Čtvrtek 4. září 1997

 

Poslanec Jan Černý: Pane předsedající, dámy a pánové, požádal bych před tímto hlasováním o 15 minut na poradu klubu ODS. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji. Pan poslanec Černý požádal jako místopředseda klubu, a tudíž vyhlašuji přestávku do 11.32 hod.

 

(Schůze přerušena v 11.07 hod.)

(Na žádost poslaneckého klubu KDU-ČSL přestávka prodloužena do 11.45 h.)

(Schůze opět zahájena v 11.47 h.)

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dámy a pánové, omlouvám dvouminutové zpoždění. Oznamuji vám, že jsme v okamžiku, kdy vznesl mezi projednávanými body předseda poslaneckého klubu republikánů pan poslanec Sládek procedurální návrh, o kterém bychom měli dále jednat v souladu s jednacím řádem, a to tak, že hlasovat, pokud se nestane něco jiného.

Dále o slovo požádal předseda poslaneckého klubu sociální demokracie pan poslanec Gross. K vystoupení poslance Sládka se rozprava nevede, nicméně podle § 67 jsou předsedové klubu mezi těmi, kteří mají právo vystoupit kdykoli, tudíž jsem povinen panu poslanci Grossovi dát slovo a vás ostatní požádat o klid. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Stanislav Gross: Já počkám, pane předsedající.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Budeme čekat spolu.

 

Poslanec Stanislav Gross: Já vydržím stát dlouho.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Vyzývám - vím, že mi to ukládá povinnost vyplývající z mé funkce a aktuálního postavení - své kolegy, aby si všimli, že přestávka skončila, že je připraven k vystoupení řečník.

 

Poslanec Stanislav Gross: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já jsem zde v této chvíli pověřen tlumočit stanovisko poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické k návrhu, který zde vznesl předseda poslaneckého klubu SPR-RSČ pan poslanec Sládek.

Poslanecký klub sociální demokracie v případě, že se o tomto návrhu bude hlasovat, bude podporovat tento návrh, protože považujeme za velice důležité, aby na toto téma, které zřejmě překvapilo velkou část veřejnosti České republiky, se v Poslanecké sněmovně ani ne tak vedla rozprava, ale hlavně zde padla informace vlády, jak k tomuto rozhodnutí došlo, protože je zde řada záležitostí, kolem kterých jsou velké pochybnosti.

Pochybnosti, které má poslanecký klub sociální demokracie, se týkají vlastně dvou oblastí. Jedna oblast se týká společnosti, která byla vybrána, a to spíš než z toho hlediska, že byla vybrána, ale z hlediska, co tato firma za sebou skrývá. Je pochybné, že k privatizaci takto významného podniku byla vybrána firma, jejíž základní jmění činí 100 tisíc korun a byla založena 17. dubna 1997.

To podstatnější, které zde chci sdělit, se týká toho, že máme pochybnosti o tom, zda vůbec byly splněny všechny náležitosti, které předepisuje český právní řád, především obchodní zákoník ve svém § 282. Předpokládám, že koaliční poslanecké kluby využijí svého zákonného práva zablokovat projednávání tohoto bodu v Poslanecké sněmovně. Asi vědí proč. Poprosil bych ale v této souvislosti předsedu vlády, zdali by v případě zablokování projednávání tohoto tématu nevyužil svého zákonného práva a mimo program jednání Poslanecké sněmovny neinformoval o tomto včerejším nesmírně závažném kroku, který vláda udělala.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: O slovo požádal zástupce klubu ODA. Vidím v ruce jednací řád.

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jako dobře použitelný proceduralista jsem byl požádán, abych sdělil námitku tří poslaneckých klubů podle § 54 odst. 6 proti zařazení tohoto bodu. Jde o námitku klubů KDU-ČSL, ODS a ODA.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: O slovo požádal v tomto okamžiku za klub KDU-ČSL Josef Janeček, který má podle § 67 na to právo. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Janeček: Chtěl bych jen říci, že po rozpravě na klubu naše stanovisko vystihuje skutečnost, že předmět, o kterém se má jednat, je již předmětem interpelací, čili je v moci opozičních poslanců, aby tuto věc v rámci interpelací projednali. Samozřejmě, že lze předpokládat i to, že pokud bude některý z členů vlády chtít, může vystoupit kdykoli a využít své možnosti.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Předseda klubu sociální demokracie pan poslanec Gross. Místopředseda Kasal se rovněž hlásí do rozpravy, kolega Kasal byl přihlášen předtím. Dobře, je vám to jedno.

 

Poslanec Stanislav Gross: Děkuji. Pane předsedající, upozorňuji vás, že bohužel není rozprava, říkáte, že se přihlásil do rozpravy.

Za druhé bych chtěl reagovat na vystoupení předsedy klubu KDU-ČSL kolegy Janečka. Myslím, že si tu nemusíme hrát na něco, že nevíme o něčem, jak bude fungovat. Kolega Kuneš je přihlášen do ústních interpelací na toto téma, ale všichni z vás máte před sebou písemný podklad, že je vylosovaný na 15. místě. Myslím si, že všichni víme, že na program se tato interpelace nedostane. Schovávat se za to, že kolega Kuneš se do interpelací přihlásil, si myslím, že je hodně alibistické a je to jakýsi pokus uhýbání se zodpovědnosti.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Pane kolego, máte pravdu v tom, že rozprava se skutečně nevede, nicméně jak interpretovat tuto díru v našem jednacím řádu, když přece jen ta možnost tady svým způsobem dána je.

Pan poslanec Kasal, pak ministr financí Ivan Pilip. Pan poslanec Kasal jako místopředseda Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, já v prvé řadě musím ocenit diplomatickou zručnost předsedy klubu ČSSD pana Stanislava Grosse. Myslím, že to bylo opravdu na dobré úrovni, to, co předvedl, nicméně chci říci, že pokud by k projednávání interpelace pana poslance Kuneše, která je, tuším, 16., nedošlo, tak klub KDU-ČSL samozřejmě předpokládá, že tato Poslanecká sněmovna formou informace, ne nového bodu, bude seznámena s tím, co je předmětem této diskuse a této žádosti.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Ministr financí Ivan Pilip požádal o slovo a já mu jej v tomto okamžiku uděluji. Prosím, pane ministře. Prosím sněmovnu o klid.

 

Ministr financí ČR Ivan Pilip: Pane předsedající, paní poslankyně a páni poslanci, také se nechci vyhýbat odpovědnosti za to, sdělit Poslanecké sněmovně věci, o které opoziční poslanci žádají, a také se nedomnívám, že by byla reálná šance, že se dostane dnes na pořad interpelace pana poslance Kuneše, která je dokonce 16.

Považuji za nutné v tuto chvíli říci několik krátkých informací. V souladu s právním řádem tohoto státu je rozhodování o konkrétních privatizačních případech svěřeno do rukou exekutivy, a vláda proto učinila rozhodnutí také v cause podniku Becherovka plně v rámci kompetencí, které jim dává český právní řád. Je samozřejmě právem parlamentu kontrolovat procedurální, právní správnost takovýchto kroků. Přesto jsem přesvědčen, že logika rozdělení výkonné a zákonodárné moci tady nepočítá s tím, že by sněmovna diskutovala věcné okolnosti jednotlivých privatizačních rozhodnutí, tzn. větší či menší vhodnost jednoho nebo druhého podniku pro získání privatizovaných podniků. Přesto, opakuji, platí jasné právo kontrolovat legislativní a procedurální správnost. Proto považuji za nutné informovat sněmovnu o tom, že na řádný bod včerejšího jednání vlády byl navržen i bod č. 3 - Návrh privatizace podniku Becherovka. V tomto bodě jsem jako ministr financí předložil stanovisko vládní privatizační komise a výběrové komise, která byla určena vládou k privatizaci tohoto podniku, s tím, že tato informace proto také zahrnovala skutečnost, že vládní privatizační komise a příslušná komise nedospěly k jednoznačnému rozhodnutí. Informoval jsem vládu v tom materiálu proto o všech 5 nabídkách, které k danému datu zůstávaly ve hře. Zároveň jsem, a to i na dotaz, to je známo i díky tomu, že jsem tak informoval sdělovací prostředky, tlumočil svůj názor, že vzhledem k okolnostem, že díky multikriteriální soutěži, která byla vypsána, zůstalo v soutěži 5 firem, které vesměs svým zázemím, tzn. tím, kdo je zainteresován ve společnosti, kdo se na ní nějak podílí atd., tedy svým zázemím představují firmy, které jsou seriózní v tomto oboru, které mají zkušenosti a které dávají významnou záruku toho, že nepůjde o pouhý spekulativní nákup, ale že půjde skutečně o snahu tento podnik dále rozvíjet a becherovku u nás vyrábět, u nás i v zahraničí distribuovat. Doporučil jsem, aby za dané situace bylo jako hlavní kritérium vzato kritérium cenové. Vláda o tomto bodu v rámci svého programu řádným způsobem jednala, a protože, jak je vám známo, s ohledem na jednání parlamentu musela skončit svou schůzi v 11 hodin, tak tento bod přerušila, řádným způsobem přerušila s tím, že i vzhledem k tomu, jak je tato událost sledována, a vzhledem k tomu, že každá z účastnických firem složila kauci ve výši 38 miliónů korun na bezúročný účet, že je potřebné rozhodnout, tak se vláda shodla, že přerušené jednání bude pokračovat 30 minut po zahájení polední přestávky jednání parlamentu, a to v některé z prostor parlamentu. Toto se také stalo, ta schůze zcela řádným způsobem za plné účasti členů vlády a za účasti pracovníků aparátu Úřadu vlády pokračovala a po další asi půlhodinové diskusi, po dvoukolovém hlasování, byla vybrána firma, jejíž jméno je vám známo a která byla včera oficiálně oznámena.

Je samozřejmě možné uvažovat o tom, jestli tato firma je nejvhodnější, a já osobně jsem přesvědčen, že ať by vláda rozhodla jakkoliv a vybrala kteroukoliv z těch pěti firem, tak že by za své rozhodnutí byla z věcného pohledu kritizována.

Co však považuji za podstatné a z hlediska důvěryhodnosti privatizačního projektu jako takového za nejvýznamnější, je fakt, že událost proběhla zcela v souladu s naším právním řádem, procedurou, jakou jsem vám popsal, že rozhodnutí je právoplatné a že ho považuji za procedurálně i právně zcela správné.

(Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Dále o slovo požádal místopředseda vlády a ministr zemědělství Josef Lux. Opět patří mezi ty, kteří mají právo vystoupit, kdykoliv o to požádají, tudíž mu slovo uděluji.

 

Místopředseda vlády ČR Josef Lux: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, považuji za korektní doplnit tuto informaci o informaci zakladatele, protože představuji zakladatelské ministerstvo. Přestože skutečně toto rozhodnutí patří do kompetence exekutivy, myslím, že je to věc mimořádná, a proto je důležité všechny informace bez obalu dát na stůl.

Já potvrzuji slova, která tady řekl můj předřečník, pan kolega ministr Pilip. Skutečně vláda o této věci jednala několikrát. Nad připraveným materiálem odborníků jednotlivých ministerstev včera vláda rozhodla ve dvoukolovém jednání. Z prvního kola vzešly dvě firmy - firma Stock a firma Value Bill, shodou okolností firmy, které nabídly nejvyšší nabídku. Potom vláda po velmi pečlivém jednání rozhodla tak, jak rozhodla.

Co to znamená? Znamená to, že tato firma, která má za partnera významnou francouzskou distribuční společnost, bude schopna zajistit tu nejdůležitější věc, která je otázkou budoucnosti Becherovky, a to je prodej.

Chtěl bych informovat členy Poslanecké sněmovny Parlamentu, že vláda rozhodla o prodeji 30 % akcií této společnosti. Tyto akcie budou prodány po složení ceny, která je 2,5 tis. Kč za jednu akcii, což je zhruba 2 mld. Kč. Dalších 59 % akcií bude prodáno po roce 2000. Do 31. 12. 2000 musí tato nová společnost splnit několik významných podmínek. První podmínkou je zajištění ochranných známek plus vyrovnání stávajících sporů kolem těchto známek. Druhou podmínkou je zásadní nárůst výroby, kdy ve smlouvě je jasně řečeno, že v r. 1999 tato nová společnost musí vyrobit 125 tis. hektolitrů tohoto bylinného likéru, což znamená zachování stávající úrovně domácí spotřeby, která je na úrovni 82 tis., a zásadní navýšení exportu o 22,5 tis. hektolitrů. Myslím, že to je velmi významné.

Po celou tuto dobu má stát předkupní právo, to znamená pokud tato nová společnost nesplní tyto dvě klíčové podmínky, otázku ochranných známek (kde samozřejmě je vetující právo zlaté akcie, resp. přítomnost státu skrze majetkový podíl) a zvýšení produkce, tak samozřejmě toto finále, které je naznačeno na konci této smlouvy, nebude naplněno, to znamená, že stát má stále významný blokační podíl. V tomto prvním kroku se rozhodlo o 30 % a 59 % je jako výzva po splnění všech těchto kritérií.

Myslím, že s vědomím těchto informací je třeba říci, že vláda, která rozhodla - a já jsem rád, že to byla nejvyšší domácí nabídka -, rozhodla dobře.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Předseda klubu sociální demokracie pan poslanec Gross chce promluvit.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, mě mrzí, že musím touto formou suplovat diskusi Poslanecké sněmovny, neboť v této jakési rozpravě nebo mezidobí většina poslanců této sněmovny je omezena ve vystoupení. Já se zde pokusím trochu převzít úlohu jednoho z kolegů našeho poslaneckého klubu, kolegy Kuneše, který náš poslanecký klub informoval o poměrně velké řadě závažných skutečností, které se týkají této privatizace.

To, co podle mého názoru patří do Poslanecké sněmovny, je jedna záležitost. Je to záležitost toho, že si myslím, že by mělo být v zájmu každého z nás, aby se v této republice zvyšovala důvěryhodnost institucí a aby se zvyšovala důvěryhodnost všech rozhodnutí, která mají poměrně výrazný dopad na další fungování naší společnosti. Faktem prostě je, že přes to, co bylo řečeno ministrem financí i místopředsedou vlády a ministrem zemědělství, jsou věci, které na tomto rozhodnutí jsou nestandardní a zavdávají tak minimálně příčinu určitým diskusím. Jako přiklad bych uvedl snad jen to, že karlovarská Becherovka zcela nepochybně patří ke zpracovatelskému průmyslu potravinářskému, a pokud mám správné informace, tak u podniků tohoto druhu bylo pravidlem, že se část akcií převáděla do portfolia Podpůrného garančního a lesnického fondu. Nevím, proč se tomu tak nestalo v tomto konkrétním případě, pokud se tomu tak skutečně nestalo.

Další skutečností, která je přinejmenším nestandardní, je ta záležitost, že vznikají pochybnosti, jestli skutečně byla ve vyhlášení této veřejné soutěže splněna podmínka, kterou obsahuje obchodní zákoník v § 282, to je jestli byla stanovena lhůta, do kdy bude oznámen výsledek výběrového řízení, a s tím také souvisí to, že se v novinách objevuje, že se o tom rozhodlo na mimořádné schůzi vlády.

Další nestandardní věcí je, že nevím proč člen této vlády, ministr zahraničí, informoval novináře v určitou hodinu o jiné věci a za pár hodin to bylo všechno jinak.

Nechci polemizovat, jestli věcně je všechno tak, jak to tu říkám. Možná, že se objeví některé jiné skutečnosti, ale přinejmenším to zavdává příčinu k tomu, aby kolem tohoto rozhodnutí vlády byly pochybnosti. Myslím si, že při takovýchto rozhodnutích by se mělo učinit vše, aby se minimalizovaly možnosti takovýchto pochybností.

(Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Předseda vlády je mezi těmi, kteří podle § 67 mohou v tomto okamžiku vystoupit, takže mu uděluji slovo.

 

Předseda vlády ČR Václav Klaus: Já nepřinesu žádné nové argumenty, protože si myslím, že to, co sdělil sněmovně ministr financí a místopředseda vlády Lux, bylo reprezentativní a postoj vlády skutečně vyjadřovalo. Překvapuje mě, že předseda klubu sociální demokracie znovu vytáhl argument o mimořádné či nemimořádné schůzi vlády, jako kdyby neposlouchal pana minstra financí. Zodpovědně prohlašuji, že jsme na vládě přerušili tento bod a dohodli jsme se, že se sejdeme přesně 30 minut po vyhlášení přestávky na oběd zde v místnosti 106. Protože jsme spěchali v 11 hodin sem na hlasování, vybrali jsme jednoho z ministrů - který tím, že den předtím přestal být poslancem, nemuseli spěchat do parlamentu -, aby šel podat stručnou informaci na tiskovou konferenci.

Díky tomu - on to ani nevěděl předtím, že bude na tiskové konferenci - si nedělal možná přesně poznámky z celého jednání, a proto dal zprávu, která potom byla formulována ve sdělovacích prostředcích tak, jak byla dána. Ale bylo to způsobeno pouze tím, že jsme narychlo přerušili pět minut před jedenáctou hodinou jednání vlády a poprosili jednoho člena, který sem nešel, aby tuto zprávu veřejnosti dal. Zdá se mi zbytečné, abychom z toho dělali jakýkoliv procedurální problém. Prostě protože v tom procedurální problém nebyl a bylo to pokračování ranního zasedání vlády.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já vám samozřejmě, pane předsedo, slovo dám. Jen bych si dovolil dříve, než přistoupíte k řečništi, poprosit - jakkoliv patřím také mezi ty, kterým to § 67 umožňuje zcela legitimně - abychom dále nepokračovali v diskusi víceméně technicko-procedurální. Myslím si, že ve vystoupení především ministrů financí a zemědělství bylo víceméně vyhověno požadavku, který tady byl před několika desítkami minut vznesen. Jakkoliv díky procedurám, které jsme k tomu zvolili, jsou určitá práva, ale také legitimně omezena, jednotlivých poslanců, a přetlačovat se teď v drobnostech považuji za naprosto zbytečné a nehodné této sněmovny, obzvlášť v okamžiku. kdy nás čeká ještě několik velice důležitých bodů.

Prosím, pane předsedo, uděluji vám slovo.

 

Poslanec Stanislav Gross: Dámy a pánové, budete překvapeni, já souhlasím s tím, co řekl nyní předsedající této schůze, ale uvědomme si - tohohle jsme se mohli vyvarovat, kdyby tři koaliční kluby nevyužily svého práva a nezablokovaly projednávání tohoto bodu. A v té rozpravě mohli mluvit ti, kteří v tuto chvíli, bohužel, mluvit nemohou.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Předseda klubu KSČM využívá svého práva vystoupit, tudíž mu uděluji slovo. Prosím, pane poslanče Filipe.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedající. Pane premiére, paní a pánové, já jen oznamuji, že se pokusím získat dostatečný počet podpisů na zřízení vyšetřovací komise pro privatizaci Becherovky.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Samozřejmě, vaše právo nemůže být omezeno, pane předsedo Sládku. Jste jediný, kdo se hlásí, takže vám uděluji slovo.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, dámy a pánové, myslím si, že sama vláda podává důkazy o tom, jak temné pozadí má privatizace Becherovky, protože se svým vysvětlováním dále a dále zaplétá. A dokonce předseda vlády už potom neváhá označit jednoho ministra za nepříliš pozorného. Čili takové to svalování - přitom to není ani pořádně vina, částečná nepozornost, ale snaha celou věc zatemnit.

Tak za prvé. Nedůvěryhodná je ta společnost s ručením omezeným. Všichni vědí velmi dobře, že při hodnocení podnikatelských aktivit je určitý žebříček firem a jejich právního postavení. A všichni dobře vědí, že společnost s ručením omezením je hodnocena vždy jako nejnižší, nejméně důvěryhodná, protože v případě krachu zaplatí sto tisíc a odchází s majetkem třeba i několika miliard.

Podezřelý je samozřejmě i celkem nedávný vstup bývalého kancléře pana Schwarzenberga.

Podezřelý je vstup společnosti Patria Finance.

Podezřelé je napojení na Investiční a poštovní banku, jejíž propojení se stranami vládní koalice je doloženo.

Sám předseda vlády se přece nedávno vyjádřil, že příliš nevěří ani té francouzské bance, tomu francouzskému partnerovi, o kterém prohlásil, že není v příliš dobré finanční situaci.

Speciálně v této kauze snad není jednoznačná jediná věc. Obávám se, že tato privatizační akce dopadne jako všechny předchozí. Dorozkradením zbytku, a že Becherovka - pokud ji nestačíme zkonzumovat tady - skončí v zahraničních rukách.

Spíš mě ovšem zaujal spěch vlády. Pokud by si tato vláda byla jista tím, že budou vládnout ještě tři roky, tak přece s těmi akcemi mohla postupovat pozvolna, a ne se scházet za klavírem nebo v konírně.

Pokud ovšem tato vláda cítí svůj brzký konec při předčasných parlamentních volbách, tak je zcela nabíledni, že se snaží zašantročit co nejrychleji co nejvíc.

Naše materiály, které jsme získali, poskytneme včas, protože my si publicitu musíme samozřejmě rozkládat. Víte, že včera jsme měli Arénu, takže teď máme na určitou dobu vystaráno, ale poskytneme je včas tak, abychom přispěli ke smetení této vlády prostřednictvím předčasných parlamentních voleb.

Děkuji. (Potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Nikdo další, komu to umožňuje § 67, se v tomto okamžiku s vystoupením nehlásí. Dovolím si vás požádat o podporu v následujícím postupu. Je 12.17 hodin. Myslím, že není smysluplné v tomto okamžiku zahajovat rozpravu o obou sloučených bodech, jak jsme rozhodli, týkajících se povodní. Myslím si ale, že by bylo smysluplné projednat bod, který může probíhat velmi krátce podle mého soudu, tj. návrh na změny ve složení výborů, a řádově kolem 12.30 hodin bych mohl vyhlásit přestávku do 14 hodin. Ve 14 hodin pak začít avizovanými body, stručně řečeno povodně.

Má někdo k tomuto mému návrhu nějaké námitky? Není tomu tak, děkuji vám za vstřícnost.

Dalším bodem je

 

10.
Návrh na změny ve složení výborů a komisí Poslanecké sněmovny

 

Poprosím předsedu volební komise pana poslance Roberta Koláře, aby nás seznámil s návrhy poslaneckých klubů a způsobem volby. Prosím, pane poslanče. A sněmovnu prosím o klid.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych vás seznámil s návrhy na změny ve složení výborů a komisí Poslanecké sněmovny. Jedná se o první kolo první volby.

Volební komise obdržela ve stanovené lhůtě od poslaneckých klubů návrhy na změny ve složení výborů a komisí Poslanecké sněmovny. Volební komise navrhuje veřejnou volbu hlasovacím zařízením tak, jak jsme v těchto případech vždy postupovali při ustavování jednotlivých výborů. Rovněž rezignaci doporučujeme vzít na vědomí pomocí hlasovacího zařízení veřejně.

Nejprve vás seznámím s tím, že poslanec Zdeněk Zajíček rezignoval na funkci člena výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Doporučoval bych, pane kolego, abyste po obecné části přednesl všechny návrhy, abychom otevřeli rozpravu, což nám ukládá zákon o jednacím řádu, a pak abychom podle vašeho návrhu postupovali procedurálně.

 

Poslanec Robert Kolář: Dalšími návrhy, které obdržela volební komise, je návrh na zařazení poslance Igora Němce za člena zahraničního výboru na uvolněné místo po panu Michalu Franklovi, který se vzdal svého mandátu.

Dále je to návrh na zařazení poslance Josefa Molína za člena výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí na uvolněné místo po poslanci Zdeňku Zajíčkovi.

A dále volební komise obdržela návrh na volbu poslance Jana Černého za člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny, a to na uvolněné místo po panu Michalu Franklovi, který se vzdal svého mandátu.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji vám za tuto komplexní informaci. V tomto okamžiku otevírám k návrhu, který jste přednesl, rozpravu. Táži se, jestli někdo chce v rozpravě vystoupit. Nikoho nevidím, rozpravu končím a poprosím vás, abyste nám navrhl proceduru, kterou bychom měli postupovat.

 

Poslanec Robert Kolář: Volební komise navrhuje, abychom rezignaci i jednotlivé volby uskutečnili veřejným hlasováním pomocí hlasovacího zařízení.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Já o tomto vašem návrhu musím nechat hlasovat. Proto vás poprosím o pozornost a zahajuji hlasování o procedurálním návrhu předsedy volební komise, abychom o změnách hlasovali veřejně aklamací.

Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku v hlasování č. 103. Kdo je proti?

Oznamuji, že pro hlasovalo 130 poslanců, nikdo proti, tento váš návrh byl schválen.

 

Poslanec Robert Kolář: Nyní doporučuji, abychom vzali na vědomí rezignaci poslance Zdeňka Zajíčka na funkci člena výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahajuji hlasování pořadové č. 104 a ptám se, kdo souhlasí s takto předneseným návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 155 poslanců, nikdo proti, návrh byl schválen.

 

Poslanec Robert Kolář: Dále doporučuji, abychom hlasovali o zařazení poslance Igora Němce do zahraničního výboru na uvolněné místo po panu Michalu Franklovi.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování pořadové č. 105 a ptám se, kdo souhlasí s takto předneseným návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Návrh byl schválen 103 pro, 7 proti.

Prosím o další návrh, pane předsedo.

 

Poslanec Robert Kolář: Dále navrhuji, abychom hlasovali o zařazení poslance Josefa Molína za člena výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí, je to na uvolněné místo po poslanci Zdeňku Zajíčkovi.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování č. 106 a ptám se, kdo je pro takto přednesený návrh. Kdo je proti?

Pro hlasovalo 131 poslanců, 1 proti, tento návrh byl schválen. Tuším, že máme před sebou poslední hlasování.

 

Poslanec Robert Kolář: Ano, posledním návrhem je návrh na zařazení poslance Jana Černého za člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláře Poslanecké sněmovny na uvolněné místo po panu Michalu Franklovi.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Zahájil jsem hlasování č. 107 a ptám se, kdo souhlasí s takto předneseným návrhem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování skončilo tak, že pro bylo 110 poslanců, proti 15, tento návrh byl schválen.

 

Poslanec Robert Kolář: Vážený pane předsedající, dovolte mi, abych na závěr této volby konstatoval, že poslanec Igor Němec byl zvolen za člena zahraničního výboru, poslanec Josef Molín byl zvolen za člena výboru pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a poslanec Jan Černý byl zvolen za člena stálé komise Poslanecké sněmovny pro práci Kanceláři Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jiří Honajzer: Děkuji vám za vzornou spolupráci, pane poslanče. Oznamuji, že jsme skončili tento bod, a připomínám sněmovně, že budeme pokračovat ve 14.00 hodin bodem povodně. Děkuji vám všem za vstřícnost.

 

(Schůze přerušena ve 12.24 hod.)

(Schůze opět zahájena ve 14.01 hod.)

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, milí hosté, zahajuji odpolední jednání a prosím, abyste se všichni přihlásili svými hlasovacími kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Budeme pokračovat v jednání, a to body 12. a 13.

Nyní budeme tedy projednávat bod

 

12.
Informace vlády o povodňové situaci

 

Informaci vlády uvede předseda vlády Václav Klaus, kterému uděluji slovo, a vás, dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa a abyste se znovu přihlásili svými hlasovacími kartami.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP