci s Evropským parlamentem. Dále do Severoatlantického shromáždění.

Dále do Meziparlamentní unie.

Do shromáždění Západoevropské unie.

Do Středoevropské iniciativy.

(Počty k těm dalším delegacím dodám vzápětí.)

Upozorňuji, že poslední dvě jmenované delegace v minulém volebním období nebyly ustaveny. Domnívám se však, že bychom měli ustavit všechny uvedené delegace.

Počty členů těchto delegací jsou určeny jednacími řády nebo vnitřními předpisy jednotlivých meziparlamentních organizací. My tedy o nich nerozhodujeme. Můžeme rozhodovat v rámci počtů, které jsou určeny mimo působnost našeho Parlamentu.

Jak už jsem konstatoval, delegaci do Parlamentního shromáždění Rady Evropy tvoří 14 poslanců, z toho 7 se statutem člena a 7 se statutem náhradníka.

Do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě je určeno 6 členů.

Delegaci pro spolupráci s Evropským parlamentem má tvořit 15 členů.

V Severoatlantickém shromáždění je Poslanecká sněmovna zastoupena pětičlennou delegací.

Delegace do Meziparlamentní unie má být složena z 8 členů.

Delegace do shromáždění Západoevropské unie je tvořena 4 poslanci se statutem stálých pozorovatelů v tomto shromáždění.

Delegaci do Středoevropské iniciativy by mělo tvořit 8 členů.

K návrhům na zřízení stálých delegací nyní otevírám rozpravu. Chci se zeptat pana kolegy Vika, zda si přeje přednést nějaký konkrétní návrh.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, prakticky bych jenom opakoval to, co jsem již řekl. To samozřejmě platí.

Rád bych se skutečně dozvěděl, jak ten návrh, který jsme obdrželi, vůbec vznikal. Jak se na to dívám, není založen ani na principu poměrného zastoupení, ani na principu většinového zastoupení. To prakticky neodpovídá vůbec ničemu.

Rád bych tedy slyšel odpověď, kde se to tady vzalo a kdo to navrhl. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Je to, prosím, výstup z informativní schůzky předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy Poslanecké sněmovny Parlamentu a předsedy poslaneckých klubů tak, aby kluby měly možnost na svých jednáních se opřít o nějaký základní návrh.

Další procedura, jenom pro upřesnění, bude vypadat tak, že my teď rozhodneme o zřízení. Pak rozhodneme o počtech členů. Pak budou v určité zákonem dané lhůtě podávat jednotlivé poslanecké kluby své návrhy volební komisi. Pravděpodobně ve čtvrtečním dnu jednání rozhodneme o zařazení poslanců do těchto institucí. Takový je postup.

Dovolte mi, abych doplnil návrh ještě o jednotlivé počty, abyste rozuměli tomu, že když zřídíme, že návrh je i v souvislosti s čísly, která jsem zde uváděl. Je to důležité zejména u našich nově zřizovaných delegací.

Kdo se dál hlásí do rozpravy? Jestliže nikdo, rozpravu končím a budeme hlasovat o jednotlivých návrzích.

Dámy a pánové, pro první hlasování k tomuto bodu se ptám, kdo souhlasí se zřízením stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy? Zvedněte, prosím, ruku a stiskněte tlačítko. Kdo je proti zřízení této delegace?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 171 pro, nikdo proti. Konstatuji, že jsme tuto delegaci zřídili. (Hlasování č. 21.)

Dále se ptám, kdo souhlasí se zřízením stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, stiskněte prosím tlačítko a zvedněte ruku v hlasování č. 22. Kdo je proti?

I tento návrh byl schválen poměrem hlasů 175 pro, nikdo proti.

Dále se ptám, kdo souhlasí se zřízením stálé delegace Poslanecké sněmovny pro spolupráci s Evropským parlamentem? Jedná se o hlasování č. 23. Kdo je proti zřízení této delegace?

I tento návrh byl schválen poměrem hlasů 174 pro, nikdo proti.

Dále se ptám, kdo souhlasí se zřízením stálé delegace Poslanecké sněmovny do Severoatlantického shromáždění? Jedná se o hlasování č. 24. Kdo je proti zřízení této delegace?

Tento návrh byl také schválen poměrem hlasů 158 pro, 4 proti.

Dále se ptám, kdo souhlasí se zřízením stálé delegace Poslanecké sněmovny do Meziparlamentní unie, zvedněte, prosím, ruku a stiskněte tlačítko v hlasování č. 25. Kdo je proti zřízení této delegace?

I tento návrh byl přijat poměrem hlasů 175 pro, nikdo proti. Konstatuji, že jsme zřídili tuto delegaci.

Dále se ptám, kdo souhlasí se zřízením stálé delegace Poslanecké sněmovny do Shromáždění Západoevropské unie, ať se příslušným způsobem vyjádří v hlasování č. 26. Kdo je proti?

I tento návrh byl přijat poměrem hlasů 174 pro, nikdo proti.

Nyní stojíme před posledním rozhodnutím, které se týká zřízení stálé delegace. Ptám se, kdo souhlasí se zřízením stálé delegace Poslanecké sněmovny do Středoevropské iniciativy, stiskněte, prosím, tlačítko a zdvihněte ruku v hlasování č. 27. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 176 pro, nikdo proti. Konstatuji, že jsme zřídili i tuto stálou delegaci.

Dámy a pánové, tím se nám podařilo projednat bod č. 4 tak, jak jsem o tom před chvilkou informoval. Myslím, že v průběhu dnešního jednání budeme zástupcem volební komise ještě informováni o tom, jaká je lhůta pro podávání konkrétních návrhů.

V tomto okamžiku vám děkuji a předávám řízení schůze.

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážení kolegové, dostal jsem radostnou zprávu, že na zasedacím pořádku se pracuje, takže v dohledné době nám bude rozdán do lavic, takže máme naději i na projednání tohoto přerušeného bodu.

Mezitím bychom v souladu se schváleným programem přistoupili k

V.

Návrhu na zřízení stálých komisí Poslanecké sněmovny,

stanovení počtu jejich členů a způsobu jejich

ustavení nebo volby

V souladu s § 47 jednacího řádu navrhuji Poslanecké sněmovně, aby zřídila tyto své stálé komise:

1. Stálou komisi pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, přičemž současně navrhuji stanovit počet jejích členů na 14.

2. Stálou komisi pro bankovnictví a stanovit počet jejích členů na 12.

3. Stálou komisi pro sdělovací prostředky a stanovit počet jejích členů na 14.

Současně navrhuji, abychom tyto komise ustavili podle zásady poměrného zastoupení, protože počet jejich členů tak, jak se navrhuje, je dostatečně vysoký. Uvedené komise pracovaly již v minulém volebním období, jejich činnost byla shledána jako přínosná. Právě proto, aby mohla být aplikována zásada poměrného zastoupení, dochází pouze v jednom případě k drobné modifikaci. Komise pro bankovnictví měla 10 členů a nyní vám navrhuji zvýšit jejich počet na 12, přičemž v komisi pro bankovnictví pracovalo vedle poslanců několik odborníků mimo poslanecký sbor.

K přednesenému návrhu si dovoluji otevřít rozpravu. Písemné přihlášky zde na stole nemám. Kdo si přeje k tomuto návrhu se vyjádřit? Hlásí se kolega Exner. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu KSČM navrhl vytvoření Stálé komise pro bytovou a populační politiku, která by měla 14 členů a byla vytvořena poměrně.

Pokud by tento návrh nebyl přijat, dávám variantní návrh, aby se komise ustavila pro bytovou politiku se stejným počtem členů, vytvořená poměrně.

Stručné zdůvodnění: Bytová problematika je jedním z nejaktuálnějších problémů v naší zemi. Navrhovali jsme vytvoření výboru pro tuto problematiku. Tento návrh však nebyl přijat. Domníváme se, že situace opravňuje k tomu, aby Poslanecká sněmovna sehrála svoji roli aspoň formou stálé komise.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Dále se do rozpravy přihlásila paní poslankyně Čelišová, uděluji jí slovo.

Poslankyně Květoslava Čelišová: Pane předsedo, dámy a pánové, dovoluji si rovněž jménem poslaneckého klubu KSČM navrhnout zřízení Stálé komise pro rodinu. Myslíme si, že její postavení jako podvýbor při výboru petičním - tak jak jsme v minulém období usilovali o její ustavení jako stálé komise při Parlamentu, se nepodařilo, proto navrhuji znovu, aby se o tomto dávalo hlasovat.

Myslíme si, že závažnost postavení rodiny v současné době je dost složitá a že by měla být projednávána.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Čelišové. Chtěl bych ji poprosit, aby podobně jako její kolega pan poslanec Exner předala pokud možno svůj návrh písemně, abych ho mohl správně reprodukovat.

Prosím, paní poslankyně.

Poslankyně Květoslava Čelišová: Omlouvám se, pane předsedo. Chtěla bych, aby byla zřízena stálá komise pro rodinu - její počet by byl 14 - s tím, že bychom doporučovali, aby se o tom hlasovalo.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Poznamenal jsem si počet 14 členů, který se shoduje s návrhem pana kolegy Exnera pro komisi bytovou a populační případně pouze pro bytovou politiku.

Táži se tedy, zda jsou návrhy na zřízení dalších komisí, případně jiná vystoupení poslanců? Není tomu tak. Proto rozpravu k tomuto bodu uzavírám. Přece jen na poslední chvíli se ještě hlásí poslanec Mašek. Mluví jménem poslaneckého klubu ODA.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, po tomto uzavření rozpravy bych chtěl požádat o přestávku 15 minut na poslanecké kluby. Děkuji vám za vyhovění.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Jsem podle zvykového práva povinen této žádosti vyhovět. Vyhlašuji přestávku do 15.55 hodin.

(Schůze přerušena v 15.43 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 16.01 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme pokračovat v projednávání bodu, který se týkal návrhu na zřízení Stálých komisí Poslanecké sněmovny, stanovení počtu jejich členů a způsobu jejich ustavení nebo volby. Konstatuji, že v dosud proběhnuvší rozpravě padly dva konkrétní pozměňovací nebo doplňující návrhy, a to návrh na ustavení komise pro bytovou a populační, případně pouze pro bytovou politiku s počtem 14 členů, což byl návrh pana poslance Exnera, a dále návrh na ustavení komise pro rodinu rovněž o počtu 14 členů, což byl návrh paní poslankyně Čelišová.

Hlásí se pan předseda poslaneckého klubu Honajzer.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane předsedo, kolegyně a kolegové, dovolte mi, abych svým vystoupením požádal o znovuotevření rozpravy, protože se chystám vznést dále pozměňovací návrh.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Je to procedurální návrh, o němž se hlasuje bez rozpravy. Zahajuji tedy hlasování pořadové číslo 28 - Kdo je pro opětovné otevření rozpravy k tomuto bodu, nechť stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji. Konstatuji, že ze 160 přítomných bylo 95 pro, 2 proti, nehlasovalo 63.

Vzhledem k vysokému počtu nehlasujících bych rád požádal všechny kolegy, aby se odhlásili stisknutím šedivého tlačítka, ale vidím, že to mohu udělat sám za vás, abych vám ušetřil práci. Takže jsem vás právě odhlásil a nyní prosím kolegy, aby se znovu přihlásili. abychom zjistili kvórum.

Nicméně i tak konstatuji, že návrh pořadové číslo 28 na znovuotevření rozpravy byl přijat. Otevírám tedy znovu tuto rozpravu. Jako první se do ní hlásí pan poslanec Honajzer.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vážená sněmovno, dovolte mi, abych přednesl pozměňující návrh k návrhu, který již byl vznesen, a to konkrétně týkající se komise pro sdělovací prostředky. Domnívám se, že tato komise bude lépe pracovat, když bude mít místo 14 členů členů 20. Čili vznáším pozměňující návrh na to, aby komise pro sdělovací prostředky byla 20členná. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Honajzerovi. Ptám se, kdo si přeje dále vystoupit, ať již s pozměňujícími nebo jinými návrhy. Konstatuji, že nikdo se nehlásí - přece jenom - pan poslanec Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych se v rozpravě vyjádřil k těm návrhům, které zde padly. Já si uvědomuji - a myslím, že zcela určitě mluvím i jménem našeho klubu - význam bytové problematiky a chtěl bych říci, že bychom podpořili tu myšlenku, aby se sněmovna nebo orgány sněmovny výrazněji zabývaly touto otázkou. Ale jak nám ukazuje zkušenost z minulého volebního období, já se přikláním spíš k tomu, zřizovat méně komisí sněmovny a více jít tou cestou řešit tyto odborné otázky v podvýborech jednotlivých výborů. Ta koordinace práce je potom snazší a fakticky se pro tu problematiku podle mého názoru vykoná více.

Já bych si tedy dovolil se negativně vyjádřit k návrhu zřídit komisi sněmovny pro bytovou a populační politiku i k těm návrhům zřídit komise pro bytovou politiku a pro rodinu jako komise sněmovny. Myslím si, že bychom mohli svým usnesením jako sněmovna doporučit výboru hospodářskému zřídit podvýbor pro bytovou politiku a stejně tak výboru sociálnímu a zdravotnickému zřídit podvýbor pro rodinu. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Vlachovi. Ptám se, kdo dále si přeje vystoupit v rozpravě. Pan poslanec Vojtěch Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, dámy a pánové, dovolte mi, abych krátce reagoval na vystoupení pana poslance Vlacha. Já chápu tu lepší schopnost řízení v jednotlivých specifických otázkách v podvýborech, ale v tuto chvíli musím akcentovat tu otázku bytovou jako otázku ryze mezioborovou, víceresortní a tedy i skutečně nemožnou podřídit pouze jednomu výboru. Dovedu si samozřejmě představit ingerenci rozpočtového výboru, výboru sociálního a kulturního, výboru hospodářského do té bytové politiky. Musíme trvat jako klub KSČM na zřízení této komise. Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Další z přihlášených je pan poslanec Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, já nechci teď věcně polemizovat o tom návrhu, protože já osobně a klub sociální demokracie cítí tyto otázky jako skutečně potřebné k řešení i některými orgány sněmovny, pouze bych apeloval na předkladatele, jestli by nezvážili, zda tento návrh by neměl padnout vlastně v jakémsi souladu se zákonem, který byl avizován, že bude vláda předkládat jako jeden z prvních zákonů, to jest zákon o ústředních orgánech státní správy, kde se budou řešit i kompetence jednotlivých ústředních orgánů, protože podle názoru poslaneckého klubu sociální demokracie je zapotřebí, aby jednotlivé orgány sněmovny a jednotlivé komise a podvýbory sněmovny nebo podvýbory výborů byly zřizovány i v souladu se znalostí kompetencí jednotlivých ústředních orgánů státní správy jako jejich partneři.

Čili berte to jako apel, pokud byste v tomto vyšli vstříc, tak se domnívám, že věcně nebude nic bránit v okamžiku, kdy budeme znát nové rozdělení kompetencí ve státní správě, aby takovéto orgány ve sněmovně vznikly.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Grossovi, Mohu to chápat, pane poslanče, jako návrh na odročení tohoto bodu? Ano, čili registruji jako další pozměňovací návrh návrh na odročení a podle jednacího řádu jsem povinen nechat hlasovat o návrzích na odročení před pozměňovacími návrhy.

Ptám se tedy nejprve zbývajících poslanců, zda si ještě přejí vystoupit - pan poslanec Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Pane předsedo, dámy a pánové, jenom doplňující informace, já si také uvědomuji, že některá problematika přesahuje vlastně oblasti působnosti jednotlivých výborů, ale chci upozornit, že jak v komisích sněmovny mohou být zastoupeni poslanci z různých výborů, tak i v podvýboru jednoho výboru mohou být zastoupeni poslanci z různých výborů, čili zřízení podvýboru pro určitou problematiku neznamená, že se tím bude zabývat pouze ten příslušný výbor nebo členové pouze toho jednoho výboru. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP