Pátek 11. července 1997

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Řekl jste to teď, můžete to zopakovat ještě poté, co se dostaneme k návrhům, které padly v rozpravě, o kterých budeme hlasovat.

Ptám se, hlásí-li se ještě někdo do rozpravy? Podrobnou rozpravu končím. Chtěl bych přečíst formuli, abychom měli jasno, v jakém jsme stavu a pak udělím slovo předkladateli a zpravodaji.

Protože podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu může ve zkráceném jednání následovat 3. čtení návrhu zákona bezprostředně po čtení druhém, zahajuji třetí čtení předloženého vládního návrhu zákona a opět očekávám, že pan poslanec Josef Wagner bude se mnou sledovat od stolku zpravodajů rozpravu, kterou tímto podle § 95 odst. 2 otevírám. Pan ministr stále má možnost závěrečného slova. Do rozpravy ve 3. čtení se nikdo nehlásí, rozpravu končím a táži se pana ministra financí, zda si přeje vystoupit se závěrečným slovem. Prosím, pane ministře.

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych odpovědět krátce na otázky, které tady byly vzneseny, jednak na dotaz, proč právě těch 5 miliard, jednak dotaz, zda je tam nějaká kombinace.

Já jsem v úvodním slově říkal, že jak pokud jde o těchto 5 miliard, tak pokud jde o druhý návrh na vydání státních obligací ve výši 5 mld. Kč, který budeme projednávat vzápětí, jedná se o kombinaci metod, jak zapojit další prostředky, s tím, že jde o první hrubé odhady potřeb státu, které bude na odstranění následků škod potřebovat. My předpokládáme, že v prvních etapách, to znamená v následujících týdnech nebo v několika málo měsících by těmito deseti miliardami měl být manévrovací prostor vlády ve finanční oblasti zhruba dostatečný. Zároveň samozřejmě platí, že jde o odhady, protože stanovit přesnou výši škod a tu část, kterou z nich má financovat stát, je v tuto chvíli ne-li nemožné, tak nesmírně obtížné.

Proto připomínám to, co jsem říkal v úvodním slově, že tady navrhujeme převést 5 mld. a že vláda předpokládá, že bezprostředně z nich vyčerpá 3 mld. a další 2 mld. budou ponechány ve státních finančních aktivech a budou případně zapojeny do dalšího využití v dalších týdnech či měsících roku.

Pokud jde o návrh pana poslance Vymětala k novele zákona o Pozemkovém fondu, že by tam byl explicitně uveden rok 1997 i rok 1998, tak s tím je možné souhlasit.

Návrh pana poslance Češky se vztahoval k zákonu, který zatím neprojednáváme a který bude projednáván vzápětí, takže se k němu vyjádřím v úvodním slově k návrhu zákona o státních obligacích.

Pokud jde o poslední návrh z těch, které jsem si zaznamenal, to je návrh pana předsedy Zemana k mechanismu kontroly, tak k tomu mohu říci tolik, že na jedné straně existují standardní mechanismy, jakými parlament kontroluje výdaje vynakládané na základě rozhodnutí vlády. Přesto tady respektuji fakt, že parlament vychází vstříc nestandardní situaci, a proto je možné tady respektovat návrh, který mechanismus kontroly poněkud upravuje nebo zpřísňuje. Já to považuji za možné a nevidím problém v tom, aby i takovéto usnesení bylo přijato.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já jsem si vědom, že v následujících okamžicích mám udělit závěrečné slovo zpravodaji, aby jednak komentoval průběh rozpravy a jednak nás provedl hlasováním. Nerad bych v tomto okamžiku něco zkazil a porušil avizované dohody, džentlmenské úmluvy atd. Dávám prostor k tomu, aby se případně vyjádřili ti, kteří mají zájem se v tomto okamžiku ještě vyjádřit.

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, já mám pocit, že nejlepší postup bude takový, když nyní se pan zpravodaj vyjádří, proběhne hlasování a před uzavřením bodu, po odhlasování, by byla vyhlášena ona přestávka, o kterou žádal kolega Filip.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Nicméně pokud bude přestávka na 30 minut, pane kolego, tak pak budeme mít na druhý zákon velmi krátký čas.

Poslanec Stanislav Gross: Tak bych potom viděl jako vhodné, aby tento bod nebyl uzavřen, přestože bude odhlasováno, projednal se druhý bod, opět odhlasovat, neukončit, udělat přestávku, abychom mohli pokračovat v projednání obou bodů.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dobře. Já myslím, že pan zpravodaj se nyní vyjádří ve svém závěrečném slově a navrhne další postup.

Poslanec Jozef Wagner: Můj předřečník zopakoval můj návrh, že oba body budou přerušeny a bude pokračovat jednání včetně rozpravy o případných doprovodných usneseních až poté, když budou obě normy ve stavu legislativní nouze schváleny.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zdá se, že se dobíráme konsensu v této věci, takže prosím, abyste nás nyní vedl hlasováním o pozměňovacích návrzích.

Poslanec Jozef Wagner: Měl bych tuto prosbu. Kolega Vymětal navrhl v roce 1997 doplnit v § 15 použití příjmu Pozemkového fondu pro zmírnění následků povodní, což je průkazně málo, a pan kolega Vymětal souhlasil s tím, abychom tam doplnili rok 1998. V tom případě by to podporoval i místopředseda vlády Lux i ministr Pilip, kterých se to věcně týká. Pokud tam bude jen rok 1997, tak to nelze, ale rok 1998 už nikdo v rozpravě nenavrhl. Pokud někdo nenavrhne znovuotevření rozpravy a zařazení bodu a neprojde to sněmovnou, já nemohu v tuto chvíli učinit nic jiného než návrh pana kolegy Vymětala nedoporučit.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dobře. Pan ministr financí se hlásí. Má slovo.

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Považuji za možné souhlasit s bodem, který tu byl zmíněn. Myslím, že by měla existovat možnost, aby byl formálně vznesen.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Tímto jste otevřel rozpravu. Slova se opět ujme pan poslanec Wagner.

Poslanec Jozef Wagner: Děkuji. V souladu s dohodou s panem kolegou Vymětalem doporučuji, aby text zněl "v roce 1997 a 1998".

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Navrhovatel souhlasí. Rozprava byla znovu otevřena. Hlásí se pan poslanec Exner. (Protestní hlasy v sále.)

Poslanec Václav Exner: Rozpravu skutečně velmi nerad zdržuji, ale musím konstatovat, že na otázky o finančních poměrech Pozemkového fondu v rozpravě ani v závěrečném slově nikdo nereagoval. Myslím, že sněmovna by si prostě neměla zvykat na to, že je požádána o nějaké rozhodnutí, aniž by fakticky věcně bylo zdůvodněno, co to znamená. Jestliže odsouhlasíme návrh tak, jak je nyní přednesen, bez dalšího vysvětlení, dáváme paušální možnost zacházet s tímto fondem, aniž bychom věděli, o jaké částky se vlastně jedná. Kdyby přece jen bylo možné a někteří páni ministři, případně zástupci Poslanecké sněmovny pracující ve vedení Pozemkového fondu, mohli upřesnit, o jaké částky jde, bylo by celkové jednání sněmovny v této věci rozhodně korektnější.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: O slovo se přihlásil pan ministr zemědělství Josef Lux a pak pan poslanec Ivan Vrzal. V uvedeném pořadí se ujmou slova.

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, já bych prosil, abychom četli pozorně. Text jasně říká "k náhradě škod způsobených živelnými událostmi v r.1997 a 1998". Nic více a nic méně. Já myslím, že tím je to dáno. Na základě tohoto zákona je pouze vytvořen prostor ke zmocnění k tomu, aby tyto prostředky mohly být použity.

Ještě vás chci informovat, že ještě letošní rok parlament neschválil rozpočet Pozemkového fondu, to znamená, že bude schvalovat rozpočet, který už projednala vláda, a tím bude široký prostor pro konkrétní detailní diskusi.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. Pan poslanec Vrzal se ujme slova.

Poslanec Ivan Vrzal: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, já se obávám, že se tady snažíme postihnout všechny problémy, které by hypoteticky kdykoliv v budoucnosti mohly nastat a myslím si, že situace momentálně taková není. Teď jde o to, aby se uvolnily nějaké peníze, aby se s nimi mohlo nakládat a abychom nyní, když ještě nejsou ani vyčísleny škody, stanovovali, kdy má být ukončeno jejich čerpání nebo si dávali jakékoliv pojistky, které si můžeme dát kdykoliv během jakéhokoliv zasedání v tomto nebo příštím roce, je zbytečné. Navíc si myslím, že je to chybné, protože kdykoliv je stanovena závěrečná lhůta pro čerpání nějakých prostředků, tak to samozřejmě vede k tomu, že před ukončením lhůty jsou prostředky promrhány úplně zbytečně z obavy, že již nebude možné je použít v budoucnosti.

Proto bych chtěl vyzvat své kolegy, aby se nepřipojili - i když lhůta byla prodloužena na rok 1998, já osobně budu hlasovat proti omezení lhůty. Pokud bychom viděli, že jsou nějaké signály, že se prostředky vynakládají nehospodárně, může sněmovna kdykoliv v příštích měsících a možná spíše i letech zasáhnout.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já upozorňuji, že je za minutu deset, nicméně neznám jedinou metodu, jak bych zabránil vystoupení pana poslance Exnera, který se prostě přihlásil do rozpravy. Já bych vás prosil o strpení a klid. Nemohu neudělit slovo a prosím, abyste to respektovali.

Poslanec Václav Exner: Za prvé pokládám za skandální, že na konci červencové schůze nemáme projednaný rozpočet Pozemkového fondu a bude možno ho projednávat až na schůzi, která bude v posledním měsíci třetího čtvrtletí roku, o který jde.

Dále mě pan ministr zemědělství ani v nejmenším neuspokojil, protože vůbec neřekl ani přibližně částku, o kterou se může jednat. Navíc zkomolil usnesení, které máme přijímat, tím, že by se mělo týkat následků povodní v r. 1997 a 1998.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan ministr zemědělství se chystá ještě jednou vystoupit v rozpravě.

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Velmi se Poslanecké sněmovně omlouvám, že Pozemkový fond nepředložil rozpočet dříve, ale nepředložil ho hlavně proto, že neměl touto Poslaneckou sněmovnou půl roku zvolené prezidium.

Odhadovaná částka v prvním sledu je půl miliardy korun, maximálně předpokládám do jedné miliardy korun.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Do rozpravy se nikdo nehlásí. Rozpravu definitivně končím a prosím pana zpravodaje, aby nás vedl hlasováním ve třetím čtení.

Poslanec Jozef Wagner: Jediný pozměňovací návrh k zákonu předložil pan poslanec Vymětal. V § 15 odst. 5 doplnit za slova "Pozemkového fondu" slova "v roce 1997 a 1998". Můžeme o tomto návrhu hlasovat.

Pan ministr již vyslovil souhlas z tohoto místa, já návrh podporuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové číslo 447.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Hlasování skončilo. Konstatuji, že pro hlasovalo 57 poslanců, proti 45.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Jozef Wagner: Tím jsme splnili svou povinnost, hlasovali jsme o pozměňovacím návrhu. Můžeme hlasovat o usnesení jako celku.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Přečtu návrh usnesení. Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se doplňuje zákon ČNR č. 500/1990 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu vlastnictví státu k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění pozdějších předpisů, a zákon ČNR č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, ve znění zákona ČNR č. 546/1992 Sb., podle sněmovního tisku 244, ve znění usnesení rozpočtového výboru.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 448.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo. Pro hlasovalo 159, proti nikdo. Usnesení bylo schváleno. Schválili jsme návrh zákona.

Dalším bodem je

86.

Vládní návrh zákona o vydání státních dluhopisů na financování

opatření k odstranění důsledků povodní v červenci 1997

(sněmovní tisk 245) - zkrácené jednání

Rozpočtový výbor, jemuž byl vládní návrh zákona ve zkráceném jednání přikázán, byl v určené době svolán a přijal usnesení, které vám bylo rozdáno jako sněmovní tisk 245/1. Odůvodněním vládního návrhu pověřila vláda ministra financí pana Ivana Pilipa, kterého žádám, aby se ujal slova.

Ještě dříve než pan ministr promluví, musím se omluvit. Návrh usnesení jsme schválili, ale bod samotný nebyl skončen vzhledem k tomu, že nebylo hlasováno o usnesení. čili pro stenozáznam a pro pořádek - bod byl přerušen a vrátíme se k němu v okamžiku, kdy projednáme právě otevřený návrh zákona. Ještě jednou se omlouvám. Prosím, pane ministře.

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, v úvodním slově bych navázal na úvod, který byl k minulému zákonu, k novele zákona 500 a k novele zákona o Pozemkovém fondu, protože tento bod - tedy návrh zákona o vydání státních obligací na financování opatření k odstranění důsledků povodní v roce 1997 - řeší obdobnou problematiku. To znamená, že je jedním z kroků, jakým způsobem vláda hledá cesty k finančnímu přispění na odstraňování následků škod v postižených oblastech.

Je nutné říci, že vláda na svém jednání a ve svých doporučeních vycházela ze snahy kombinovat určité metody, jakým způsobem finanční škody zmenšit. To znamená na jedné straně otázku dělení mezi státem, pojišťovnami, obcemi, fyzickými osobami a solidárními fondy. Na druhé straně, i pokud jde o otázku výdajů státu, rozdělení na prostředky, které je možné dát bezprostředně ze státního rozpočtu, které je možné čerpat z různých fondů, viz rozhodnutí, jako je např. rozhodnutí o minulém bodu, a určitou formou státního dluhu.

Tato forma tedy znamená větší zadlužení státu, zároveň však vláda navrhuje přistoupit k této formě vytvořením prostředků z toho důvodu, aby jednak stáhla z oběhu touto formou i určité množství peněz a přesměrovala je do postižených oblastí, a zároveň aby do jisté míry využila i ochoty občanů a institucí podílet se na řešení následků škod v tomto případě formou, která znamená pro ty, kteří by ji využili a zakoupili by si tyto státní obligace, možnost, že by to pro ně bylo ekonomicky neutrální, protože by dostávali za tyto obligace úroky, ale přesto by to znamenalo stažení prostředků od těchto fyzických či právnických osob.

Z tohoto důvodu vláda předpokládá, jakkoli návrh zákona toto přesně nepopisuje, protože je stručný, neboť už takto splňuje podmínky zákona č. 530/1990 Sb., o dluhopisech, který stanoví povinnost stanovení objemu obligací a dobu jejich splatnosti, vydat obligace v listinné podobě. To znamená jako formu fyzicky existujícího cenného papíru a předpokládá jejich vydání ve více trančích, které by měly různou nominální hodnotu s tím, že jako první by byly vydávány obligace, které by byly v nižších nominálních hodnotách - zřejmě jeden až pět tisíc korun - a o nichž předpokládáme, že by se do jejich nákupu zapojilo také obyvatelstvo. V dalších trančích potom předpokládáme vydávat obligace vyšších nominálních hodnot.

Jak je tedy řečeno v návrhu, šlo by o celkový prostor vlády ve výši 5 mld. korun s tím, že mohu hned reagovat na návrh pana poslance Češky, že i formulace "až do pěti miliard korun" je možná. Znamenalo by to pouze rozšíření manipulovacího prostoru vlády v tom smyslu, že by celý objem nemusela využít.

Zároveň se uvádí, že lhůta splatnosti by byla do 15 let. Naváži na včerejší diskusi v rozpočtovém výboru. Znamená to, že by některé tranče mohly být i na dobu splatnosti kratší.

Zároveň upozorňuji na to, že v souladu se zákonem č. 530/1990 Sb., je povinnost vlády předložit sněmovně před hlasováním o zákonu stanovisko České národní banky. Z tohoto důvodu jsem se včera večer obrátil na vedení České národní banky, aby zaujala operativně stanovisko k tomuto návrhu. Návrh je k dispozici, pokud jsem správně informován, a byl vám rozdán do lavic. Česká národní banka vyjadřuje s touto operací souhlas.

Závěrem bych rád řekl, že je samozřejmé, že tento návrh má vedle pozitiv, o kterých jsem hovořil, také svá negativa. Za prvé znamená určité zvýšení zadluženosti státu, protože jde o formu státního dluhu. Za druhé znamená určité náklady, které jsou s touto operací spojeny. Jde o dva druhy nákladů. Jednak náklady s vydáním samotných obligací je nutné odhadovat na úrovni okolo 0,5 % celkové hodnoty, to znamená náklady v řádu 10 mil. korun. Druhým nákladem jsou úroky, které budou stanoveny a které budou vládou placeny na úkor prostředků státního rozpočtu.

Přes tyto spojené náklady, přes tato negativní fakta spojená s takovouto formou financování, se domníváme, že mimořádnost situace a velká obtížnost zapojení jiných prostředků převažuje a z tohoto důvodu situace vyžaduje, aby i tento krok byl učiněn. Proto také vláda se rozhodla předložit návrh sněmovně ke schválení. Já vás tedy jménem svým i jménem vlády, abyste návrh, jak byl předložen, schválili. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji panu ministrovi. Slova se ujme zpravodaj rozpočtového výboru pan Jozef Wagner.

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, pan ministr mi velmi usnadnil situaci, a proto mohu být stručný, protože shrnul i rozpravu v rozpočtovém výboru, která byla velmi obsáhlá a v níž se projevily mnohé z těch obav, o nichž pan ministr mluvil, a ještě některé jiné.

Abych zbytečně nezdržoval, pouze sděluji: Rozpočtový výbor bude uplatňování této normy pravidelně sledovat a bude se starat o to, aby byla v případě potřeby sněmovna informována. Nedomnívám se, že v tuto chvíli můžeme učinit jakékoli zpřesňující návrhy, které by mohly obavy, které jsou spíše ne rázu legislativního, ale ekonomického, nějakým způsobem zmenšit. Jediné, co můžeme učinit, splnit svou ústavní povinnost a mít i tento proces pod kontrolou.

Doporučuji jako v předchozím případě u tisku 244, aby i tisk 245 byl projednán ve znění usnesení rozpočtového výboru. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Znamená to, pane poslanče, že vlastně doporučujete stejný postup bez obecné rozpravy, pouze bude rozprava podrobná, čili musíme hlasovat o tomto procedurálním návrhu i v tomto případě.

Zahajuji hlasování pořadové č. 449.

Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 122 poslanců, nikdo proti. Oznamuji tedy, že povedeme pouze rozpravu podrobnou, kterou tímto otevírám, Hlásí se do ní pan poslanec Češka, kterému udílím slovo.

Poslanec Roman Češka: Pane předsedající, dámy a pánové, omlouvám se, že jsem přednesl svůj pozměňovací návrh již k minulému bodu. Jen zopakuji, že navrhuji v § 1 doplnit slovo "až" za slova "v rozsahu", takže § 1 odst. 1 bude znít: Ministerstvo financí vydá státní dluhopisy v rozsahu až 5 miliard korun atd. Děkuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Češka zopakoval svůj návrh. Ptám se, hlásí-li se někdo další do rozpravy? Nikoho nevidím, rozpravu tudíž končím a oznamuji vám, že jako v předchozím případě podle § 99 odst. 7 zákona o jednacím řádu ve zkráceném jednání bude následovat třetí čtení bezprostředně, a tudíž toto třetí čtení zahajuji a podle § 95 odst. 2 otevírám k němu rozpravu.

Táži se, hlásí-li se někdo do rozpravy ve třetím čtení? Nikoho nevidím, rozpravu končím a ptám se pana ministra financí, chce-li vystoupit se závěrečným slovem. Nechce. Prosím pana zpravodaje, aby se ujal své role.

Poslanec Jozef Wagner: Byl předložen pozměňovací návrh panem poslancem Češkou. Pan ministr souhlasí, zpravodaj souhlasí, můžeme hlasovat.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji.

Zahajuji hlasování pořadové č. 450.

Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 145 poslanců, 2 hlasovali proti.

Poslanec Jozef Wagner: Nyní můžeme, pane předsedající, hlasovat o návrhu jako celku, a to o vládním návrhu, tisk 245, ve znění usnesení rozpočtového výboru, tisk 195.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Návrh usnesení zní:

Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o vydání státních dluhopisů na financování opatření k odstranění důsledků povodní v červenci roku 1997, podle sněmovního tisku 245, ve znění schválených pozměňovacích návrhů.

Zahájil jsem hlasování pořadové č. 451. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti? Konstatuji, že hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 151 poslanců, nikdo proti. Tento návrh byl schválen.

Tento bod si dovoluji ukončit a oznamuji vám, že máme přerušený bod předchozí. Před dalšími hlasováními byla žádána přestávka. Přerušuji jednání schůze do 10.30 hodin, kdy se vrátíme k dalšímu jednání. Děkuji.

(Schůze přerušena v 10.15 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 10.30 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Prosím zpravodaje pana poslance Wagnera, aby zaujal místo u stolku zpravodajů. Předpokládám, že svůj názor na předložené návrhy usnesení vysloví také předkladatel pan ministr financí Ivan Pilip.

Prosím pracovníky Kanceláře, aby pozvali ještě jednou poslance do sněmovní síně a pokusili se vyřídit můj vzkaz panu ministru financí, že je očekáván.

Táži se poslanců klubů, kteří o přestávku požádali, zda chtějí vystoupit.

Vystoupí zástupce klubu sociální demokracie pan poslanec Sobotka.

85.

Vládní návrh zákona, kterým se doplňuje zákon ČNR č. 500/1990 Sb.,

o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu vlastnictví

státu k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby,

podle sněmovního tisku 244 - zkrácené jednání

Poslanec Bohuslav Sobotka: Dámy a pánové, po konzultaci s předkladatelem bych chtěl doplnit návrh předsedy Poslanecké sněmovny, který tady přednesl s tím, že tento návrh by v konečné podobě zněl:

"Poslanecká sněmovna ukládá výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a rozpočtovému výboru, aby kontrolovaly hospodaření s finančními prostředky podle 61. 1 zákona, kterým se doplňuje zákon ČNR č. 500/1990 Sb., o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodu vlastnictví k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby ve znění pozdějších předpisů a hospodaření s prostředky získanými vydáním státních dluhopisů na financování opatření k odstranění důsledků povodní v červenci1997."

Dále by tento návrh usnesení obsahoval čl. 2, který by zněl:

"Poslanecká sněmovna žádá vládu o maximální součinnost a poskytování všech potřebných údajů."

Děkuji za pozornost.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Rozuměl-li jsem správně, vystoupení pana poslance bylo upřesnění toho, co zaznělo v rozpravě jako návrh usnesení z úst pana poslance Miloše Zemana. Pan poslanec Zeman souhlasí s uvedenou modifikací? Ano.

Hlásí se někdo další se stanoviskem klubu? Pan předseda klubu KSČM Filip. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Vojtěch Filip: Vážený pane předsedající, v tuto chvíli za klub KSČM podpoříme návrh tohoto usnesení a svůj vlastní návrh v tuto chvíli nepředkládáme, předložíme ho na následující schůzi.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Čili stahujete svůj návrh.

Poslanec Vojtěch Filip: Ano.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Máme k hlasování jediný návrh, který v těchto okamžicích zpřesňují v konzultaci pan zpravodaj Wagner s panem poslancem Sobotkou. Očekávám, že za několik sekund pan zpravodaj předstoupí před sněmovnu a řekne nám názor svůj i názor pana ministra financí.

Prosím, pane poslanče Wagnere.

Poslanec Jozef Wagner: Budu velmi stručný: ministr doporučuje, zpravodaj doporučuje.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Je to jediné usnesení, které jsme slyšeli z úst pana poslance Sobotky. Je tomu tak? Je.

Zahajuji hlasování pořadové číslo 452. Kdo je pro tento návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 139 poslanců, proti 3.

Tento návrh byl schválen.

Oznamuji vám, že jsme ukončili tento bod.

Prosím, pane poslanče.

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedající, je tady ještě návrh pana poslance Češky, u něhož je problematické říci, ke kterému ze dvou bodů.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Češka ukazuje, že k prvnímu.

Máme ještě jeden návrh k hlasování. Před chvílí jsem se ptal, vy jste ale nereagoval.

Pan zpravodaj upřesňuje, že máme hlasovat ještě o dalším návrhu. Přeje si někdo zopakovat tento návrh? Ano. Prosím, přečtěte, o čem budeme hlasovat.

Poslanec Jozef Wagner: Pokusím se, ale možná by bylo užitečnější, aby své písmo přečetl pan kolega Češka.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pan poslanec Češka se ujme slova.

Poslanec Roman Češka: Poslanecká sněmovna žádá vládu České republiky o to, aby na nejbližší řádnou schůzi Poslanecké sněmovny předložila novelu zákona č. 500/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů, která převede veškerý zůstatek zvláštního účtu Ministerstva financí z výnosů tzv. malé privatizace včetně závazků týkajících se tohoto účtu na zvláštní účet státních finančních aktiv.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Doplním, že nejbližší řádná schůze Poslanecké sněmovny bude svolána na 2. září 1997.

O komentář k tomuto návrhu usnesení se přihlásil pan ministr financí. Uděluji mu slovo.

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Chtěl bych sněmovnu informovat, že Ministerstvo financí má připravenu celkovou novelu zákona 500. Nechtěli jsme využívat stavu legislativní nouze k tomu, abychom tam dávali změny, které se situací bezprostředně nesouvisí. Novela bude předkládána. Z toho důvodu nevidím zásadní důvod, proč by nám to měla sněmovna ukládat. Uloží-li, nic se na situaci nezmění, ale neuloží-li, nezmění se také nic. Usnesení se mi zdá nadbytečné.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Nebudu vést k tomu další komentáře. Prosím pana zpravodaje, aby se ujal své role.

Poslanec Jozef Wagner: Sdílím názor pana ministra, nedoporučuji.

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové číslo 453.

Kdo je pro přečtený návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo tak, že pro hlasovalo 5 poslanců, proti 100.

Tento návrh nebyl schválen.

Konstatuji, že jsme projednali oba tisky včetně doprovodných usnesení k legislativní nouzi.

Chtěl bych poděkovat všem za vstřícnost při tomto jednání, chtěl bych poděkovat vládě za to, že reaguje na aktuální situaci, nám všem bych chtěl popřát osobně příjemnou dovolenou a věřím, že se budeme podílet i v průběhu parlamentních prázdnin na pomoci obětem záplav.

O slovo nyní požádal pan poslanec Wagner. Udělím mu ještě slovo. Konstatuji, že jsem se s vámi v tomto okamžiku již rozloučil.

(Poslanec Wagner informuje o schůzce rozpočtového výboru.)

(Schůze ukončena v 10.40 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP