Úterý 11. listopadu 1997

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji. Kdo se dál hlásí do obecné rozpravy? Jestliže nikdo, otevírám podrobnou rozpravu. Jako první se do ní přihlásila paní kolegyně Rujbrová, kterou prosím, aby se ujala slova, připraví se pan poslanec Exner.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Pane předsedající, dámy a pánové, jedním z kritérií míry vyspělosti právního řádu je i četnost výskytu retroaktivních norem, tedy norem, které mají zpětnou působnost. Každá právní norma reguluje určité chování. V souladu s požadavkem právní jistoty a zákonnosti jsou to normy, které upravují chování do budoucnosti, tedy normy, zjednodušeně řečeno, které praví: od zítřka je dovoleno, od zítřka je zakázáno. Naopak retroaktivní norma se vztahuje k minulosti a dnes autoritativně rozhodne, co bylo včera zakázáno nebo povoleno.

Zajisté všichni vnímáme možné svévolné působení retroaktivních norem. Nenechme se proto zmást zdánlivě racionálním návrhem a uvědomme si, že právě retroaktivní normu přijímáme. V době, kdy tento zákon nabude účinnosti, budou mít soudci, nemluvím o nás, splněny zákonem stanovené podmínky pro vydání dalšího platu za druhé pololetí roku 1997. Debatujeme tedy o retroaktivní normě, normě, která je v rozporu s požadavkem právní jistoty, tedy jedním z principů právního státu, který se tu pokoušíme tvořit.

Chceme-li tedy přijmout toto populistické rozhodnutí, měli bychom se omezit na vlastní platy, nebo se zavázat, že je odevzdáme na nějaké ušlechtilé účely.

Chtěla bych tedy podat pozměňovací návrh k návrhu zákona poslanců Maška a dalších v tomto znění:

Navrhovaný § 4 a) zní: představiteli další plat za druhé pololetí roku 1997 nenáleží.

Vynecháme-li tedy tímto způsobem soudce, kteří nemají, stejně jako my, důvod k populismu, jsem připravena podpořit návrh zákona, i když k tomu asi budu muset zavřít oči. V opačném případě pro něj hlasovat nemohu. Ovšem chtěla bych dodat, že pokud snad můj odmítavý hlas by se měl náhodou projevit jako zlatý, jsem připravena odevzdat 14. plat nebo se ho zřeknout jinou formou.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Rujbrové, prosím, aby se slova ujal pan kolega Exner.

 

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, dámy a pánové, návrh, který právě projednáváme, se našemu poslaneckému klubu jeví jako nesystémový, vytržená dílčí problematika není ta nejpodstatnější v současném zákoně a zákon je také značně populistický vzhledem k tomu, co je návrhem, který má být řešen.

Jsme připraveni tento zákon podpořit jedině v souvislosti s tím, že vláda rozhodla o analogickém krácení platů zaměstnanců v orgánech státní správy, některých dalších orgánech a obcích. Bylo by naprosto nekolegiální, nekorektní a také nepřípustné, aby představitelé státní moci a některých dalších státních orgánů si ponechali výhody a platy, které na druhé straně vláda ostatním státním zaměstnancům zkrátila.

Na druhé straně však tento zákon, který má celou řadu dalších závažných vad, je předmětem přetahování v Poslanecké sněmovně už delší dobu. Připomeňme si jen, že v souvislosti s projednáváním sněmovního tisku 141 byly přijaty pozměňovací návrhy rozpočtového výboru v dubnu letošního roku, potom na jednání sněmovny v květnu a v červnu a v červenci byly další pozměňovací návrhy, které sněmovna v červenci jedním hlasováním odmítla s poukazem, že se platy představitelů státní moci nebude zabývat.

Pana poslance Sládka bych chtěl informovat o tom, že není pravda, že jen představitelé republikánské strany mají výhrady i k výši platů. Připomenu jen pozměňovací návrhy, které byly obsaženy v tisku 141/5, které také např. z pozic naší strany hovořily o snížení platu ústavních činitelů podle návrhu, který je tam obsažen.

Pan poslanec Wagner, předseda rozpočtového výboru, nás opakovaně informoval, že rozpočtový výbor požádal o údaje o profesní skladbě platů Český statistický úřad. Konstatuji, že uběhlo již takřka tři čtvrtě roku a půl roku od toho, kdy jsme odmítli se zabývat hlasováním o pozměňovacích návrzích k tomuto zákonu, a nemáme ani údaje ani jiný rozbor ani nový návrh, kterého bychom se mohli dotknout.

V této souvislosti jsem byl pověřen klubem Komunistické strany Čech a Moravy, abychom znovu navrhli sněmovně, aby hlasovala alespoň o tom nejzákladnějším, totiž o tom, aby platy nejvyšších představitelů státní moci a některých dalších státních orgánů a soudců nebyly vázány na maximální plat nejvyššího státního, tj. ministerského úředníka, ale aby byly vztaženy k platům, které více reprezentují platovou základnu u nás, buď k minimální mzdě nebo k průměrné měsíční mzdě. V tom případě by totiž zájem představitelů státní moci, vlády i poslanců nebyl zaměřen na to, aby případně rostly platy nejvyšších státních úředníků, ale byl zaměřen na to, aby celkově rostly příjmy našich obyvatel, pokud možno také v závislosti na rozvoji ekonomiky naší země.

Podrobnější argumentaci k tomuto návrhu jsem přednesl na červencové schůzi Poslanecké sněmovny, proto se nyní již omezím jenom na samotné přednesení návrhu ve dvou alternativách.

Navrhuje se:

Současný návrh zákona, který hovoří o zařazení nového § 4 a), označit jako bod 2 a do návrhu zákona vložit další bod 1 tohoto znění:

§ 3 odst. 3 včetně poznámky pod čarou číslo 1 zní: Odstavec 3. Platovou základnou je ynásobek minimální měsíční mzdy stanovené státním předpisem. Odvolávka na poznámku číslo 1.

Text poznámky číslo 1 pod čarou: § 2 odst. 1 písm. b) nařízení vlády České republiky č. 303/1995 Sb., o minimální mzdě.

Hodnoty navrhujeme ve třech variantách. Varianta A: y = 13,5. Tato varianta v podstatě by zachovávala současný plat ústavních činitelů, přičemž pro další valorizace a změny by za základ byla vzata minimální mzda.

Varianta B: y = 12,1. Tato varianta odpovídá návrhu vlády z počátku roku, aby se platy poslanců snížily přibližně o 10 %.

Varianta C: y = 10. Tato varianta odpovídá návrhům KDU-ČSL a také SPR-RSČ na snížení platů poslanců přibližně na úroveň 25 000 Kč.

Pokud by nebyla přijata tato alternativa pozměňovacího návrhu, navrhuji druhé znění. Bod 1 § 3 odst. 3 zní: Platovou základnou je vždy pro období od dubna běžného roku do března příštího roku ynásobek průměrné měsíční mzdy podle údajů Českého statistického úřadu za uplynulý kalendářní rok.

Hodnoty y pro tento případ jsou následující: y = 3,2 ve variantě A, y = 2,8 ve variantě B, y = 2,4 ve variantě C, kdy jednotlivé varianty mají stejný dopad jako varianty v první alternativě, jak jsem se o ní zmínil.

Hlasování o tomto pozměňovacím návrhu v každé alternativě si představuji tak, že by se nejdříve rozhodlo o hodnotě y, která by potom byla zařazena do textu pozměňovacího návrhu.

žf2činnost této části zákona, tedy bodu 1, navrhuji dnem 1. 4. 1998.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Exnerovi a uzavírám rozpravu vzhledem k tomu, že se do ní nikdo dál nepřihlásil. V tomto okamžiku se chci zeptat, zda se chtějí k rozpravě nějak vyjádřit zástupce navrhovatele či zpravodaj? Není tomu tak.

Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že zazněly.....pardon, pan poslanec Sládek se hlásí, vlastně po skončení prvního bodu.

 

Poslanec Miroslav Sládek: Pane předsedající, žádám před hlasováním o přestávku na poradu republikánského klubu v délce 55 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Zaregistroval jsem. Dámy a pánové, vzhledem k tomu, že k předloženému návrhu zákona byly předneseny pozměňovací návrhy, budou po zpracování obvyklou cestou rozdány všem poslancům na lavice a samozřejmě na návrhy, které zazněly, zareaguji, až pro to bude správná chvíle.-

V tomto okamžiku tedy přerušuji jednání této schůze. O slovo se hlásí pan kolega Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane místopředsedo, domnívám se, že pokud nejsou přihlášky do rozpravy, lze rozpravu uzavřít, protože se hlasuje ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Stalo se, rozprava je uzavřena.

 

Poslanec Jozef Wagner: V tom případě není žádný důvod ji přerušovat.

 

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Já jsem teď pouze začal přemítat. Prosím, ať uváží jednotlivé kluby během krátké přestávky, kterou z technických důvodů budu muset vyhlásit, protože jsem na to upozorňován obsluhou hlasovacího a technického zařízení, zvážily, zda chceme pokračovat v této schůzi ve čtvrtek nebo v pátek. Prosím, abyste to zvážili. Pokud jsou nějaké nejasnosti k této otázce, obraťte se na mě v přestávce, kterou vyhlašuji do 15.10 hodin.

V tomto okamžiku přerušuji jednání 16. schůze.

 

(Schůze přerušena ve 14.56 hod.)

 

 

(Schůze opět zahájena v 15.14 hodin.)

Místopředseda PSP Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, abyste zaujali svá místa. Prosím, abyste se dostavili do jednací síně tak, abychom mohli pokračovat v jednání, které je plánováno na dnešní den.

Na závěr přestávky mi sdělili zástupci klubů, že většinové stanovisko je takové, že bude více klubům vyhovovat pokračovat v jednání této schůze ve čtvrtek v 9.00 hodin.

Dovoluji se tedy v tomto okamžiku přerušit 16. schůzi, protože jsme projednali její první bod, poděkovat panu zpravodajovi a zástupci navrhovatelů, přivítat ministra financí Ivana Pilipa a plynule vstoupit do jednání 15. schůze.

 

(Schůze přerušena v 15.15 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP