Čtvrtek 31. října 1996

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji ministru vnitra Janu Rumlovi a ptám se pana poslance Vrchy, zdali chce doplňující dotaz. Nechce. Paní poslankyně Nývltová má možnost přednést interpelaci na nepřítomného ministra Pilipa. Prosím, paní poslankyně. Připraví se pan poslanec Zdeněk Krampera.

Poslankyně Radomíra Nývltová: Pane předsedající, vážený pane ministře, dámy a pánové, bohužel i letos se ve školství opakuje stejně nepříznivá situace jako každý rok. Učitelé požadují po svých studentech učebnice i několik let staré, jenž nejsou na trhu k sehnání. Někteří studenti tak i přes snahu celé rodiny nedokážou splnit požadavek svých učitelů. Pakliže si studenti musí dle seznamu dané učebnice opatřit a někdy i velmi draze zaplatit, měli by mít snažší podmínky k jejich opatření.

Proto se vás táži, pane ministře, jak hodláte řešit tyto nedostatky na trhu ohledně učebnic a co uděláte pro to, aby se příští rok daná situace neopakovala. Je mi velice líto, že tu pan ministr školství Pilip není přítomen, proto prosím, aby daná odpověď na mou interpelaci byla dána písemně. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji paní poslankyni Nývltové. Pan ministr je povinen podle zákona odst. 7, § 111 dát odpověď do 30 dnů a předpokládám, že tak učiní. V tomto okamžiku zvu k řečništi pana poslance Zdeňka Kramperu, který hodlá interpelovat pana ministra Rumla ve věci podvodníků s drahokamy. Připraví se pan poslanec Josef Krejsa. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Zdeněk Krampera: Pane předsedající, dámy a pánové, pane ministře, obracím se na vás v záležitosti obrovských finančních podvodů, které dosahují až do výše deseti miliard korun s nadhodnocenými drahými kameny. Skupiny podvodníků, mezi nimiž jsou podnikatelé, bývalí policisté, vojáci z povolání, vězeňští dozorci atd., poškodili Komerční banku, Českou spořitelnu, investiční a poštovní banku, Plzeňskou kreditní banku a Československou obchodní banku. Tito podvodníci za pomoci zkorumpovaných úředních odhadců dostávali od uvedených bankovních ústavů obrovské úvěry na tyto mnohdy bezcenné údajné drahokamy, aniž si sami dali vypracovat vlastní odhad. Tak bankovním ústavům zůstaly kameny nízké ceny, na které byly vynakládány mnohomiliardové částky. Navíc pak ještě banky dále prováděly další finanční operace s těmito kameny. Zatím je údajně stíhán pouze ředitel zkrachovalé pobočky AB banky.

Vzhledem k tomu, že informací je velice málo a Ministerstvo vnitra také v celé záležitosti zatím vesměs mlčí, se vás, pane ministře, ptám, jak je opět něco takového vůbec možné a proč i přes veškeré varování o neustálém nárůstu kriminality v bankovním sektoru nejsou již proti takovýmto podvodům připravována preventivní opatření. Navíc se tyto podvody přímo vážou na celou sérii zkrachovalých bank na území české republiky. Vždy v těchto případech policie přichází vlastně již pozdě. Děkuji vám za vysvětlení.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Kramperovi. Odpovídat se chystá ministr vnitra Jan Ruml.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, zaprvé bych chtěl - o to mě požádal ministr obrany - opravit pana poslance Kramperu, že nejde o vojáky z povolání, ale bývalé vojáky z povolání, aby bylo zcela jasno, že ten, kdo je obviněn z trestného činu, není zaměstnanec Ministerstva obrany nebo ve služebním poměru v Armádě České republiky.

Já vám mnoho informací k tomuto případu neřeknu, protože k nim nemám přístup. informace ve fázi trestního řízení může podávat ze zákona, to znamená z trestního řádu, pouze orgán činný v trestním řízení, tedy v tomto případě vyšetřovatel. To znamená, že já mám stejné informace, jako máte vy a znám je ze sdělovacích prostředků.

Co se týče fungování Policie v oblasti bankovnictví, chci říci, že Policie je represivní orgán především a není mým úkolem se zabývat preventivními aktivitami v bankovním sektoru. Od toho jsou tady jiné instituce a především zákony a všeobecné klima ve společnosti, úcta před zákony a celý systém naší trestně právní legislativy. Vy víte, že Policie skutečně disponuje poznatky, které se týkají finanční kriminality v bankovním systému. V současné době jsou desítky osob trestně stíhány, řada z nich je ve vazbě ať už proto, že nedodržely podnikatelské záměry nebo vylákaly úvěry z různých peněžních ústavů za pomoci různých zástav, nadhodnocení, ať jsou to drahé kameny, nemovitosti atd., že se velmi pečlivě vyšetřuje případ Kreditní banky Plzeň, nyní celá kauza drahých kamenů.

I v minulosti Policie - Úřad vyšetřování vyšetřoval celou řadu případů, podvodů v bankovním systému, bankovní kriminality. Policie České republiky disponuje dále Úřadem pro kontrolu hospodářské trestné činnosti a odhalování korupce, který se zabývá závažnými hospodářskými trestnými činy, tedy i finanční bankovní kriminalitou. Úzce spolupracuje s dozorem České národní banky a tento útvar je stěžejním útvarem pro závažné hospodářské trestné činy.

Myslím, že tak jak vznikal na zelené louce náš bankovní systém, a nese si s sebou určité chyby, které vyplývají ze zkušeností v tomto oboru lidské činnosti, tak i samozřejmě represivní orgány Policie České republiky, vyšetřovatelé musí získat nejprve zkušenosti s tímto typem trestné činnosti. Víte, že v České republice proběhla v poslední době celá řada různých seminářů se zahraničními odborníky právě na oblast i porušování zákonů při finančních operacích v bankovnictví atd. Prostě ti lidé na druhé straně barikády se také musí umět v těchto systémech pohybovat a nikdy předtím, kdy byl monopol jedné státní banky, toto nedělali. Věřím tomu, že v budoucnu bude více kvalifikovanějších policistů, vyšetřovatelů, kteří budou umět tyto typy závažné hospodářské trestné činnosti řešit. Chtěli bychom se výchově takových lidí věnovat, již se jí věnujeme.

S ministrem spravedlnosti Janem Kalvodou bychom chtěli využít zkušeností z vyšetřování kauzy Kreditní banky Plzeň i zkušeností z vyšetřovací komise, které získá vyšetřovací komise Parlamentu, a poté sestavit stálou pracovní skupinu složenou ze státních zástupců, z vyšetřovatelů, policistů, ale i z bankovních expertů, kteří by v podstatě sledovali všechny podezřelé jevy v našem bankovnictví a soustředili se na nějakou konkrétní kauzu, kterou by mohli potom lépe dokumentovat. To je možná taková preventivní činnost, která bude tolik zapotřebí.

Ke konkrétní kauze drahých kamenů vám skutečně nemohu říci víc, než je známo. Závisí na vyšetřovateli, na postupu ve vyšetřování. Víte, že v této kauze je obviněno 26 osob, zhruba polovina jich je stíhána vazebně. Dokumentuje se tato trestná činnost a možná, že se počet těchto osob, které budou posléze trestně odpovědné, rozšíří o další osoby. To není vyloučeno, protože jde o rozsáhlou organizovanou trestnou činnost a vyšetřovatel jistě správně usoudí, v jakém rozsahu a v jaké chvíli může informovat obyvatelstvo této země.

To je zatím z mé strany vše, co vám k této konkrétní kauze a obecněji k objasňování a vyšetřování případů protizákonných postupů v bankovnictví mohu teď v této chvíli říci. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu ministru vnitra. Ptám se pana poslance Krampery, chce-li vznést doplňují dotaz? Zdá se, že tomu takže. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Zdeněk Krampera: Doplňující dotaz jsem ani vznést nechtěl, ale vzhledem k tomu, že jde skutečně o tak vysoké částky a skutečně o tak závažnou trestnou činnost, chtěl bych jenom ještě dodat - protože možná se někdo na tento přenos bude dívat - že vše opět jde k nám do republiky z republik na území bývalého Sovětského svazu a že navíc v této velmi závažné kauze, která se vlastně neustále opakuje, dochází k tomu, co již velmi dlouho reklamujeme u pana ministra vnitra, aby byla také zvýšena ostraha našich hranic, a to co největším způsobem.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci Kramperovi. Pan ministr vnitra chce využít svého práva zareagovat, takže pan poslanec Krejsa až poté.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Chtěl bych využít poznámky pana poslance Krampery o vyšší ochraně státních hranic a apelovat na poslance republikánské strany, aby neblokovali přijetí ústavního zákona o změnách státní hranice, kterým by byla definována jasně naše východní hranice, a byla by v souladu s mezinárodním právem takto uznána. Pak se bude lépe střežit. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu ministrovi. Slova se ujme pan poslanec Krejsa, který chce interpelovat pana ministra školství Ivana Pilipa ve věci žádosti o doplnění interpelace poslance Maixnera - alespoň tak je tato interpelace specifikovaná.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, pane předsedající. V žádném případě nehodlám interpelovat nepřítomného ministra Pilipa. Jeho nepřítomnost považuji za hrubé znevážení interpelací a vychutnám si ho příště. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane poslanče, pan ministr se řádně omluvil a vy víte, že § 111 v případě nepřítomnosti ministra umožňuje jinou reakci. Máte samozřejmě možnost počkat pro příště a jak jste řekl, vychutnat si ho.

S největší pravděpodobností posledním interpelujícím bude pan poslanec Rudolf Šmucr, který chce interpelovat pana ministra vnitra Jana Rumla ve věci bezpečnosti. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Rudolf Šmucr: Pane předsedající, dámy a pánové. Obracím se na vás, pane ministře, proč je v České republice tak vysoká kriminalita, co je příčinou tak vysokého nárůstu. Mnoho našich občanů se bojí chodit po setmění mimo domov z obavy o svůj život. Vzpomínám si na váš výrok v souvislosti se stejným problémem, a to, že nárůst kriminality je daní za demokratizaci naší země. Takovéto vysvětlení musí každý slušný člověk s rozhořčením odmítnout. Chápu, že dnešní režim nemá zájem postarat se o bezpečnost řadových občanů, především bezmocných a bezbranných, hlavně důchodců, žen a dětí.

Ale co dál nemohu pochopit, je ten fakt, že byl dlouhodobě okrádán prezident České republiky svou policejní ochranou. Jak je možné, že k takovéto ostudné absurditě vůbec došlo?

Takováto reklama není přínosem pro náš stát a je nedobrým signálem do zahraničí. Ptám se vás, pane ministře, jaká bezpečnostní opatření jste učinil pro ochranu a bezpečnost prezidenta České republiky a především, jaká opatření jste učinil na ochranu řadových občanů, podtrhávám, kteří si řádně platí daně a tudíž mají plné právo na svoji ochranu před zločinci. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu poslanci, pan ministr vnitra Jan Ruml se chystá odpovědět na jeho interpelaci.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Vážená sněmovno, témat pro interpelaci s názvem bezpečnost, to je skoro lepší napsat téma nespecifikované, protože to je tak strašně široká oblast, že si člověk nemůže připravit ani konkrétnější odpověď na nějaký už výsek této problematiky.

Také vystoupení pana poslance bylo velmi obecné a má odpověď, pokud měla být vyčerpávající, by zabrala několik hodin času, který nikdo z nás určitě nemá.

Co se týče kriminality v České republice, tak je zjevné, že kriminalita zde od listopadu 1989 výrazně vzrostla. Samozřejmě, že to souvisí s tím, k čemu v naší zemi došlo, víte, že se otevřely hranice, že se liberalizovala celá řada oblastí lidského života, že občan již není svázán různými totalitními zákony a předpisy, chová se svobodně a víte, že řada lidí, řada občanů nevidí tu druhou stránku svobody nebo tu naprosto nutnou součást své vlastní svobody, a to je odpovědnost, to je úcta k zákonům. Víte, že úcta k zákonům tady byla významně problematizována právě fungováním komunistických zákonů, které měly totalitní povahu a ještě je komunisté sami nedodržovali toto všechno jsou příčiny zvýšené kriminality a samozřejmě česká republika není ostrovem kriminality uprostřed bezpečné Evropy, ale kriminalita je velmi vážným problémem v celém světě. Je to velice složitý civilizační jev, který má celou řadu příčin a odborníci z celého světa, sociologové, politologové, kriminologové se snaží tyto příčiny definovat, a příliš se jim to nedaří. Zřejmě to může být způsobeno i takovým rozpadem tradičních hodnot, na kterých byla postavena naše civilizace, a je to zřejmě proces, který má dlouhodobější charakter a který vede k nezodpovědnosti jedince v tomto světě.

To jsou samozřejmě obecně formulované příčiny kriminality ve světě, u nás, v české republice. Samozřejmě věta o tom, že kriminalita je daň za demokracii, je takto vyslovena nesmyslná, hloupá, protože nevystihuje ten problém. Samozřejmě, že je tato věta do jisté míry pravdivá, ale musí se k ní dodat ještě něco před ní a ještě něco za ní atd.

Co děláme proti vzrůstající kriminalitě? Je pravda, že represivní orgány, orgány činné v trestním řízení a nakonec i soudy byly zaskočeny takto prudkým nárůstem kriminality a že bylo třeba vybavit policii vyššími pravomocemi, že bylo třeba upravit trestní zákon, že bylo třeba upravit trestní řád a že to jsou procesy, které neustále probíhají. V současné době Ministerstvo spravedlnosti připravuje celou rekodifíkaci trestního práva. Víte, že ministr vnitra v minulém volebním období pětkrát novelizoval zákon o policii, kde policie získávala další pravomoce, aby mohla komplexně, v úplnosti řešit všechny typy trestné činnosti. Víte, že byly novelizovány trestní zákon, trestní řád a zákon o Policii České republiky, aby policie získala důležité instituty pro boj s organizovaným zločinem. A vůbec veškerá legislativa, která se tu vytváří, chce adekvátním způsobem reagovat a už reagovala a chce reagovat a bude reagovat na tu situaci v oblasti bezpečnosti.

Samozřejmě, že všechno má své hranice a že bychom byli neradi, a nejen neradi, ale že ani nepřipustíme, abychom v rámci řešení bezpečnostních problémů začali omezovat práva a svobody občanů, abychom se vraceli k totalitním praktikám, abychom zde zaváděli něco na způsob policejního státu. Ta hranice je velmi složitě hledatelná, je křehká, musíme o tom všichni vědět, všichni diskutovat, zabývat se tím, a je to práce pro exekutivu i pro parlament.

Dnes jsem podepsal velmi rozsáhlý materiál o koncepci Ministerstva vnitra v oblasti vnitřního pořádku a bezpečnosti do roku 2000, která je vlastně takovou bezpečnostní doktrínou, na které se účastnily všechny resorty, každý tam má svůj úkol. Tato koncepce je rozdělena do 17 důležitých kapitol, kriminalita, ať už obecná nebo organizovaná, tam má velmi významné zastoupení, jsou tam prostředky, nástroje, jakými lze postupovat, legislativní, organizační, koordinační atd. Vláda tento materiál projedná a poté bude postoupen Poslanecké sněmovně a já předpokládám, že se jím bude zabývat nejen branně bezpečnostní výbor, ale celá sněmovna a že budou mít všichni poslanci možnost získat informace o tom, s jakou představou vláda vstupuje do této problematiky v tomto novém volebním období, jak navazuje na to, co bylo uděláno, jak se chce v té které situaci chovat atd.

Tolik bych vám řekl k té kriminalitě. Mohl bych, říkám, o tom hovořit dlouho a dlouho a mohli bychom rozebírat různé typy trestných činností, mohli bychom posuzovat územní zatíženost v kriminalitě, hovořit zvlášť o hlavním městě Praze, kde je kriminalita obzvláště vysoká a kde bychom chtěli na základě zkušeností z práce policie, Městské policie, a s různými semináři na téma bezpečnosti vytvořit nějaký nový organizační model zajišťování bezpečnosti v Praze ještě do konce tohoto roku. Mohl bych mluvit o organizovaném zločinu zvlášť, mohl bych mluvit o problémech s cizinci, kteří zde páchají trestnou činnost, jaká komplexní opatření připravuje Ministerstvo vnitra. Je to nakonec i v tom materiálu. Mohl bych hovořit o finanční, hospodářské kriminalitě, o kriminalitě bílých límečků, mohl bych takto mluvit ještě dlouho, ale já si myslím, že ten materiál, který brzy Poslanecká sněmovna uvidí, že bude takovým dobrým podkladem pro tyto diskuse, pro tato další jednání.

Co se týče problému ochrany prezidenta republiky, tak jako všude ve společnosti existují deviovaní jedinci, tak se může stát, že i sítem velmi přísných kritérií pro vstup do policie a prověrek policistů i během výkonu služby může proklouznout deviant, který může i dojít tak daleko, že okrádá toho člověka, kterého má chránit, což se stalo v případě jednoho člena ochranky prezidenta republiky. Samozřejmě jsem okamžitě uložil řediteli Ochrany prezidenta republiky, aby prověřil veškeré ochránce prezidenta republiky po stránce odborné, psychologické, zdravotní, aby byly vyvozeny přísné důsledky z této politováníhodné události. Byl jsem ujištěn ředitelem Ochrany prezidenta republiky, že ochrana hlavy našeho státu je na dostatečně vysoké úrovni, že není třeba se obávat o pana prezidenta a já osobně budu samozřejmě strukturu. počet lidí, vybavenost i vlastnosti těch policistů, všechny tyto záležitosti, které se týkají ochrany ústavních činitelů, sledovat, zvláště ochranu prezidenta republiky.

Dámy a pánové, vidím, že čas pro interpelace vypršel. Je jedna minuta po limitu. Já vám děkuji za vaši pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji ministru vnitra Janu Rumlovi. Končím, pokud není doplňující dotaz. Myslím, že na to by měl pan poslanec ještě právo. Je, takže prosím.

Poslanec Rudolf Šmucr: Pouze bych chtěl připomenout památný výrok pana ministra, že nárůst kriminality je daní za demokratizaci společnosti.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan ministr hodlá ještě reagovat? Dobře, hodlá. Pánové mají zájem pokračovat. Pane ministře, chcete-li, samozřejmě máte možnost.

Ministr vnitra ČR Jan Ruml: Možná, že pan poslanec, který sedí v takovém bočním koutě Poslanecké sněmovny, ne dobře slyšel, jak jem reagovat na obsah této věty. Já jsem to nikdy nepoužil takto holé, bez kontextu. Vždycky před tím nebo za tím něco bylo. Rozhodně to není vyčerpávající argument, který by se mohl takto zcela jednoznačně použít. Vždycky to musí být komplexní pohled na věc a v té souvislosti má tento výrok své opodstatnění. Ale není to samozřejmě jediný vyčerpávající argument. Doufám, že mě pan poslanec teď slyšel, ale v každém případě i kdyby ne, tak on už nemá možnost v této chvíli replikovat. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu ministru. Dámy a pánové, vy, kteří jste vydrželi do těchto hodin, se teď ode mne dozvíte na závěr dnešního jednání, že pokračovat budeme zítra, tj. 1. listopadu, v 9 hodin bodem Návrh volební komise na volbu členů výboru Fondu dětí a mládeže.

Děkuji vám, přeji vám příjemný zbytek večera. Nashledanou a dobrou noc.

(Schůze přerušena v 18.34 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP