Čtvrtek 25. července 1996

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi za tuto poměrně podrobnou odpověď a chci se zeptat pana kolegy Maixnera, zda si přeje položit doplňující otázku.

Poslanec Pavel Maixner: Já také děkuji panu ministrovi za jeho odpověď, myslím si, že byla ještě málo podrobná, proto žádám pana ministra, aby předložený materiál dal každému poslanci písemně na stůl, abychom se případně mohli na tuto otázku v dalších interpelacích nebo v případě problematiky školství vyjádřit. Děkuji. (Potlesk v části sálu.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. To nebyl doplňující dotaz ve smyslu jednacího řádu. Věřím, že žádost byla slyšena. Bude na adresátovi, aby s ní nějak naložil.

Dámy a pánové, je 18.22 hodin. Další interpelaci již není možno přednést ve smyslu zákona o jednacím řádu, takže konstatuji, že jsme projednali kromě bodu 1 také bod poslední - č. 16. Já jsem vám teď chtěl navrhnout před sedmiminutovou přestávkou další postup, ale hlásí se pan kolega Gross o slovo.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, já po tomto zvláštním průběhu dnešních interpelací bych chtěl pouze učinit určité sdělení a berte to i jako výzvu našeho poslaneckého klubu. Chtěl bych, aby v Poslanecké sněmovně vznikla velice vážná diskuse nad tím, jak vypadá podoba našeho jednacího řádu v oblasti ústních interpelací. Byl bych nesmírně rád, kdyby průběh tohoto bodu byl mnohem důstojnější jak ze strany interpelujících, tak ze strany členů vlády, kteří na tyto interpelace odpovídají. (Potlesk v části sálu.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Já velice souhlasím s kolegou Grossem a bude jenom na nás - já už jsem tu jednou říkal, že institut interpelací je institutem velice významným - jak ho budeme užívat. Myslím si, že tak jako tak se nám nikdy nepodaří detailně upravit některou oblast jednání sněmovny, aby nebylo možno, pokud se to nestane součástí politické kultury, nalézt skulinku a objevit nějaký atypický způsob, který kolegy a kolegyně překvapí. Na jedné straně zákon nezakazuje se přihlásit šedesátkrát do losování s nespecifikovanou interpelací. Kdo používá tento způsob, může očekávat i to, že první interpelovaný využije veškerý zákonem daný čas. Myslím, si že je to pro nás velmi poučným zážitkem. Možná, že je trochu škoda pro oblast školství, že to bylo dnes bez kamer. Nicméně jsem také pro, abychom se velmi vážně zamýšleli nad buď gentlemanskou dohodou, jak budeme postupovat vždy ve čtvrtek od 15.00 do 18.30 anebo co se pokusíme upravit v zákoně samotném. Od 16.00 do 18.30 - omlouvám se. Děkuji.

Dámy a pánové, než vyhlásím několikaminutovou přestávku, chtěl bych avizovat to, co se chystám navrhnout po 18.30 hodin. Když se podíváte na ten schválený pořad 3. schůze, který má 16 bodů, domnívám se, že všechny časově náročné body máme za sebou a chtěl bych vám navrhnout, abychom po přestávce pokračovali body 9 až 14. Body 13 a 14 jsou jediné body, které nás mohou technicky velmi zdržet, pokud bychom se k nim dostali až zítra, čili to jsou dva body, kde jde o tajnou volbu. Jinak si myslím, že body 9, 10, 11 a 12 jsou body všechny na několik minut a ve chvíli, kdy bychom provedli první kolo volby, celý blok, o kterém mluvím, který vypadá velmi obsažně, nicméně je to šest bodů, by nám podle mého odhadu mohl zabrat kolem 40 minut a pak bychom se vrátili do přerušeného bodu č. 2, který už také podle mě nebude časově velmi náročný, vzhledem k tomu, že jsme rozhodli hlasováním o způsobu projednávání. S mým návrhem by samozřejmě souvisela i žádost o to, aby sněmovna rozhodla, že hlasovat budeme moci dnes po 19.00 hodině. Děkuji vám a prosím, zvažte tento avizovaný návrh. Sejdeme se zde v 18.35 hodin.

(Jednání přerušeno v 18.28 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 18.30 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste opět zaujali svá místa. Čas na minipřestávku, jak jsme si ho určili, uplynul. Věřím, že jste se stihli poradit o vašem přístupu k návrhu na další postup.

Dovolím si zahájit přerušené jednání naší schůze a navrhnout Poslanecké sněmovně, aby hlasováním rozhodla o tom, že budeme pokračovat v jednání nyní body 9 -14, tedy nejprve dva velmi krátké body, kdy jedním hlasováním zřídíme komise a pak aklamacemi bychom (také věřím velmi rychle) zvolili členy komisí. Pak teprve můžeme přistoupit k volbám předsedů, což proběhne tajnou volbou. To je vlastně hlavní motivace pro můj návrh na změnu pořadí projednávání jednotlivých bodů. Pak bychom pokračovali body 2, 3, 4, 5 a 6 v původně určeném pořadí.

Takto zní můj návrh. Součástí návrhu by samozřejmě bylo, abychom rozhodli o tom, že hlasovat bude možné dnes i po 19. hodině. To je tedy můj návrh. Berte to prosím jako procedurální návrh. Snažil jsem se informace o něm vyslat klubům již v průběhu minulých hodin.

V tomto okamžiku se o slovo přihlásil pan poslanec Vik. Prosím, aby přistoupil k mikrofonu.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl jménem poslaneckého klubu -

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego, je špatně slyšet. Dámy a pánové, prosím o klid.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl jménem poslaneckého klubu Sdružení pro Republiku - Republikánské strany Československa podat procedurální protinávrh, aby byla v tuto chvíli schůze přerušena a abychom pokračovali zítra.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Myslím, že bude nejkorektnější, abychom rozhodli nejprve hlasováním o návrhu pana kolegy Vika a potom bychom hlasovati o návrhu, který jsem přednesl já.

Dámy a pánové, prosím, abyste se zaregistrovali. Dám hlasovat o návrhu pana poslance Vika, tedy přerušit jednání ihned a pokračovat zítra. Předpokládám, že v 9.00 hodin ráno. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování č. 33. Kdo je proti tomuto návrhu?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 25 pro, 120 proti při počtu přítomných 159.

Nyní mi dovolte, abych dal hlasovat o návrhu, který jsem přednesl, tedy pokračovat body 9 -14 a pak dalšími a zároveň rozhodnout o tom, že sněmovna bude dnes ochotna rozhodovat hlasováním i po 19. hodině. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 34. Kdo je proti?

Tento návrh byl přijat poměrem hlasů 135 pro, 16 proti při 160 přítomných.

Dámy a pánové, v souladu s právě přijatým usnesením přistupujeme k bodu

IV.

Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro

kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby

Předkládám vám návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS podle § 18 zákona č. 154/1994 Sb., o Bezpečnostní informační službě. Tato komise se podle uvedeného zákona skládá ze sedmi členů, a to pouze poslanců Poslanecké sněmovny. Chce se někdo k tomuto návrhu vyjádřit? Jestliže ne, přednesu vám návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 35. Kdo je proti?

Děkuji. Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 153 pro, nikdo proti, při počtu 172 přítomných.

Konstatuji, že jsme velmi rychle projednali bod č. 9 a zřídili tuto komisi.

Dalším bodem je

V.

Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny

pro kontrolu použití operativní techniky

Policie České republiky

Předkládám vám návrh na zřízení této stálé komise sněmovny. Návrh na zřízení je vám předložen podle zákona č. 283/91 Sb., o Policii České republiky. Podle ustanoveni § 36 a) se zřízený kontrolní orgán skládá z pěti poslanců příslušného výboru Poslanecké sněmovny. Chce se k tomuto návrhu někdo vyjádřit? Jestliže tomu tak není, dovolte mi, abych vám předložil návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna zřizuje stálou komisi Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky."

Kdo je pro schválení tohoto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 36. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 159 pro, nikdo proti při počtu 179 přítomných.

Konstatuji, že jsme projednali bod označený číslem 10 v původním návrhu pořadu. Dalším bodem je

VI.

Návrh volební komise na volbu Členů stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu

Bezpečnostní informační služby

Dávám nyní slovo předsedovi volební komise panu kolegovi Robertu Kolářovi, aby uvedl návrh volební komise, který vám byl rozdán na lavice.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte mi, abych vás seznámil s návrhem volební komise na volbu členů stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby. Konstatuji, že volební komise obdržela ve stanoveném termínu návrhy na členy této komise, a to v následujícím pořadí:

Bašta Jaroslav - ČSSD

Klas Jan - ODS

Langer Ivan - ODS

Mašek Ivan - ODA

Rujbrová Zuzka - KSČM

Severa Pavel - KDU-ČSL

Vik Jan-SPR-RSČ.

Volební komise konstatuje, že je možné zahájit volbu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji předsedovi volební komise. K předloženému návrhu volební komise i k vystoupení jejího předsedy nyní otvírám rozpravu. Chce se v ní prosím někdo vyjádřit? Pan ministr Ruml.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych řekl svůj názor na jednoho z kandidátů do komise na kontrolu činnosti BIS. Jde o osobu poslance jmenovaného na prvním místě, pana poslance Jaroslava Baštu. Budiž to není vnímáno jako moje reakce na jeho včerejší vystoupení v Poslanecké sněmovně v rámci projednávání programového prohlášení vlády. Já mám velmi intenzívní pocit, že pan poslanec Bašta žije v jakémsi vnitřním zpravodajském světě, ze kterého není schopen vystoupit a mít dostatečný nadhled nad touto závažnou problematikou a kromě jiných jeho vyjádření v minulosti bych chtěl vyslovit jeden argument z nedávné doby, kdy pan poslanec Bašta sdělil sdělovacím prostředkům velmi závažnou informaci, totiž to, že při návštěvě Spojených států amerických můj náměstek Martin Fendrych, který tam jednal s vysokými představiteli bezpečnostních složek Spojených států, údajně při tomto jednání projevil svůj úmysl kandidovat na místo ředitele Bezpečnostní informační služby. Podle Jaroslava Bašty toto vyvolalo ve Spojených státech zděšení.

Pro mě to byla samozřejmě velice vážná informace a přes zastupitelský úřad Spojených států v Praze jsem dotázal oficiální místa v USA, jestli tato informace je správná. Bylo mi oficiálně sděleno, že nikoliv, že nikdy se o takových věcech ve Spojených státech za přítomnosti nebo v době návštěvy pana náměstka Fendrycha nejednalo. Toto je pro mě důvod, který diskvalifikuje Jaroslava Baštu na členství v této komisi a já pro něj osobně hlasovat nebudu. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Hlásí se pan poslanec Bašta, ale předseda klubu Stanislav Gross má právo vystoupit přednostně.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, byl bych nesmírně nerad, kdyby v této situaci tady docházelo k jakýmsi osobním přestřelkám mezi kterýmikoli členy této sněmovny v tomto momentě. Obsazování těchto komisí vzniklo na základě zákona a na základě určité politické dohody a byl bych velice rád, kdyby členové vlády si odpustili jakékoli výpady vůči členům mého poslaneckého klubu, pokud jde o obsazování těchto kontrolních komisí. Jsou to kontrolní orgány, které mají sloužit ke kontrole vlády a já se nedomnívám, že členové vlády by měli lustrovat, kdo v této komisi bude anebo nebude. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Bašta se hlásí o slovo. (Poslanec Bašta se slova vzdal.) Děkuji. Pan ministr Ruml je též členem této sněmovny.

Dámy a pánové, kdo se dál hlásí do rozpravy k tomuto bodu? Jestliže nikdo, dovolte, abych rozpravu uzavřel a požádal předsedu volební komise, aby předložil jednotlivé návrhy k hlasování.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, jako první je na lístku, který jste obdrželi na lavice, uveden pan poslanec Jaroslav Bašta.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, rozhodneme hlasováním o zvolení tohoto navrhovaného kandidáta do příslušné komise.

Kdo je pro jeho volbu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 37. Kdo je proti?

Poslanec Jaroslav Bašta byl zvolen poměrem hlasů 121 pro, 15 proti. Prosím, další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Druhý v pořadí je pan poslanec Jan Klas.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro zvolení tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 38. Kdo je proti?

Tento kandidát byl zvolen poměrem hlasů 155 pro, nikdo proti při počtu 181 přítomných. Prosím, další kandidát.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan poslanec Ivan Langer.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro zvolení tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č, 39 na této schůzi. Kdo je proti?

I pan poslanec Langer byl zvolen členem komise poměrem hlasů 143 pro, 3 proti pří počtu 182 přítomných.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan poslanec Ivan Mašek.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro zvolení tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stlačí tlačítko v hlasování č. 40. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 145 pro, 2 proti při počtu 181 přítomných. Pan poslanec Mašek byl zvolen.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je paní poslankyně Zuzka Rujbrová.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro zvolení této kandidátky, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 41. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 86 pro, 38 proti při počtu 172 přítomných.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan poslanec Pavel Severa.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro volbu tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 42. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 138 pro, 8 proti při 180 přítomných.

Poslanec Robert Kolář: Posledním z kandidátů je pan poslanec Jan Vik.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro zvolení tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 43. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl schválen poměrem hlasů 77 pro, 47 proti při počtu 167 přítomných.

Domnívám se, že tím jsme projednali bod 11 našeho pořadu. Prosím pana kolegu Koláře, aby neopouštěl své místo. Dalším bodem je

VII

Návrh volební komise na volbu členů stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní

techniky Policie České republiky

Dávám slovo předsedovi volební komise kolegu Kolářovi, aby nás informoval o návrzích na členy komise a o volbě členů.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte, abych vás seznámil s návrhem volební komise na volbu členů stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky.

Konstatuji, že volební komise obdržela ve stanoveném termínu návrhy tak, jak je máte před sebou v poslaneckých lavicích, ale vzhledem ke skutečnosti, že po ukončení termínu proběhly volby nového předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL a pan poslanec Borák byl zvolen předsedou tohoto poslaneckého klubu, vylučuje se, aby byl členem takové komise a proto klub KDU-ČSL navrhuje jiného kandidáta. Tím kandidátem je pan poslanec Pavel Severa, takže vás prosím, abyste si v návrzích, které máte na lavicích opravili jméno Borák za jméno Severa.

Návrh volební komise na volbu členů této stálé komise Poslanecké sněmovny je následující: Pavel Severa - KDU-ČSL, Petr Hulinský - ČSSD, Dušan Navrátil - ODA, Jindřich Nehera -SPR-RSČ, Miroslav Vacek - KSČM, Jan Vidím - ODS.

Konstatuji, že nic nebrání tomu, aby bylo možno zahájit volbu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k podaným návrhům i k vystoupení předsedy volební komise.

Vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil, rozpravu uzavírám.

Nyní budeme hlasováním rozhodovat o jednotlivých návrzích.

Poslanec Robert Kolář: Prvním kandidátem je pan poslanec Pavel Severa.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro zvolení tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 44. Kdo je proti?

Poslanec Pavel Severa byt zvolen poměrem hlasů 134 pro, 6 proti při počtu 178 přítomných.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan poslanec Petr Hulinský.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro zvolení tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování číslo 45. Kdo je proti?

Pan poslanec Hulinský byl zvolen poměrem hlasů 159 pro, nikdo proti při počtu 182 přítomných.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan poslanec Dušan Navrátil.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro zvolení tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 46. Kdo je proti? Děkuji.

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 147 pro, 5 proti. Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan poslanec Jindřich Nehera.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro volbu tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 47. Kdo je proti?

Toto hlasování skončilo výsledkem 120 pro, 24 proti při počtu 179 přítomných.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Dalším kandidátem je pan poslanec Miroslav Vacek.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro zvolení tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 48. Kdo je proti?

Toto hlasování skončilo poměrem hlasů 93 pro, 72 proti při počtu 176 přítomných.

Prosím další návrh.

Poslanec Robert Kolář: Posledním kandidátem je pan poslanec Jan Vidím.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Kdo je pro volbu tohoto kandidáta, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 49. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 138 pro, 11 proti při počtu 183 přítomných.

Prosím předsedu volební komise, aby konstatoval, kdo byl zvolen členem této stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, vzhledem k tomu, že jsme odhlasovali, že tato komise je pětičlenná, přečtu ty pány poslance, kteří získali nejvyšší počet hlasů a stali se členy této komise.

Jedná se o pány poslance: Pavel Severa, Petr Hulinský, Dušan Navrátil, Jindřich Nehera a Jan Vidím. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji předsedovi volební komise. Konstatuji, že jsme projednali bod č. 12.

Dámy a pánové, dalšími body, u kterých věřím, že zakceptujete, abychom projednali dohromady a přistoupili z časových a technických důvodů potom k tajné volbě současně, jsou body 13 a 14. Prvním z nich je

VIII.

Návrh volební komise na volbu předsedy stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti

Bezpečnostní informační služby

Žádám předsedu volební komise pana Roberta Koláře, aby nás seznámil s návrhy, které obdržel z poslaneckých klubů.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, dovolte mi, abych konstatoval, že volební komise obdržela ve stanoveném termínu jediný návrh na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby, a sice návrh poslaneckého klubu ČSSD na pana poslance Jaroslava Baštu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Než otevřu rozpravu, prosím pana poslance Koláře, aby nás ještě seznámil s návrhem volební komise na další postup.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, dovolte, abych vás seznámil s návrhem volební komise,jak postupovat. Vzhledem k tomu, že nás čekají dvě tajné volby, navrhujeme, aby obě volby proběhly současně. Doporučoval bych, aby nyní byla otevřena rozprava ke kandidátu na předsedu stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti BIS, poté bych vás seznámil s návrhy na předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky a poté, co bude ukončena rozprava i k tomuto návrhu, bych doporučoval zahájit vlastní volbu.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Ano. Děkuji panu kolegovi Kolářovi a otevírám rozpravu k 1. bodu. Kdo se do ní hlásí? Jestliže nikdo, rozpravu končím.

Dovolte mi, abych přistoupil k projednání bodu 14., což je

IX.

Návrh volební komise na volbu předsedy stálé komise

Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní

techniky Policie České republiky

Žádám opět kolegu Koláře, aby se ujal slova.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, dovolte abych konstatoval, že volební komise obdržela ve stanoveném termínu tři návrhy na předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky, a sice návrh poslaneckého klubu ODS na pana Petra Hulinského, návrh poslaneckého klubu ODS na poslance Jana Vidíma a návrh poslaneckého klubu KDU-ČSL na pana poslance Pavla Severu. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji a otevírám rozpravu k těmto návrhům a ke sdělení předsedy volební komise. Tuto rozpravu končím, vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil. Nyní prosím předsedu volební komise, aby nás seznámil s návrhem dalšího postupu včetně časových údajů.

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, dovolte, abych navrhl, aby výdej hlasovacích lístků začal hned teď. Bude trvat 20 minut a na samotnou volbu bude také časový interval 20 minut. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Vydávání volebních lístků začíná okamžitě. Ukončeno bude v 19.28 hodin. V 19.30 se zde sejdeme a budeme pokračovat projednáváním dalších bodů. Předseda volební komise nás poté, co budou známy výsledky, seznámí s tím, jak volba dopadla.

(Schůze přerušena v 19.10 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 19.34 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste se dostavili do jednací síně a znovu se zaregistrovali, abychom mohli pokračovat v dalším jednání podle našeho předchozího rozhodnutí. To znamená pokračovat v projednávání přerušeného bodu 2 původního programu.

II.

Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon

č. 247/1995 Sb., o volbách do Parlamentu

České republiky a o změně a doplnění

některých dalších zákonů

Máme k tomu předloženy sněmovní tisky 9/1 a 9/2. Rozhodli jsme hlasováním o způsobu jednání k tomuto bodu.

X.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu

České republiky k vyslovení souhlasu Dohoda mezi

Českou republikou a Italskou republikou o podpoře

a ochraně investic, podepsaná 22. ledna 1996

v Římě (sněmovní tisk 1)

Jde o prvé čtení. Předložený vládní návrh Dohody jsme obdrželi jako sněmovní tisk a odůvodní nám jej místopředseda vlády a ministr financí pan Ivan Kočárník, kterého prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu ke schválení Dohodu mezi Českou republikou a Italskou republikou o podpoře a ochraně investic, která byla podepsána 22. ledna letošního roku v Římě.

Dohoda patří mezi standartní dohody tohoto typu a je v souladu se zásadami obsaženými v tzv. vzorové dohodě o ochraně investic, za kterou je považována dohoda s Maďarskem. Zakotvuje standartní záruky, a proto doporučuji sněmovně, aby ji propustila dále.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi vlády.

Organizační výbor určil zpravodajem pro prvé čtení předsedu zahraničního výboru pana poslance Viléma Holáně, kterého prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Vilém Holáň: Pane předsedo, dámy a pánové, předložený návrh smlouvy doplňuje systém smluv, který v dnešní době má naše republika asi ke 24 státům a k 18 dalším státům tato dohoda je platná sukcesí ještě z práva federálního.Dohoda nevyžaduje změnu právního řádu České republiky. Doporučuji, aby projednání této dohody bylo přikázáno výboru zahraničnímu. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu k tomuto bodu, kterou končím vzhledem k tomu, že se do ní nikdo nepřihlásil. A protože nebyl přednesen návrh na vrácení navrhovateli ani na zamítnutí, budeme se zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Zazněl z úst zpravodaje návrh na přikázání zahraničnímu výboru.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 53. hlasování této schůze. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 124 pro, nikdo proti.

Konstatuji, že jsme projednali bod č. 3 našeho programu.

Dalším bodem je

XI.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu

České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi

Českou republikou a Venezuelskou republikou o zamezení

dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní

z příjmu a z majetku, podepsaná v Praze

dne 26. dubna1996

Zde se jedná o první čtení. Předložený návrh vládní smlouvy jsme obdrželi jako sněmovní tisk č. 2. Odůvodní nám jej opět ministr financí a místopředseda vlády pan Ivan Kočárník, kterého prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, předkládám Poslanecké sněmovně Parlamentu Smlouvu o zamezení dvojího zdanění s Venezuelskou republikou, která byla podepsána v dubnu v Praze.

Venezuela je pro Brazílii druhou jihoamerickou zemí, se kterou Česká republika uzavírá smlouvu o zamezení dvojího zdanění. V současné době má Česká republika v platnosti 41 takových smluv, přičemž další smlouvy se připravují. Jsem přesvědčen o tom, že přijetí této smlouvy napomůže rozvoji vzájemného obchodu mezi oběma zeměmi. Doporučuji sněmovně, aby vyjádřila v rámci prvního čtení souhlas s předkládanou smlouvou.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Konstatuji, že organizační výbor určil zpravodajem pro prvé čtení opět předsedu zahraničního výboru pana kolegu Viléma Holáně, kterého prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Vilém Holáň: Pane předsedo, dámy a pánové, toto je druhý druh smluv, který nyní byl předkládán, rovněž tato smlouva existuje s mnoha státy a v podstatě řeší vždycky kolizi daňových systémů jednotlivých států tak, aby zdanění nebylo dvojí. Doporučuji opět přijetí a doporučuji, aby projednání této smlouvy bylo tentokrát svěřeno výboru zahraničnímu a výboru rozpočtovému.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, slyšeli jsme vystoupení navrhovatele a zpravodaje. Otevírám nyní obecnou rozpravu k tomuto bodu. Pan kolega Payne se do ní přihlásil. Písemnou přihlášku nemám.

Poslanec Jiří Payne: Já se omlouvám, že zdržuji, pane předsedající, vážená vládo, ale bývalo zvykem, že jsme přikazovali sněmovní tisky pouze jednomu výboru. Vzhledem k tomu, že to je praktičtější a také náš jednací řád je tak koncipován, z toho důvodu navrhuji, abychom hlasovali po částech o tom přikázání, každému výboru zvlášť.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji za tuto poznámku, Pan poslanec Wagner se hlásí.

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedající, dámy a pánové, tyto smlouvy jsou toho charakteru, že by bylo skutečně rozumné, aby byly přikázány oběma výborům. Rozpočtový výbor o té věci jednal. Nechceme se přetahovat o to, kdo má být prvním, ale domníváme se, že je to rozumné. V případě, že by bylo uváženou sněmovnou, že to bude jen jeden výbor, tak druhý má samozřejmě možnost rozhodnout sám o tom, že tu věc chce též projednávat. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP