Pátek 20. prosince 1996

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji panu ministrovi. Požádám o závěrečné slovo zpravodaje pana kolegu Nečase. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, vážení členové vlády, dámy a pánové, svoje osobní a politické stanovisko jsem přednesl v rozpravě, takže se nyní omezím na neutrální a technické povinnosti zpravodaje tohoto sněmovního tisku.

Konstatuji, že jsem navrhl způsob projednávání, který byl všeobecně akceptován - hlasovat o jednotlivých čtyřech součástech odděleně s tím, že vždy upozorním, předpokládám ve spolupráci s panem předsedajícím, na rozdílná kvóra u jednotlivých článků.

Konstatuji, že v rozpravě vystoupilo 16 poslanců, nepočítám-li technické poznámky a filipiky mezi některými předsedy výborů. Můžeme tedy hlasovat o části l, ve které padl jeden pozměňovací návrh ze strany pana poslance Filipa, který navrhuje, aby byl upraven text, kde souhlasí na základě článku atd., následovně. Prosím pana poslance Filipa, aby mě kontroloval, protože to tady není úplně přesně napsané.

Souhlasí na základě § 50 písmene h) jednacího řádu Poslanecké sněmovny a hlasuje podle článku - a pak už je text v podstatě stejný.

Chtěl bych jen podotknout, že v pozměňovacím návrhu je jedna technická nepřesnost, poněvadž tu není označeno číslo zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Osobné se domnívám, že se jedná trochu o právnickou filipiku, čili tento pozměňovací návrh nedoporučuji. Nedomnívám se, že by byla katastrofa, kdyby byl, nebo i nebyl, přijat. Nedoporučuji jako zpravodaj.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Prosím pana kolegu Filipa, aby upřesnil svůj návrh.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, upřesním to, jen podotýkám, že nejdříve se bude muset hlasovat o návrhu kolegy Vymětala na zamítnutí tisku 106.

Pokud jde o zákon o jednacím řádu, je to zákon č. 90/1995 Sb.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji.

Poslanec Petr Nečas: Děkuji za upřesňující poznámku. První byl skutečně návrh pana poslance Vymětala na zamítnutí celého usnesení, čili celého tisku 106. Nedoporučuji tento návrh.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Můžeme hlasovat. Zahájil jsem hlasování číslo 298.

Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Návrh nebyl přijat - z přítomných 176 poslanců bylo pro 38, proti 132.

Prosím, pane kolego.

Poslanec Petr Nečas: Děkuji. Nyní pozměňovací návrh pana poslance Filipa, který tam dává odkaz na jednací řád Poslanecké sněmovny.

Domnívám se, že není nutné tam tento odkaz dávat, čili nedoporučuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pan ministr?

Ministr obrany ČR Miloslav Výborný: Ta záležitost je pro věcné posouzené celé záležitosti poněkud vedlejší. Připomínám, že vládní návrh neobsahuje žádný odkaz na žádnou část ústavy ani na žádnou část jednacího řádu Poslanecké sněmovny, což možná bude tento problém.

Poslanec Petr Nečas: Nedoporučuji. Pan ministr také nedoporučuje

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem 299. hlasování.

Ptám se, kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 178 poslanců bylo pro 57, proti 93. Pozměňovací návrh nebyl přijat.

Poslanec Petr Nečas: Tento pozměňovací návrh nebyl přijat, čili bychom měli hlasovat o celém odstavci l. Je to souhlas s vysláním jednotek. Podotýkám, že podle ústavy stačí nadpoloviční většina poslanců ke kladnému usnesení.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou kolega Dostál.

Poslanec Pavel Dostál: Faktická prosba, kdyby celý ten bod I. byl přečten.

Poslanec Petr Nečas: Samozřejmě mohu zopakovat.

Odstavec 1. zní: Souhlasí podle čl. 39 odst. 2 a čl. 43 odst. 2 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, aby Česká republika v souladu s mandátem Organizace spojených národů po rozhodnutí Rady bezpečnosti Organizace spojených národů od zahájení nové mírové operace Join Guard mnohonárodních sil pod vedením NATO v dohledu nad dodržováním mírové dohody a stabilizací situace na území Bosny a Hercegoviny Stabilisation Force - SFOR po ukončení mandátu IFOR dne 20. prosince 1996 vyslala do této mírové operace a pod operační řízení NATO kontingent Armády České republiky v počtu do 700 vojáků na dobu 18 měsíců s tím, že odsun tohoto kontingentu bude ukončen do tří měsíců po skončení platnosti mandátu SFOR a s tím, že tento vysílaný kontingent bude složen z vojáků z povolání a vojáků v další činné službě na základě dobrovolnosti.

Tento článek doporučuji ke schválení. Pan ministr také doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem 300. hlasování a ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti?

Ze 188 poslanců 138 hlasovalo pro, 39 proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Petr Nečas: Dále tady máme článek II, který opět přečtu: "Souhlasí podle článku 39 odst. 3 ústavního zákona č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky, s tranzitem vojsk členských států NATO a dalších států zúčastněných v operaci Joint Guard přes území České republiky."

Podotýkám, že z procedurálního hlediska se jedná o hlasování o přítomnosti cizích vojsk na našem území, to znamená, že je potřebná nadpoloviční většina všech poslanců Poslanecké sněmovny.

K tomuto článku padl stejný pozměňovací návrh, upřesňující návrh poslance Filipa s odkazem na jednací řád, o kterém jsme hlasovali při hlasování o odstavci 1. To znamená, že opět tento návrh nedoporučuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 301...

Poslanec Petr Nečas: Je to hlasování o pozměňujícím návrhu, pane předsedající. Podotýkám, že je tu stejný pozměňující návrh. To znamená, že nyní budeme hlasovat o tomto pozměňujícím návrhu, aby to bylo úplně jasné.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte. Nyní je zde návrh pana zpravodaje, abychom hlasovali o pozměňujícím návrhu pana kolegy Filipa, který pouze doplňuje tu část o dikci související se zákony.

Poslanec Petr Nečas: Je to úplně stejné hlasování, které jsme prováděli u článku I. Pozměňovací návrh pana poslance Filipa by měl být první, o kterém bychom měli hlasovat. Já ho nedoporučuji stejné jako u článku I.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ano, vrátili jsme kvórum na původní výšku, protože se jedná o pozměňující návrh, takže stačí nadpoloviční většina přítomných.

Zahájil jsem 302. hlasování. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 176 přítomných 52 pro, 100 proti. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Petr Nečas: Nyní budeme hlasovat o původním návrhu, článku II. Opět podotýkám, že musí být nadpoloviční většina všech poslanců Poslanecké sněmovny.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem 303. hlasování. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Z přítomných 175 bylo 135 poslanců pro, 27 poslanců proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Petr Nečas: Dále budeme hlasovat o části III., která se týká financování. Znovu to přečtu a potom řeknu příspěvky z debaty. část III. zní: "Souhlasí na základě § 18 odst. 6 zákona č. 576/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů (rozpočtová pravidla) s použitím státních finančních aktiv České republiky z výsledků rozpočtového hospodaření z minulých let k úhradě nákladů spojených s přípravou a činností kontingentu Armády České republiky v rámci operace SFOR v roce 1997 ve výši do 700 miliónů Kč."

V rámci rozpravy padl návrh, který v rámci oponentní skupiny menšinového stanoviska rozpočtového výboru přednesl pan poslanec Václavek, který je zamítací.

Návrh byl zamítnout tento článek. V podstatě jinými slovy říká, že by tato operace měla být financována z vládní rozpočtové rezervy, k čemuž není potřeba souhlasu Poslanecké sněmovny. Návrh je zamítací.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní budeme hlasovat o následujícím usnesení: Poslanecká sněmovna zamítá předložený návrh ... (výkřiky ze sálu: Ne!) ... vypouští článek 3 z návrhu usnesení. Kolega Václavek souhlasí? (Ano.)

Poslanec Petr Nečas: Zpravodaj zásadně nesouhlasí, ministr neméně zásadně nesouhlasí.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem 304. hlasování. Přesto se ptám, kdo návrh podporuje. Kdo je proti?

Ze 176 přítomných poslanců bylo 83 pro, 89 proti. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Petr Nečas: Nyní musíme, pane předsedající, hlasovat o zařazení článku III. do tohoto usnesení. (Protestní hlasy.) Ne, nehlasovali jsme o tom, protože jsme se rozhodli, že budeme hlasovat o každém článku navrženého usnesení zvláště.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: To za prvé. A za druhé je správný postup pana zpravodaje. Prosím, pokud jsou nějaké protesty, aby byly vzneseny oficiálně. Není tomu tak.

Zahájil jsem hlasování 305. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 176 přítomných poslanců hlasovalo 119 pro, 31 proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Petr Nečas: Článek IV., který opět přečtu (podotýkám, že k němu nepadl žádný pozměňující návrh), žádá vládu České republiky, aby v rámci státního závěrečného účtu na rok 1997 byl Poslanecké sněmovně předložen rozbor použití finančních prostředků uvedených v bodě III.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 306. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Z přítomných 176 poslanců bylo 155 pro, nikdo proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Petr Nečas: Pane předsedající, konstatuji, že byly jednotlivým hlasováním bez pozměňovacích návrhů přijaty všechny čtyři jednotlivé články, čtyři odstavce tohoto usnesení, takže se domnívám, že není třeba hlasovat o usnesení jako celku, protože bylo podle naší původní dohody schváleno po částech.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Protože to bylo s jiných kvórem, tak je to přesně tak, jak nyní přednesl zpravodaj. Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji. (Potlesk.)

Ministr obrany ČR Miloslav Výborný: Dámy a pánové, děkuji, bylo to správné rozhodnutí.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Tím jsme se vyrovnali s bodem 61 podle schváleného programu. Nyní se hlásí kolega Filip, předseda poslaneckého klubu KSČM. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, dámy a pánové, přestože pan ministr obrany řekl na tento mikrofon, že to bylo správné rozhodnutí, podotýkám, že k němu došlo po velmi násilném obejití jednacího řádu.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Dále se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Krejsa. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych jménem poslaneckého klubu SPR-RSČ poděkoval všem zaměstnancům Parlamentu včetně ostrahy za to, co pro nás vykonali a popřál jim hezké svátky a hodně štěstí v novém roce.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nyní se budeme věnovat projednávání bodu 77, čímž je

69.

Vládni návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon

č. 138/1973 Sb., o vodách (vodní zákon), ve znění zákona

České národní rady č. 425/1990 Sb., a zákona

č. 114/1995 Sb. (sněmovní tisk 34) - třetí čtení

Zahajuji třetí čtení tohoto vládního návrhu. Pozměňovací návrhy přednesené v druhém čtení, jsme obdrželi jako sněmovní tisk 34/3. Prosím, aby u stolku zpravodajů zaujal místo ministr životního prostředí pan Jiří Skalický a zpravodaj poslanec Ondřej Huml.

Otevírám rozpravu, do které se zatím nikdo nepřihlásil. Tento nezájem trvá, takže rozpravu končím a ptám se pana ministra, jestli si přeje přednést závěrečné slovo. Slova se ujme ministr Skalický.

Ministr životního prostředí ČR Jiří Skalický: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, omezím se na konstatování, že v průběhu druhého čtení bylo podáno poměrné dost pozměňovacích návrhů a považuji za úspornější a racionálnější, abych se k jednotlivým z nich vyjádřil tak, jak je bude zpravodaj předkládat, nikoli ve svém úvodním slově. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím, aby se slova ujal pan kolega Huml.

Poslanec Ondřej Huml: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, všechny pozměňovací návrhy, které byly obsahem usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a výboru zemědělského, jsou obsaženy v tisku 34/3. V rozpravě během druhého čtení zákona zazněl jenom jeden pozměňovací návrh. Je to návrh pana poslance Černého, který je v tomto tisku pod písmenem c).

Pokud jde o průběh hlasování, navrhuji, aby se hlasovalo o jednotlivých pozměňovacích návrzích podle částí a jednotlivých paragrafů.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Slyšeli jste návrh na proceduru hlasování. Ptám se, zda-li někdo protestuje proti tomuto návrhu zpravodaje. Není tomu tak, takže, pane kolego, prosím, abyste se ujal slova.

Poslanec Ondřej Huml: Podle tohoto systému prvním bodem, o kterém bychom měli hlasovat je bod, který je v materiálu pod číslem B1. Je to první návrh zemědělského výboru, který se týká článku 1 přesného znění návětí. Předkladatel souhlasí, zpravodaj souhlasí.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 307.

Ptám se, kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 106, proti 1. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Druhé v pořadí jsou návrhy, které se týkají § 13 odst. 1 písm. e). V materiálu, který máte před sebou zjistíte, že byly podány celkem čtyři návrhy. Jeden z výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, dva z usnesení výboru zemědělského a jeden návrh byl podán v rozpravě během druhého čtení. Je to návrh pana poslance Černého. Po dohodě s předkladatelem považujeme za nejlepší řešení syntézu návrhů, které zazněly ve výborových usneseních, je to tedy návrh pana poslance Černého, čili navrhuji, abychom hlasovali o prvním návrhu pana poslance Černého. Pokud bude tento návrh schválen, potom bod A1 a bod B2 v první části a B3 jsou už nehlasovatelné.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Protestuje někdo proti tomuto způsobu? Není tomu tak. Budeme se tím řídit. Nejdříve si dovolím na žádost Vás odhlásit. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali a přistoupíme k hlasování.

Zahájil jsem hlasování č. 308.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 122 poslanců, jeden byl proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Třetí v pořadí jsou návrhy, které se týkají § 19 odst. 3. Tohoto odstavce a paragrafu se týkají celkem dva návrhy. První je obsažen v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Máte ho v materiálu pod označením A2. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 309.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 118 poslanců, jeden byl proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Paragrafu 19 odst. 3 se týká další návrh, který je pod označením B2, druhá část. Je to návrh výboru zemědělského. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 310.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 119 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: V dalším pořadí budeme hlasovat o návrzích, které se týkají § 19 odst. 6. Oba dva výbory, které se předlohou zabývaly navrhují totožná řešení, která jsou v materiálu pod označením A3, resp. B5. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 311.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 123 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Paragrafu 19 odst. 6 se týká další návrh, který je obsažen v usnesení zemědělského výboru. Je to ovšem návrh, který zpravodaj i předkladatel považují za legislativně technickou úpravu, ale doporučují o návrhu hlasovat. Máte to pod číslem 84. Zpravodaj i předkladatel doporučují.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 312.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 124 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Další pozměňovací návrh je usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Je v tisku 34/3 pod označením A4. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahajuji hlasování č.313.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 126 poslanců, 18 proti, návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Dalším návrhem, který máte pod označením A5 je návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 314.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 127 poslanců, proti 18. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Dalším je návrh komplexní novely znění § 27, který je obsažen v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Předkladatel doporučuje, zpravodaj ponechává na rozhodnutí sněmovny.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č.315.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro 65, proti 74 poslanců. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Další částí novely, kterou se budeme zabývat, je § 32 odst. 1.

Jako první je zde návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, který se týká odst. 1, kde se jedná spíše o legislativně technickou úpravu, ale stejně jako v předchozím případě navrhuji, abychom o věci hlasovali. Je to pod označením A7.

Děkuji za upozornění z pléna - totéž navrhuje zemědělský výbor pod bodem B6, takže v podstatě se jedná o totožný návrh.

Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 316.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 131 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Odstavce 1 se dále týká návrh, který je obsažen v usnesení zemědělského výboru a který máte v první části bodu B7. Zpravodaj doporučuje.

Tady dochází k rozporu - zpravodaj doporučuje, předkladatel nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsme hlasování 317.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 78 poslanců, proti 42, návrh nebyl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Další návrh se týká § 32 odst. 2. Je to legislativně technická úprava, o které už jsme dvakrát hlasovali. Je to pod označením A8 v tom materiálu. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsme hlasování 318.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 137 poslanců, proti návrhu nebyl nikdo, návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Paragrafu 32 odst. 2 se týká druhá část pozměňovacího návrhu, která je pod označením B7. Je to stejný případ, jaký byl v předminulém hlasování, takže předpokládám, že opět dojde k rozporu, to znamená, že zpravodaj doporučuje, předkladatel nedoporučuje. - Prosím o okamžik, situace se vyjasnila, je to tak, že zpravodaj doporučuje, předkladatel nedoporučuje. Aby bylo jasno, je to bod B7, to druhé ustanovení.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou se hlásí pan ministr.

Ministr životního prostředí ČR Jiří Skalický: K tomu nedorozumění došlo proto, že já jsem se domníval, že má smysl pouze rozhodnout o těch dvou návrzích zároveň. Bylo by velmi zvláštní, kdybychom v odst. 1 nepřijali to doplnění o fyzické osoby, jak se stalo, a v druhém případě v odst. 2 to přijali.

Já jsme se tedy domníval, že jsme hlasovali o těch prvních dvou pozměňovacích návrzích najednou.

Poslanec Ondřej Huml: Původně jsem samozřejmě předpokládal, že to hlasování bude vypadat tímto způsobem, ale vzhledem k tomu, že se vždycky v těch případech, kdy se jednalo o tutéž legislativně technickou úpravu, vždycky hlasovalo odděleně, myslím, že bychom měli pro zachování stejného způsobu hlasování rozhodnout i o tomto návrhu.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Černý.

Poslanec Jan Černý: Dámy a pánové, je to skutečné nehlasovatelné, protože by si to odporovalo.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Já si myslím totéž a doporučuji, abychom pokračovali.

Poslanec Ondřej Huml: Dobře, souhlasím s tímto řešením. Takže dalším návrhem, který tady máme, je návrh týkající se § 32 odst. 2. Tady jsou dva návrhy. Jeden je pod označením A9 v usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, druhý návrh je obsažen v bodu B7 té třetí a čtvrté části. Po dohodě se zpravodajem zemědělského výboru navrhuji, aby se jako o prvním hlasovalo o návrhu zemědělského výboru, a to o té třetí a čtvrté části společně, protože obě tato ustanovení upravují tentýž odstavec § 32.

Takže budeme hlasovat o návrhu zemědělského výboru pod bodem B7. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsme hlasování 319.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 142 poslanců, proti 18, návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Takže tím se bod A9 stává nehlasovatelným.

Dalšími návrhy v pořadí jsou návrhy, které se týkají § 42 odst. 3. Jsou to dva návrhy, každý se samozřejmě týká něčeho poněkud jiného.

Jako o prvním bych poprosil předsedajícího, aby nechal hlasovat o návrhu, který je pod označením A10. Je to návrh vyplývající z usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jedná se o 320. hlasování.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 141 poslanců, proti 18. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Téhož ustanovení novely zákona se týká, ale v poněkud jiné věci, návrh zemědělského výboru, který je obsažen pod označením B/8. Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jedná se o hlasování č. 321. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 142 poslanců, proti 18. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Dalším návrhem v pořadí je návrh obsažený v tisku, který máte před sebou pod označením B/9. Týká se článku 2. Jedná se v podstatě o legislativně technickou úpravu textu. Zpravodaj doporučuje, předkladatel také doporučuje s tím, že opravuje zpravodaje s tím, že se domnívá, že se nejedná jen o legislativně technickou úpravu.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Protože o tom budeme hlasovat, tak tento spor je malicherný.

Zahájil jsem hlasování č. 322.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 100 poslanců, proti 36. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Posledními návrhy k této novele jsou dva prakticky totožné návrhy obou výborů, které se tímto zákonem zabývaly a které se týkají účinnosti zákona. Obsah, byť je to textově poněkud odlišné, je stejný. Jde o to, že účinnost nastane dnem 1. března příštího roku.

Takže v tuto chvíli bych poprosil předsedajícího, aby dal hlasovat o návrhu, který máte ve svém materiálu pod označením A/11, kterým, pokud bude schválen, přestává být hlasovatelný návrh B/10.

Zpravodaj doporučuje, předkladatel doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jedná se o 323. hlasování. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 144 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Ondřej Huml: Tím jsou vyčerpány všechny podané pozměňovací návrhy k této novele zákona.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Nyní přistoupíme k hlasování o celém návrhu zákona. Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 138/1973 Sb., o vodách, vodní zákon, ve znění zákona ČNR č. 425/1990 Sb., a zákona č. 114/1995 Sb., podle sněmovního tisku 34, ve znění pozměňovacích návrhů.

Zahájil jsem hlasování č. 324 a ptám se, kdo toto usnesení podporuje? Kdo je proti?

Pro zákon se vyslovilo 143 poslanců, proti 127. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodajovi. Tím jsme se vyrovnali s bodem 77 a přikročíme k dalšímu bodu, kterým je bod 78, a to

70.

Vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon

č. 20/19966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších

předpisů, a zákon České národní rady č. 36/1975 Sb.,

o pokutách za porušování právních předpisů o vytváření

a ochraně zdravých životních podmínek, ve znění zákona

České národní rady č. 137/1982 Sb., podle

sněmovního tisku 35 - třetí čtení

Zahajuji třetí čtení tohoto vládního návrhu. Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 35/2. Pan ministr zdravotnictví pan Jan Stráský už zaujal místo, stejně tak zpravodajka paní poslankyně Milada Emmerová.

Otevírám rozpravu, do které se zatím nikdo nehlásil a pro nezájem ji také uzavírám.

Ptám se, zda-li si pan ministr přeje pronést závěrečné slovo? Není tomu tak, takže poprosím zpravodajku, aby se ujala závěrečného slova.

Poslankyně Milada Emmerová: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, sněmovní tisk č. 35/2 obsahuje následující pozměňovací návrhy, a to:

a) pozměňovací návrhy z usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví č. 12/1966, tisk 35/1.

V článku I:

1) V úvodní větě za slova "zákona č. 307/1993 Sb.," se spojka "a" nahrazuje čárkou, a za slova "zákona č. 60/1995 Sb.," se vkládají slova "a nálezu Ústavního soudu č. 206/1996 Sb.".

(Předsedající: Paní kolegyně, poprosil bych vás, abyste nemusela číst text pozměňovacích návrhů, protože je k dispozici každému poslanci v písemné formě).

2) Což jsem tedy nemínila číst - v poznámce č. 18 je vyjmenována celá řada zákonů, které byly doplněny ve spolupráci s legislativním odborem parlamentu.

Doporučovala bych, pokud bychom přistoupili k hlasování, hlasovat an block, zejména co se týče bodu 2.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nikdo nevznáší žádný požadavek. Budeme hlasovat an block tak, jak jste navrhla. Můžeme přistoupit k hlasování.

Zahájil jsem hlasování č. 325. Kdo podporuje návrh, který přednesla paní kolegyně Emmerová?

Předtím však, přestože vaše reakce byla pozdní, beru na vědomí, že budeme ještě jednou hlasovat.

Poslankyně Milada Emmerová: Oba doporučujeme, pan ministr i zpravodajka.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Odhlásil jsem vás, prosím, abyste se znovu zaregistrovali, budeme hlasovat.

Zahájil jsem hlasování č. 326. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 105 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

Prosím, paní kolegyně.

Poslankyně Milada Emmerová: Dále je v článku II:

1) značení bodu 1 vypustit, což je možné opět hlasovat

2) ještě k článku II, pozn. č. 6, kde je opět doporučeno doplnit - celá řada zákonů na doporučení legislativního odboru.

Pan ministr i zpravodajka souhlasí.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji a zahájil jsem hlasování č.327. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 118 poslanců, 15 poslanců bylo proti. Návrh byl přijat.

Poslankyně Milada Emmerová: B. Ve druhém čtení byl vznesen pozměňovací návrh podaný paní poslankyní Taťánou Jirousovou, který se týká čl. 2. Za bod 1 připojit nový bod 2, který zní: "V § 3 odst. 1 se částka 100 000 Kč mění na částku 500 000 Kč" a slovo "trojnásobku" se nahrazuje slovem "čtyřiapůlnásobku". Jedná se tedy o paragraf označený "výše pokuty". Pan ministr i zpravodajka doporučují.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP