Čtvrtek 3. dubna 1997

7. den schůze (3. dubna 1997)

Přítomno: 193 poslanců

(Schůze zahájena ve 13.30 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji sedmý jednací den 10. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Prosím vás, abyste se přihlásili hlasovacími kartami a oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, případně kdo jakou náhradní kartu již dostal. Zatím nikdo.

Oznamuji vám, že omluveni na dnešní den jednání jsou páni poslanci Miloš Melčák a Josef Janeček, kteří jsou na jednání výboru pro vědu a technologii Rady Evropy v Neuschatru, a pan poslanec Ivan Pilip, který je od 13.30 do 16. 00 hodin nepřítomen z důvodu účasti na akcích spojených se státní návštěvou. Alespoň takovéto oficiální omluvy mně byly doručeny. V tuto chvíli nám zůstalo k projednání 12 bodů schváleného pořadu. Dozvídám se, že omluven a nepřítomen je stále pan poslanec Vacek a asi i další, o nichž bylo řečeno na začátku schůze, že budou nepřítomni více dnů.

Dovolte mi, abych zrekapituloval. V tuto chvíli nám zůstalo k projednání 12 bodů schváleného pořadu, z toho 4 body by mohly proběhnout dnes a další dvě tajné volby mohou být v souladu s volebním řádem uskutečněny zítra. Očekávám, že bychom jednali dnes od 13.30 do 16.00 hodin, tak jak máme body zatím schváleny na pořadu programu s výjimkami, že budeme muset z důvodu omluv některých ministrů případně přehodit některé body programu. Vše, co dnes nebudeme stačit probrat, s největší pravděpodobností zbude na zítřejší dopoledne, kdy musíme uskutečnit volby, které mohou být nejdříve až zítra.

Dovolte, abych v tomto okamžiku zahájil definitivní jednání, a to tak, jak včera informoval předsedající kolega Kasal bodem, který se jmenuje

66.

Vládní návrh zákona o potravinách a tabákových výrobcích a o změně

a doplnění některých souvisejících zákonů, sněmovní tisk 53

Zahajuji třetí čtení vládního návrhu zákona. Prosím, aby místo u stolku zpravodaje zaujal místopředseda vlády a ministr zemědělství pan Josef Lux a zpravodaj zemědělského výboru Karel Machovec.

Pozměňovací návrhy, přednesené ve druhém čtení jsme obdrželi jako sněmovní tisk 53/3. Žádám zpravodaje pana poslance Karla Machovce, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou podle paragrafu 95, odst. 2 našeho jednacího řádu tímto otevírám.

Poslanec Karel Machovec: Pane předsedající, vážená vládo ...

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Promiňte, pane kolego, v nastalých zmatcích chtěl jsem ještě konstatovat, že jsem zatím nedostal žádnou přihlášku do rozpravy. Dále mám sdělení kolegy předsedy poslaneckého klubu ODS. Dostávám informaci o dalších omluvách, týkajících se spoluúčasti při doprovodu francouzského prezidenta pana Chiracka, a to pan poslanec a premiér Václav Klaus a předseda výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas jsou na určitou dobu omluveni z jednání schůze z důvodu, který jsem právě zmínil.

Pane zpravodaji, ještě jednou se omlouvám, že |sem vstoupil do vašeho projevu a dávám vám slovo. Sněmovnu prosím, aby sledovala, protože za pár okamžiků budeme hlasovat a bylo by dobré vědět o čem hlasujeme

Poslanec Karel Machovec: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, dovolte mi, abych vám ke třetímu čtení předložil zákon o potravinách, sněmovní tisk 53. Všechny pozměňovací návrhy jste obdrželi jako sněmovní tisk 53/3.

Omlouvám se panu poslanci Franklovi, u jehož pozměňovacího návrhu došlo k omylu, který jsme promptně napravili tím, že jsme vám doručili přesné znění jeho pozměňovacího návrhu.

Protože ve třetím čtení nelze poskytnout jiné návrhy než legislativní a technické, přes pečlivou přípravu tohoto zákona tam zůstaly tři drobnosti, které je třeba ve třetím čtení odstranit. Je to v § 16, bod b, bod 1, vypustit odkaz na zvláštní předpis č. 14 nad slovem "původu".

Zdůvodnění: původně tento zákon předpokládal, že suroviny živočišného původu a potraviny živočišného původu nebudou tímto zákonem definovány. Protože v tomto zákonu definovány jsou, zůstal tam zcela zbytečně odkaz na speciální vyhlášku.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Promiňte pane kolego, nechci používat metod, které se mi nelíbí, abych jmenoval jednotlivce. Ještě jednou obecní apel na ty, kteří si mají co říci. Stále je možno si to sdělit v kuloárech, aby ti, kteří chtějí poslouchat a účastnit se skutečně aktivně jednání, měli šanci sledovat pana zpravodaje.

Pane poslanče, pokračujte.

Poslanec Karel Machovec: Dále na straně 32 u pozměňovacího návrhu, který je veden jako h7 týkající se § 20, bod 4, je nesprávně uvedeno, že se tyká bodu 3. Správné musí být uvedeno k bodu 4 - týkající se bodu 4, odst. 3, odst. 1, písm. a. Byl to překlep při přepisování tohoto materiálu. Původní pozměňovací návrh zněl na bod 4.

To jsou všechny návrhy, které vznáším jako zpravodaj pro třetí čtení.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Děkuji vám, pane poslanče. Ještě jednou se pokusím upřesnit. Vaše vystoupení v tomto okamžiku jsem chápal jako vystoupení v otevřené rozpravě, kdy jste využil § 95 jednacího řádu a upřesnil některé návrhy. V tomto okamžiku je rozprava otevřena.

Do rozpravy se hlásí další poslanci. Na závěr ještě poprosím zpravodaje o spoluřízení hlasování.

Pan poslanec Pešek je ten, který se přihlásil do rozpravy.

Dříve než dojde k řečništi vám oznamuji, že pan poslanec Kopecký má náhradní kartu č. 23.

Prosím pana poslance Peška, aby se ujal slova vědom si toho, co může v tomto okamžiku ještě učinit ve třetím čtení.

Poslanec Pavel Pešek: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych také upřesnit: při přepisu mého pozměňovacího návrhu se tam dostalo znění, které jsem nenavrhoval.

V poslední části věty v § 3, písm. h, není "a po úpravě způsobem stanoveným vyhláškou", ale "a upravovat je způsobem stanoveným vyhláškou".

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Hlásí se pan poslanec Hofhanzl. Promiňte, pane poslanče, neviděl jsem vás pres postavu vašeho pana předsedy klubu, který mi bránil ve výhledu. Pan poslanec Češka má náhradní kartu č. 21.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Prosil bych u bodu 19 komplexního pozměňovacího návrhu zemědělského výboru, § 12, písm. b, o písmenu b hlasovat zvlášť.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer; Zpravodaj zaznamenal jistě váš návrh. Rozpravu jsem zatím ještě neuzavřel.

V tomto okamžiku rozpravu končím. Ptám se navrhovatele a zpravodaje, chtějí-li využít svého práva na závěrečné slovo? Ani jeden z nich tak nehodlá učinit.

Proto přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím pana zpravodaje, aby oznámil postup při hlasování a poté přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním se k nim vyjádřil jménem svým, případné jménem navrhovatele.

Poslanec Karel Machovec: Vážená sněmovno, navrhuji tento postup.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Dámy a pánové, musím se po několikáté omluvit panu poslanci Machovcovi. Vím, že je teprve začátek schůze netradičně ve 13.30 hodin, ale právě proto bychom se teď mohli uklidnit. Je to poslední hlasování na této schůzi o návrhu zákona. Schvalujeme zákon ve třetím čtení. Myslím si, že je třeba vytvořit takové podmínky, abychom se nemuseli případné stydět za to, co bychom mohli provést. Věřím, že můj apel bude vyslyšen a že nebudu muset ani zvonit, ani jmenovat. Děkuji vám.

Pan poslanec Gross má náhradní kartu č. 22.

Teď prosím pana poslance Machovce.

Poslanec Karel Machovec: Navrhujeme o komplexním pozměňovacím návrhu, který jsme včera odsouhlasili jako zdrojový tisk, hlasovat jako o celku s výjimkou teď podaného pozměňovacího návrhu pana poslance Hofhanzla, který chce § 12, odst. b na str. 21 hlasovat zvlášť

To znamená, že bychom pod pozměňovacími návrhy, které jsou uvedeny pod bodem A, hlasovali nejdříve o § 12 odst. b), a potom o celém pozměňovacím návrhu uvedeném pod bodem A jako celku. U ostatních pozměňovacích návrhů B, C, D navrhuji postupné hlasování po jednotlivých bodech, tak jak jsou uvedeny v tisku, vyjma pozměňovacího návrhu pana poslance Černého, kdy o jeho návrzích, které jsou uvedeny pod bodem D 1, D 2, budeme hlasovat společné, protože tyto dva návrhy spolu souvisí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu zpravodaji. Přihlásil se další poslanec s náhradní kartou - pan poslanec Mach má náhradní kartu č. 20. Myslím, že jste se vyjádřil docela srozumitelné k tomu, jaká nás čeká procedura. Ještě jednou bych chtěl vyzvat všechny, aby se přihlásili. Nevidím důvod, proč se odhlašovat, protože jsme teprve před chvíli dostali šanci se přihlásit. Poprosím, aby se všichni přihlásili a abychom takto, jak komplexně navrhl zpravodaj, po částech postupovali při následujícím hlasování. Pane zpravodaji, ještě jednou nám řekněte, o čem budeme hlasovat v hlasování, které bude mít pořadové č. 203.

Poslanec Karel Machovec: V tomto hlasování budeme jako první hlasovat o tom, zda sněmovna přijímá pozměňovací návrh, který je uveden pod bodem A na str. 21. Je to z komplexního pozměňovacího návrhu zemědělského výboru a týká se návrhu - jak jsem vyrozuměl z toho, co mi říkal pan poslanec Hofhanzl - abychom z tohoto návrhu vypustili § 12 odst. b). Je tomu tak? Pochopil jsem to správně? (Navrhovatel souhlasí.) O tomto pozměňovacím návrhu bychom teď hlasovali - o vypuštění odst. b) § 12. Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Navrhovatel rovněž nedoporučuje -podle gesta. Pan poslanec Mandík se hlásí k faktické poznámce. Jediné procedurálně můžeme reagovat v této fázi.

Poslanec Josef Mandík: Ano, jenom procedurálně. Tento pozměňovací návrh nebyl přednesen. To znamená, že nelze takto o něm hlasovat. Já jsem tomu rozuměl tak, že pan poslanec Hofhanzl chce hlasovat samostatně o paragrafu. Jenomže teď pan zpravodaj přečetl, že budeme hlasovat o vypuštění toho béčka. To nelze. (Projevy podpory.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dříve než se tato záležitost ujasní, oznamuji, že pan poslanec Volák má náhradní kartu č. 25. Pane zpravodaji, chcete to upřesnit ještě jednou?

Poslanec Karel Machovec: Dobře. Budeme hlasovat speciálně o § 12 odst. b).

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji... Pan poslanec Exner. Pane zpravodaji, buďte tak laskav a dovolte faktickou poznámku panu poslanci Exnerovi.

Poslanec Václav Exner Musím jenom podotknout, že § 12 nemá odst. b), ale odst. 1, 2, 3. A v rámci těch dvou odstavců má dvakrát písmeno b). Než budeme o něčem hlasovat, nebylo by špatné přece jenom zpřesnit, o co půjde.

Poslanec Karel Machovec: Já se domnívám, že jsem řekl zcela jasně, že se jedná o pozměňovací návrh z komplexního návrhu zemědělského výboru, který je uveden na str. 21 pod bodem 19, je to § 12: Česká zemědělská potravinářská inspekce - to je, prosím vás, novelizace paragrafu zákona o České potravinářské inspekci, nikoli zákona o potravinách, protože tento návrh potravinářského zákona novelizuje i některé další zákony, a zde je pouze odsek a) a b). A o odseku b) budeme hlasovat speciálně. Je tomu tak?

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Jedná se o tisk 53/3, který bychom v tomto okamžiku měli mít před sebou.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Já bych si dovolil upřesnit - u písmene b) vypustit "a občanskými sdruženími". (Projevy protestu. Hlasy: To už teď nejde.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: My můžeme pouze hlasovat... Pan poslanec Mašek. Vidím, že to bude zábavné - zákon o potravinách - jako ostatně už po několik měsíců.

Poslanec Ivan Mašek: Já si dovolím upřesnit návrh, který podal pan poslanec Hofhanzl. Jde o to, abychom zvlášť hlasovali v bodě 19, který se týká § 12, v písm. b) o té tučné části textu v první větě, čili o těch slovech "a občanskými sdruženími zřízenými k ochraně spotřebitele". O tom si přejeme, aby bylo hlasováno zvlášť, zda tam tato slova budou.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: V tomto okamžiku budeme hlasovat o tom, zdali zůstanou v textu, který teď přesně citoval kolega poslanec Mašek, tato slova.

Poslanec Karel Machovec: Zda se vypustí.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Samozřejmě, zda se vypustí tato slova. (Hlasy: To nejde.) Zahajuji hlasování pořadové č. 203 a ptám se:

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. (Projevy protestu. Žádosti o udělení slova k faktické poznámce. Hlasy: O čem se hlasuje?)

Poslanec Karel Machovec: Kdo je pro vypuštění. Zpravodaj nedoporučuje vypuštění, navrhovatel také ne. (Hlasy: Hlasování je zmatečné.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Prohlašuji hlasování za zmatečné. Přehlédl jsem ještě gesta - přihlášky některých poslanců. Pan poslanec Skopal - to měla být faktická poznámka, pak pan poslanec Mašek - rovněž k faktické poznámce. Využil bych teď toho, v jakém pořadí jste se přihlásili. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Ladislav Skopal: Já bych chtěl jenom říci, že podle jednacího řádu buď celé znění, ale ne jednotlivá slova, pokud to nepadlo v rozpravě. (Projevy podpory.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Mašek chce ještě replikovat.

Poslanec Ivan Mašek: Prosím vás, tady nejde o slova, ale o ucelenou část textu, který zní - znovu opakuji: "a občanskými sdruženími zřízenými k ochraně spotřebitele". Hlasovat se musí tak, že ten, kdo chce, aby tam tato slova zůstala, bude hlasovat pro. Kdo to nechce - jako já, nebude hlasovat pro. (Projevy protestu.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: To byl procedurální návrh na samostatné hlasování. Myslím, že to opakujeme po několikáté a že ta pře je zbytečná. O slovo se hlásí ministr zemědělství pan Josef Lux, poté předseda klubu sociální demokracie poslanec Gross.

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Vážení kolegové, já mám pocit, že ten spor můžeme rozhodnout jedině hlasováním. Protože ten tučný text je změna zemědělského výboru a já jsem rozuměl, že pan poslanec Hofhanzl si přeje o ní hlasovat zvlášť. Je to procedurální návrh, na to má právo. A o tom, jestli tam chceme nebo nechceme mít tento pozměňovací návrh, budeme hlasovat v bodu 19 na str. 21 § 12, odst. b) - pouze o tučně vytištěném textu. O tom pozměňujícím návrhu. (Nepřehledná diskuse v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Rozuměl jsem gestu pana poslance Grosse tak, že stahuje svoji přihlášku do rozpravy? Já se ještě jednou pro jistotu zeptám, abychom nezahajovali hlasování zbytečně, jestli chce ještě někdo teď, po tolika vysvětleních, vznést nějakou námitku? Není tomu tak.

Takže zahajuji hlasování pořadové č. 204 a ptám se:

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. (Projevy nesouhlasu se zahájením hlasování.) Kdo je proti? (Hlas: Já teď nevím, o čem se hlasuje. Hlas; To je špatně. Nepřehledná diskuse v sále. Hlas: Podle mého názoru my musíme hlasovat pro, my chceme, aby to tam zůstalo.)

Dámy a pánové, já můžu nechat hlasovat pouze pro a proti návrhu, který tady byl vznesen. (Hlasy: Hlasování je zmatečné. Nepřehledná diskuse v sále.) Ještě jednou a naposledy, já bych vás poprosil, tak jak jsem to udělal několikrát na začátku, abychom se koncentrovali na věc. Ještě jednou se pokusí pan poslanec a ministr Lux vysvětlit, o co jde.

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Já myslím, že ten problém vznikl tím, že pan kolega Hofhanzl navrhl pouze hlasovat zvlášť. Já rozumím tomu tak, že navrhuje vypustit tento text, v tom samostatném hlasování zvlášť. Ten tučný text. Je to tak? (Nepřehledná diskuse v sále.) Pak musí navrhnout, o čem chce hlasovat v tom samostatném hlasování. (Nepřehledná diskuse v sále.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Mašek to několikrát řekl.

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Je to zcela přesné. Tento pozměňující návrh předložil zemědělský výbor. Je to pozměňující návrh, pouze o něm se hlasuje zvlášť. Zjistí se, jestli získá podporu nebo nezíská.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Černý má ještě zájem nám tuto záležitost vysvětlit.

Poslanec Jan Černý: Kdo chce tento pozměňující návrh, hlasuje ano, kdo ho nechce, hlasuje ne.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Takže se vás ve 205. hlasování zeptám stejné, jako jsem se ptal ve 204. hlasovaní. Nechápu, co je na tom ještě nejasného. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Ladislav Skopal: Aby to bylo jasné. Kdo chce pozměňující návrh zemědělského výboru.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové č. 205 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 205 bylo pro 115 poslanců, proti 53.

Tento návrh byl schválen.

Poprosil bych ještě jednou celou sněmovnu. Upozorňoval jsem několikrát, že tento tisk po všem, co prodělal ve sněmovně, je docela složitý. Daleko nejlépe by se v něm měl orientovat zpravodaj a navrhovatel. Poprosím je, aby i mně usnadnili pozici řídícího schůze v tom, že budou zcela zřetelně oznamovat sněmovně, o čem hlasujeme. Děkuji vám.

Poslanec Karel Machovec: Pokusím se o to. V tomto případě, protože jsme hlasovali o návrhu pana poslance Hofhanzla, budeme v této chvíli hlasovat o komplexním pozměňovacím návrhu zemědělského výboru, který je uveden ve sněmovním tisku 53/3 pod částí A jako o komplexu.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji vám. Koukám se, jestli náhodou není nějaký zbytečný dotaz. Není. Zahajuji hlasování ... Je dotaz? Pardon. Můj dotaz, a ne zbytečný. Ještě jednou. Omlouvám se, hlasování zatím neprobíhá.

Poslanec Karel Machovec: Stanovisko zpravodaje - ano.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Stanovisko navrhovatele také ano. Počkáme, až doběhne toto nehlasování.

Poprosím, abychom mohli hlasovat v hlasování, které jsem pravě zahájil, a které má pořadové č. 207.

Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že v tomto hlasování bylo pro 174 poslanců, proti nikdo. Tento návrh byl schválen.

Prosím, pane zpravodaji.

Poslanec Karel Machovec: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích, které byly obsaženy v usnesení výboru pro sociální politiku a zdravotnictví č. 28/1997 z 11. schůze.

Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku mezi tím přijal další usnesení, kde body 1, 5 a 6 nedoporučuje k hlasování, protože se jedná o problém geneticky modifikovaných potravin, které jsme nedokázali v tomto zákoně z důvodu neexistence vrcholového zákona o genovém inženýrství dostatečně ošetřit. Nicméně nepochopil jsem usnesení tohoto výboru jako usnesení, které by stahovalo tyto pozměňující návrhy, takže se obávám, že o nich musím nechat hlasovat jednotlivé.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane zpravodaji, zeptám se, jestli nikdo proti tomu, co jste navrhl, nevznáší námitky raději dříve, než budeme hlasovat. Je srozumitelné to, co navrhuje zpravodaj? Předseda sociálního a zdravotního výboru se radí se zpravodajem. Raději pár sekund setrvejme, než abychom potom porušili hlasování.

Poslanec Karel Machovec: Navrhuji v této chvíli hlasovat o B1, B5 a B6 najednou s tím, že zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Navrhovatel rovněž nedoporučuje. Zahajuji hlasování pořadové č. 208 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V hlasování pořadové č. 208 hlasovalo pro 3 poslanci, proti 162 poslanců.

Tento návrh nebyl schválen.

Poslanec Karel Machovec: Dále o pozměňovacím návrhu k § 2 písm. k). Zdravotní a sociální výbor doporučuje vložit nové písmeno k), které zní:

"Látkami kontaminujícími látky, které se do potravin doslaly neúmyslné při výrobě, zpracování, balení, přepravě nebo skladování mimo mechanické znečištění, mikroby živé nebo mrtvé živočišné škůdce a části jejich těl."

Zpravodaj doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Děkuji, pane zpravodaji. Navrhovatel také doporučuje. Moje poznámka je jenom následující, že není nutné bezpodmínečně číst. Máme před sebou tisk na str. 28. V tisku, který už byl několikrát zmiňován, je přesné znění, takže si můžeme ušetřit čas. Citace není nutná.

Zpravodaj i navrhovatel doporučují.

Zahajuji hlasování pořadové č. 209 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo Je proti?

V tomto hlasování bylo pro 177 poslanců, 1 proti. Tento návrh byl schválen.

Poslanec Karel Machovec: Dále pozměňovací návrh pod písm. b) na str. 29 č. 3 k § 2 písm. m). Zpravodaj doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Navrhovatel rovněž doporučuje. Zahajuji hlasování pořadové č. 210 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Toto hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 140 poslanců, proti 36.

Tento návrh byl schválen.

Poslanec Karel Machovec: Děkuji. Na str. 29 pozměňovací návrh B4. Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Navrhovatel rovněž nedoporučuje. Zahajuji hlasování pořadové č. 211 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo výsledkem pro 5 poslanců, proti 160 poslanců. Tento návrh nebyl schválen.

Poslanec Karel Machovec: Pozměňovací návrh na str. 29 uvedený jako B7. Zpravodaj nedoporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Navrhovatel rovněž nedoporučuje. Zahajuji hlasování pořadové č. 212 a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Oznamuji vám, že pro hlasoval 1 poslanec, proti 169 poslanců. Tento návrh rovněž nebyl schválen.

Poslanec Karel Machovec: U pozměňovacího návrhu, který je uveden u písm. B8, je několik variant. Je to pozměňovací návrh, který se týká účinnosti zákona a jsou předloženy celkem tři varianty.

Výbor sociální a pro zdravotní péči říká 1. července 1997 platnost, návrh zemědělského výboru je návrhem, který říká dnem vyhlášení a pozměňovací návrh, který jsem vznesl a je uveden jako H11, nahradit slova "vyhlášení" slovy "1. září 1997".

Důvod, proč 1. září 1997. Tento zákon se odvolává na platnost zákona o technických požadavcích na výrobky č. 22/97 Sb., který tato sněmovna schválila s platností od 1. září také. To znamená, že se domníváme, že by bylo v souladu, aby tyto dva zákony měly stejnou platnost, stejné datum platnosti. Navrhoval bych, abychom o těchto třech variantách hlasovali nejdříve orientačně, která varianta má asi největší podporu a poté hlasovali o variantě, která má podporu největší, jako o návrhu.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: V tomto okamžiku se přihlásili dva lidé s faktickými poznámkami. Prvního jsem zaregistroval pana poslance Páva, druhého pana poslance Frankla, takže v tomto pořadí je pozvu k řečništi, aby buď podpořili nebo vznesli námitku proti způsobu.

Poslanec Tomáš Páv: Vážený pane předsedající a zpravodaji, já se domnívám, že paragraf o účinnosti jsme již schválili v komplexu návrhu zemědělského výboru, takže ten je v tuto chvíli nehlasovatelný.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Faktická poznámka poslance Frankla.

Poslanec Michal Frankl: Já bych jen upozornil, že čtvrtá varianta účinnosti byla, tu jsem podal já, a v návaznosti na zákon o sbírce zákonů navrhuji, aby nabyl účinnosti 30 dnů po vyhlášení.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Poprosil bych pana zpravodaje, aby zareagoval na to, co navrhoval pan poslanec Páv. Pokud tomu tak je, tak bychom neměli dále účinnosti v tomto okamžiku hlasovat.

Hlásí se pan poslanec Exner. Uděluji mu slovo a poprosil bych o to, abyste své názory na danou věc prezentovali přes mikrofon a ne volně do éteru. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Václav Exner: My jsme schválili pozměňovací návrh jako komplexní s tím, že k němu budou vztahovány další pozměňovací návrhy. Jinak bychom nemohli hlasovat ani o ostatních pozměňovacích návrzích, které jsme už odhlasovali, protože ty se rovněž vztahovaly k novému znění, jinak by to ani nebylo možné, když jsme už přijali nové znění celého návrhu zákona ve znění garančního výboru. Musí se to týkat každé jedné konkrétní změny a tudíž i účinnosti.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer V tomto okamžiku se pokusím spolu s panem zpravodajem, který mne bude bedlivé sledovat, to zrekapitulovat.

Připomínka pana poslance Páva v tomto okamžiku, pokud s tím bude souhlasit, nemá relevanci, je možné hlasovat, a bylo by možná dobře, pane poslanče, říci, jaké datum účinnosti jsme odsouhlasili v komplexním pozměňovacím návrhu zemědělského výboru, a následně zopakovat tři, a pokud akceptujeme poznámku pana poslance Frankla 4, změny, a pak teprve přistoupit k orientačnímu hlasování.

Pan poslanec Páv s tímto výkladem nesouhlasí, takže prosím, pane poslanče, uděluji vám slovo.

Poslanec Tomáš Páv: Vážený pane předsedající, já skutečně s tímto výkladem nesouhlasím, protože o pozměňovacích návrzích když tak dávám hlasovat předem, než dám hlasovat o celku. Ale teď jsme odhlasovali zcela jasné znění paragrafu 28, takže nelze už hlasovat o žádných dalších návrzích.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pakliže by platilo to, co říká poslanec Páv, byly by všechny odhlasované pozměňovací návrhy k pozměňovacímu komplexnímu návrhu neplatné. Dovolím si v tomto okamžiku přerušit na 10 minut jednání. Poprosím navrhovatele, zpravodaje a zástupce legislativy, případně ty, co vznášeli námitky, aby se sešli ke krátké schůzce. Pokračovat budeme ve 14.15 hodin.

(Schůze přerušena ve 14.05 hodin.)

(Schůze opět zahájena ve 14.14 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer Dámy a pánové, dovolte mi, abych vás pozval z kuloárů zpět do jednacího sálu. Budeme pokračovat v projednávání přerušeného bodu.

Dovolte mi v okamžiku, kdy se znovu usazujete v lavicích po 10 minutové přestávce, během které zpravodaj, navrhovatel, legislativa i další jednali a diskutovali o problému, kvůli kterému jsme přerušili jednání, abych vám oznámil, že z prostudování stenozáznamu z jednání při druhém čtení o tomto návrhu zákona zcela jasné vyplynulo, že jsme odhlasovali proceduru, podle které postupujeme. Tato procedura Je správná a námitky, které padly v posledním okamžiku, tím opravdu ztrácejí relevanci. Pokud tomu někdo nevěří, prosím, aby si prostudoval stenozáznam z 1. dubna 1997 (mám ho tady u sebe), kdy jsme hlasováním rozhodli 150 hlasy pro, že budeme postupovat tak jak zpravodaj oznámil na začátku třetího čtení a jak postupujeme,

Návrh, který vznesl předtím než jsme kvůli námitkám jednání přerušili, byl správný a byl v souladu s naším jednacím řádem.

Pan zpravodaj Machovec chce jenom uvést na pravou míru drobnou nepřesnost, kterou tady pronesl v okamžiku, kdy informoval o třech možných datech účinnosti.

Poslanec Karel Machovec: Já bych znovu zopakoval otázku procedury hlasování k těmto pozměňovacím návrhům. Omlouvám se panu poslanci Franklovi, jehož pozměňovací návrh jsem neinterpretoval přesně. Přednesu pozměňovací návrhy v pořadí, jak byly podány a bude k nim orientační hlasování. Poté o návrhu, který získá největší podporu, bude hlasováno jako o návrhu pozměňujícím.

První návrh je na straně 29 pod bodem B 8: "Tento zákon nabývá účinnosti dnem 1. července s výjimkou ..."

Druhý je pozměňovací návrh pana poslance Frankla, který je na straně 32 pod bodem 3: "Tento zákon nabývá účinnosti 30 dnů po dni vyhlášení", dále pokračuje původní text.

Poslední pozměňovací návrh je pod bodem H 11 na straně 33 - slovo "vyhlášením" nahradit slovy "1. září 1997". Je tam i podrobné odůvodnění tohoto návrhu.

To znamená, že bych prosil předsedajícího, aby v této chvíli nechal o těchto třech pozměňovacích návrzích v pořadí, jak jsem je přednesl, hlasovat orientačně.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Učiním tak za chvíli. Nejdříve vás odhlásím a požádám o novou registraci.

Upozorňuji vás ještě jednou, že budeme hlasovat třikrát v tzv. orientačním hlasování, čili se budu tázat jen kdo je pro a podle podpory pro jednotlivé návrhy pak budeme hlasovat procedurálně.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 213 a ptám se kdo je pro. (Zpravodaj upozorňuje, že jde o datum účinnosti 1. července 1997.)

Oznamuji, že pro bylo 7 poslanců.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP