Středa 9. října 1996

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: O možnost přednést faktickou poznámku mě požádal předseda Poslanecké sněmovny pan poslanec Miloš Zeman. Uděluji mu slovo.

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, pan ministr financí Ivan Kočárník mě prostřednictvím předsedajícího v souladu s jednacím řádem vzkázal, že ve svém včerejším projevu nevyslovil ani slovo o přílivu zahraničního kapitálu. Dovolte mi proto, abych citoval z magnetofonového záznamu:

"Vláda předpokládá, že v letošním roce pokračující příliv kapitálu do české ekonomiky, který se bude prosazovat zejména formou přírůstku přímých investic a dlouhodobých úvěrů. Tento příliv kapitálu svědčí o tom, že Česká republika má vysokou důvěryhodnost ve světě, že si zahraniční investoři cení výsledků naší transformace i stability ekonomiky."

Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: O možnost reagovat na faktickou poznámku se přihlásil pan ministr financí pan Kočárník. Upozorňuji, že tato možnost je omezena limitem dvou minut.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník:Pane předsedající, jestli můžete vyřídit panu předsedovi, hovořil jsem o slůvku "sílící", které použil on. Pouze o tom a o ničem jiném. Mohu přečíst také stenografický záznam, pokud si to bude Sněmovna přát. Slovo "sílící" jsem nepoužil.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu ministrovi. O možnost přednést faktickou poznámku se přihlásil pan poslanec Ransdorf. Uděluji mu slovo.

Poslanec Miloslav Ransdorf: Dámy a pánové, chtěl bych prostřednictvím pana předsedajícího upozornit pana ministra Kočárníka, že je zbytečné hledat rozpor mezi stanoviskem klubu, které přednesl předseda ÚV KSČM Miroslav Grebeníček a mým vystoupením, protože řeč byla o něčem jiném,

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Prosím zpravodaje rozpočtového výboru pana poslance Jozefa Wagnera, aby se vyjádřil k rozpravě a přednesl návrh usnesení. Prosím pana zpravodaje, aby mi byl dobrým průvodcem pro následující hlasování.

Poslanec Jozef Wagner: Mám jednodušší situaci, vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, než měl pan ministr, protože jak jsem měl legitimní právo jako zpravodaj pronést své stanovisko na počátku, nemám toto legitimní právo nyní. Nezbývá, než abych předložil k hlasování návrhy.

Rád bych učinil před hlasováním ústupek těm návrhům, které byly podány v rozpravě před návrhem, který jsem podal ve své zpravodajské zprávě.

Pokud Sněmovna nebude mít námitky, doporučuji, aby se hlasovalo v pořadí: návrh pana poslance Recmana jako první, návrh pana poslance Grosse jako druhý a teprve za předpokladu, že nebudou přijaty, návrh přednesený zpravodajem ve zpravodajské zprávě jako třetí. Prosím, abyste dal, pane předsedající o tomto návrhu buď hlasovat, nebo vezme-li jej Sněmovna bez hlasování na vědomí, abyste to konstatoval.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu zpravodaji. O slovo se přihlásil předseda klubu ODA, pan poslanec Mašek. Jsem povinen mu udělit slovo.

Než se pan Mašek ujme slova, chtěl bych v tomto okamžiku upozornit, že vzhledem k závažnosti tohoto hlasování už teď vyhlašuji od okamžiku, kdy padne poslední příspěvek před začátkem hlasování lhůtu čtyř minut na to, aby se všichni poslanci, kteří nejsou ve Sněmovně, mohli důstojně dostavit k závěrečnému hlasování.

Prosím, pane poslanče.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych ještě před hlasováním vyjádřil postoj poslaneckého klubu ODA.

Poslanecký klub ODA má k navrženému státnímu rozpočtu mnoho výhrad a staví se k němu kriticky. Zároveň důrazně odmítá výpady levicové opozice. Dámy a pánové z opozice, když navrhujete vyšší výdaje, měli byste také svým voličům říci, že to v konečném důsledku znamená buď zvýšení daní, nebo zadlužení -zkrátka že to buď zaplatí dnešní daňoví poplatníci, nebo jejich děti.

Poslanecký klub ODA prosazuje a bude dále prosazovat menší vliv státu, rychlejší liberalizaci a nižší daně. Závazek našich koaličních partnerů k urychlenému řešení těchto našich požadavků spolu se snahou opozice o ještě vyšší výdaje nás vede k tomu, abychom návrh státního rozpočtu v prvním čtení podpořili.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: O slovo mě v tomto okamžiku požádalo několik předsedů poslaneckých klubů. Jsem povinen jim toto slovo udělit.

Žádám předsedu klubu ODS pana poslance Uhdeho, kterého jsem zahlédl jako prvního.

Poslanec Milan Uhde: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, chci seznámit Sněmovnu se způsobem, jakým budou hlasovat členové poslaneckého klubu ODS.

Členové tohoto klubu se zabývali myšlenkami, principy, údaji a daty obsaženými ve vládním návrhu zákona o státním rozpočtu na r. 1997, zabývali se však také všemi argumenty, které byly proneseny v rozpravě, ať už směřovaly k podpoře tohoto zákona, nebo byly vůči němu kritické.

Poslanci a poslankyně ODS se rozhodli, že budou podporovat postup tohoto zákona do druhého čtení. Děkuji Vám.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dalším přihlášeným je předseda klubu KSČM, pan poslanec Filip.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, pane premiére, dámy a pánové, dovolte mi, abych velice krátce řekl, že klub KSČM se velmi zevrubně zabýval také návrhem státního rozpočtu. Vyjádřili jsme svůj návrh na doporučení změn ve státním rozpočtu. Věříme, že o něm bude Sněmovna vážně hlasovat.

Odmítáme demagogické návrhy na snižování přímých daní s ve stejném období probíhajícím zvyšováním daní nepřímých. Jsme přesvědčeni, že je možné zavést pořádek do vybírání daní a státní rozpočet udělat jiný. Nebudeme hlasovat pro tento návrh státního rozpočtu, budeme hlasovat pro doporučení, které jsme přednesli v rozpravě.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dalším předsedou klubu, který požádal o slovo, je pan poslanec Gross.

Faktická poznámka má ale přednost. Pan poslanec Grégr z téhož klubu by chtěl přednést v tomto okamžiku faktickou poznámku.

Poslanec Miroslav Grégr: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, několikrát zde zaznělo, že pokud opozice navrhuje zvýšené výdaje, že by to znamenalo zadluženost na úkor budoucnosti.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane poslanče, toto je mimo rozpravu.

(Hluk ve Sněmovně)

Poslanec Miroslav Grégr: Existuje třetí možnost - vytvořit prostředí pro akceleraci ekonomiky.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Prosím všechny kolegy, aby nezneužívali možnost přednést faktickou poznámku. Mnohdy až pozdě se dá zjistit, že se o faktickou poznámku nejedná.

Prosím pana poslance Grosse.

Poslanec Stanislav Gross: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážený předsedo vlády, členové vlády, dámy a pánové, chtěl bych v tuto chvíli pouze zopakovat argumenty, které zazněly z tohoto místa, když jsem předkládal návrh usnesení, které předkládá poslanecký klub čssd.

Argumenty nechci opakovat, ale musím odmítnout jednu věc, která zazněla z úst jednoho z předřečníků. Musím zdůraznit, že náš návrh tak, jak jsme jej předložili zaprvé nevede k tomu, že by se tento stát měl zadlužovat, nevede k tomu, že by měl vzniknout deficit ve státním rozpočtu, Toď za prvé.

Za druhé návrh, který předkládáme, nevede k tomu, aby tento stát neměl schválen státní rozpočet od začátku roku 1997. Pouze využíváme jediné možnosti, kterou nám dává zákon o jednacím řádu, abychom změnili základní ukazatele návrhu státního rozpočtu v prvém čtení. Nic více, nic méně.

Byl bych rád, kdyby argumenty, které zde byly vzneseny a návrh, který jsme předložili, byl skutečně vážně posuzován ve všech poslaneckých klubech a myslím si, že by bylo ctí pro tuto sněmovnu, kdyby se konečně začala chápat své úlohy a nenechávala vládě tak široká zmocnění, která v tuto chvíli má. Tam směřuje hlavní cíl, který poslanecký klub sociální demokracie předložil. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji předsedovi klubu sociální demokracie. Hlásí se předseda klubu republikánské strany pan Miroslav Sládek. Uděluji mu slovo.

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, stanovisko klubu Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa již několikrát odeznělo v rozpravě. Chtěl bych jenom zdůraznit, že ačkoliv předcházející řečníci, tedy jeden řečník, shrnul opozici na jednu stranu politického spektra, že je zde jak levicová opozice, tak pravicová opozice. Na adresu některých poslanců z levicové opozice bych rád upozornil na jedno lidové rčení: "Chválí-li tě nepřítel, měj se na pozoru".

Včera ve sdělovacích prostředcích současný předsedající schůze velmi chválil státotvornost, zodpovědnost a moudrost jednoho poslance sociální demokracie. Myslím si, že tady to by mělo být dostatečným varováním. Máme sice výhrady, ale přesto z nějakého důvodu návrh podpoříme.

Co se týká nekonečných debat na téma vyrovnaného rozpočtu. Rád bych vám ocitoval jednoho autora, který byl vyzdvižen samotným předsedou vlády České republiky jako člověk, od kterého bychom se měli učit, jak u nás dělat transformaci. "Jediné dobré pravidlo je, že rozpočet by neměl být nikdy vyrovnaný, vyjma okamžiku, kdy se přebytek sloužil k omezování inflace mění v deficit sloužící k boji proti recesi." Warren Smith. Upozorní na to autor, současným předsedou vlády České republiky citovaný a všem doporučovaný jako vzor. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: V tomto okamžiku se chystá vystoupit poslední předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL pan poslanec Borák.

Poslanec Josef Borák: Pane předsedající, pane předsedo, vážená vládo, kolegyně a kolegové, klub KDU-ČSL již se vyjádřil k rozpočtu ústy místopředsedy klubu Pavla Šafaříka. Jenom to shrnu, že klub KDU-ČSL návrh zákona o státním rozpočtu na rok 1997 podpoří. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Borákovi. V tomto okamžiku nevidím žádnou ruku, která by podle § 67 našeho jednacího řádu avizovala, že chce ještě někdo vystoupit s nějakými připomínkami, a proto znovu prosím zpravodaje pana poslance Jozefa Wagnera, aby přistoupil k mikrofonu. Pokud se nepletu, v závěru svého prvního vystoupení před malou chvílí vyzval, zdali chce někdo zpochybnit postup, který navrhl pro hlasování. Pokud jsem dával pozor, tak se to nestalo. Jsem přesvědčen, že v tomto okamžiku, pane poslanče, můžete být průvodcem závěrečného hlasování v prvém čtení návrhu zákona o státním rozpočtu.

Poslanec Jozef Wagner: Pan poslanec Recman předložil tento návrh:

Poslanecká sněmovna

1. vrací vládě České republiky návrh státního rozpočtu na rok 1997.

2. Doporučuje vládě České republiky provést změny ve státním rozpočtu na rok 1997 a znovu posoudit výši celkových příjmů a celkových výdajů veřejných a státního rozpočtu, zachovat minimálně podíl výdajů veřejných rozpočtů na HDP minimálně na úrovni roku 1996. Finanční vztahy státu k rozpočtům okresních úřadů a rozpočtům obcí a výši celkové dotace těmto rozpočtům s cílem posílit dotace státu obcím nad úroveň navrženou v návrhu státního rozpočtu, posílit finance na dopravní obslužnost území, bydlení a služeb s tím spojených.

3. Stanoví termín předložení nového návrhu státního rozpočtu na rok 1997 Poslanecké sněmovně do 30. 10. 1996.

Návrh byl podán jako celek a nebyl k tomu připojen žádný požadavek na hlasování po bodech. Doporučuji proto hlasování jako o celku.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji vám, pane poslanče. Byl jsem mezitím upozorněn, že by bylo dobré nás všechny odhlásit a nechat znovu přihlásit, takže tak činím.

Poslanec Jozef Wagner: Před hlasováním sděluji stanovisko ministra financí - nedoporučuje, a zpravodaje - nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. V tomto okamžiku zahajuji hlasování pořadové číslo 140.

Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Hlasování skončilo.

Z přítomných 200 poslanců hlasovalo pro 53, proti 113. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jozef Wagner: Další návrh usnesení předložil pan poslanec Gross a domnívám se, že vám byl rozdán písemně. Jestli ne a bude-li takový požadavek, tak ho přečtu. Mám ale pocit, že vám byl rozdán.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zeptám se z tohoto místa, zdali si přeje někdo návrh přečíst. Nechce. Nevidím žádnou paži. V tomto okamžiku zahajuji hlasování.

Poslanec Jozef Wagner: Nemůžeme zahájit hlasování, protože jsem dostal požadavek, abych navrhl, že se má hlasovat po jednotlivých bodech.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Omlouváni se, že jsem uspěchal toto hlasování. Počkáme. až doběhne čas. Můžeme pokračovat.

Poslanec Jozef Wagner: Bod první je uvést do souladu text atd., abyste si to mohli kontrolovat.

Pan ministr financí nedoporučuje, zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: V tomto okamžiku můžeme přistoupit k hlasování tak, jak bylo navrženo po částech. Zahajuji hlasování pořadové číslo 142.

Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Z přítomných 200 poslanců hlasovalo pro tento návrh 97, proti 100, 3 nehlasovali. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jozef Wagner: Druhý je zvýšit dotace rozpočtům obcí. Ministr financí nedoporučuje, zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování, pořadové č.143.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Oznamuji vám, že z přítomných 200 poslanců hlasovalo pro

97, proti 101. Tento návrh rovněž nebyl přijat.

Poslanec Jozef Wagner: Třetí je snížit zmocnění přednostům okresních úřadů a primátorům hlavního města a Brna, Ostravy a Plzně. Ministr financí nedoporučuje, zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování, pořadové č. 144.

Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Z přítomných 200 poslanců hlasovalo pro 96, proti 101. Ani tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jozef Wagner: čtvrtý je zúžit rozsah zmocnění vládě. S ohledem na to, že ministr financí v rozpravě sdělil, že tento návrh není třeba dát k hlasování, že ho vláda akceptuje automaticky a že je zmocněn vládou prohlásit, že to bude respektovat, ptám se navrhovatele, jestli si přeje hlasování.

Chci upozornit před hlasováním, že tady nejde o věcný problém, ale o technický problém. Prošel-li by kterýkoli bod, je to v rozporu se zákonem o jednacím řádu proto, aby mohl být postoupen návrh zákona o státním rozpočtu do druhého čtení. Čistě technicky.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Nicméně přes toto upozornění zdá se, pane zpravodaji, že navrhovatel, tak jak jej sleduji, kýve, že si přeje přesto hlasovat.

Poslanec Jozef Wagner: V tom případě musím sdělit stanovisko ministra financí, který nedoporučuje, zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Takže v tomto o kamžiku zahájím hlasování, pořadové č. 145.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že z přítomných 200 poslanců hlasovalo pro 97, proti 101. Ani tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jozef Wagner: Tím byly podrobeny hlasování všechny návrhy obsažené v části první, návrhu pana poslance Grosse a zbývá hlasovat o části druhé, která stanoví vládě podle § 102 odst. 3 zákona o jednacím řádu termín pro předložení nového návrhu zákona. Ministr financí nedoporučuje, zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já se domnívám, že o tom skutečně nelze hlasovat a pan kolega Gross, předpokládám. se chystal vystoupit s tímtéž. Myslím, že je zbytečné dále se zabývat tímto bodem a prosím, pane zpravodaji, abyste pokračoval dále v této věci.

Poslanec Jozef Wagner: Tím byly podrobeny hlasování všechny pozměňovací návrhy, které vyplynuly z rozpravy. Zbývá tedy hlasovat o návrhu, který jsem předložil ve své zpravodajské zprávě. Tento návrh má dvě části. První část zní:

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane zpravodaji, nechci vám vstupovat do věty, nicméně bude-li tato vaše citace nebo četba dlouhá, možná bude lepší, když předseda klubu, který se přihlásil o slovo, dostane slovo spíše, než přistoupíme k tomu čtení, než aby se vracel k něčemu, co by tímto mohlo být přerušeno.

Poslanec Jozef Wagner: Samozřejmě ano.

Poslanec Stanislav Gross: Vážené dámy a pánové, děkuji za pochopení a požádal bych v tuto chvíli před konečným hlasováním o původním návrhu zpravodaje o čtvrthodinovou pauzu na poradu klubu.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Myslím, že 15 minut je taková doba, kdy musíme vyhovit, chceme-li dodržet pravidla, která se snažíme v této sněmovně ctít.

Oznamuji vám, že se sejdeme k pokračování hlasování v 19.30 hodin.

(Schůze přerušena v 19.16 hodin.) (Opět zahájeno v 19.30 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, kolegyně a kolegové, je 19.30 a dovolte, abych vás všechny pozval do sněmovny. Samozřejmě jsem připraven dát vám lhůtu 4 minut, než skutečně přikročíme k hlasování, o kterém jsme rozhodli, že může být v těchto hodinách.

Chtěl bych vám oznámit, že vás v tomto okamžiku odhlasuji a poprosím vás, abyste se všichni znovu přihlásili svými kartami.(Krátká přestávka.) V 19.30 jsem ohlásil, že hlasovat začneme v 19.34. Zároveň jsem oznámil, že jsem vás všechny odhlásil, čili pro ty, co přišli mezi tím, ještě připomínám, že je nutné opět se přihlásit k hlasování s ohledem na to, že jsme v předcházejících okamžicích byli přítomni všichni, to je všech 200 poslanců a sleduji-li správně naše tabule, tak se pomalu, ale jistě to číslo ke 200 blíží. Nicméně máme ještě dvě minuty na to, než požádám pana zpravodaje, aby pokračoval ve své činnosti.

Prosím pana zpravodaje, aby přistoupil k mikrofonu a vzhledem k tomu, že text je poměrně dlouhý, dovolím si ho požádat, aby zahájil přednes textu, o kterém budeme v následujících okamžicích hlasovat.

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedající, domnívám se, že bychom měli hlasovat ve dvou částech toho usnesení, které je předloženo písemně jako návrh zpravodaje na usnesení Poslanecké sněmovny z 5. schůze k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 1997, sněmovní tisk 60, první čtení.

V první části by se měl schválit bod l, to je to, co je nezbytně nutné schválit v souladu se zákonem o jednacím řádu, aby mohl být vládní návrh zákona o státním rozpočtu přikázán výborům. A stane-li se tak, navrhnu druhou část - přikázání výborům.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu zpravodaji. Žádám jej, aby přednesl stanovisko navrhovatele i své jako zpravodaje.

Poslanec Jozef Wagner: Pan ministr financí doporučuje, zpravodaj doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Takže v následujících okamžicích budeme hlasovat o bodu, který máte v tisku označen jako I. Zahajuji hlasování pořadové číslo 146.

Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že z přítomných 200 poslanců hlasovali pro 103 poslanci a proti 95. Tato část usnesení byla přijata. (Potlesk.)

Poslanec Jozef Wagner: Navrhuji nyní, abychom hlasovali o části II předloženého návrhu zpravodaje na usnesení Poslanecké sněmovny a přikázali k projednání kapitoly a okruhy též podle části III, a to současně.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Myslím, že všichni rozumíme tomu, co navrhuje pan zpravodaj, čili o bodech, které jsou označeny jako II a III teď rozhodneme jedním hlasováním. Zahajuji v tomto okamžiku hlasování pořadové číslo 147.

Táži se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám výsledek hlasování. Z přítomných 200 poslanců hlasovali pro 103 poslanci, proti 91. Toto usnesení bylo schváleno.

Domnívám se, že v tomto okamžiku, kdy byly schváleny všechny tři části, je tento bod ukončen a oznamuji vám, že usnesení, které navrhovalo schválit v prvním čtení vládní návrh zákona o státním rozpočtu, bylo schváleno. Pan ministr Kočárník prosí o slovo.

Místopředseda vlády a ministr financí ČR Ivan Kočárník:Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chci všem, kteří hlasovali pro rozpočet, poděkovat. Děkuji. (Potlesk.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, vidím, že se sněmovna začíná rozcházet, nicméně povinnost předsedajícího mi velí, abych vám na závěr dne oznámil, že pokračovat budeme zítra v 9 hodin. Vzhledem k tomu, že jsem byl požádán panem ministrem Zielencem, kterého zase požádala určitá skupina poslanců o konzultaci ve věci, kterou by podle pořádku, který jsme schválili, měl začínat zítřejší program, dovoluji si vám oznámit - pokud nemá nikdo zásadní námitku - že zítra v 9 hodin začneme bodem, který máme v původním programu označen jako bod 43, zjednodušeně řečeno novelou celního zákona a body dalšími.

Děkuji vám za pozornost. Námitku jsem neviděl. Těším se zítra v 9.00 hodin ve sněmovní síni. Nashledanou.

(Schůze přerušena v 19.38 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP