Úterý 30. září 1997

 

Schůze Poslanecké sněmovny

30. září 1997 ve 14.00 hodin

Přítomno: 190 poslanců

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Vážené kolegyně poslankyně, vážení kolegové poslanci, je 14.00 hodin středoevropského času. Prosím proto, abyste laskavě zaujali svá místa, ukončili své kuloární diskuse a s plným soustředěním se věnovali programu 14. schůze, na které vás srdečně vítám.

Jak víte, tuto schůzi jsem svolal podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 62 poslanců. Pozvánka vám byla zaslána v úterý 23. září. Doufám, že i pan poslanec Uhde vnímá upozornění. Opakuji ještě jednou, že pozvánka byla zaslána 23. září.

Prosím, abyste se nyní přihlásili svými identifikačními kartami a oznámili mi, kdo má náhradní kartu, případně kdo žádá o vydání náhradní karty. Zatím jsem dostal dvě upozornění tohoto typu a nyní mně dorazilo třetí. Pan poslanec Lux má náhradní kartu číslo 8, paní poslankyně Štěpová náhradní kartu číslo 7, pan poslanec Gross náhradní kartu číslo 10 a pan poslanec Nečas náhradní kartu číslo 11. Pan poslanec Smetana - náhradní karta číslo 9.

Kolegyně a kolegové, abych utišil váš nezvyklý ruch, dovolte mi, abych vás seznámil se vzrušujícím dokumentem, který se jmenuje Omluvy poslanců na 14. schůzi. Ze 14. schůze se nám omluvili tito kolegové: pan poslanec Karel Sehoř je na zasedání zastupitelstva ve Frýdku-Místku.

Prosím i pana Lobkowicze a pana poslance Zieleniece, aby vnímali, že pan poslanec Sehoř je na zasedání zastupitelstva ve Frýdku-Místku. Na zasedání téhož zastupitelstva se nachází i pan poslanec Jiří Hofman a pan poslanec Svatomír Recman. Pan poslanec Petr Nečas se nám zpočátku omluvil s tím, že má plánovanou zahraniční cestu do SRN, ale protože ho zde vidím, beru na vědomí, že cesta se zřejmě v tomto termínu neuskutečnila. Stejně tak se omluvil pan poslanec Oldřich Kužílek, pan poslanec Anton Zima se omluvil z důvodu hospitalizace, pan poslanec Vilém Holáň je na zahraniční cestě v Lucembursku, pan poslanec Vojtěch Filip byl předvolán k vrchnímu soudu, kde je i pan poslanec Miroslav Grebeníček a paní poslankyně Zuzka Rujbrová. A konečně Jiří Maštálka má jednání s delegací ruské Dumy na ministerstvu zahraničí. Konečně ze členů vlády se nám omlouvá pan ministr Karel Kühnl, který je na zasedání generální konference mezinárodní agentury pro atomovou energii.

Věřím, kolegyně a kolegové, že jste s mimořádným napětím vyslechli tuto důležitou informaci a nyní mi dovolte, abych přišel k určení ověřovatelů naší schůze. Navrhuji vám, abychom jako ověřovatele určili paní poslankyni Hanu Škorpilovou a pana poslance Jaroslava Orla. Táži se, zda má někdo jiný návrh.

Jelikož jiný návrh není, zahájil jsem první hlasování naší schůze.

Kdo souhlasí s těmito ověřovateli, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo jedna jsme stanovili ověřovateli pány poslance Jaroslava Orla a Hanu Škorpilovou, protože se pro ně ze 170 přítomných vyslovilo 159 kolegů a nikdo nebyl proti.

Nyní již můžeme přistoupit k projednání návrhu pořadu naší 14. schůze. Upozorňuji vás, že podle § 54 odst. 7 můžeme rozhodnout pouze o pořadu uvedeném v žádosti, nelze tedy žádné další body doplňovat. Budeme hlasovat o předloženém dvoubodovém návrhu programu našeho jednání.

Zahájil jsem hlasování. Kdo souhlasí s tímto programem, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji vám. Kdo je proti tomuto návrhu programu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 2 jsme rozhodli o schválení našeho programu, když tento návrh byl přijat 156 hlasy ze 178 přítomných. Nikdo nebyl proti.

Nyní tedy můžeme přistoupit k prvému čtení sněmovního tisku 241, což je

1.
Návrh poslanců Ivana Maška a dalších na vydání zákona,
kterým se mění a doplňuje zákon číslo 236 z roku 1995 Sb.,
o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem představitelů státní moci.

 

K tomuto tisku 241 máme i stanovisko vlády, a to jako tisk 241/1. Prosím pana poslance Ivana Maška, aby se za skupinu navrhovatelů ujal slova.

Pan poslanec Brožík má faktickou poznámku, omlouvám se panu poslanci Maškovi.

 

Poslanec František Brožík: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové, nechci zdržovat, jen mi dovolte, abych jménem sněmovny přivítal na našem jednání na galerii skupinu našich kolegů z Rumunské republiky, složenou z poslanců a senátorů, vedenou senátorem panem Turianu.

(Potlesk v sále.)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Brožíkovi a připojuji se k tomuto přivítání našich rumunských kolegů a nyní již prosím pana poslance Maška, aby se ujal slova.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, leží před vámi návrh novely zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, abych vás nepostrašil, předem upozorňuji, že zazvoním. Prosím kolegyně a kolegy, aby si uvědomili, že se projednává návrh na odebrání jejich 14. platu, a proto projevu pana poslance Maška věnovali soustředěnou pozornost. Děkuji vám. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Mašek: Já vám děkuji, pane předsedo. Tento zmíněný návrh předkládají poslanci Mašek, Honajzer a Borák, tedy v době, kdy byl návrh předkládán, předsedové koaličních poslaneckých klubů, a také pan poslanec a ministr Jindřich Vodička.

Dámy a pánové, víte, že v souvislosti se stabilizačním a ozdravným programem vláda rozhodla o tom, aby pracovníkům v rozpočtových a některých dalších organizacích a orgánech, kteří jsou odměňováni podle zákona č. 143/1992 Sb., nenáležel další plat za druhé pololetí roku 1997. Zároveň Poslanecká sněmovna obdobný návrh schválila při nedávno přijatém zákonu o platech státních zástupců.

Navrhovatelé tedy mají za to, že je správné provést obdobnou úpravu u představitelů státní moci, některých dalších orgánů a soudců, kteří jsou odměňováni podle zákona č. 236/1995 Sb.

Tento návrh je veden dvěma důvody. První důvod je morální. Máme za to, že by bylo nemorální, abychom si my jako představitelé státní moci ponechali 14. plat, zatímco některým úředníkům a státním zástupcům byl 14. plat odebrán. Z hlediska rozpočtu přínos není významný, je někde okolo 100 mil. Kč.

Druhý důvod návrhu této novely zákona je systémový. Zákon č. 236 svazuje výši platu představitelů státní moci některých státních orgánů a soudců s výší platu státních úředníků. Není tam ovšem vazba u dalších platů. Máme tedy za to, že touto novelou pro tento případ dalšího platu za druhé pololetí letošního roku je třeba tuto vazbu vytvořit, tedy schválit.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Maškovi. Dříve než otevřu rozpravu, chtěl bych vám sdělit, že pan poslanec Vrzal má náhradní kartu č. 6 a pan poslanec Kudláček má náhradní kartu č. 12.

Nyní prosím o vystoupení zpravodaje pana poslance Wagnera.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, vážená vládo, vážená sněmovno, zpravodaji k tomuto návrhu nezbývá než vyslovit lítost, že je předložen pozdě a doporučit sněmovně, aby se snažila o jeho co nejrychlejší projednání.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Wagnerovi. Konstatuji, že do této chvíle jsem obdržel tři písemné přihlášky do rozpravy, a to poslanců Exnera, Loukoty a Maixnera. Uděluji slovo panu poslanci Exnerovi, připraví se pan poslanec Milan Loukota.

 

Poslanec Václav Exner: Vážený pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem klubu Komunistické strany Čech a Moravy k projednávanému bodu. Náš klub souhlasí s postoupením návrhu zákona do druhého čtení. Je třeba však vzít v úvahu, že při červencové schůzi Poslanecké sněmovny se sněmovna vyhnula projednávání celé řady návrhů směřujících k zákonu, jehož změnu se chystáme právě projednat. Náš klub je toho názoru, že při jednání o tomto návrhu zákona je třeba vzít v úvahu i již přednesené pozměňovací návrhy ve druhém čtení k tomuto zákonu z červencové schůze. Konkrétně jsme připraveni znovu předložit k posouzení otázku vazby platu ústavních činitelů na minimální mzdu nebo průměrnou mzdu. Vzhledem k tomu, že zákon o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců v současné době má celou řadu dalších systémových vad, o kterých jsme již zde v Poslanecké sněmovně z různých klubů hovořili, chystáme se zároveň v rámci druhého čtení i po předběžném projednání s některými dalšími kluby připravit doprovodné usnesení se žádostí, aby vláda připravila celkové nové znění zákona v dohledné době.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Exnerovi. Uděluji slovo panu poslanci Loukotovi. Připraví se pan poslanec Maixner.

 

Poslanec Milan Loukota: Pane předsedo, dámy a pánové, domnívám se, že na každém návrhu, ať vládním nebo poslaneckém, který je zde ve sněmovně vznesen, je možno nalézt řadu pozitiv, ale stejně tak i negativ. Je tomu tak i v tomto případě.

Jako nesporně pozitivní fakt vidím to, že si poslanci sami sobě chtějí odebrat 14. plat, čímž si de facto snižují prebendy. To je plně v souladu s programem naší politické strany a s postojem našeho poslaneckého klubu.

Domnívám se současně, že je nutné, aby zde právě te" zaznělo, že republikáni vždy prosazovali snížení platů ústavních činitelů, a to nejen nyní ve druhém volebním období Poslanecké sněmovny, ale i v období prvním a rovněž tak v 7. volebním období České národní rady.

Je mi samozřejmě známo, že v tento okamžik bohužel nejednáme o snížení platů ústavních činitelů, ale jen o odebrání jedné jeho části. Přesto si myslím, že je to velice významný signál, který vysíláme našim spoluobčanům. Je to snad poprvé v polistopadovém dění, kdy si poslanci po neustálém zvyšování příjmů chtějí tyto - byť nepatrně - zkrátit.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče. Kolegyně a kolegové, znovu vás prosím o klid, včetně pánů poslanců Skopala a Plevy, kteří mezi sebou živě diskutují. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Milan Loukota: Jak jsem však již předznamenal v úvodu svého vystoupení, snad na všem je možné najít něco pozitivního i negativního. Chci se ještě v krátkosti pozastavit nad tím, co v tomto konkrétním návrhu spatřuji negativního. Možná je to maličkost, ale já jsem zaslechl názor, že odebrání 14. platu ústavních činitelů si vlastně vyžádaly ničivé povodně z léta tohoto roku a že takto ušetřené peníze mají být mimo mnoha dalších použity k nápravě škod, které povodněmi vznikly. Samozřejmě, že jsem pro všemi deseti. Mám ale obavy, že tyto finance budou použity zcela odlišně. Stanou se nepochybně součástí státního rozpočtu a já jaksi nevidím záruku v tom, že jediná koruna bude použita v záplavových oblastech. Spíše mám obavy, že s nimi budou lepeny díry v rozpočtu, které jsou zaviněny jednak špatnou skladbou rozpočtu a pak zajisté i nedobrým hospodařením.

Tím chci tedy říci, že v podstatě nevidím nic pozitivního na tom, když budou peníze, které jsme připraveni svým rozhodnutím ušetřit, použity např. v důsledku konkrétní neschopnosti pro krachující České dráhy.

Myslím, že je možné nalézt daleko spravedlivější rozhodnutí. Dávám vám, vážené kolegyně a kolegové, tuto možnost.

Ponechme stávající zákon 236/1995 Sb., v té podobě, v jaké se nachází, a přijměme, byť vnitřní rozhodnutí, že se po prosincové výplatě všichni vzdáme svých 14. platů a tyto peníze věnujeme na konkrétní účel. Např. na obnovu některé z povodněmi poškozených mateřských školek nebo třeba opravu poškozené komunikace z města "x" do obce "ypsilon". Prostě pojďme se dohodnout, že se 14. platů dokážeme zřeknout i beze změny zákona a tyto peníze věnujme opravdu pro dobrou věc. Jsem přesvědčen, že tento akt je natolik zavazující, že neponechá stranou jediného poslance, ba naopak najde porozumění i u ostatních ústavních činitelů, kteří si z něj vezmou příklad. Jsem dokonce přesvědčen, že pokud tuto myšlenku zrealizujeme, bude to daleko silnější a pozitivnější signál, který do české společnosti vyšleme, než přijetí tohoto návrhu zákona.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Pane poslanče, setrvejte ještě chvilku u řečniště. Chtěl jsem se vás zeptat, zda váš návrh lze interpretovat jako návrh na zamítnutí předloženého návrhu zákona případně na jeho vrácení k dopracování.

 

Poslanec Milan Loukota: Pane předsedo, ani jedno, ani druhé. Dával jsem svým kolegům ke zvážení pouze tuto možnost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Ano, děkuji. Pochopil jsem. Nyní uděluji slovo panu poslanci Maixnerovi, připraví se pan poslanec Ivan Mašek.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP