Úterý 1. října 1996

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Prosím v tom případě svoje experty, aby mne nemystifikovali a omlouvám se za nesprávnou informaci. V tomto případě vyhlašuji 10minutovou přestávku.

(Schůze přerušena v 18.58 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 19.10 hodin.)

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, dovolte, abych vás pro přesnost hlasování nyní odhlásil. Prosím, abyste se laskavě přihlásili svými hlasovacími kartami.

Prosím pana poslance Michala Krause, aby předložil návrh, o němž máme hlasovat.

Poslanec Michal Kraus: Předešlým hlasováním jsme stanovili pořadí, v jakém budeme hlasovat o pozměňovacích návrzích k bodu usnesení III, které navrhl klub ČSSD, tzn. kterým se určuje počet členů vyšetřovací komise. Jako o prvním pozměňovacím návrhu se bude hlasovat o návrhu předneseném panem poslancem Borákem na 12 členů komise, tzn. v klíči 4 členové sociální demokracie, 4 členové ODS a po jednom členu z každé ostatní parlamentní strany.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Návrh byl jasně formulován. Zahajuji hlasování.

Kdo podporuje tento návrh pana poslance Boráka, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Výsledek je jasný. Hlasování pořadové číslo 20: Ze 199 přítomných je 153 pro, 32 proti a nehlasovalo 14.

Návrh pana poslance Boráka byl přijat.

Prosím o další návrhy.

Poslanec Michal Kraus: Další návrhy se týkají textu dalších odstavců. Budeme hlasovat podle toho, jak byly návrhy předneseny, protože to jsou návrhy pozměňovací.

Už jsme tady na začátku hlasování hovořili o tom, že návrh pana poslance Krampery, pana poslance Ransdorfa, pana poslance Vika, pana poslance Vrzáně a pana poslance Sládka není hlasovatelný, neboť z jednacího řádu je možné pouze hlasovat o upřesnění věci, ke které byl podán písemný návrh 40 poslanců. Touto věcí je vyšetření okolností Kreditní banky. Vzhledem k tomu není možné o nich podle § 48 hlasovat.

Pan poslanec Ransdorf navrhl další pozměňovací návrhy. Druhý jsme vyloučili předchozím hlasováním, týká se počtu členů komise.

Třetí - navrhoval, aby v usnesení bylo, že hlasování o předsedovi komise se děje tajnou volbou. Tento návrh je také nehlasovatelný, protože vyplývá přímo z jednacího řádu.

Byl zde návrh pana místopředsedy Kalvody, který nebyl konkrétně definován. Navrhoval, aby se komise nezabývala prověřováním postupu orgánů činných v trestním řízení. Myslel tím soudy. Domnívám se, že pokud bude znění tak, jak je navrženo, týká se kontrolní pravomoci Parlamentu a ta je pouze pro orgány výkonné moci. Samozřejmě se netýká orgánů soudní moci.

Další pozměňovací návrhy, které byly kladeny, vyplývají pouze z komplexního pozměňovacího návrhu pana poslance Boráka. Znamená to, že teď budeme muset o něm hlasovat podle jednotlivých bodů. Budu muset návrh trochu strukturovat, aby odpovídal původní předloze.

První pozměňovací návrh se týká první věty, odst. 1, kde pan poslanec Borák navrhuje jiný text první věty:

Zřizuje podle § 48 zákona č. 90/95 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyšetřovací komisi pro vyšetření okolností vedoucích k ukončení činnosti Kreditní banky, a. s. Plzeň.

To znamená, že slovo "krachu" se nahrazuje slovy "vedoucí k ukončení činnosti." Můžeme hlasovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o tomto návrhu.

Kdo podporuje tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 21 skončilo tímto výsledkem. Pro 101, proti 93, nehlasovalo 6. Návrh byl přijat.

Prosím další hlasování.

Poslanec Michal Kraus: Další pozměňovací návrh směřuje k druhé větě odst. I, kde se původní text nahrazuje slovy - tam by zřejmě muselo být I a) a I b), ale to už jsou technické úpravy - za slovem "úkolem atd." by bylo "ukládá komisi vyšetřit okolnosti vedoucí k ukončení činnosti Kreditní banky, a. s. Plzeň a prověřit případný vliv politických orgánů a subjektů na tuto věc.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji, návrh je jasný. Zahajuji hlasování.

Kdo podporuje tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Je zde procedurální námitka proti výsledku hlasování - pan poslanec Palas.

Poslanec Jaroslav Palas: Nefunguje mi hlasovací zařízení.

Předseda PSP Miloš Zeman: Jak mi jednací řád ukládá, jsem povinen nechat hlasovat o každé procedurální námitce.

Dovolte mi, pane poslanče, abych vás nejdříve seznámil s výsledkem hlasování před vaší procedurální námitkou.

Hlasování pořadové číslo 22: pro bylo 103, proti 68 a nehlasovalo 28. Návrh byl původně přijat.

Nyní nechám hlasovat o vaší procedurální námitce. Zahajuji hlasování.

Kdo podporuje tuto procedurální námitku, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Procedurální námitka byla přijata. Budu tedy znovu opakovat hlasování.

Prosím zpravodaje, aby uvedený návrh ještě jednou přečetl a jak je úkolem zpravodaje, řekl i případné stanovisko.

Poslanec Michal Kraus: Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Boráka nahradit v odst. I druhou větu s tím, že tam případně předřadíme písmeno b), slovy ukládá komisi vyšetřit okolnosti, vedoucí k ukončení činnosti Kreditní banky, a. s. Plzeň a prověřit případný vliv politických orgánů a subjektů na tuto věc.

Mám-li uplatnit své stanovisko, trváme na původním znění.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování o návrhu pana poslance Boráka.

Kdo je pro jeho návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 24: z 200 přítomných pro 99, proti 98, nehlasovali 3. Návrh nebyl přijat.

Prosím o další návrh.

Poslanec Michal Kraus: Pokud nejsou námitky, můžeme hlasovat o dalším.

Další pozměňovací návrh se týká bodu IV, kde pan poslanec Borák navrhuje slovo "aklamací" nahradit slovy "tajným hlasováním".

Předseda PSP Miloš Zeman: Rozumím-li tomu dobře, nikoli pouze předseda, ale celá vyšetřovací komise.

Poslanec Michal Kraus: To vyplývá z jednacího řádu, že jsme povinni stanovit, jakým způsobem je potřeba komisi jako takovou volit.

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím o stanovisko zpravodaje.

Poslanec Michal Kraus: Zpravodaj trvá na svém původním návrhu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Nyní jsem povinen dát slovo panu poslanci, který se hlásí s hlasovací kartou. Žádáte opět odhlášení a evidenci. Dobře, rád vám vyhovím. Odhlašuji vás, prosím, abyste se přihlásili. Je to zajímavé, ale mně se to už na druhý pokus nepodařilo, na čtvrtý pokus ano.

Budeme nyní hlasovat. Stanovisko zpravodaje, pane poslanče, je jaké?

Poslanec Michal Kraus: Již jsem ho sdělil - trvám na původním stanovisku.

Předseda PSP Miloš Zeman: Trváte na původním stanovisku.

Zahajuji hlasování.

Kdo je pro předložený návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji. Hlasování, pořadové č. 25.

Z 200 přítomných 119 pro, proti 69, nehlasovalo 12. Návrh byl přijat.

Další návrh?

Poslanec Michal Kraus: Další návrh se týká bodu II, kde se původní text navrhuje nahradit textem "Stanoví lhůtu do 1. plenárního zasedání Poslanecké sněmovny Parlamentu v roce 1997, do níž je vyšetřovací komise pro vyšetření okolností vedoucí k ukončení činnosti Kreditní banky, a. s., Plzeň povinna předložit svá zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně".

Předseda PSP Miloš Zeman: Stanovisko zpravodaje?

Poslanec Michal Kraus: Já trvám na původní lhůtě, tzn. do 28. 2. 1997.

Předseda PSP Miloš Zeman: Což reálně znamená zhruba 1 až 1,5 měsíce rozdílu, pokud tomu dobře rozumím. Děkuji.

Zahajuji tedy hlasování o předloženém pozměňovacím návrhu. Záleží na tom, kdy bude prvním plénum v příštím roce, protože to ještě organizační výbor nestanovil. Ale pokud by bylo začátkem února, a zde je návrh na konec února, byl by to měsíc rozdíl. Je dobré si to uvědomit.

Zahajuji tedy hlasování o návrhu pana poslance Boráka.

Kdo podporuje tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Z 200 přítomných 99 pro, 79 proti, nehlasovalo 22. Návrh nebyl přijat.

Platí původní termín do 28. 2. příštího roku.

Další pozměňovací návrhy, pane poslanče?

Poslanec Michal Kraus: Další pozměňovací návrhy nejsou, tzn., že teď nám zbývá rozhodnout o proceduře hlasování o předloze. Navrhl jsem hlasovat po částech, sněmovna se svým usnesením může na tom usnést. Teď je potřeba hlasovat o proceduře, jak budeme hlasovat o předloze upravené o přijaté pozměňovací návrhy.

Předseda PSP Miloš Zeman: Hlasujeme, pokud nejsou námitky, o celkové předloze doplněné a upravené o schválené pozměňovací návrhy. Je tomu tak, pane poslanče?

Poslanec Michal Kraus: Hlasujeme o proceduře, zda o předloze pozměněné o pozměňovací návrhy budeme hlasovat jako o celku, nebo po jednotlivých bodech. Čili podle odst. 5 § 72 můžeme hlasovat po jednotlivých bodech. V původním návrhu jsem to navrhl, sněmovna se může rozhodnout, že o pozměňovacích návrzích může už hlasovat jako o celku, ale já jsem ten návrh v rozpravě vznesl, je potřeba o něm hlasovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Pane poslanče, sdělte nám, prosím, své stanovisko a pak budeme o návrhu procedury hlasovat. Pak budeme hlasovat definitivně buď po částech, nebo o celku. Jaké je tedy vaše doporučení?

Poslanec Michal Kraus: Myslím si, že po provedených úpravách by bylo téměř zbytečné hlasovat o jednotlivých částech, protože bychom v mnoha případech hlasovali o tomtéž dvakrát, čili asi by bylo vhodné teď už hlasovat jako o celku.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Má někdo zásadně jiný názor? Pokud ne, nechám hlasovat rovnou, pokud ano, nechám hlasovat o proceduře. Pan poslanec Borák, poté pan poslanec Mašek.

Poslanec Josef Borák: Jen chci upozornit, že jsem navrhoval ostatní body vypustit, nikoli aby tam zůstaly, tzn. 6 až 9 aby byly vypuštěny.

Poslanec Michal Kraus: To v tom pozměňovacím návrhu ale nemám, nevím, jestli to bylo předneseno.

Poslanec Josef Borák: Bylo to předneseno.

Předseda PSP Miloš Zeman: V tomto případě je naprosto logické, budeme-li hlasovat po jednotlivých bodech, protože budeme pak muset schvalovat ty body 6 až 8. Je to tak, pane poslanče? Je.

Poslanec Michal Kraus: Jsou dvě možnosti: buďto nejprve odhlasujeme eventuální vypuštění a potom budeme hlasovat o celku.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Myslím si, že nejstručnější opravdu bude, když nechám hlasovat o proceduře a většina rozhodne.

Kdo souhlasí s tím, abychom nyní hlasovali o usnesení jako o celku.

Ještě se omlouvám, zapomněl jsem na pana poslance Maška. Promiňte mi to, pane poslanče, máte slovo.

Poslanec Ivan Mašek: Chtěl jsem říci, že se mi nezdá korektní, aby se hlasovalo o tom usnesení jako o celku, když navrhovatel na počátku řekl, že navrhuje hlasovat o jednotlivých bodech. Z toho se odvíjela také debata, z toho se odvíjely podané pozměňovací návrhy, takže se domnívám, že je správné tuto proceduru dodržet už v rámci toho, abychom spolu v této sněmovně vycházeli i napříště rozumně. Děkuji za pozornost.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Kolegové a kolegyně, budu se sice řídit přáním zpravodaje, pokud toto přání sdělí, nicméně myslím si, že nejdemokratičtější bude, když nyní prostým hlasováním rozhodneme, zda si přejeme hlasovat o celku této rezoluce, anebo zda si přejeme hlasovat po částech. Co navrhuje zpravodaj?

Poslanec Michal Kraus: V duchu jednacího řádu, máme-li hlasovat o proceduře, můžeme hlasovat pouze o tom, zdali budeme projednávat jednotlivé části usnesení odděleně. Tzn., že hlasování musí být o tom, jestli sněmovna souhlasí s tím, aby se návrhy usnesení projednávaly odděleně.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Návrh usnesení by tedy měl znít, zda sněmovna souhlasí s tím, aby se projednávaly návrhy usnesení odděleně, tedy po jednotlivých bodech. Hlásil se ještě pan ministr Kalvoda.

Místopředseda vlády a ministr spravedlnosti ČR Jan Kalvoda: Pane předsedo, nekomplikuji tuto složitou procedurální debatu, ale jen připomínám s omluvou za to, že to je o několik minut později, že ve svém vystoupení jsem doslova citoval první bod návrhu usnesení, o kterém budeme hlasovat, do chvíle, kdy jsem řekl: "a zde musí být tečka". Zde to musí skončit. Navrhuji, aby se bez další rozpravy tento můj návrh, tak jak byl míněn, chápal jako návrh: po slovech "bezpečnostních orgánů" by se učinila tečka, zbytek vypustil. V tom byl smysl celé věci.

Ještě pana zpravodaje prosím o komentář. To je upřesnění návrhu.

Předseda PSP Miloš Zeman: Poprosil bych zpravodaje, který sledoval pozměňovací návrhy, zda mezitím v bodu I nedošlo k takovým změnám, že by tento návrh byl případně bezpředmětný. Jak tedy nyní zní bod I?

Poslanec Michal Kraus: Samozřejmě ke změnám nedošlo, protože jsme o tom ještě nehlasovali. Předpokládám, že pan ministr Kalvoda svým vystoupením otevřel znovu rozpravu, ve které předložil pozměňovací návrh. Z logiky jednacího řádu vyplývá, že otevřel rozpravu. Z tohoto hlediska je rozprava otevřena a je možné předkládat další pozměňovací návrhy, pokud je to potřeba. Návrh samozřejmě akceptujeme a můžeme o něm hlasovat.

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegové, buďme vůči sobě tolerantní, budeme se vzájemně potřebovat. Bude tu pozměňovací návrh pana ministra Kalvody, který zněl:

V bodě I vypustit poslední část, tzn. "a orgánů činných v trestním řízení v této cause". Pochopil jsem vás dobře, pane ministře? Pochopil. Pane zpravodaji, je podle vašeho názoru tento návrh hlasovatelný?

Poslanec Michal Kraus: Vzhledem k tomu, že se jedná o upřesnění návrhu, který padl v rozpravě, tak je hlasovatelný.

Předseda PSP Miloš Zeman: Je hlasovatelný. Stanovisko zpravodaje?

Poslanec Michal Kraus: Obávám se, že s vaničkou vyléváme i dítě, protože samozřejmě orgány činné v trestním řízení nejsou jen soudy, ale jsou to také vyšetřovatelé a státní zástupci. Tím bychom si příliš uřízli možnosti kompetence pravomocí vyšetřovací komise.

Předseda PSP Miloš Zeman: čili zpravodaj nedoporučuje. Nyní známe návrh, známe stanovisko zpravodaje a můžeme tedy hlasovat.

Hlásí se ještě pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, za prvé si myslím, že je třeba skutečně ukončit rozpravu dříve, než přistoupíme opět k hlasování.

Za druhé jsem chtěl jenom připomenout, že by bylo nefér, kdybychom o první polovině textu hlasovali po částech, jak bylo na počátku avizováno, a ve druhé polovině bychom chtěli měnit pravidlo. Samozřejmě, možné je všechno, taková zvlčilá sněmovna dokáže změnit jakékoliv své rozhodnutí, ale já bych byl přece jenom pro to, abychom se chovali slušně.

Děkuji.

Předseda PSP Miloš Zeman: Rozprava je otevřena znovu vystoupením člena vlády. Pan Kalvoda - jestli se nemýlím - je členem vlády, pane poslanče, a z toho vyplývá, že bylo mojí povinností udělit mu slovo, kdykoliv o to požádá.

Po jeho vystoupení nyní rozpravu mohu uzavřít, ale jsem povinen nechat hlasovat na základě doporučení zpravodaje o jeho návrhu.

Prosím, pane poslanče.

Poslanec Michal Kraus: Já se hlásím do rozpravy.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zpravodaj může vystoupit.

Poslanec Michal Kraus: Vzhledem k tomu, že pan místopředseda Kalvoda otevřel rozpravu, navrhuji - pokud tedy on upřesnil svůj návrh tak, jak ho mínil - jiný pozměňovací návrh, který se týká těchto slov, a to za slovy "orgánů" před slova "činných" doplnit "výkonné moci". To znamená, že by věta nebo konec věty by zněl "orgánů výkonné moci, činných v trestním řízení v této kauze". Je to tedy jiný pozměňovací návrh, než navrhuje pan místopředseda Kalvoda. Domnívám se, že tím z toho vyloučíme soudy, ale necháme tam právě ty vyšetřovatele a státní zástupce.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Kolegové, jsou tady dva pozměňovací návrhy. Nechám o nich hlasovat v pořadí, v jakém byly podány.

Nejdříve ukončuji rozpravu, aby se už nestalo to, že budeme pokračovat ve věcné debatě. Ukončuji tedy rozpravu a nechávám hlasovat nejdříve o návrhu pana místopředsedy Kalvody.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 27.

Kdo je pro návrh pana místopředsedy Kalvody, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Pro návrh ze 200 přítomných bylo 111, proti 75, nehlasovalo 14.

Návrh pana místopředsedy Kalvody byl přijat. Blahopřeji, pane místopředsedo.

Předpokládám, že tím pádem je nehlasovatelný návrh pana poslance Krause. Souhlasíte s touto interpretací, pane poslanče?

Poslanec Michal Kraus: Ano, můj návrh je nehlasovatelný. Můžeme přistoupit zpátky k proceduře. Možná je škoda, že pan poslanec Payne špatně poslouchal. Kdyby poslouchal dobře, tak by slyšel, že jsem navrhoval hlasovat právě o § 72 odst. 5, tzn. o tom, zda si sněmovna přeje návrh usnesení projednávat, resp. hlasovat o nich odděleně.

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegové, rozhodneme o tom během jedné minuty. Kdo podporuje, aby se hlasovalo po jednotlivých částech tohoto usnesení?

Prosím, pane poslanče, vaše poznámky.

Poslanec Jiří Payne: Já protestuji, protože to je dezinformace. Já právě naopak tvrdím, že o tomto nemůžeme hlasovat, chceme-li se chovat slušně. My nemůžeme v polovině jednání měnit pravidla hry. Prostě o tomto návrhu - pokud se chceme chovat slušně - se nemůže hlasovat. Nemůžeme najednou říci, že změníme způsob hlasování, když jsme o prvních několika bodech hlasovali po částech, a teď najednou pan poslanec Kraus si vzpomene, že chce o zbytku jednat jako o celku. Toto rozhodování nám už nenáleží.

Předseda PSP Miloš Zeman: Prosím pana poslance Krause.

Poslanec Michal Kraus: Já bych znovu poprosil o trošku pozornosti. Panu poslanci Paynovi nedošlo, že jsme dosud hlasovali pouze o pozměňovacích návrzích. Teď teprve přicházíme k návrhu usnesení, takže pane poslanče, prosím, když budete dávat více pozoru, naše jednání nebude tak komplikované.

Předseda PSP Miloš Zeman: Kolegové, obávám se, že kdybychom rozhodli hlasováním, tak už máme dávno naši práci odbytou.

Prosím, pane poslanče.

Poslanec Jan Černý: Pane předsedo, dámy a pánové, v případě, že pan zpravodaj říkal, že jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy, není to pravda, protože pan kolega Borák přednášel svůj pozměňovací návrh vypustit zbytek bodů šest až osm nebo devět.

Předseda PSP Miloš Zeman: Co na to zpravodaj?

Poslanec Michal Kraus: Ano, tento návrh tady zazněl pod interpretováním poslaneckých návrhů. Pouze jsem říkal, že v písemném návrhu tady to nemám, pouze to zaznělo v rozpravě. Samozřejmě je potřeba ještě před zahájením hlasování o návrhu usnesení hlasovat o těchto bodech. Ovšem znovu podotýkám, že v písemném znění jsem ten návrh nedostal. Není to věcí zpravodaje, pane kolego, je to věcí předkladatele.

Předseda PSP Miloš Zeman: Jedná se tedy o vypuštění určitých konkrétních bodů, Prosím proto zpravodaje, aby nám uvedl, o které body se jedná. Budeme o nich, resp. o návrhu na jejich vypuštění konkrétně hlasovat.

Prosím, pane poslanče.

Poslanec Michal Kraus: Pokud chápu návrh pana poslance Boráka, žádá, aby se o bodech V, VI, VII a VIII původního návrhu usnesení hlasovalo v tom smyslu, že se jednotlivé body vypouštějí. Ptám se, jestli žádá, aby se hlasovalo jako o celku, zda jeho návrh směřoval tak, že se vypustí pět až osm, nebo budeme hlasovat o jednotlivých bodech. (Poslanec Borák upřesňuje z místa.)

Podle návrhu pana poslance Boráka - navrhuje, abychom o tom hlasovali v jednom hlasování.

V návrhu usnesení doporučuje pan poslanec Borák vypustit body V - VIII.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji tedy hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Boráka, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Návrh nebyl přijat, pořadové číslo 29. Ze 200 přítomných 98 pro, proti 100, nehlasovali dva.

Prosím, pane poslanče, pokračujeme v hlasování.

Poslanec Michal Kraus: Takže teď už se můžeme konečně dostat k tomu několikrát avizovanému hlasování o proceduře podle § 72 odst. 5, tzn. jestli o návrhu usnesení, tak jak bylo předloženo, budeme hlasovat po částech nebo odděleně.

Čili otázka zní, zda si Poslanecká sněmovna přeje hlasovat po částech.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo si přeje hlasovat po částech, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 30 - 113 pro, 77 proti, nehlasovalo 10.

Návrh byl přijat.

Zahajujeme tedy hlasování po částech, samozřejmě ve smyslu schválených pozměňovacích návrhů. Uveďte první část, pane poslanče. Myslím, že stačí, když budeme říkat římská jedna, římská dvě, ale kontrolujte mě.

Jaká je první část?

Poslanec Michal Kraus: Ve smyslu přijatých pozměňovacích návrhů zní první část pod cifrou římská jedna takto:

I. Poslanecká sněmovna zřizuje podle § 48 zákona č. 90/1995 Sb., o jednacím řádu Poslanecké sněmovny, vyšetřovací komisi pro šetření okolností vedoucích k ukončení činnosti Kreditní banky, a. s., Plzeň. Úkolem vyšetřovací komise je objasnit veškeré skutečnosti, příčiny a souvislosti, které vedly k ukončení činnosti Kreditní banky, a. s., Plzeň a prověřit postup kontrolních a bezpečnostních orgánů.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji tedy hlasování.

Kdo je pro takto znějící část, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Pro ze 200 přítomných 188, proti 3, nehlasovalo 9.

Návrh byl přijat.

Prosím druhou část, pane poslanče.

Poslanec Michal Kraus: II. stanoví lhůtu do 28. 2. 1997, do níž je vyšetřovací komise pro šetření okolností, vedoucích k ukončení činnosti Kreditní banky, a. s., Plzeň, povinna předložit svá zjištění s návrhem Poslanecké sněmovně s tím, že průběžnou informaci o stavu šetření předloží komise do konce roku 1996.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro část II., ať stiskne tlačítko a zvedne ruku? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 32.

Ze 198 přítomných bylo 183 pro, 1 proti, nehlasovalo 14. Návrh byl přijat.

Poslanec Michal Kraus: III. zní takto: Určuje počet členů této vyšetřovací komise na 12, a to podle klíče ČSSD 4, ODS 4, ODA 1, KDU ČSL 1, KSČM 1, SPR-RSČ 1.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro text III., ať stiskne tlačítko a zvedne ruku? Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování pořadové číslo 33.

Z 200 přítomných bylo 156 pro, 40 proti, nehlasovali 4. Návrh byl přijat.

Prosím bod č. IV.

Poslanec Michal Kraus: Bod IV. zní: Stanoví, že uvedená vyšetřovací komise bude volena tajným hlasováním.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro IV.? Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 34.

Z 200 přítomných bylo 175 pro, 15 proti, 10 nehlasovalo. Návrh byl přijat. Prosím V.

Poslanec Michal Kraus: K bodům V., VI., VII., VIII., nebyly předloženy žádné pozměňující návrhy. Byl zde pouze návrh na vypuštění, který neprošel. Znamená to, že podle mého názoru je nyní třeba hlasovat o celku.

Předseda PSP Miloš Zeman: Před chvílí jsme, pane poslanče, rozhodli, že budeme hlasovat o částech. Prosím proto, abyste přečetl část V., bez ohledu na to, že k ní nebyl žádný pozměňovací návrh.

Poslanec Michal Kraus: Chtěl jsem uspořit trochu času, ale procedura si žádá své.

V. - Žádá ministra vnitra a spravedlnosti o zajištění maximální součinnosti bezpečnostních orgánů a orgánů činných v trestním řízení s vyšetřovací komisí při její vyšetřovací činnosti.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 35.

Z 200 přítomných bylo pro 104, 51 proti, nehlasovalo 45. Návrh byl přijat.

Poslanec Michal Kraus: Bod VI.: Žádá guvernéra České národní banky o zajištění maximální součinnosti orgánů bankovní rady a bankovního dohledu s vyšetřovací komisí při její vyšetřovací činnosti.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 36.

Z 200 přítomných bylo pro 124, 25 proti, nehlasovalo 51. Návrh byl přijat.

Poslanec Michal Kraus: Bod VII. zní: Žádá ministra financí o zajištění maximální součinnosti pracovníků Ministerstva financí s vyšetřovací komisí při její vyšetřovací činnosti.

Předseda PSP Miloš Zeman: Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku? Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 37.

Ze 198 přítomných bylo 120 pro, 17 proti, 61 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Poslanec Michal Kraus: Bod VII. zní: Ukládá vedoucímu Kanceláře Parlamentu České republiky zajistit vyšetřovací komisi pro její činnost potřebné finanční a prostorové zajištění, včetně příslušného technického a personálního zázemí.

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Zahajuji hlasování.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku? Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Hlasování pořadové číslo 38.

Z 200 přítomných bylo 133 pro, 19 proti, 48 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Kolegové a kolegyně, protože jsme se rozhodli, že budeme hlasovat po částech a protože všech 8 bodů bylo tímto hlasováním v této formě schváleno, přejete si ještě hlasovat o usnesení jako o celku? (Hlasy: ano.)

Prosím zpravodaje o jeho stanovisko.

Poslanec Michal Kraus: Abychom pro jistotu dodrželi proceduru, domnívám se, že § 70 odst. 5 je možné vyložit i tak, že pokud došlo k nějakým pozměňovacím návrhům a bylo hlasováno odděleně, tak bych se přimlouval, aby se hlasovalo o celku.

Předseda PSP Miloš Zeman: Dobře. Zahajuji hlasování.

Kdo souhlasí s celkovým zněním ve znění přijatých pozměňovacích návrhů, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku? Kdo je proti?

Hlasování pořadové číslo 39.

Z 200 přítomných bylo 189 pro, 1 proti a 10 nehlasovalo. Návrh byl přijat.

Děkuji Poslanecké sněmovně, končím dnešní zasedání a nashledanou zítra v 9.00 hodin ráno.

(Schůze ukončena v 19.48 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP