Středa 24. července 1996

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Novákovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Josef Krejsa a připravil se poslanec Jan Vik.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, základním zákonem České republiky je, jak jistě dobře víte, Ústava. Na semináři "Cesta českého zákonodárství do Evropské unie", konaném v místnosti státních aktů zde v Parlamentu, prohlásil 16. června 1995 profesor ústavního práva a zároveň soudce Ústavního soudu, že současně s přijetím České republiky do Evropské unie, bude nutno změnit hlavu I. čl. 1 Ústavy, ve kterém je naše republika charakterizována jako svrchovaný stát. Tento základní fakt prohlášení postrádá. Konstatuji, že bezpodmínečná přihláška České republiky do Evropské unie, ze které není možno vystoupit, byla podána formou literárního eseje. Rovněž aproximace práva byla zahájena, aniž vláda staronové koalice a staronového premiéra informovala občany - například vydáním Bílé knihy o Maastrichtu, o výhledech mezivládní konference Evropské měnové unie. Zato vláda v nejbližších dnech hodlá odevzdat Evropské unii vyplněný více než tisícistránkový dotazník, jehož samotné otázky zabírají 180 stran. Dovolím si upozornit, že v době hospodářské soutěže to může mít pro Českou republiku nedozírné následky.

Ještě k Ústavě České republiky. Není naplněna také proto, že nebyl zřízen. Nejvyšší správní soud, a to ani za čtyři roky stejné koalice a stejného premiéra - čl. 91 hl. IV. Jeho zřízení není výslovně zmíněno ani v novém vládním prohlášení. V Ústavě je tedy zmínka o možnosti referenda. Odst. 2 čl. II. hlavy první zní: "Ústavní zákon může stanovit, kdy lid vykonává státní moc přímo."

Kolegům z pravého konzervativního středu připomínám, že referendum může být i konzervativním nástrojem a vybízím je, aby se seznámili s novodobými politickými dějinami Británie, Francie a Švýcarska a se současným britským konzervativním tiskem. Také zmínku o referendu prohlášení vlády postrádá.

My republikáni jsme účelově označováni za extrémisty. Ano, jsme extrémní demokraté. Pro nás na rozdíl od jistého ekonoma Šumpetra politika není částí trhu. Domníváme se, že o nezvratné budoucnosti České republiky by neměly rozhodovat hlasy odevzdané tvářím a obecným heslům z billboardů. Chceme referendum o tom, má-li Česká republika být svrchovaným státem, či má-li se svrchovanosti zříci. Dodávám, že ve prospěch Evrofederace a později světové federace. Zde odkazuji na připravované posílení OSN s přispěním českého delegáta v příslušné komisi pana Jiřího Dienstbiera. Jsme pravicovými konzervativci, trváme na tom, že výsledky druhé světové války mají být zachovány. Trvali jsme na tom i v roce 1992, kdy rozdělením Československa došlo k první revizi výsledků druhé světové války na jeho území.

Pro existenci státu je nutné zajištění jeho vnější bezpečnosti. Prozíravé státy si toto zajištění alespoň zdvojují. Čas předtím, co se Francie vrátila do vojenských struktur NATO, navázala užší spojení s Velkou Británií. Doložím to dvěma citáty z britských konzervativních Times ze dne 1. a 4. května.

Cituji: "Britská a francouzská oficiální místa jsou přesvědčena, že nastávající návštěva prezidenta Chiracka bude oslavou téměř bezpříkladného nového strategického vztahu mezi těmito dvěma zeměmi. Británie a Francie nyní sdílí nejhlubší tajemství o jejich jaderné a odstrašující síle a národních zájmech. Počínaje rokem 1992 dvoustranná britsko- francouzská komise nejen vypracovala společnou jadernou strategii, ale v hlubokém utajení si vyměnila současné operativní jaderné plány. To je přes všechna veřejná ztotožnění Británie s USA a Francie s Německem nová anglofrancouzská spolupráce na poli obrany nejvíce rozvíjená." Konec prvního citátu.

Odezva USA na vojenskou spolupráci Británie a Francie, vrcholící návštěvou prezidenta Chiraka, byla předjata již před touto návštěvou. Cituji: Americký letoun U 2 provedl v březnu špionážní let nad citlivými oblastmi. Letadlo přelétlo a fotografovalo vojenské základny, včetně továren, kde jsou montovány francouzské nukleární hlavice, nad tankodromem a vzdušnou základnou. Letoun letěl ve výšce přes 20 km nad hranicí dostupnou radarům. Francouzský expert na obranu řekl včera, že přestože USA mohou sledovat vojenská zařízení satelity, kvalita sledování pomocí U 2 je daleko lepší. Vztahy mezi USA a Francií ve věcech špionáže byly napjaté již od ledna loňského roku, kdy Francie vypověděla pět důstojníků CIA. Tolik The Times, snad nejserióznější světový deník.

Tento popis současných zvláštních vztahů mezi Francií a Británií chtěl připomenout myšlenku prvního předsedy československé vlády a dlouhodobého předsedy Národně demokratické strany Karla Kramáře. Usilovat o zvláštní vztahy naší republiky s Polskem.

Vraťme se však ke krasořečnění v prohlášení vlády. Vláda bezvýhradně podporuje - podtrhuji - Severoatlantickou alianci a Západoevropskou unii, jejichž členem je i Turecko, služebně nejstarší uchazeč o členství v Evropské unii. Turecko provádí uvnitř genocidní politiku vůči Kurdům a navenek agresivní politiku vůči spojenci v NATO a ZEU v Řecku. Podle boloňského vydání The New York Herald Tribune z 20. června představitel nové muslimské vládní strany vyžadoval zrušení úroků jako prvku cizího muslimskému právu. Páni ministři Výborný, Zieleniec a Kočárník by napříště neměli být - byť jen nepřímo - v pasážích vládního prohlášení, za něž resortně odpovídají, bezvýhradně proturečtí, ale změnit své přesvědčení, jež je blíž politickému středu.

Květnatost a neurčitost prohlášení vlády ji vrací k vládě Petra Pitharta. Strana pánů Pitharta a Dienstbiera prohlášení vlády pochválila jako žádoucí posun k jejich ve volbách propadlé straně. Až dosud jsme se domnívali, že rozbředlost Občanského fóra Česká republika již šťastně překonala. Nestalo se, proto my republikáni trváme na svých zásadních postojích.

Ještě závěr. Nedělám si iluze o tom, že tento příspěvek bude předmětem objektivního referování v tzv. svobodných a nezávislých médiích. Děkuji za pozornost (Potlesk v části sálu. Diskusní příspěvek provázel hluk a demonstrativní nezájem většiny poslanců.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní a pánové, vzhledem k tomu, že přihlášky do rozpravy stále přibývají a zřejmě přibývat budou, a vzhledem k tomu, že jednáme téměř čtyři hodiny a myslím si, že to jednání je pro posluchače velmi náročné, přerušuji nyní schůzi do 18.45 hodin. Občerstvěte se a přijďte, sejděme se v tomto počtu. Jednání je přerušeno, mikrofon je k dispozici každému.

(Jednání přerušeno v 17.55 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 18.45 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Všechny vás srdečně zvu do zasedací síně. O slovo se přihlásil pan místopředseda Jiří Vlach.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych přednesl procedurální návrh, který se týká dalšího způsobu jednání Poslanecké sněmovny.

Dovolte mi, abych ve smyslu § 53 zákona o jednacím řádu navrhl, aby se sněmovna usnesla, že bude dnes jednat i přes 21. hodinu až do ukončení rozpravy k tomuto bodu jednání, s tím, že veškerá hlasování proběhnou až na zítřejší části schůze Poslanecké sněmovny.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, konstatuji, že se jedná o návrh procedurální, o kterém dám hlasovat okamžitě. Předtím mi však dovolte, abych vás odhlásit a požádal o novou registraci.

Hlásí se předseda klubu ODS, pan Milan Uhde.

Poslanec Milan Uhde: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, s ohledem na zákon o jednacím řádu sděluji, že jménem klubu ODS se přidávám k návrhu, který tlumočil pan místopředseda Vlach. Klub ODS ho podporuje.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan předseda klubu ČSSD, poslanec Stanislav Gross.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, aby bylo zákonným podmínkám učiněno zadost, za klub ČSSD se k tomuto připojuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji. V tuto chvíli tedy nic nebrání tomu, abych zahájil hlasování, poř. č. 14.

Ptám se, kdo souhlasí s procedurálním návrhem, který přednesl pan místopředseda Vlach. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo s výsledkem 103 pro, 22 proti. Návrh byl přijat.

Můžeme pokračovat v rozpravě. Mám zde některé přihlášky. Jako první vystoupí pan poslanec Jan Vik. Připraví se pan poslanec Roman Češka.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, já i přesto, co se teď právě odhlasovalo dovoluji si v této chvíli podat jménem poslaneckého klubu SPR-RSČ na přerušení projednávání tohoto bodu, na přerušení rozpravy s tím, aby rozprava pokračovala zítra v 10.00 hodin.

Svůj návrh odůvodňujeme tím, že se během rozpravy vyskytly určité zajímavé podněty a nové skutečnosti, které je třeba projednat v poslaneckém klubu. Nehledě na to, že poslanci SPR-RSČ toho mají ještě mnoho na srdci, a dnešní večer jim k tomu rozhodně stačit nebude.

Dále pak poslanecký klub SPR-RSČ považuje za naprosto neseriozní, že v momentu, kdy začali vystupovat poslanci Republikánské strany, byl ukončen televizní přenos. Děkuji. (Smích v sále. Potlesk.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Myslím si, že tu první část vystoupení poslance Vika lze brát jako procedurální návrh, s tou druhou částí měl podle mého vystoupit předseda poslaneckého klubu, to není faktická poznámka.

Nicméně o návrhu pana poslance Vika dám hlasovat.

Vidím, že se hlásí pan poslanec Benda, který je zjevně nespokojen s tím, co se tady odehrává, takže má slovo.

Poslanec Marek Benda: Já jsem nespokojen, protože se domnívám, že podle § 53 se sněmovna teď usnesla, že nadále pokračuje pouze rozprava a veškerá hlasování se odkládají na zítřejší ráno. To je zcela regulérní usnesení sněmovny. Nemůže to být vzápětí zpochybněno, že teď budeme hlasovat ještě o něčem jiném. Teď se hlasovat nedá. O návrhu pana poslance Vika se dá hlasovat až zítra ráno. Omlouvám se, vím, že v tuto chvíli bude už jaksi neaktuální, ale taková je současná právní situace.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Pane poslanče, byl bych nakloněn s vámi velmi souhlasit, kdyby bylo devatenáct hodin a jedna minuta, ale tolik ještě není. Myslím si, že do 19 hodin může každý z poslanců vystoupit s čímkoliv.

Myslím si, že nejjednodušší bude, když dám hlasovat o návrhu pana poslance Vika a tím se posuneme o hezký kus našeho rozhodovacího procesu dopředu.

V hlasování č. 15, které jsem právě zahájil, se táži, kdo souhlasí s procedurálním návrhem pana poslance Vika. Děkuji. Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo s výsledkem pro 24, proti 108. Návrh nebyl přijat.

O slovo se přihlásil předseda klubu, pan poslanec Miroslav Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Děkuji. Pane předsedající, dámy a pánové, tedy jako předseda poslaneckého klubu SPR-RSČ žádám na poradu klubu dvouhodinovou přestávku. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře. Domnívám se, že bývá zvykem vyhovět těmto žádostem, takže se sejdeme ve 20.50 hodin. Dámy a pánové, přijali jsme návrh pana místopředsedy Vlacha, myslím si, že je slušné vyhovět i návrhu předsedy klubu SPR-RSČ. Ve 20.50 hodin se těším na shledanou.

(Schůze přerušena v 18.54 hodin.)

(Schůze zahájena ve 20.50 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní a pánové, přeji dobrý večer. V tuto chvíli zvu k řečništi pana poslance Vika, který je přihlášen do rozpravy. (Domluva mimo mikrofon s republikány.)

Dobře, o slovo se přihlásil pan poslanec Miroslav Sládek, má ho mít. Ostatní prosím o klid.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, je pravda, že vlastně od začátku tohoto volebního období sněmovna už několikrát porušila zákon například o jednacím řádu. Byl bych rád, aby se z toho nestal naprostý zvyk a aby se tady neignorovaly zákony a neignorovala usnesení sněmovny. Připomínám, že tato sněmovna přijala toto usnesení k účasti členů vlády na schůzích Poslanecké sněmovny:

Poslanecká sněmovna stanoví, že 1. všichni členové vlády - opakuji všichni členové vlády - se zúčastní úvodního jednání Poslanecké sněmovny až do schválení jejího pořadu a celého projednávání - znovu zdůrazňuji celého projednávání prvého bodu pořadu 3. schůze, kterým je "Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry".

Takže my jako klub Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa trváme na tom, aby byla respektována usnesení Poslanecké sněmovny a aby byla zajištěna účast všech členů vlády na celém projednávání prvního bodu pořadu 3. schůze, kterým je "Žádost vlády české republiky o vyslovení důvěry". A dokud nebude tato účast zajištěna, aby byla schůze přerušena. Děkuji.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, dámy a pánové, jsem pro to, aby se dodržovala usnesení sněmovny, S touto výhradou, která tady byla vznesena, jsme totiž to riziko podstupovali, když pan místopředseda Vlach toto usnesení na organizačním výboru navrhoval. Svým způsobem bych nekomplikoval toto jednání, nenavrhuji tedy ani postup, který tady řekl pan předseda Sládek.

Navrhuji jako předseda klubu KSČM přerušení této schůze do zítra do 9.00 hodin ráno. Vzhledem k tomu, že je jenom za pět minut devět, dovolím si to říci už teď, ale chtěl bych připomenout, že i v zákoníku práce je minimální přestávka mezi dvěma směnami, která by měla být alespoň zčásti dodržena. Proto pokud vyhovíte našemu klubu, požádali bychom o přerušení této schůze do zítra do 9.00 hodin ráno na poradu klubu.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Ullmann. Samozřejmě mám na mysli návrh pana poslance Filipa.

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, hovořilo se tu o platnosti usnesení této sněmovny. Musíme si ale uvědomit, že jsme přijali na této schůzi již usnesení několik. Domnívám se osobně, že ta usnesení mají stejnou váhu. Jedno usnesení bylo to, které tady bylo citováno. Druhé usnesení této sněmovny bylo toho znění, že schůze bude pokračovat dnes až do ukončení rozpravy. Neumím si představit, jak by navrhovatelé chtěli řešit rozpor mezi těmito usneseními. Doufám, že nikdo nebude očekávat, že by jedno usnesení mělo mít přednost před druhým a zda tedy jedno má větší váhu než druhé. Prostě tato usnesení jsou taková, jaká jsou, ale podstata těchto usnesení je, že usnesení není zákon. Usnesení je prostě usnesení a vláda toto usnesení může, ale nemusí, není ze zákona povinna respektovat. Nicméně, když se dívám do lavice, kde sedí ministři, nemyslím si, že je jich tady tak málo, abychom museli striktně trvat na tom, že tu musí být všichni, protože pak bychom opravdu v jistém případě mohli čekat tak dlouho, až se někdo uzdraví. Myslím si, že tento výklad je absurdní a přimlouval bych se za to, aby nebyl přijímán.

Pokud se týká žádosti na přerušení schůze, má to svým způsobem jeden problém. Samozřejmě je uzusem, nikoliv ovšem zákonem, zákon nic takového nestanoví, jakýmsi uzusem, že bývá vyhověno některým věcem, které v zákoně uvedeny nejsou. Nicméně myslím, že bychom zároveň měli vycházet z toho, co je příčinou, důsledkem, záměrem toho kterého návrhu. Myslím si, že návrhy toho typu, které mají přenést jednání do jiné podoby, než si sněmovna přeje, by respektovány prostě být nemusely a nejlépe by se o nich rozhodlo hlasováním. Nicméně v dané chvíli jsme v situaci, kdy podle jednacího řádu není možno hlasovat. Takto prostě zní zákon a nikoliv usnesení. Proto bych rád požádal pana předsedu, aby tomuto návrhu na přerušení nevyhovoval.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ullmannovi. O slovo se přihlásil pan předseda klubu SPR-RSČ Miroslav Sládek.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, je zajímavé, že v tomto Parlamentu, v této sněmovně jsou používány argumenty coby kdyby. Tady je argument, že zde nemůže být vláda a plnit usnesení Parlamentu, protože někdo z nich by mohl být nemocen. Já se táži - je někdo z ministrů nemocen? (Smích.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: A koho se tážete, pane poslanče. (Smích.)

Poslanec Miroslav Sládek: Vás, pane předsedající. (Smích. Potlesk.) To můžete zjistit velmi snadno podle toho, zda se někdo z nich omluvil, atd. Takže další připomínka. Bylo tady řečeno, že je tady několik ministrů. Programové prohlášení vlády předkládal předseda vlády. Předsedu vlády projednávání programového prohlášení vlády - jak je vidět - nezajímá. Znovu opakuji - trváme na tom, aby byla dodržována usnesení sněmovny. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže abychom se posunuli o kus dál - ti členové vlády, kteří zde nejsou, se mně omlouvali z večerního zasedání. (Smích.) Mohu-li doplnit své oznámení o jednu faktickou skutečnost, tak i během vystoupení poslanců vašeho klubu, klubu SPR-RSČ v průběhu dopoledne a odpoledne tady dle mého nesedělo vždy 16 členů vlády. Domnívám se, že předsedu vlády zastupuje místopředseda vlády, tak jako předsedu Parlamentu zastupuje místopředseda Parlamentu, že to je běžné, a doporučuji, abychom se posunuli o krok dál, tzn. abychom pokračovali v rozpravě. Oznamuji, že jednací řád pamatuje na chvíle, kdy dochází ke sporu a kdy se musí rozhodnout a zjišťovat názor sněmovny. Máte slovo, pane Sládku. (Hlas z pléna: Bohužel.)

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, trváme v tomto případě na pokračování - na přerušení schůze. (Smích.) Trváme na přerušení schůze, protože se přece nemůže rozhodovat nyní hlasováním. Takže veškeré argumenty, které tady byly uváděny proti republikánským návrhům, jsou naprosto mimo a já bych byl velmi rád, pokud byste mohl doložit sněmovně, zda vaše omluva ministrů nebyla účelová a vymyšlena až zde na místě. Jenom se ptám, zda máte nějakou písemnou omluvu od některého člena vlády. Děkuji.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Nemám písemnou omluvu. S těmi členy vlády, kteří zde nejsou, jsem hovořil ústně při přerušení. Nicméně já nerozumím tomu, proč klub SPR-RSČ se obává přednést své diskusní příspěvky právě teď. Nerozumím tomu - jestli by nám to mohl pan předseda zdůvodnit.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, my se nikterak neobáváme předložit své diskusní příspěvky. (Hlas z pléna: My se obáváme.) Navrhuji, aby předsedající schůze svolal poradu zástupců poslaneckých klubů k řešení této otázky.

Místopředseda PSP Jan Kasal: Já se obávám, že to je pravomoc předsedy, že já nemám tuto kompetenci. (Smích.) Zazněl tady návrh předsedy klubu, je třeba ho brát vážně a ptám se předsedy sněmovny, zdali chce svolat k této věci poradu. Je tomu tak. Třicet minut. Začneme ve 21.30. Předsedové poslaneckých klubů a místopředsedové sněmovny do místnosti 120. Hlásí se paní poslankyně Röschová, ale je to po přerušení, takže nevím, jak s tím naložit.(Jednání přerušeno ve 21.05 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 21.50 hodin.)

Místopředseda PSP Jan Kasal: Paní poslankyně, páni poslanci, zaprvé chci říci, že se omlouvám za to, že přestávka, která byla vyhražena pro zasedání předsedy, místopředsedů sněmovny a předsedů poslaneckých klubů, se protáhla.

Zadruhé vám chci říci, že nejméně jeden klub trvá na tom, aby bylo dodrženo usnesení této sněmovny o tom, že má být přítomna vláda při diskusi na téma Programové prohlášení vlády.

Zatřetí pan předseda Klubu ODS Milan Uhde mě požádal, abych vytvořil časový prostor pro to, aby se pokusil vládu sem ještě svolat, takže dopřejme tento čas panu předsedovi Klubu ODS a předsedům dalších koaličních klubů a prosím, abychom se zde sešli ve 22.30 hodin.

(Schůze přerušena ve 21.51 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP