Pátek 26. července 1996

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, nicméně se ptám, kdo se dál hlásí do rozpravy. Jestliže nikdo, tuto rozpravu uzavírám. A protože padl návrh na oddělené hlasování, budeme hlasovat vlastně o dvou návrzích. Jako první to bude návrh na přikázání výboru, poté rozpočtovému výboru.

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 122 pro, 8 proti.

Nyní dám hlasovat o přikázání rozpočtovému výboru. Kdo je pro toto přikázání, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 55. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 127 pro, 5 proti.

Dámy a pánové, tím jsem projednali další bod našeho pořadu. Prosím pana ministra i pana zpravodaje, aby setrvali na svém místě.

Dalším bodem je

XII.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu

České republiky k vyslovení souhlasu Dohoda mezi

Českou republikou a Chorvatskou republikou

o podpoře a vzájemné ochraně investic,

podepsaná 5. března 1996 v Zábřehu

I zde se jedná o prvé čtení. Předložený vládní návrh dohody jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 6. Odůvodní nám jej opět místopředseda vlády a ministr financí pan Ivan Kočárník, kterého prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Vážená Poslanecká sněmovno, předkládám vám ke schválení Dohodu mezi Českou republikou a Chorvatskou republikou o podpoře a vzájemné ochraně investic, která byla podepsána 5. března 1996 v Zábřehu. Dohoda byla sjednána v souladu se zásadami uvedenými v tzv. vzorové smlouvě, jak jsem o tom hovořil před chvílí, a proto doporučuji Poslanecké sněmovně tuto smlouvu k přijetí. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Prosím určeného zpravodaje pana poslance a předsedu výboru Viléma Holáně, aby se ujal slova.

Poslanec Vilém Holáň: Pane předsedo, dámy a pánové, dodávám, že je to opět smlouva standartní, uzavřená s mnoha státy. V tomto případě u zemí bývalé Jugoslávie je to po Slovinsku druhá země, s níž je takováto dohoda uzavírána. Doporučuji ke schválení. Doporučuji, aby byla přikázána opět výboru zahraničnímu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, kterou uzavírám vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil. Vzhledem k tomu, že nezazněl žádný návrh na vrácení, budeme hlasovat o přikázání.

Kdo je pro přikázání zahraničnímu výboru, jak navrhl zpravodaj, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování č.56. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 144 pro, nikdo proti. Konstatuji, že jsme projednali další bod pořadu této schůze.

Přistoupíme k bodu šestému, což je

XIII.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České

republiky k vyslovení souhlasu Protokol o dalším snížení

emisí sloučenin síry k Úmluvě o dálkovém znečišťování

ovzduší přecházejícím hranice států,

podepsaný v Oslu 14. června 1994

Jde o prvé čtení. Předložený vládní návrh jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 7. Odůvodní nám jej ministr životního prostředí pan Jiří Skalický, kterého prosím, aby se ujal slova.

Ministr životního prostředí ČR Jiří Skalický: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážené poslankyně a poslanci, dovolte, abych z pověření vlády České republiky odůvodnil vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Protokol o dalším snížení emisí sloučenin síry k Úmluvě o dálkovém znečišťování ovzduší přecházejícím hranice států, podepsaný v Oslu dne 14. června 1994.

Tento protokol byl připraven Evropskou hospodářskou komisí OSN v letech 1992 - 1994 jako další krok realizace Mezinárodní úmluvy o dálkovém znečišťování ovzduší překračujícím hranice státu z roku 1979, jíž je Česká republika smluvní stranou. V souladu s touto základní úmluvou je naše republika smluvní stranou též řady navazujících dodatků, neboli protokolů.

Tento protokol, který nyní předkládám k vyslovení souhlasu, schválila vláda České republiky již 8. června 1994 a byl podepsán českou stranou s výhradou ratifikace. Vlastním účelem protokolu je vytvářet účinné podmínky a předpoklady pro další snižování atmosférické depozice sloučenin síry ze spalovacích procesů na úroveň, které nemohlo být dosaženo protokolem, který byl přijat v Helsinkách v roce 1985 a který definoval potřebné snížení o 30% do konce roku 1993.

Z tohoto důvodu je zásadním cílem právě předkládaného protokolu snížení rozdílu mezi skutečnou a kritickou zátěží ekosystému sloučenin síry o 60%, přičemž z rozložení zátěží v evropském prostoru jsou odvozeny individuální cíle v jednotlivých zemích, smluvních stranách úmluvy. V případě České republiky jde o snížení o 72% do roku 2010 ve srovnání s rokem 1980.

Podrobnosti postupu sledující splnění závazků a dodržení stanoveného záměru jsou uvedeny v předkládající zprávě, která je součástí parlamentního materiálu, který máte k dispozici. Existující platná legislativa České republiky o ochraně ovzduší plně koresponduje s těmito závazky a vytváří předpoklad pro jejich splnění. Není proto třeba přijímat žádná nová opatření. Oproti některým evropským zemím jsou v České republice již normativně stanoveny emisní limity oxidu siřičitého jak pro nové, tak i pro existující zdroje znečišťování ovzduší.

Plnění závazků s sebou neponese ani další dodatečné investiční náklady. Nároky na investice pro dosažení požadovaného obsahu síry v kapalných palivech jsou už dnes součástí modernizačních programů českých rafinérií.

Z dosavadního vývoje snižování celkových emisí oxidu siřičitého a ze skutečnosti, že většina technických opatření na rozhodujících zdrojích znečištění je již v pokročilém stádiu příprav, vyplývá, že k naplnění požadavků vztažených k České republice dojde podstatně dříve než v roce 2010.

Na základě kladných výsledků, posouzení splnitelnosti všech závazků plynoucích z uvedeného Protokolu, jakož i jejich časové a obsahové slučitelnosti s rozhodujícími obecně závaznými právními předpisy České republiky je proto možné navrhnout jeho ratifikaci.

Ve shodě s právním řádem České republiky je k ratifikaci prezidentem České republiky třeba souhlasu Parlamentu. Žádám vás proto, vážené poslankyně a vážení poslanci, o parlamentní projednání tohoto protokolu a vyslovení tohoto souhlasu. Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, organizační výbor určil zpravodajem k tomuto bodu pana poslance Václava Grulicha. Chci se zeptat, zda je ve výboru nějaká dohoda o tom, kdo ho zastoupí. Pro prvé čtení je to možné naprosto bez problémů. Prosím, abyste setrvali na svých místech, mějte chvilku strpení.

Dámy a pánové, nebude-li námitek, já bych navrhl v tomto okamžiku - doufám, že nebudu muset navrhovat nic, že pan kolega Grulich bude schopen sehrát svou roli zpravodaje. Prosím ho, aby se ujal slova.

Poslanec Václav Grulich: Pane předsedající, dámy a pánové, omlouvám se, měl jsem jednání na jiném konci sněmovny. Všechno podstatné, jak vím, vám řekl pan ministr (smích v sále, potlesk), protože pan ministr mně to právě sdělil. Výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, kterému byl tento zákon přikázán, vám doporučuje jeho postoupení do druhého čtení. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se písemně přihlásil pan poslanec Václav Frank, kterého prosím, aby se ujal slova. Dámy a pánové, prosím o klid.

Poslanec Václav Frank: Pane předsedající, členové vlády, kolegyně a kolegové, myslím si, že bezesporu jde o dokument, který je potřebný, neboť problematika znečištění ovzduší emisemi všeho druhu je dnes považována za celosvětový problém. Je potřeba si uvědomit, že nejvíce postižená je však Evropa….

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego, dámy a pánové, přes pokročilou hodinu, prosím umožněte panu poslanci vystoupit a věnujte mu pozornost.

Poslanec Václav Frank: Děkuji, pane předsedající. Nejvíce postižená je však Evropa, která je v převaze reprezentována státy s vyspělým průmyslem a s vysokou životní úrovní. Je potřeba si uvědomit, že emise škodlivých látek vážným způsobem narušují nejen celé ekosystémy, zejména pak ekosystémy lesních porostů a mají negativní vliv na lidské zdraví. I mise i následně ohrožují půdu, které jsou postupně okyselovány. Dochází tedy k okyselování zemědělských a lesních půd i povrchových vod. Přeměnou kysličníku siřičitého a kysličníku dusíku, které jsou emitovány do atmosféry převážně energetickými zdroji, které spalují fosilní paliva, vznikají kyselé látky, jež mohou být přenášeny sta nebo tisíce kilometrů od zdrojů emisí. Odhaduje se, že v Evropě přispívá kysličník siřičitý přibližně 70% ke kyselosti ovzduší a kysličníky dusíku pak asi z 30%.

Druhou významnou skupinou látek, a já věřím, že i k nim se Česká republika dopracuje, které znečišťují ovzduší, jsou fotochemické oxidanty, které vznikají v atmosféře fotochemickou reakcí právě emisí kysličníku dusíku a těkavých organických sloučenin. Právě koncentrace těchto organických sloučenin jsou často i limitujícím faktorem a jejich hlavním zdrojem je potřeba si uvědomit, že je automobilová doprava.

Domnívám se, kolegyně a kolegové, že bychom Protokol neměli přijímat pouze z toho důvodu, že jeho přijetí je jedním z kritérií přijetí České republiky do Evropské unie, ale především proto, abychom měli ovzduší čistší pro naši republiku i pro okolní evropské státy. Ve většině zemí OECD všeobecně poklesly nebo se stabilizovaly emise kysličníku siřičitého v uplynulých desetiletích a očekává se , že budou dále snižovány. K tomuto procesu má přispět i Česká republika a navázat tak na splněné závazky bývalého Československa roku 1985. Doporučuji Poslanecké sněmovně proto postoupit Protokol do druhého čtení. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Frankovi. Kdo se dál hlásí do rozpravy? Jestliže nikdo, tuto obecnou rozpravu končím. Nezazněl návrh na vrácení ani na zamítnutí, budeme se tedy zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Organizační výbor navrhuje přikázat předložený vládní návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Má někdo nějaký jiný alternativní nebo doplňující návrh? Není tomu tak.

Dámy a pánové, přikročíme k hlasování. Kdo je pro přikázání tomuto výboru, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 57. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 129 pro, 1 proti při 149 přítomných.

Konstatuji, že jsme projednali bod 6 původního návrhu pořadu. Děkuji zpravodaji panu poslanci Grulichovi a panu ministru Skalickému.

Dámy a pánové, přistoupíme k projednávání 7. bodu což je

XIV.

Návrh rozpočtového výboru na usnesení

Poslanecké sněmovny k příspěvku na úhradu

volebních nákladů politickým stranám

Návrh usnesení Poslanecké sněmovny, který připravil rozpočtový výbor v souladu s § 85 volebního zákona, jsme dostali na lavice. Žádám proto nyní pověřeného zástupce rozpočtového výboru, jeho předsedu pana poslance Jozefa Wagnera, aby se ujal slova a usnesení uvedl.

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, moje zdůvodnění bude velmi stručné. Rozpočtový výbor předkládá návrh v souladu s § 85 zákona číslo 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu a doporučuje Vám, abyste předložený návrh schválili ve znění, jak byl předložen. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Wagnerovi. Otvírám rozpravu k tomuto bodu, nejprve tedy všeobecnou, kterou končím vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil, a otevírám podrobnou rozpravu, kterou končím ze stejného důvodu.

Dámy a pánové, přistoupíme k hlasování o předloženém návrhu usnesení.

Kdo je pro jeho schválení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 58. Kdo je proti? Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 135 pro, nikdo proti při 154 přítomných. Já děkuji panu poslanci Wagnerovi a konstatuji, že jsme projednali další bod našeho pořadu.

Dalším bodem pořadu je

XV.

Návrh pravidel hospodaření poslaneckých

klubů pro rok 1996

Organizační výbor předkládá Poslanecké sněmovně podle § 78 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny Návrh pravidel hospodaření poslaneckých klubů pro rok 1996. Návrh těchto pravidel, který jsme všichni obdrželi, odůvodní místopředseda Poslanecké sněmovny pan kolega Karel Ledvinka, kterého žádám, aby se ujal slova.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vládo, dámy a pánové. Návrh pravidel o hospodaření poslaneckých klubů s příspěvkem na úhradu nákladů pro rok 1996 se předkládá v souladu s ustanovením § 78 zákona číslo 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Jejich obsah je v souladu s právní úpravou obsaženou v § 78 odst. 2 tohoto zákona, stanoví především výši příspěvku a konkretizuje další zákonem pouze obecně stanovená pravidla pro hospodaření poslaneckých klubů s tímto příspěvkem. Pokud se týká výše příspěvku pro poslanecké kluby nevládních politických stran, příslušný koeficient pro výpočet jeho výše je stanoven přímo zákonem, a to § 78 odst. 4, a proto jej není nutné znovu opakovat v těchto pravidlech.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vám jménem předsedy Poslanecké sněmovny a jménem organizačního výboru předložil návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schvaluje pravidla hospodaření poslaneckých klubů na rok 1996, která jsou přílohou tohoto usnesení. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi Ledvinkovi a otevírám všeobecnou rozpravu k tomuto bodu pořadu, kterou končím vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil, a otevírám rozpravu podrobnou. Tuto končím ze stejného důvodu. Dámy a pánové, budeme hlasovat o návrhu usnesení , tak jak jej přednesl pan kolega Ledvinka před několika vteřinami. Věřím, že není potřeba ho číst znovu.

Kdo je pro jeho schválení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 59.

Kdo je proti? Návrh byl schválen poměrem hlasů 143 pro, nikdo proti při 157 přítomných.

Děkuji panu místopředsedovi Ledvinkovi.

Nyní, dámy a pánové, přistoupíme k poslednímu jednanému bodu, což je bod 15, prosím pana kolegu Koláře, aby mi věnoval pozornost. Tímto bodem je Návrh volební komise na volbu členů do stálých delegací do meziparlamentních organizací (druhé kolo volby).

Nechám na zvážení pana kolegy Koláře, zda se rozhodne nejprve nás seznámit s výsledky prvního kola voleb u bodu 13 a 14. S tím, že se technicky připravuje druhé kolo této volby, pak by bylo logické bezprostředně přistoupit k odůvodnění bodu 15.

VIII.

Návrh volební komise na volbu předsedy stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti

Bezpečnostní informační služby

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s výsledkem první volby prvního kola při volbě předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby. K volbě bylo vydáno 171 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 168 platných i neplatných hlasovacích lístků. Tři hlasovací lístky nebyly odevzdány. Pro navrženého kandidáta poslance Jaroslav Baštu bylo odevzdáno 106 platných hlasů a pan poslanec Jaroslav Bašta byl v prvním kole zvolen. (Potlesk.)

IX.

Návrh volební komise na volbu předsedy stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní

techniky Policie České republiky

Dále dovolte, abych vás seznámil s výsledkem první volby prvního kola při volbě předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu používání operativní techniky Policie ČR. K volbě bylo vydáno 171 hlasovacích lístků, odevzdáno bylo 169 platných i neplatných hlasovacích lístků, 2 hlasovací lístky nebyly odevzdány. Pro navržené kandidáty bylo odevzdáno 142 platných hlasů. Pro poslance Petra Hulinského bylo odevzdáno 54 platných hlasů, pro poslance Pavla Severu bylo odevzdáno 27 platných hlasů a pro poslance Jana Vidíma bylo odevzdáno 61 platných hlasů. V prvním kole nebyl nikdo zvolen, do druhého kola postupují pánové poslanci Vidím a Hulinský. jak už sdělil předsedající, druhé kolo se připravuje a podle předběžných zpráv by mohlo být zahájeno v 8.30 hodin.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Tedy ve 20.30 hodin.

Poslanec Robert Kolář: Promiňte, 20.30 hodin. Nyní dovolte, abych vás seznámil s návrhem volební komise Poslanecké sněmovny na dovolbu stálých delegací Poslanecké sněmovny do meziparlamentních organizací.

XVI.

Návrh volební komise Poslanecké sněmovny na volbu

členů stálých delegací do meziparlamentních

organizací - druhé kolo volby

Předesílám, že návrh, tak jak jste jej obdrželi na lavice, obsahuje všechny návrhy, které předložily poslanecké kluby ve stanoveném termínu a já při projednávání jednotlivých návrhů budu upozorňovat na ty delegace, kde již je počet naplněn a kde, přestože byl klubem navržen kandidát, tak v podstatě volba nemůže proběhnout, protože ta delegace je plně naplněna, a proto by ta volba byla nesmyslná.

Do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy navrhuje poslanecký klub ODS pana Michala Frankla jako náhradníka, poslanecký klub SPR-RSČ pana Milana Loukotu jako náhradníka a pana Miroslava Sládka jako člena, poslanecký klub KSČM pana Miloslava Ransdorfa jako náhradníka. Do této delegace máme zvolit jednoho člena a jednoho náhradníka.

Do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě obdržela volební komise návrh poslaneckého klubu SPR-RSČ na pana poslance Jaroslava Nováka a do této delegace máme dovolovat jednoho člena.

Do stálé delegace Poslanecké sněmovny pro spolupráci s Evropským parlamentem navrhuje poslanecký klub SPR-RSČ pana poslance Jana Vika. Do této delegace máme taktéž dovolovat jednoho člena.

Do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Severoatlantického shromáždění navrhuje poslanecký klub SPR-RSČ pana Miroslava Sládka. Upozorňuji na to, že v podstatě nemáme koho dovolovat, protože delegace je již naplněna.

Do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Meziparlamentní unie navrhuje poslanecký klub SPR-RSČ pana poslance Martina Smetanu. Tady máme dovolovat jednoho člena.

Do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Shromáždění Západoevropské unie navrhuje poslanecký klub SPR-RSČ pana poslance Zdeňka Kramperu. Tato delegace je plná a není koho dovolovat.

Do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Středoevropské iniciativy navrhuje Poslanecký klub SPR-RSČ pana poslance Jindřicha Neheru a tato delegace je taktéž již plně obsazena. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Chci se zeptat, zda jsou námitky proti mému výkladu, že to byla sice zajímavá informace o tom, že bylo navrhováno i do delegací, které jsou naplněny, ale je to nehlasovatelný návrh. Čili budeme rozhodovat hlasováním o těch zbývajících.

Dámy a pánové, myslím, že je korektní, abych připomenul, že na 2. schůzi Poslanecké sněmovny proběhlo první kolo volby členů stálých delegací, to už kolega Kolář konstatoval. Členové byli podle dohody voleni většinovým způsobem. V průběhu té schůze došlo také k určité dohodě, která byla uskutečněna na poradě předsedy Poslanecké sněmovny s místopředsedy a předsedy poslaneckých klubů, o které potom informoval na mikrofon pan kolega Ledvinka, který řídil schůzi. Podstatou té dohody bylo, že u všech delegací, které jsou voleny na principu poměrného zastoupení, platí zásada, že když nebude zvolen někdo ze zástupců příslušných poslaneckých klubů, zablokuje se toto místo nebo bude k dispozici pro nový návrh příslušného klubu. To je doplňující informace. Nyní prosím pana kolegu Koláře, pokud žádný klub nežádá o přestávku na poradu. Pan kolega Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pane předsedající, nežádám o přestávku na poradu klubu v tuto chvíli, jenom bych chtěl připomenout obsah té dohody, která byla u pana předsedy sněmovny učiněna, t.j., že bude tam, kde je to možné, dodržen princip poměrného zastoupení, i když jde o tzv. modifikovaný většinový způsob volby, a znovu podotýkám, že ani při sedmi náhradnících této stálé delegace klub KSČM nemá žádného náhradníka. Proto vás žádám, abyste podpořili naši nominaci dr. Ransdorfa.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Můžeme přistoupit k rozhodnutí o jednotlivých návrzích. Prosím pana kolegu Koláře, aby vždy před hlasováním ještě zrekapituloval stav, tzn. počet volných míst a počet kandidátů, což máme sice na pracovních podkladu před sebou, ale prosím ho o rekapitulaci.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, nejprve přistupujeme k volbě stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Máme návrhy na tři náhradníky a jednoho člena. Zvolit je třeba jednoho člena a jednoho náhradníka. Jako první v pořadí je navržen poslanec Michal Frankl jako náhradník.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro volbu tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 60. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl schválen počtem hlasů 95 pro, 18 proti při 163 přítomných.

Prosím o další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Další v pořadí je návrh na poslance Milana Loukotu taktéž jako náhradníka.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji, Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 61. hlasování. Kdo je proti?

Tento návrh získal hlasy následujícím způsobem: 21 pro, 55 proti při 166 zaregistrovaných.

Prosím o další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Posledním návrhem na náhradníka je návrh na pana poslance Miroslava Ransdorfa.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 62. Kdo je proti?

Tento návrh získal hlasy následujícím způsobem: 79 pro, 42 proti při 160 přítomných. Myslím, že je korektní konstatovat, kdo byl zvolen.

Poslanec Robert Kolář: Jako náhradník byl zvolen Michal Frankl 95 hlasy.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Budeme nyní rozhodovat hlasování o členovi.

Poslanec Robert Kolář: Na člena této delegace je jediný návrh, a to na pana poslance Miroslava Sládka.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 63. Kdo je proti?

Tento návrh získal 8 kladných hlasů, 104 poslanců a poslankyň bylo proti při 158 přítomných.

Tím jsem se vyrovnali s touto částí projednávaného bodu. Prosím, pane kolego máte slovo.

Poslanec Robert Kolář: Nyní přistoupíme k dovolbě jednoho člena do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Máme jednoho navrženého kandidát, a tím je pan poslanec Jaroslav Novák.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 64: Kdo je proti?

Tento návrh získal 114 hlasů, 15 poslanců bylo proti při 162 přítomných.

Prosím o další návrh. Dámy a pánové, prosím o klid.

Poslanec Robert Kolář: Další návrh na člena stálé delegace Poslanecké sněmovny pro spolupráci s Evropským parlamentem. Volební komise předkládá jeden návrh, a to na poslance Jana Vika.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 65. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 61 pro, 56 proti, přítomno je 161 poslanců.

Prosím o další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Posledním návrhem je návrh na dovolbu člena stálé delegace Poslanecké sněmovny do Meziparlamentní unie. Volební komise předkládá návrh na pana poslance Martina Smetanu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro schválení tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 66. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 114 pro, 15 proti při 165 přítomných.

Dámy a pánové, možná by bylo dobře, aby předseda volební komise konstatoval ještě jednou, kdo byl zvolen. Tím by byl ukončen tento bod.

Poslanec Robert Kolář: Vážené kolegyně a kolegové, provedu rekapitulaci. Do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Rady Evropy byl zvolen jako náhradník pan poslanec Michal Frankl, do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Parlamentního shromáždění Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě byl zvolen jako člen pan poslanec Jaroslav Novák a do stálé delegace Poslanecké sněmovny do Meziparlamentní unie byl zvolen jako člen pan poslanec Martin Smetana.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kolářovi. Dámy a pánové, dovolte mi, abych konstatoval, že jsme projednali další bod našeho pořadu. O slovo se hlásí předseda klubu pan poslanec Filip. Prosím, aby přistoupil k mikrofonu.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl navrhnout v tuto chvíli druhé kolo volby podle volebního řádu Poslanecké sněmovny při volbě komisí většinovým způsobem, a to druhé kolo volby o naší kandidátce na členku parlamentní komise pro činnost Bezpečnostní informační služby dr. Rujbrové. Vycházím přitom z článku 17 s tím, že takové druhé kolo volby lze vyhlásit.

Podotýkám, že dr. Rujbrová neprošla do této komise o jeden hlas. Komise je sestavena ze 7 členů s tím, že byl sedmijmenný návrh.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Myslím, že je to korektní, abychom se vrátili do tohoto bodu. Prosím, aby se ujal slova pan kolega Kolář.

VI.

Návrh volební komise na volbu členů stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu

Bezpečnostní informační služby

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte mi, abych provedl krátkou rekapitulaci. Tato komise má 7 členů. My jsem zvolili 5 členů, nezvoleni byli paní poslankyně Zuzka Rujbrová, která získala 86 hlasů a pan poslanec Jan Vik, který získal 77 hlasů, takže do druhého kola - protože obsazujeme dvě místa - postupují oba dva. Je možné zahájit druhé kolo volby.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Budeme tedy hlasovat o kandidátech v tomto pořadí, jak navrhl pan kolega Kolář. Nejprve jsem vás na žádost některých z vás odhlásil. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali. Jako o první rozhodneme o kandidátce na členství paní poslankyni Zuzce Rujbrové.

Kdo je pro její zvolení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č.67. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 95 pro, 30 proti ze 153 přítomných poslanců a poslankyň.

Dále rozhodneme o výsledku volby ve druhém kole, o kandidátovi Janu Vikovi.

Kdo je pro jeho zvolení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 68. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 46 pro, 70 proti při 157 přítomných.

Tím jsme uzavřeli i druhou kapitolu u tohoto bodu. Někdo z nás může konstatovat, že paní poslankyně byla zvolena členkou komise.

Dámy a pánové, v tomto okamžiku se s vámi v této místnosti rozloučím. Konstatuji, že může začít druhé kolo volby. Lístky budou vydávány ihned a jejich vydávání bude pokračovat do 20.50 s tím, že zítra ráno bude pokračovat třetí schůze buď pozitivním konstatováním výsledků a ihned začne 4. schůze v 9.00 hodin, anebo konstatováním neúspěšné volby a zahájením třetího kola. Poté by s určitým časovým odstupem začala 4. schůze. Pan kolega Kolář mě informoval, že existují tři kola u tohoto typu volby, byl to omyl. Čili beru zpět to, co se týká třetího kola. Ráno budeme informováni o výsledku voleb, čímž skončí tato schůze Poslanecké sněmovny. Pan kolega Filip se hlásí o slovo.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedo, pane předsedající, jen bych žádal protokolovat, že v tom hlasování k bodu č. 1, k doprovodnému usnesení, nefungovala všechna hlasovací zařízení klubu KSČM a prosím, aby bylo protokolováno, kolega poslanec Grebeníček hlasoval pro návrh v tom pořadí číslo 1. To je technická poznámka.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan kolega Gross se hlásí o slovo.

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, nechci zdržovat, ale když už tato otázka tady byla otevřena - vím , že na tom v tuto chvíli nelze nic změnit, ale pro klid svědomí mého kolegy Kučery oznamuji do protokolu, že i on hlasoval pro. Jeho kolegové to mohou potvrdit, leč ve výsledcích hlasování se ukázalo, jako že nehlasoval.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, platí vše,co jsem řekl před několika minutami, pouze upravím ten údaj. Hlasovací lístky budou vydávány do 20.53 hodin.

(Schůze přerušena ve 20.35 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP