Úterý 30. září 1997

 

Poslanec Pavel Maixner: Pane předsedo, vážení hosté, dámy a pánové, na dnešní 14. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny máme projednat jediný bod programu, a to je doplněk zákona č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců ve znění zákona č. 138/1996 Sb.

Je velmi zarážející, že při nedávném projednávání novely výše jmenovaného zákona nedošlo k úpravě, kterou dnes musíme ve velkém shonu na mimořádné schůzi schvalovat. Již od začátku roku bylo jasné, že naše ekonomika daleko pokulhává za proklamacemi vládních kormidelníků a strategie, kterou zvolila vládní koalice, je v hluboké krizi, která se nedá překonat žádnou novelou, žádnou reformou, žádnou změnou, ale jen a jen novým systémem vládní moci, který by přinesl novou změnu ve skladbě základních ekonomických pilířů vládní moci. I přes tento hluboký úpadek nedošlo během roku u vládní oligarchie k žádnému stupni sebereflexe a jejich morální úpadek se nesl a stále nese ruku v ruce s naší ekonomickou krizí. Kdyby toto nebyla pravda, jistě by se našlo dost poslanců z řad vládní koalice, kteří by podpořili zákon, který navrhoval poslanecký klub SPR-RSČ o snížení platů ústavních činitelů, k němuž nedošlo. Přitom jedna z vládních stran na veřejnosti ráda prohlašuje, že usiluje o radikální snížení platů ústavních činitelů, ale opak je pravdou. SPR-RSČ vždy podporovala na politické scéně takové kroky, které by vzbudily ve veřejnosti alespoň pocit, že politika se nerovná zbohatnutí, ale politika rovná se služba národu. Politická scéna by se nikdy neměla vzdálit na takové míle od skutečné reality a běžného života, jak se stalo po dobu vládnutí této koalice. Rádoby politici se sami povýšili na polobohy nedotknutelné zákonem, oplývající imunitou, neomezenou mocí, arogancí a údajným patentem na rozum. Opak je ale pravdou, jak jsme svědky vlastně i dnes, kdy narychlo, pod tlakem veřejného mínění urychleně rušíme své 14. platy.

Ano, SPR-RSČ ráda podpoří tuto novelu zákona, která je logickou součástí skutečného stavu naší ekonomiky ve státě a odráží část programu naší strany. Byla to právě jen a jen naše strana, která systematicky celá léta usiluje o rozumnou relaci platových tarifů ústavních činitelů a reálných tarifů ostatních spoluobčanů v našem státě. Jsem rád, že dochází opětovně sice po letech k něčemu, co SPR-RSČ prosazuje už léta. Myslím si, a dnes jsme toho svědky, že dojde postupně na návrhy republikánů stále častěji a ona fiktivní nálepka extremismu a dalších přívlastků, které jako mlha obklopují celou naši stranu, zmizí, protože ona podstata mít ve státě jakési nebezpečí, strašáka, který údajně usiluje o zvrat demokracie, již vyčpěla a veřejnost i pod tíhou naší masmediální blokády přichází na to, že i tato vize byla vzdušným zámkem jako vize prosperující tržní ekonomiky, růstu hrubého domácího produktu a zvýšení životní úrovně obyvatel. Zatím se bohužel ona životní úroveň zvýšila jen těm vyvoleným, ale na ty, co hrubý domácí produkt produkují, nedošlo.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Maixnerovi. Uděluji slovo panu poslanci Maškovi. Připraví se jako poslední písemně přihlášený pan poslanec Jičínský.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, chtěl bych promluvit k jedné věci. Chtěl bych říci za sebe, ale věřím, že i za ostatní navrhovatele, že jsme si vědomi toho, že jsou různé názory na různá ustanovení zákona č. 236, na to, jak vysoké mají být platy poslanců, jaké mají být náhrady u poslanců i u jiných činitelů, např. u soudců apod. Chtěl bych v zájmu toho, aby byl splněn účel návrhu, který podáváme, na vás všechny apelovat, abyste v průběhu druhého čtení se snažili neextendovat tento návrh, neextendovat v těch věcech, které nemají tak jasný konsensus jako má návrh na odebrání dalšího platu. Takové rozšiřování tohoto návrhu zákona by mohlo vést k tomu, že by se zákon nepodařilo schválit nebo by se ho nepodařilo schválit včas. To by byl nejhorší výsledek, který by byl možný, protože jestliže nenabude tento zákon účinnosti do začátku prosince tohoto roku, nastane problém s tím, že 14. plat bude vyplacen a já se domnívám, že to by byl výsledek, který si nikdo z nás nepřeje.

Proto, aby se dal tento návrh zákona projednat ve zkrácených lhůtách, navrhuji, aby lhůta na projednávání ve druhém čtení byla zkrácena na 40 dnů, to zaprvé, zadruhé navrhuji, aby tento návrh zákona byl přikázán rozpočtovému výboru. Domnívám se, že projednání v tomto jednom výboru u věci, která má takovýto konsensus, naprosto postačí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Maškovi. Pane poslanče, o vašich návrzích samozřejmě nechám po ukončení rozpravy hlasovat. Nyní je přihlášen pan poslanec Jičínský, připraví se pan poslanec Jaroslav Novák.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Pane předsedo, vážení kolegové, o tomto návrhu lze říci: pozdě, ale přece. Jestliže říkáme - pozdě, ale přece - pak bychom se měli zamyslet, proč jsme ho nepřijali dříve. Myslím, že vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna se u občanů netěší příliš velké...

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, následuje zvonění. (Ozývá se cinkání zvonku.) Pro některé citlivější povahy předem upozorňuji, že zazní tento zvuk. Kolegové, prosím vás, když se chcete bavit, jděte ven.

Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Zdeněk Jičínský: Když se Poslanecká sněmovna netěší velké důvěryhodnosti u občanů, měli bychom si z toho vyvodit jistý závěr, že bychom měli více přemýšlet o tom, jak určitá naše usnesení na občany působí. To, že jsme nebyli s to se nad vládním návrhem před parlamentními prázdninami dohodnout a jisté nezbytné změny přijmout, přispělo právě k oné tiskové kampani, která je nepochybně jednou z příčin poklesu důvěryhodnosti parlamentu.

To je věc vážná, která se týká vládní koalice, týká se i opozice, týká se důvěryhodnosti nás všech.

Zároveň si na rozdíl od kolegy Maška nemyslím, že při projednávání tohoto návrhu nelze projednávat i určité další změny, které by odstranily některé nelogičnosti, které v tomto platném zákoně jsou, aniž by se přeměňovala celá koncepce zákona. K tomu opravdu čas není, ale jisté dílčí změny i spolu s tímto návrhem jsou podle mého názoru časově realizovatelné.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Jičínskému. Uděluji slovo panu poslanci Jaroslavu Novákovi, připraví se paní poslankyně Vlasta Hrůzová.

 

Poslanec Jaroslav Novák: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, já doufám, že tato schůze sněmovny je myšlena vážně a nejde pouze o to, aby se takříkajíc vlk nažral a koza zůstala celá. V tomto případě, aby poslanecké a senátorské platy zůstaly stejné, kapse neubylo a občané byli uspokojeni prázdnou frází. Takže přejdu z úvodu rovnou k meritu věci.

Je svatou pravdou a lze to jednoduše doložit, že jsme nejednou - správně řečeno při každé příležitosti - poukazovali na přímo nemravnou výši platů poslanců a dnes již i senátorů. Samozřejmě i ministrů a jejich náměstků. To dodávám pro pořádek. Bylo to již dávno před tím, nežli tyto platy dosáhly současné astronomické výše. Tedy před kritikou pana Macka a dalších. Amerika již byla objevena, vážení. Za službu národu se neplatí. Toto známé Rašínovo heslo by si mnohý z přítomných měl dát na dosah svého zraku nebo si je připomenout alespoň ve chvíli, kdy dojde ke hlasování. Sáhněte si, prosím, vážení přítomní, do svého svědomí, pokud nějaké máte, zda již máte spočítáno, kolik poslaneckých platů poberete v tomto volebním období a jaká bude výsledná suma. Ať vás urazím, či ne, jsem přesvědčen, že obava předčasných voleb vás straší jako noční můra.

Byli jsme voleni nikoliv pro výsadu tučných prebend, ale abychom zde hájili zájmy těch, kteří nám dali důvěru ve volbách. Podívejme se např. na Anglii, která se může chlubit skutečně dlouhou tradicí demokracie. Kolikanásobek průměrného platu obyčejných lidí tam činí plat ústavního činitele?

Pokud jste přesvědčeni, že vaši voliči vám přejí, že nemají výhrady vůči vašim odměnám, pak vám vaši bohorovnost při hlasování skutečně z celého srdce přeji, protože věřím, že s prohlubujícím se rozdílem mezi příjmy ústavního činitele a obyčejným člověkem se jen přibližuje pád do propasti, ve které ti, kteří pohrdají názorem obyčejných lidí, nakonec skončí. Nebudete to vy, kdo o volbách bude rozhodovat. Budou to právě voliči, kteří rozhodnou o vás. Záměrně říkám o vás, protože o republikánech je známo, že své stanovisko k této věci hájí neměnně od první chvíle. Podle toho budeme samozřejmě hlasovat v souladu se svým programem, názorem našich voličů a též Rašínovým heslem.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Novákovi. Slovo má paní poslankyně Vlasta Hrůzová.

 

Poslankyně Vlasta Hrůzová: Pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, návrh poslanců Ivana Maška a dalších se jeví být na první pohled návrhem dobrým. První dojem však často klame a nejinak je tomu i v tomto případě. Tím, že bude zákonodárcům odejmut jeden jediný - čtrnáctý - plat, chtějí koaliční poslanci dokázat občanům, že se spolu s nimi uskrovní. Nedokazatelné však dokázat nelze. Kdyby tomu tak totiž skutečně bylo a koaliční poslanci toužili sloužit nikoli sobě, ale občanům, podpořili by již dávno republikánské návrhy na radikální snížení poslaneckých platů. To však neučinili, naopak je vždy zcela nehorázně smetli ze stolu. Bylo to mnohokrát v tomto i v minulém volebním období.

Poslanecký klub SPR-RSČ však s iniciativou v této záležitosti po prohrané bitvě neskončil. Navrhl zrušit poslancům nejen letošní čtrnáctý, ale i třináctý a čtrnáctý plat v příštím roce. Náš návrh však, ačkoliv jsme jej předložili včas, na programu dnešního jednání zařazen není, a přitom je již nejzazší termín k tomu, aby se začal projednávat a v případě schválení mohl být potvrzen Senátem, prezidentem a následně realizován.

Dnes jsme se zde tedy sešli kvůli návrhu z koaliční dílny, který dostal přednost před naším, a to jen proto, že jeho případné schválení bude mít na poslance menší finanční dopad. Nejde tedy o přiblížení se řadovým občanům, ani o jakési symbolické gesto toho, že sněmovna se sociálně slabými občany alespoň cítí. Jde pouze o to předvést se, oklamat opět veřejnost. Co může s finančně dobře zajištěným poslancem udělat to, že nedostane jeden plat, a to navíc čtrnáctý, o kterém si mnozí občané mohou nechat jen zdát? Odpověď zní - vůbec nic. Nanejvýš, pokud u něj absentuje svědomí, si může mnout ruce, jak si podvodně zvýšit kredit u občanů jestli se tak ovšem stane. Občané totiž po četných negativních zkušenostech již všemu nevěří. Pokud poslanec svědomí nepostrádá, musí mu být i v případě, že návrh podpoří, protože se drží hesla "lepší něco než nic", jedině trapně. A to za své kolegy z jiných poslaneckých klubů, kteří se neštítí ničeho a nestydí absolutně za nic.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji paní poslankyni Hrůzové. Písemné přihlášky byly vyčerpány, ale vidím, že je ještě přihláška z pléna - a to pan poslanec Krejsa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedo, vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, jsem rád, že svoláním této de facto mimořádné schůze našeho ctihodného sboru přiznal de iure předseda parlamentu a vůdce pseudoopozice pan Miloš Zeman, že situace se díky balíčkům pana premiéra v naší zemi stabilizovala natolik, že Poslanecká sněmovna v této chvíli nenalezla vážnější problém k jednání, než projednávat platy ústavních činitelů, navíc přesně v zemanovském duchu. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá a nejoblíbenější.

Abych vám, co jste mne zbavili imunity, vaše pokrytecké hlasování o čtrnáctém platu trochu opepřil, nahlédnu letmo a bez zběhnutí od tématu do sousedního parlamentu v Polsku. Základní plat polského poslance se v nedávno zvoleném parlamentu zvyšuje z dosavadních 1200 zlotých na 8000 zlotých - opakuji - z dosavadních 1200 zlotých na 8000 zlotých. Pokud poslanec nevykonává jinou pracovní činnost než tu povinnou vůči voličům, dostanou - zřejmě aby neumřeli hlady - dalších 5000 zlotých, což je dohromady - a pan ministr Zieleniec mě případně poopraví - přes 3500 amerických dolarů měsíčně.

Věřím, že se vám, kolegyně a kolegové, bude po této mé stručné informaci hlasovat lépe a radostněji.

K samotnému návrhu na snížení platů ústavních činitelů a soudců: Pokud si autoři míní dělat z národa blázny a vysmívat se všem, kdo si o průměrném platu jedenáct tisíc mohou pouze nechat zdát, a opravdu tady odhlasujeme, že si zrušíme čtrnáctý plat a o soudcích dokonce rozhodneme o nich bez nich, pak jsme právě vyhráli sociální demokracii volby.

A to by pak byl přesně ten atomový výbuch, kterým tak obratně žongloval přednedávnem pan předseda Zeman.

Pokud se tedy nechceme o příštích volbách odpařit do atmosféry, musíme, a to, prosím, berte jako procedurální návrh do druhého čtení, odbourat z našich kont či peněženek nejen 14., ale i 13. plat a navíc snížit celý zdanitelný plat ústavních činitelů o 40 %. Proto ve druhém čtení navrhnu nahradit dosavadní text návrhu zákona textem novým ve smyslu toho, aby se dosavadní zdanitelný příjem ústavních činitelů snížil o 40 % a zrušil tzv. 13. a 14. plat. Přijetí tohoto mého návrhu bude ve druhém čtení rozhodující pro hlasování našeho poslaneckého klubu. Pokud neprojde tento návrh, navrhnu ve druhém čtení jiný text, a sice: Funkce poslance je funkcí čestnou, a proto mu žádný plat nenáleží. Věřím pevně, že tento návrh podpoříte, stejně jako jste podpořili mé zbavení imunity, a že volič si konečně přestane o tomto parlamentu říkat s Gogolem - cituji Gogola, aby nedošlo k nedorozumění: Všichni jsou darebáci. Darebák sedí na darebákovi a darebákem ho pohání. Je tam jen jeden pořádný člověk, předseda, a i ten je, mám-li říci pravdu, svině. Tolik Gogol.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Krejsovi a dávám slovo panu poslanci Rudolfu Šmucrovi.

 

Poslanec Rudolf Šmucr: Pane předsedo, dámy a pánové, jsem velice překvapen tím, že se tato 14. schůze Poslanecké sněmovny vůbec koná. Návrh poslanců Ivana Maška a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 236/1995 Sb., o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb. - tento návrh zákona není ničím jiným než zoufalým výkřikem do tmy. Iniciativa poslance Maška v této věci je obdivuhodná. Šturmování předsedy parlamentní strany v závěru roku je jen zoufalou snahou této strany zviditelnit se za každou cenu.

Na minulých schůzích sněmovny SPR-RSČ předložila návrh zákona, sněmovní tisk č. 10, který se týká této věci. Dále má SPR-RSČ připraveny další návrhy tohoto zákona, sněmovní tisk 237 a 246, které jsou obsaženy v pracovním podkladu pro přípravu řádné 14., teď už 15. schůze Poslanecké sněmovny, uvedeném v předpokládaném zahájení v úterý 14. října 1997 pod bodem č. 36 a 37. To znamená před návrhem Ivana Maška a dalších, který je uveden pod č. 38. Toto jen dokazuje, že zmrzačená verze republikánského návrhu zákona, který ODA pouze okopírovala, je projednávána záměrně dříve než republikánské originály tohoto zákona.

(Předsedající: Promiňte, pane poslanče, kolegyně a kolegové, prosím vás o klid. Vím, že je to někdy těžké, ale přesto vás prosím o klid. Pokračujte, pane poslanče.)

Příslovečným záchranným stéblem má být tato nepovedená kopie výše uvedeného návrhu zákona, která má tuto maličkou stranu zachránit před politickým utonutím. Republikánský návrh zákona je rozšířen o tu skutečnost, že by představiteli a soudci nenáležel 13. a 14. plat i v příštím roce. Jsem toho názoru, že když se má šetřit, tak důsledně, jak je uvedeno v republikánských návrzích, a nikoli to, co předkládá ODA.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Šmucrovi, uděluji slovo panu poslanci Neherovi, připraví se pan poslanec Krampera. Pana poslance Filipa mám napsaného. Hlásíte se jako předseda klubu, pane poslanče? V tom případě máte přednost. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Paní a pánové, dovolte mi, abych vyzval všechny nás k tomu, abychom se mírnili ve svých výrocích a vystoupeních v této věci. Jsem přesvědčen, že je to věc jednoduchá a je jistě racionálnější to, abychom věc projednali a hlasováním rozhodli, zda s ní souhlasíme, nebo ne, aby tato schůze nestála víc než ony 14. platy.

Děkuji vám. (Potlesk)

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Filipovi, uděluji, jak už jsem oznámil, slovo panu poslanci Neherovi, připraví se pan poslanec Krampera.

 

Poslanec Jindřich Nehera: Pane předsedo, dámy a pánové, je přinejmenším podivné, že se dnes scházíme na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, kde máme projednat zrušení 14. platu ústavních činitelů a soudců, který stejně vůbec nic neřeší, a jde jednoznačně o populistický krok pana kolegy Maška z tzv. občanské a rádoby demokratické strany a dalších.

Musím této Poslanecké sněmovně a občanům naší země připomenout, že SPR-RSČ již několik let usiluje o snížení platů ústavních činitelů. Již několikrát podala návrh takového zákona, ale, bohužel, nikdy nebyla vyslyšena a setkala se u ostatních kolegů s obrovskou nevolí, zápornou kritikou a konečným smetením tohoto návrhu zákona o snížení platů ústavních činitelů.

Musím rovněž připomenout, že i sám velký premiér Václav Klaus slíbil, že on sám podá vlastní návrh zákona na snížení platů ústavních činitelů. Bohužel to byl rovněž pouhý předvolební trik a další Klausův podvod na voličích. Jednu chvíli se dokonce nechali slyšet i lidovci, že platy ústavních činitelů by se měly snížit, a to dokonce až o 60 %. I zde však zůstalo pouze u populistických slov a titíž velkohubí poslanci byli nakonec proti snížení platů a neprošel dokonce ani vládní návrh zákona o snížení platů ústavních činitelů, kde se jednalo pouze o snížení 10procentní.

(Předsedající: Promiňte, pane poslanče, kolegyně a kolegové, znovu vybízím ty, kdo se chtějí bavit, aby tak šli činit do kuloárů. Pokračujte, pane poslanče.)

Jak si všichni jistě vzpomínáme, byl tento návrh zákona odložen.

Musím zde rovněž připomenout republikánský návrh zákona o zrušení zbytečného Senátu, který odčerpává značnou část ze státního rozpočtu na udržování politických mrtvol. Neprošel ani návrh zákona, aby senátor byla funkce čestná, a tudíž bezplatná. Není bez zajímavosti, že v současné době přišel na to, že Senát je drahý a zbytečný, místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Macek. Místopředseda ODS Miroslav Macek šel dokonce tak daleko, když prohlásil, že České republice by stačilo 50 až 60 poslanců v Poslanecké sněmovně. Nikomu přitom nevadí, že i toto si pan Macek, čelný představitel Občanské demokratické strany, vypůjčil z programu SPR-RSČ.

Na závěr bych chtěl podotknout, že budu hlasovat pro přijetí tohoto návrhu zákona, ale musím znovu zdůraznit, že tento návrh zákona je nic neřešící a ze strany pana kolegy Ivana Maška z Občanské demokratické aliance, party rozhádaných populistů, nejde o nic jiného, než o jeho zviditelnění se a vzhledem k jeho vzrůstu se ani nedivím.

Děkuji za pozornost.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji panu poslanci Neherovi a uděluji slovo panu poslanci Zdeňkovi Kramperovi.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP