Pátek 20. prosince 1996

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 328. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 149 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

Poslankyně Milada Emmerová: Dále by bylo vhodné hlasovat o zákonu jako celku, tedy o zákonu č. 20/66 Sb., o péči o zdraví lidu...

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Nemusíte, paní kolegyně, já musím stejně tu formulaci přednést na mikrofon, takže děkuji pěkně za pomoc. Přednesu návrh usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 20/66 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon ČNR č. 36/75 Sb., o pokutách za porušování právních předpisů o vytváření a ochraně zdravých životních podmínek ve znění zákona čnr č. 137/82 Sb., podle sněmovního tisku 35, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahájil jsem hlasování č. 329 a ptám se, kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 133 poslanců, proti bylo 18. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce. Tím jsme se vyrovnali s bodem 78. Přistoupíme nyní k projednání bodu 79, což je

71.

Vládní návrh zákona o léčivech a o změnách a doplnění

některých zákonů, podle sněmovního tisku 50 - třetí čtení

Zahajuji třetí čtení tohoto vládního návrhu. Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako číslo sněmovní tisk 50/2. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal opět ministr zdravotnictví Jan Stráský a zpravodajka výboru pro sociální politiku a zdravotnictví poslankyně Milena Kolářová. Otevírám rozpravu. Písemně se do ní nikdo nepřihlásil a hlásí se do ní nyní jako první paní poslankyně Kolářová, potom pan kolega Špidla.

Poslankyně Milena Kolářová: Pane předsedající, vážený pane premiére, členové vlády, dámy a pánové, dovolím si dát návrh na vrácení tohoto návrhu zákona do druhého čtení. Krátce to odůvodním.

Po dohodě s panem ministrem, který s tímto návrhem souhlasí, máme zato, že je třeba podat ještě jeden pozměňovací návrh, který bohužel, byť do jisté míry logicky vyplývá z některých návrhů, které už byly ve druhém čtení vzneseny a týká se vlastně volně prodejných léků, tak ho není možné podat v rámci třetího čtení, protože přece jen má věcný charakter. Z tohoto důvodu vám doporučuji tento návrh.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Paní kolegyně dokončila řeč. Pan kolega Špidla se vzdává svého slova. Další přihlášený do rozpravy nejsou, rozpravu končím. Budeme nyní hlasovat. Protože zazněl návrh na opakování druhého čtení, bude návrh na usnesení znít takto:

Poslanecká sněmovna souhlasí s návrhem na opakování druhého čtení návrhu zákona.

Zahájil jsem hlasování č. 330. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 145 poslanců, proti byli 3. Návrh byl přijat.

Tím jsme se vyrovnali s bodem 79 a přikročíme k dalšímu jednání. Dalším bodem je 76, kterým je

72.

Vládní návrh zákona o podmínkách dovozu a vývozu

ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě

rostoucích rostlin a dalších opatření k ochraně těchto

druhů, a o změně a doplnění zákona ČNR č. 114/92 Sb.,

o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů,

podle sněmovního tisku č. 33 - třetí čtení

Zahajuji třetí čtení tohoto vládního návrhu. Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 33/3. Místo u stolku zpravodajů zaujal ministr životního prostředí pan Jiří Skalický a o totéž prosím kolegu Ambrozka. Otevírám rozpravu a ptám se, zda má někdo zájem se do ní přihlásit? Není tomu tak, rozpravu končím a ptám se pana ministra, zdali chce přednést závěrečné slovo navrhovatele. Je tomu tak, slova se ujímá ministr Skalický.

Ministr životního prostředí ČR Jiří Skalický: Děkuji, pane předsedající. Kolegyně a kolegové, k danému tisku máme k dispozici 30 pozměňovacích návrhů zemědělského výboru, 10 pozměňovacích návrhů výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a 2 pozměňovací návrhy podané panem poslancem Pavlem Maixnerem. Já se s drtivou většinou z nich ztotožňuji a pokud to bude předneseno panem zpravodajem, tak bych doporučoval, abychom hlasovali o usnesení výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí najednou.

Co se týče výboru zemědělského, mám jedinou námitku proti bodu 15, kde se navrhuje změnit slova, podle kterých dovozce musí být vybaven pro celní řízení originálem a kopií, takovými slovy, která by znamenala, že musí mít pouze povolení. Nedoporučuji to, protože v praxi to přináší zbytečné průtahy a více obtíží pro dovozce, než když má u sebe kopii příslušného dokumentu.

Jediný další problém mám se stanovením sankce v § 26. Pod bodem A/26 je návrh na zvýšení sankce ze 100 000 Kč a tento návrh je doplněn pozměňovacími návrhy podanými poslancem Pavlem Maixnerem v bodě C/1 a C/2. Já osobně podporuji vládní předlohu s nižší úrovní sankcí. Pakliže se sněmovna rozhodne tyto sankce zvýšit, bude to její rozhodnutí. Já bych se přimlouval jen za to, aby se o všech těchto třech návrzích hlasovalo najednou. Bylo by velmi nešťastné, kdyby některé zvýšení sankce bylo přijato a jiné nikoliv. Vznikl by pak velmi nevyvážený stav. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Žádám o závěrečné slovo zpravodaje.

Poslanec Libor Ambrozek: Na základě dohody s předkladatelem bych si dovolil navrhnout, abychom o pozměňovacích návrzích výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, které jsou pod písmenem b), hlasovali dohromady s výjimkou bodů 6 a 9, ke kterým jsou ještě předloženy jiné návrhy. K bodu 6 je ještě návrh usnesení zemědělského výboru a bod 9 je oblast sankcí, takže bychom vlastně o usnesení výboru pro životní prostředí s výjimkou bodů 6 a 9 hlasovali dohromady a poté o návrzích zemědělského výboru zvlášť.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Je zde námitka kolegy Černého. Prosím, aby ji přednesl.

Poslanec Jan Černý: Pane předsedající, chtěl bych, aby se ještě hlasovalo zvlášť o bodu B/8, což je pozměňovací návrh výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, resp. o stejném pozměňovacím návrhu, který je pod číslem

22. U obou pozměňovacích návrhů se zaměňuje slovo "doveze" za slovo "drží", což je podle mého názoru obrovská extenze oproti vládnímu návrhu.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Doporučuji, aby pan zpravodaj nám předkládal k hlasování jednotlivé sólo předřazené návrhy - jestli s tím souhlasíte - a pak teprve budeme hlasovat o zbytku. Souhlasíte s tím? (Ano.) Děkuji. Prosím, abyste přednesl k hlasování první návrh.

Poslanec Libor Ambrozek: Vezmeme to od začátku. Je to bod A/1. Zpravodaj doporučuje, ministr doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 331.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 118, proti 1. Návrh byl přijat.

Dámy a pánové, prosím, abychom ještě jednou upřesnili proceduru. Navrhnul jsem - a podle toho musíme postupovat - že budeme hlasovat nejprve o všech návrzích, u nichž jednotliví poslanci vznesli nárok, aby se o nich hlasovalo zvlášť. Protože už se stalo tak, že se o prvním návrhu hlasovalo zvlášť, doporučuji, aby tento návrh byl zařazen do kategorie jedna. Souhlasíte s tím všichni? (Ano.) Děkuji za pochopení.

Nyní prosím, aby byl přednesen druhý návrh, u kterého je požadováno samostatné hlasování.

Poslanec Libor Ambrozek: Samostatné hlasování je u bodu A/15. Zpravodaj nedoporučuje, ministr nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 332.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 52, proti 61. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Libor Ambrozek: Dalším je bod B/8, který je totožný s usnesením A/22, to znamená v § 24, odst. 1 slovo "doveze" nahradit slovem "drží". Je to jeden z nejkontroverznějších návrhů. Zpravodaj doporučuje, ministr rovněž doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 333.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 97, proti 37. Návrh byl přijat.

Poslanec Libor Ambrozek: Teď se dostáváme k několika návrhům, které se vztahují k § 26. Dovoluji si navrhnout hlasování nejprve o jednotlivých číslech, potom o § 26 jako cetku. Takže nejprve budeme hlasovat o usnesení A/26 zemědělského výboru, kde se navrhuje...

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O upřesnění požádal předkladatel.

Ministr životního prostředí ČR Jiří Skalický: Já jsem se ve své závěrečné řeči velmi přimlouval za to, abychom hlasovali o bodu A/26, C/1 a C/2 najednou. Sněmovna nechť rozhodne, mají-li být sankce vyšší, nebo nižší. Ale ať rozhodne o všech třech sankcích dohromady.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Souhlasí s tím předkladatel poslanec Maixner? Souhlasí.

Odhlásil jsem vás. Prosím, abyste se znovu zaregistrovali, budeme hlasovat.

Poslanec Libor Ambrozek: Budeme hlasovat o bodu A/26 usnesení zemědělského výboru a C/1 a C/2. Zpravodaj nedoporučuje, ministr nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 334.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 63, proti 69. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Libor Ambrozek: To jsou všechny návrhy, které byly konfliktní a kde se vlastně o stejném bodě jednalo u návrhu zemědělského výboru a výboru pro životní prostředí. Domnívám se, že o zbylých pozměňovacích návrzích je možné hlasovat dohromady.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Je zde souhlas? Je tomu tak. Zahájil jsem hlasování číslo 335.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 138, proti 4. Návrh byl přijat.

Poslanec Libor Ambrozek: Nyní zbývá hlasovat o zákonu jako celku.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Přednesu tedy návrh na usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o podmínkách dovozu a vývozu ohrožených druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin a dalších opatřeních k ochraně těchto druhů, a o změně a doplnění zákona České národní rady č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 33, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahájil jsem hlasování číslo 336.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 145, proti 2. Konstatuji, že tento zákon byl přijat.

Děkuji. Tím jsme splnili bod 76.

Přistoupíme k projednávání bodu 80, kterým je

73.

Vládní návrh zákona o pozemních komunikacích,

podle sněmovního tisku 43 třetí čtení

Zahajuji třetí čtení tohoto vládního návrhu. Pozměňovací návrhy přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 43/2.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal ministr dopravy a spojů pan Martin Říman. Dále prosím zpravodaje hospodářského výboru, poslance Karla Sehoře, aby rovněž zaujal místo u stolku zpravodajů a sledoval rozpravu, kterou nyní podle § 95 odst. 2 našeho jednacího řádu otevírám. O slovo se jako první přihlásil pan kolega Jičínský. Prosím, aby se ujal slova.

Vás, dámy a pánové, prosím o klid.

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, prosím, abyste si zaznamenali moji chybu v bodu 3 mého pozměňovacího návrhu, kde je napsáno "do 31. prosince 2000" - má být správně 2004. Tento omyl jsem nestačil včas opravit a nepovažoval jsem - v dohodě se zpravodajem - za potřebné to dávat písemně.

Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Jedná se tedy o úpravu přesně podle znění jednacího řádu. Prosím, abyste si ve svých podkladech opravili.

Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Není tomu tak. Prosím, aby se slova ujal kolega Sehoř, který se hlásí do rozpravy.

Poslanec Karel Sehoř: Pane předsedající, vážení přítomní, chtěl bych v rozpravě uvést několik legislativně technických úprav.

První se týká na str. 19 vládního návrhu odkazu č. 12, kde je nutno vypustit slovo, resp. zkratku čnr, neboť tento odkaz se neodkazuje na zákon České národní rady, nýbrž jde o předpis bývalé České a Slovenské Federativní Republiky. To je jeden.

Pak mám další dvě legislativně technické úpravy. V bloku A, kde je 30 pozměňovacích návrhů hospodářského výboru, se u čísla 7 slova "veřejné linkové dopravy" nahradí slovy "linkové osobní dopravy".

U čísla 10 v tomto bloku A v prvém řádku nového odstavce 6 doplnit za slova "správního úřadu" slova "podle předchozího odstavce".

Poslední legislativně technická úprava by se týkala bloku D návrhu pana poslance Jičínského, pokud by byl přijat - vložit mezi bod 1 a 2 bod 1 a) tohoto znění: Ustanovení § 25 odst. 4 písm. c) bod 1 doplnit v souvislosti s novým ustanovením v § 19 odst. 3 na konci tato slova: "V místech, kde to není zakázáno ustanovením § 19 odst. 3,".

Přednesl jsem všechny legislativně technické úpravy, které budou nebo nebudou uplatněny podle toho, jak přijmeme nebo nepřijmeme pozměňovací návrhy.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: O slovo se přihlásil pan ministr Kočárník.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, požadoval bych, aby z bloku části A pozměňovacích návrhů byl vyjmut bod 3, poněvadž budeme hlasovat pravděpodobně hromadně o pozměňovacích návrzích, a sice z toho důvodu, že nesouhlasím s tím, aby byla zákonem stanovena menší vzájemná vzdálenost připojení stavby, které svým účelem slouží uživatelům dálnic a rychlostních silnic. Je to hrubé narušení hospodářské soutěže. Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Pan ministr Říman se ujme slova.

Ministr dopravy a spojů ČR Martin Říman: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych se vyjádřit ke třem pozměňovacím návrhům, které jsou velmi významné a které jsou v bloku C a v bloku D.

V bloku C je to bod č. 3 - v § 17 vypustit odst. 1 a 2. Týká se to vypuštění možnosti uvalit věcná břemena při nemožnosti vyvlastnění. Chtěl bych sněmovnu upozornit na to, že vypuštěním těchto ustanovení by došlo k závažnému znehodnocení návrhu tohoto zákona. Chtěl bych upozornit na to, že obdobnou pravomoc náš právní řád zná a zakotvil ji například v energetickém zákoně ve prospěch stavebníků vedení i v zákoně telekomunikačním. Navrhované ustanovení je naprosto nezbytné k překonávání problémů při získávání zejména malých pozemků pro výstavbu silnic. Jako příklad bych mohl uvést zablokování výstavby dálnice číslo osm v katastrálním území Litoměřice kvůli osmi metrům čtverečním již po dobu dvou let. I právní řády zemí Evropské unie tento institut znají a znají jej v podstatně přísnější formě vůči vlastníkům.

K dalšímu bodu, ke kterému bych se chtěl vyjádřit, je bod číslo 4 v bloku C, který se týká § 45 odst. 2, což je záležitost, která nebyla dostatečně vyřešena při novele stavebního zákona, kdy v rámci územních plánů podle původní dikce stavebního zákona stačilo pro účely vyvlastnění, aby stavba byla součástí schváleného územního plánu. Ale od 1. července 1992 po novele stavebního zákona je pro účely vyvlastnění vyžadováno, aby stavba byla označena jako veřejně prospěšná stavba. Vypuštění tohoto odstavce by znamenalo, že tyto stavby, které jsou zaneseny v územně plánovací dokumentaci, tj. před 1. 7. 1992, by nemohly být a nebyly by vyhlášeny jako veřejně prospěšná stavba a nemohlo by se vůči ní vyvlastňovat.

Poslední připomínka se týká bloku D pozměňovacího návrhu podaného panem poslancem Jičínským. Chtěl bych jen upozornit na to, že návrh znamená podstatný zásah do smluvních vztahů, soukromě právních smluvních vztahů, protože vlastně ze zákona ruší tyto smlouvy k určitému datu, a proto je nedoporučuji.

Děkuji.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Přihlásil se ještě někdo do rozpravy? Není tomu tak, rozpravu končím.

Rozumím tomu, pane ministře, že toto vaše vyjádření bylo současně závěrečnou zprávou? Chcete nyní vystoupit? Ne. Zeptám se, jestli se chcete ještě jednou vyjádřit. Ne, dobře.

Poprosím zpravodaje, aby se ujal slova.

Poslanec Karel Sehoř: Vážený pane předsedající, vážení přítomní, máme před sebou 44 připomínek, rozdělených do pěti bloků A až E.

V bloku A máme 30 připomínek přednesených hospodářským výborem. Pokud budete souhlasit, kromě bodu číslo 3, který si vymínil pan ministr Kočárník, všech ostatních 29 bodů bychom mohli odhlasovat v jednom bloku.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ptám se, zdali někdo protestuje proti tomuto návrhu? Není tomu tak. Pan kolega Mach ještě chce vyčlenit některý z bodů.

Poslanec Karel Mach: Nechci, pane předsedající, vyčlenit žádný. Ale to, co řekl pan ministr Říman, mě upřímně vyděsilo. Myslím, že musíme hlasovat postupně, protože vyvlastnění z ústavy je možné za náhradu a ve veřejném zájmu. Jestli v tomto zákoně je napsáno, že to je možno dělat jinak, tak nevím.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Pane kolego, pan poslanec Kočárník požádal, aby o bodu 3 bylo hlasováno samostatně, o nic jiného nepožádal.

A já se ptám, jestli proti návrhu, který předložil zpravodaj, někdo protestuje.

Poslanec Karel Sehoř: To, o čem tady mluví pan kolega, se tohoto bodu zatím netýká.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Netýká, přesně tak. Můžeme tak hlasovat.

Zahájil jsem hlasování 337 a ptám se, kdo tento návrh podporuje. Kdo je proti tomuto návrhu?

Pro návrh hlasovalo 115 poslanců, proti nikdo. Návrh byl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Bod 3 z bloku A jsme vyňali. Hlasujeme o bodu 3 zvláště. Zpravodaj vynětí nedoporučuje, ministr nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 338. (Protestní hlasy v sále.)

Poslanec Karel Sehoř: Dobře, já to zopakuji, i když se trochu divím. Pan ministr požádal o vynětí bodu 3 z bloku A. Já jsem dával nyní hlasovat, jestli podporujete pozměňovací návrh pana ministra vyjmout bod 3 z bloku A. (Protestní hlasy.)

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: (Mluví mimo mikrofon.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Ne, nemusíte, pane ministře, já to vysvětlím. Nyní můžeme hlasovat o jedné jediné věci - o tom, kdo podporuje bod 3 A. O ničem jiném nemůžeme hlasovat. Takový je pozměňovací návrh. Prosím o vyjádření vaše a pana ministra.

Poslanec Karel Sehoř: Pan ministr doporučuje, zpravodaj doporučuje. (Protestní hlasy.)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Tak ještě jednou. Je zde pozměňovací návrh, uvedený v materiále "Pozměňovací návrhy", číslo tisku 43/2. Bod číslo 3 zní: V § 10 odst. 3 vypustit mezi slovy "připojena" a "z odpočívky" slovo "pouze". Na konci odstavce nahradit tečku středníkem a doplnit text slovy: nejmenší vzájemná vzdálenost připojení je 25 km.

Pan ministr požádal, aby se o tom hlasovalo zvláště, protože s tím nesouhlasí. Já nevím, čemu nerozumíte. Kolega Exner se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Václav Exner: Dámy a pánové, v uvedeném bodu 3 jde o dvě oddělené věci, které mají velmi různý význam. Za prvé jde o vypuštění slova "pouze", za druhé o doplňující text. Domnívám se, že je nutné o těch dvou částech hlasovat odděleně. Osobně souhlasím s panem ministrem, ale to už je nad rámec technické poznámky.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. To je upřesnění přesně ve znění zákona. Budeme hlasovat o první části odstavce tři, a prosím, aby to bylo přesně přečteno.

Poslanec Karel Sehoř: První část odstavce tři: V § 10 odst. 3 vypustit mezi slovy "připojena" a "z odpočívky" slovo "pouze", na konci odstavce nahradit tečku středníkem. (Výkřiky ze sálu: Ne!)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Já si myslím, že první část končí slovem "pouze". Kolega Exner také souhlasí.

Všichni souhlasí. Budeme hlasovat o této části. K této části prosím o vaše vyjádření.

Poslanec Karel Sehoř: Zpravodaj doporučuje, ministr doporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 339. Kdo tento návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 133 poslanců, nikdo nebyl proti. Návrh byl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Nyní budeme hlasovat o druhé části, to znamená, že text pokračuje. Na konci odstavce nahradit tečku středníkem a doplnit text slovy: Nejmenší vzájemná vzdálenost připojení je 25 kilometrů.

Předkladatel doporučuje, zpravodaj doporučuje. (Protestní hlasy: Ne!)

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím o klid. Ptám se pana ministra, zdali návrh doporučuje. Zřetelně říká, že ano. Ptám se pana zpravodaje, zdali návrh doporučuje.

Poslanec Karel Sehoř: Už jsem říkal, že ano.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Jičínský.

Poslanec Zdeněk Jičínský: (Hovoří ze svého místa mimo mikrofon.)

Této věci se týkal protinávrh, který ministr financí mohl podat, aby toto bylo vypuštěno. O tom by se podle mého názoru mělo hlasovat nyní.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Promiňte. Pokusím se to vysvětlit. Rozumím-li tomu dobře, ten, kdo bude nyní hlasovat pro tento návrh, nepodpoří návrh pana poslance Kočárníka. Je to zřetelné? Děkuji za pochopení. Mohu zahájit hlasování? Děkuji.

Zahájil jsem hlasování 340. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 22 poslanců, proti 115 poslanců. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Dostáváme se k bloku B. To jsou pozměňovací návrhy poslance Vrchy. Je jich šest. První je v této chvíli nehlasovatelný, protože jsme o něm rozhodli již v bodě 12 v bloku A.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Souhlasím.

Poslanec Karel Sehoř: O druhém návrhu budeme hlasovat. Upozorňuji, že vládní návrh je v souladu s předpisy o provozu na pozemních komunikacích. Tento návrh by si vyžadoval jejich úpravy. Předkladatel nedoporučuje tento návrh, zpravodaj také ne.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 341. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 19 poslanců, proti bylo 110. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Dostáváme se k bodu 3 bloku B. Myslím, že tento návrh je nehlasovatelný, protože je legislativně nesrozumitelný, a nedává žádný smysl.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Beru na vědomí.

Poslanec Karel Sehoř: Totéž se týká bodu 4 bloku 6.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Beru na vědomí.

Poslanec Karel Sehoř: Bod 5 tohoto bloku B je hlasovatelný. Mám tu poznámku, že jeho realizace by přinesla kolaps silničního provozu. Je však hlasovatelný.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Přesto se zeptám, jaký je návrh předkladatele.

Poslanec Karel Sehoř: Předkladatel nesouhlasí, zpravodaj nesouhlasí.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 342. Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh se vyslovilo 19 poslanců, 116 bylo proti. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Poslední bod 6 bloku B. Mám tady opět poznámku, že není v souladu s předpisy o provozu pozemních komunikací. Předkladatel nedoporučuje, zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování číslo 343.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro návrh hlasovalo 18 poslanců, proti 105. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Dostáváme se k bloku C, kde jsou čtyři pozměňovací návrhy pana poslance Brožíka. Předkládám návrh číslo 1. Předkladatel nedoporučuje, zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování č. 344.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Ze 160 přítomných se pro vyslovilo 62, proti 78. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Bod č. 2 bloku C. Předkladatel nedoporučuje. Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Prosím, abyste se znovu zaregistrovali, neboť jsem Vás odhlásil.

Zahájil jsem hlasování č. 345.

Kdo je pro? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 73 poslanců. Proti 76. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Bod č. 3, předposlední v bloku C. Předkladatel nedoporučuje. Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 346.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 73, proti 75. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Poslední bod 4 bloku C. Předkladatel nedoporučuje. Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 347.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 75. Proti 76. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Dostáváme se k bloku D. Jsou to návrhy pana poslance Jičínského. O jeho třech bodech je nutno hlasovat současně, včetně bodu 1A, který jsem přednesl v legislativně technických změnách a se kterými předkladatel souhlasí. Hlasujeme o celém bloku D. Předkladatel nedoporučuje. Zpravodaj také nedoporučuje.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Zahájil jsem hlasování 348.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro hlasovalo 59, proti 74. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Sehoř: Poslední pozměňovací návrh je v bloku E. Je jeden. Vzhledem k tomu, že jsme přijali bod Č. 13 bloku A, stal se nehlasovatelným.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Souhlasím.

Poslanec Karel Sehoř: Je potřeba přistoupit k hlasování o zákonu jako celku.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Děkuji. Přednesu návrh na usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o pozemních komunikacích podle sněmovního tisku 43, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahájil jsem hlasování 349.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Pro se vyjádřilo 113 poslanců, proti 15. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

Děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodajovi.

Hlásí se paní kolegyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Vážení členové vlády, paní poslankyně, páni poslanci, zdržím Vás skutečně jenom malou vteřinku. Je mojí povinností Vás na něco upozornit. V okamžiku, kdy byla ustanovena druhá komora Parlamentu vzniká nám povinnost napříště veškerá oznámení o činnostech, příjmech, darech a nemovitém majetku posílat a předkládat předsedovi Senátu. Opětovně senátoři toto budou předkládat předsedovi Poslanecké sněmovny. Protože pravděpodobně dnes budeme končit jednání, příště se sejdeme až v únoru, dovolila jsem si Vás zdržet. Nezlobte se.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Doufám, že paní kolegyně tím neoznamuje, že odchází. Děkujeme za vánoční dárek předsedkyni výboru.

Dalším bodem je bod 81, kterým je Vládní návrh zákona o civilním letectví a o změně zákona č. 455/1991 Sb., a o živnostenském podnikání...

Hlásí se pan poslanec Filip. Jako předseda klubu se může přihlásit kdykoliv. Předávám mu slovo.

Poslanec Vojtěch Filip: Pane předsedající, pane předsedo, dámy a pánové, mám procedurální návrh na ukončení tohoto zasedání. Vycházím z toho, že jsem informoval klub včera ve večerních hodinách, asi v devět hodin večer, že předpoklad ukončení této schůze je v pátek mezi 16. a 17. hodinou. Oficiálně jsem se na to zeptal na poradě u předsedy sněmovny. Tento časový předpoklad jsem také obdržel a dále jsem ho sdělil. Proto bych rád, jestli by nebylo možné tuto schůzi ukončit s tím, že neprojednané body by zůstaly na schůzi v únoru.

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Je to procedurální návrh, o kterém hlasujeme bez rozpravy.

Zahájil jsem hlasování 350.

Kdo návrh podporuje? Kdo je proti?

Návrh byl přijat. Pro hlasovalo 80, proti 47 poslanců.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, ve smyslu našeho usnesení, a to posledního, Vám přeji hezké vánoční svátky a těším se na únorovou schůzi. Před tím Vás vyzývám, abyste pracovali v orgánech tak, abychom v únoru mohli pracovat lépe a radostněji než v letošním roce.

Pěkné Vánoce. Končím tím 7. schůzi a na shledanou.

(Schůze skončena v 17.10 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP