Středa 26. února 1997

Poslankyně Květoslava Kořínková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, máme před sebou v rámci sněmovního tisku č. 112 důležitý dokument obsahující Pravidla Rozhodčí komise celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou. Podstatné věci ve svém vystoupení řekl pan ministr Dlouhý. Já bych zde chtěla jenom poznamenat, že Rada celní unie již svým rozhodnutím č. 8 z 23. ledna 1995 uložila oběma smluvním stranám, aby taková pravidla byla zpracována. Myslím si, že termín, ve kterém jsou předkládány, jsou tím nejzazším termínem. Proto doporučuji, aby materiál, tzn. sněmovní tisk 112, obsahující vládní návrh, kterým se předkládají PS Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Pravidla Rozhodčí komise celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou, byl dán k projednání zahraničnímu výboru. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Kořínkové a otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí pan poslanec Filip. Prosím, pane kolego, máte slovo.

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji. Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, moje vystoupení patří spíše do kategorie vystoupení ve druhém čtení této smlouvy. Ale vzhledem k tomu, že půjde o určitou diskusi, kterou ten návrh vyvolá, dovolím si ho přednést už teď, nejde o nic zvlášť dlouhého.

Tisk 112 - Pravidla Rozhodčí komise celní unie mezi Českou republikou a Slovenskou republikou - je zvláštní smlouva - Jde o nestandardní mezinárodní smlouvu, resp. standardní prezidentskou smlouvu, která souvisí a vyplývá ze série smluv, které byly vynuceny nelegitimním a neústavním rozbitím České a Slovenské Federativní Republiky. Smlouva je potřebná, její uzavření je ne možné, ale nutné podpořit.

Nedostatkem uvedené smlouvy - a to si dovolím říci hned v úvodu - v předloženém znění je stejné postavení rozhodce a zmocněnce smluvní strany, tedy strany sporu. Obě osoby totiž jmenuje vláda a mezi jejich odpovědností vůči vládě není žádného rozdílu. Přitom rozhodce má být na smluvní straně, která ho jmenuje, nadále po jmenování nezávislý. Řešením může být omezení počtu osob, které vláda pro jmenování má, případně seznam osob tzv. znalců nebo rozhodců, které se používají. To je možné řešit různým způsobem, od jmenování, vytvoření seznamů nebo dokonce až vytvoření seznamů volbou v Poslanecké sněmovně. Toto nenavrhuji, ale předestírám, že po schválení ve druhém čtení navrhnu, a to dávám do diskuse, aby to bylo zaznamenáno už nyní, že po schválení tohoto textu by Parlament České republiky požádal vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně jmenovité návrhy odborníků, kteří budou působit jako rozhodci podle uvedené smlouvy, jež budou v Poslanecké sněmovně uloženy jako seznam.

Tento seznam podávám jako rozšiřující - nikoliv mimo tento program nebo projednávání dalšího bodu, speciálního usnesení - podle § 63 odst. 5 Jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Děkuji vám.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo se dál hlásí do rozpravy? Jestliže nikdo, rozpravu uzavírám a rozhodneme o přikázání. Je zde návrh na přikázání zahraničnímu výboru, jak bývá v těchto případech obvyklé.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 317. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 98 pro, nikdo proti.

Tím jsme projednali další bod. Děkuji paní zpravodajce i panu ministrovi Dlouhému.

Dalším bodem je

41.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České

republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi vládou České

republiky a vládou Běloruské republiky o zamezení dvojího

zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu

a z majetku, podepsaná v Praze dne 14. října 1996

I zde se jedná o prvé čtení.. Návrh jsme dostali jako sněmovní tisk č. 105. Z pověření vlády návrh uvede místopředseda vlády, ministr financí pan Ivan Kočárník, kterého prosím, aby se ujal slova.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, Bělorusko je další zemí bývalého Sovětského svazu, se kterou Česká republika uzavírá standardní dvoustrannou daňovou smlouvu. V současné době má Česká republika v platnosti smlouvy o zamezení dvojího zdanění se všemi Pobaltskými státy, smlouva s Ruskem už byla Českým Parlamentem ratifikována. Před podpisem je smlouva s Ukrajinou. Jde o standardní smlouvu, a proto bych doporučil Poslanecké sněmovně, aby ji propustila do druhého čtení. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. O slovo se hlásí paní kolegyně Štěpová, která splní úlohu zpravodaje k tomuto bodu. Vážená paní kolegyně, máte slovo.

Poslankyně Vlasta Štěpová: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, má úloha je velice snadná, pan ministr Kočárník perfektně zdůvodnil předkládaný tisk. Doporučuji postoupit tuto dohodu do druhého čtení a přikázat ji zahraničnímu výboru.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil.

Kdo je pro přikázání, tak jak bylo navrženo, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 318. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 102 pro, nikdo proti.

Děkuji v tomto okamžiku panu místopředsedovi vlády a paní poslankyni Štěpové.

Dámy a pánové, dalším bodem je

42.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České

republiky k vyslovení souhlasu Dohoda o volném obchodu

mezi Českou republikou a Estonskou republikou,

podepsaná dne 19. dubna 1996 v Talinu

Jedná se o druhé čtení, sněmovní tisk 65. O úvodní slovo prosím opět pověřeného člena vlády ministra průmyslu a obchodu pana Vladimíra Dlouhého.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, vzhledem k tomu, že se jedná o druhé čtení a vzhledem k tomu, že v prvním čtení jsem podal poměrně hluboký a vyčerpávající přehled důvodů, které nás vedou k návrhu této dohody, bych chtěl jenom znovu připomenout, že dohoda o volném obchodu mezi oběma zeměmi je další ze sjednávaných preferenčních dohod. Jejím cílem je významná podpora růstu obchodní výměny mezi oběma zeměmi.

Musím zdůraznit, že Estonsko je považováno za zemi, která má velmi volný liberální obchodní režim, zemí, která má velmi nízká cla. Je to země, která patří mezi Pobaltskými republikami mezi ekonomiky, které vykazují jeden z nejdynamičtějších hospodářských růstů.

Domnívám se, že to je dohoda, která splňuje všechny standardní podmínky. Závazky České republiky vyplývající z dohody jsou v souladu s dříve přijatými mnohostrannými i dvoustrannými závazky.

Paní poslankyně, páni poslanci, doporučuji vám vyslovit souhlas s touto dohodou a propustit ji do třetího čtení.. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Dámy a pánové, i zde si vám dovolím navrhnout zkrácení lhůty na dvakrát deset minut.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 319. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 109 pro, 8 proti.

Vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Usnesení tohoto výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 65/1. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru paní poslankyně Květoslava Kořínková a návrh výboru odůvodnila.

Poslankyně Květoslava Kořínková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, máme před sebou sněmovní tisk č. 65, obsahující vládní návrh Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu Dohoda o volném obchodu mezi Českou republikou a Estonskou republikou. Chtěla bych říci, že mezi oběma republikami jsou upraveny obchodní vztahy dohodou o obchodně ekonomické spolupráci z roku 1993.

I když výměna zboží mezi oběma zeměmi je v této etapě ještě malá, lze očekávat nárůst a je zapotřebí pro to vytvořit podmínky. Chtěla bych také podotknout skutečnost, že při jednání potvrdila estonská delegace svoje stanovisko, kterým prohlásila, že nemá v nejbližší době v úmyslu přistoupit k samotné dohodě CEFTA, a proto tato dohoda vychází ze základních principů CEFTA a v některých konkrétních závazcích se však od ní odlišuje.

Chtěla bych rovněž upozornit Vás na tu skutečnost, že při projednávání této úmluvy se vycházelo ze základních principů České republiky ke sjednávání dohod o volném obchodu a příslušné směrnice schválené Ministerstvem průmyslu a obchodu, která brala rovněž do úvahy tu skutečnost, že Estonsko je v procesu závěrečných jednání o přístupu ke Světové obchodní organizaci a veškerých okolnostech s tím spojených. Proto při svém jednání zahraniční výbor usnesením č. 50 na své 7. schůzi ze dne 15. ledna 1997 po odůvodnění náměstkem ministra průmyslu a obchodu panem Dr. Pavlem Dvořákem a po zpravodajské zprávě doporučil Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá PSP ČR k vyslovení souhlasu Dohoda o volném obchodu mezi Českou republikou a Estonskou republikou, sněmovní tisk 65. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Kořínkové a otevírám rozpravu, do které se jako první přihlásil pan poslanec Jan Vik, kterého prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedající, dámy a pánové, já bych v této chvíli chtěl vznést procedurální návrh, aby tímto právě projednávaným bodem skončil jednací den 8. schůze a bezprostředně poté byla zahájena schůze devátá. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego, nepostřehl jsem přesně obsah toho návrhu, jenom mě kontrolujte:

Navrhujete po tomto bodě ukončit jednací den schůze a pokračovat další schůzí. Chci všem přítomným sdělit, než o tomto dám hlasovat, že mám v úmyslu nebo že jsme se dohodli zhruba na tomto postupu: Rádi bychom dojednali - věřím - nekonfliktní a poměrně krátké body těch smluv, kterých už je jen několik, pak bychom vyhlásili přestávku na druhé kolo voleb a na organizační výbor, který musí dnes zasednout, a hned potom zahájíme jednání té schůze. Čili nemám tendenci protahovat toto jednání, ale rádi bychom využili ještě příštích několik minut k dokončení bloku dohod. Nicméně samozřejmě o vašem návrhu dám hlasovat bezprostředně po skončení tohoto bodu.

Do rozpravy se dále nikdo nehlásí, proto rozpravu končím a navrhuji přijmout toto usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou o volném obchodu mezi Českou republikou a Estonskou republikou, podepsanou dne 19. dubna 1996 v Talinu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 320. hlasování naší schůze. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 117 pro, nikdo proti.

Děkuji paní zpravodajce i panu ministrovi v tomto okamžiku.

Nyní rozhodneme o procedurálním návrhu pana poslance Vika skončit nyní jednání tohoto dne 8. schůze a bezprostředně zahájit schůzi devátou.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 321. Kdo je proti?

Tento návrh nebyl přijat poměrem hlasů 27 pro, 78 proti. Pokračujeme dalším bodem, což je

43.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České

republiky k vyslovení souhlasu Dohoda o volném obchodu

mezi Českou republikou a Státem Izrael, podepsaná dne

20. května 1996 v Praze (sněmovní tisk 66 - druhé čtení)

Prosím pana ministra Dlouhého, aby se ujal slova.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, opět se pokusím být maximálně stručný, neboť opět jsem podstatu dohody vysvětlil ve svém vystoupení k prvnímu čtení. Připomenu pouze, že to je významný liberalizační krok v ekonomických vztazích mezi oběma státy a že to je i určitý průlom naší politiky zón volného obchodu, neboť Česká republika je první zemí ze zemí CEFTA a jednou z mála zemí, které budou mít liberalizovaný obchodní režim jak s Evropskou unií, tak se Státem Izrael.

Jednání - připomínám - nebylo snadné, ale podařilo se dospět k rozumnému výsledku, včetně určité představy o liberalizaci vzájemného obchodu se zemědělskými výrobky.

Ustanovení textu respektují vývoj české ekonomiky a stupeň naší transformace, stejně tak respektují specifické politicko-ekonomické postavení Státu Izrael a nutnost dodržet jeho mezinárodní závazky.

Vzhledem k projednání ve výborech i vzhledem k uvedeným skutečnostem doporučuji Vám, vážené paní poslankyně a páni poslanci, vyslovit souhlas s předkládanou dohodou o volném obchodu mezi Českou republikou a Státem Izrael. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru, usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 66/1. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pan kolega Michal Frankl.

Poslanec Michal Frankl: Vážený pane předsedající, vážená Sněmovno, zahraniční výbor projednal tuto smlouvu a doporučuje Sněmovně její schválení.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu k tomuto bodu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil a předložím Vám následující návrh usnesení.

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou o volném obchodu mezi Českou republikou a Státem Izrael, podepsanou dne 20. května 1996 v Praze.

Kdo je pro toto usnesení, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 322! Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 102 pro, nikdo proti.

Dalším bodem je

44.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České

republiky Dohoda o volném obchodu mezi Českou republikou

a Lotyšskou republikou, podepsaná dne 15. dubna 1996

v Rize (sněmovní tisk 67 - druhé čtení)

Prosím pana ministra Dlouhého opět o úvodní slovo.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, je to velmi podobná materie, jako v případě Estonska. Je to další pobaltská republika, se kterou sjednáváme zónu volného obchodu. Na rozdíl od Estonska je Lotyšsko zemí, která má zájem o členství v CEFTA. V dohodě je dosaženo velmi vysokého stupně liberalizace vzájemného obchodu průmyslovými výrobky. V podstatě obě země odstranily od 1. července 1996 veškerá cla a vychází se z dohod CEFTA, co se týče liberalizace vzájemného obchodu zemědělskými výrobky. Součástí dohody jsou pravidla pro určování původu zboží. Očekáváme nemalý nárůst vzájemného obchodu hned v prvním roce vzájemného působení této dohody. Z uvedených skutečností si Vám dovoluji navrhnout, paní poslankyně, páni poslanci, abyste vyslovili souhlas s Dohodou o volném obchodu mezi Českou republikou a Lotyšskem.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Slovo má zpravodaj zahraničního výboru pan kolega Tollner, který nám odůvodní sněmovní tisk 67/1, což je usnesení tohoto výboru.

Poslanec Pavel Tollner: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych Vás seznámil s usnesením č. 52 ze 7. schůze zahraničního výboru, který k vládnímu návrhu, kterým se předkládá PSP ČR vyslovit souhlas s Dohodou o volném obchodu mezi Českou republikou a Lotyšskou republikou, dal své vyjádření. Po odůvodnění náměstka ministra průmyslu a obchodu pan dr. Pavla Dvořáka a po odůvodnění mém a po proběhlé rozpravě zahraniční výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s tímto vládním návrhem vyslovila souhlas.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu zpravodajovi a otevírám rozpravu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil a zahajuji hlasování o příslušném usnesení:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou o volném obchodu mezi Českou republikou a Lotyšskou republikou podepsanou dne 15. dubna 1996 v Rize.

Kdo je pro? Kdo je proti? Tento návrh byl schválen 105 pro, nikdo proti.

Dalším bodem je

45.

Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně

Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dohoda

o volném obchodu mezi Českou republikou a Litevskou

republikou (sněmovní tisk 87 - druhé čtení)

Prosím pana ministra Dlouhého, aby se opět ujal slova.

Ministr průmyslu a obchodu ČR Vladimír Dlouhý: Vážený pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, dovolte, abych uzavřel víceméně identický trojlístek pobaltských dohod o vytvoření zóny volného obchodu. Argumenty jsou v podstatě stejné, jako v předcházejícím případě Lotyšska. Jedinou výjimkou je stávající dovozní clo na ojeté osobní automobily, které bude Litva uplatňovat, jinak se vychází opět z pravidel liberalizace obchodu se zemědělskými výrobky CEFTA a přejímáme pravidla pro určování původu zboží. Ze všech těchto důvodů opět si vás dovoluji požádat, paní poslankyně, páni poslanci o schválení Dohody o vytvoření zóny volného obchodu mezi Českou republikou a Litevskou republikou. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji a prosím pana kolegu Martina Přibáně, aby se ujal slova, jako zpravodaj výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 87/1.

Poslanec Martin Přibáň: Vážený pane předsedající, vážení páni ministři, dámy a pánové. Text vládního návrhu, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Dohoda o volném obchodu mezi Českou republikou a Litevskou republikou, projednal na svém jednání zahraniční výbor a přijal k němu doporučující usnesení. Já bych vám doporučoval všem postupovat obdobně.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Otevírám rozpravu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil a dám hlasovat o následujícím návrhu usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou o volném obchodu mezi Českou republikou a Litevskou republikou podepsanou 14. října 1996 v Praze.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v 324. hlasování této schůze. Kdo je proti? Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 112 pro, nikdo proti.

Děkuji panu ministru Dlouhému a panu poslanci Přibáňovi. Dalším bodem je

46.

Vládní návrh, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu

Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky Smlouva

mezi Českou republikou a Italskou republikou o přátelských

vztazích a spolupráci, podepsaná v Římě 23. ledna 1996

(sněmovní tisk 68 - druhé čtení)

Prosím, aby se slova ujal místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Josef Zieleniec.

Místopředseda vlády ČR Josef Zieleniec: Vážené poslankyně, vážení poslanci Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci s Italskou republikou, která je vám předložena k vyslovení souhlasu, vytváří politický a mezinárodně právní základ pro další úspěšný rozvoj vzájemných vztahů ve všech oblastech bilatelární spolupráce. Smlouva je koncipována jako smlouva o přátelství, nikoli jako smlouva spojenecká. Smlouva věnuje pozornost nejen bilatelárním vztahům, ale i úsilí obou smluvních stran podílet se na vytváření mírové a solidární Evropy, v níž budou plně respektována lidská práva, základní svobody a zásady demokracie a právního státu.

Smluvní strany budou posilovat bezpečnost a stabilitu a přispívat k vybudování komplexního bezpečnostního uspořádání v Evropě. Smluvní strany se zavazují přispívat k postupné přeměně Evropy v jednotný ekonomický prostor a italská strana přijala závazek podporovat začlenění České republiky do Evropské unie.

V této souvislosti bych rád zdůraznil, že Česká republika oceňuje opakovaně vyjádřenou podporu Itálie, jako zakladatelské země Evropské unie, integraci České republiky do Unie.

Další ustanovení smlouvy se týkají dvoustranné spolupráce v oblasti ekonomické, v oblasti infrastruktur, vědy a technologií, ochrany životního prostředí, školství, kultury a umění, oblasti zdravotnictví a sociálního zabezpečení a oblasti právní.

Vážené poslankyně, vážení poslanci. Smlouva o přátelských vztazích a spolupráci se uzavírá na dobu 15 let a její platnost se bude automaticky prodlužovat na následující pětileté období. Odpovídá zásadám zahraniční politiky České republiky, je v souladu s jejím právním řádem, s obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva, jakož i se závazky, vyplývajícími z mezinárodních smluv, jimiž je naše republika vázána.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovoluji si doporučit vám vyjádřit souhlas s předloženou smlouvou. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi. Vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Usnesení výboru bylo rozdáno jako sněmovní tisk 68/1. Prosím, aby návrh výboru odůvodnil zpravodaj, pan poslanec a předseda výboru Vilém Holáň.

Poslanec Vilém Holáň: Dámy a pánové, zahraniční výbor projednal uvedenou smlouvu na své schůzi dne 15. ledna 1997 a potvrzuje, že smlouva odpovídá zásadám zahraniční politiky České republiky, je v souladu s jejím právním řádem a obecně uznávanými zásadami mezinárodního práva, jakož i s převzatými závazky. Proto také přijal usnesení, jímž doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, který se předkládá k vyslovení souhlasu Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky Smlouva mezi Českou republikou a Italskou republikou o přátelských vztazích a spolupráci, která byla podepsána v Římě. Je to usnesení č. 55. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Holáňovi. Otevírám rozpravu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil a navrhuji přijmout toto usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Italskou republikou o přátelských vztazích a spolupráci, podepsanou v Římě dne 23. ledna 1996.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 325. Kdo je proti? Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 110 pro, nikdo proti.

Děkuji panu ministrovi a místopředsedovi vlády Zieleniecovi. Dalším bodem je

47.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České

republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou

republikou a Maltou o zamezení dvojího zdanění a zabránění

daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku,

podepsaná v Crans Montaně 21. června 1996

(sněmovní tisk 70 - druhé čtení)

Prosím, aby úvodní slovo přednesl místopředseda vlády a ministr financí pan Ivan Kočárník.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Znovu chci potvrdit, že jde o standardní smlouvu o zamezení dvojího zdanění a připomenout snad jednu věc, že na Maltě působí mnoho českých rezidentů, např. cestovní kanceláře, lékaři a že tato smlouva je z tohoto hlediska velmi významná. Proto doporučuji, aby s ní Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Předložený návrh projednal iniciativně také rozpočtový výbor. Usnesení obou výborů byla rozdána jako sněmovní tisky 70/1 a 70/2. Prosím zpravodaje zahraničního výboru pana kolegu Vladimíra Laštůvku, aby návrh výboru odůvodnil.

Poslanec Vladimír Laštůvka: Pane předsedající, dámy a pánové. Předložený tisk č. 70 projednal jak zahraniční výbor, tak rozpočtový výbor. Dovolte, abych vás seznámil s jejich stanoviskem. Stanovisko bylo v obou výborech souhlasné. Zahraniční, rozpočtový výbor doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Smlouva mezi Českou republikou a Maltou o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňového úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsaná v Crans Montaně 21. června 1996. Jak uvedl předkladatel, jedná se o naprosto standardní smlouvu. Doporučuji přijmout sněmovně. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Chci se zeptat pana kolegy Květáka, zda se rozhodl připojit se k tomuto? Ne. Pan kolega konstatoval vlastně k oběma usnesením. Děkuji.

Dámy a pánové otvírám rozpravu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil a navrhuji vám přijmout následující usnesení: Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas se Smlouvou mezi Českou republikou a Maltou o zamezení dvojího zdanění a zabránění daňovému úniku v oboru daní z příjmu a z majetku, podepsanou v Crans Montaně dne 21. června 1996.

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 326. Kdo je proti? Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 117 pro, nikdo proti.

Dalším bodem je

48.

Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České

republiky k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou

republikou a Malajsií o podpoře a ochraně investic,

podepsaná 9. září 1996 v Kuala Lumpur

(sněmovní tisk 71 - druhé čtení)

Prosím, aby se opět slova ujal pan místopředseda vlády Ivan Kočárník.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, podrobně při prvním čtení jsem seznámil Poslaneckou sněmovnu s některými odchylkami od standardní smlouvy o podpoře a ochraně investic, kterou máme a kterou uzavíráme. Nebudu tyto změny opakovat. Chtěl bych se omezit na konstatování, že záruky, které jsou v dohodě zakotveny, vytvoří investorům obou států vhodné prostředí pro investování a sníží tak riziko možné ztráty investovaných hodnot. To přispěje ke zvýšení zájmu investorů investovat na území druhého smluvního státu, čímž dojde k dalšímu rozvoji spolupráce mezi soukromými sektory obou států.

Doporučuji Poslanecké sněmovně, aby s dohodou mezi Českou republikou a Malajsií o podpoře a ochraně investic vyslovila souhlas. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu ministru Kočárníkovi. Tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru. Předložený návrh iniciativně projednal také rozpočtový výbor. Usnesení máme opět jako tisk 71/1 a 71/2. Nyní prosím pana poslance Jiřího Maštálku, zpravodaje zahraničního výboru, aby návrhy výborů odůvodnil.

Poslanec Jiří Maštálka: Pane předsedající, dámy a pánové, mám za to, že v prvním čtení byla podána dostatečně přesvědčivá informace o této smlouvě. Smlouva byla, jak už bylo zmíněno, projednána v zahraničním výboru a v rozpočtovém výboru. Zahraniční výbor na svém zasedání 15. ledna svým usnesením doporučuje Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dohoda mezi Českou republikou a Malajsií o podpoře a ochraně investic, podepsaná dne 9. září v Kuala Lumpur, sněmovní tisk 71.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu zpravodaji. Otvírám rozpravu, kterou uzavírám, protože se do ní nikdo nepřihlásil a dovolte, abych vám předložil následující návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi Českou republikou a Malajsií o podpoře a ochraně investic, podepsanou 9. září 1996 v Kuala Lumpur."

Kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování 327. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 111 pro, nikdo proti.

Nyní dávám slovo panu kolegovi Kolářovi, který nám přednese stručnou informaci, která se týká voleb, resp. lhůty směrem k volbám.

49.

Návrh na volbu předsedy stálé komise Poslanecké sněmovny

Parlamentu pro kontrolu činnosti Vojenského

obranného zpravodajství

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vás seznámil s usnesením volební komise, která stanovila lhůtu pro podávání návrhů na volbu předsedy Stálé komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu vojenského obranného zpravodajství do dnešního večera do 22.00 hodin. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu předsedovi. Zahajuji poslední bod dnešního jednacího dne 8. schůze, a to je

50.

Vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně

Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu Dohoda

mezi vládou České republiky a vládou Francouzské republiky

o vzájemné administrativní spolupráci v oblasti předcházení,

vyhledávání a stíhání celních podvodů, podepsaná v Praze

dne 13. února 1996 (sněmovní tisk 80) - druhé čtení

Prosím pana místopředsedu vlády Ivana Kočárníka, aby se opět ujal slova.

Místopředseda vlády ČR Ivan Kočárník: Pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, podrobně jsem odůvodnil tuto dohodu v rámci prvního čtení. Připomněl bych pouze teď při druhém čtení, že tato dohoda si klade za hlavní cíl těsnější spolupráci obou celních zpráv nejen při zajišťování přesného vybírání cel a daní, ale rovněž při předcházení, vyhledávání a stíhání celních podvodů s důrazem a nelegální obchod s omamnými a psychotropními látkami. Dohoda umožní poskytování vzájemné pomoci při ověřování pravosti a obsahové správnosti listin a písemností předkládaných celním orgánům a napomůže tak při zajišťování přesného stanovení celní hodnoty, která je základem pro vyměřování daní a cel.

Doporučuji vám s přijetím dohody vyslovit souhlas.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu místopředsedovi vlády. Tento vládní návrh jsme přikázali k projednání zahraničnímu výboru a rozpočtovému výboru. Usnesení výborů byla rozdána jako tisky 80/1 a 80/2. Prosím paní zpravodajku Květoslavu Kořínkovou, aby se ujala slova.

Poslankyně Květoslava Kořínková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, máme před sebou sněmovní tisk č. 80 obsahující Dohodu mezi vládou České republiky a vládou Francouzské republiky o vzájemné administrativní spolupráci v oblasti předcházení, vyhledávání a stíhání celních podvodů. Dohoda vychází z návrhu, který předložila francouzská strana a ta vychází ze snahy Francie o navázání užší spolupráce, zejména v oblasti pomoci při získávání potřebných dokladů předkládaných k celnímu řízení, k předcházení podloudnictví a předcházení nedovoleným obchodům s omamnými a psychotropními látkami.

Chtěla bych konstatovat, že tato dohoda rovněž navazuje i na úpravu celního zákona, tak jak jsme ji v poslední době odsouhlasili zde ve sněmovně.

Rozpočtový výbor se touto dohodou zabýval a na svém zasedání 15. ledna 1997 podobné jako zahraniční výbor ve stejném datu 15. ledna 1997, číslo usnesení zahraničního výboru 49, vyjádřil doporučení Poslanecké sněmovně vyslovit souhlas s vládním návrhem, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR k vyslovení souhlasu Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Francouzské republiky o vzájemné administrativní spolupráci v oblasti předcházení, vyhledávání a stíhání celních podvodů, která byla podepsána v Praze 13. února 1996 a je uvedena ve sněmovním tisku č. 80. Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní zpravodajce a otvírám rozpravu k tomuto bodu, kterou končím, protože se do ní nikdo nepřihlásil. Předkládám vám následující návrh usnesení:

"Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s Dohodou mezi vládou České republiky a vládou Francouzské republiky o vzájemné administrativní spolupráci v oblasti předcházení, vyhledávání a stíhání celních podvodů, podepsanou v Praze dne 13. února 1996.

Kdo souhlasí s návrhem usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko v hlasování č. 328. Kdo je proti?

Tento návrh byl schválen poměrem hlasů 117 pro, nikdo proti.

Dámy a pánové, nyní další organizační informace. Konstatuji, že jsme blok zahraničních smluv projednali. V tomto okamžiku je technicky připraveno druhé kolo voleb, jak jsem informován, takže si dovolím vyhlásit druhé kolo voleb. Ještě mi věnujte pozornost, než se vrhnete do fronty. Lhůta bude 20 minut, čili vydávání lístků skončí v 18.40 hodin. V 18.40 zároveň svolává předseda sněmovny jednání organizačního výboru. Prosím, aby členové organizačního výboru byli připuštěni k volbám jako první nebo přednostně. Protože některé kluby žádají ještě o přestávku před zahájením té další, tedy 9. schůze, tak předseda sněmovny zahájí jednání 9. schůze v 19.30 hodin.

(Schůze přerušena v 18.19 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP