Čtvrtek 13. listopadu 1997

 

Pokračování schůze Poslanecké sněmovny (13. listopadu)

Přítomno: 174 poslanců

 

 

(Schůze opět zahájena v 9.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, je 9.00 hodin, tedy čas, kdy mi přísluší, abych zahájil přerušené jednání 16. schůze Poslanecké sněmovny.

Všechny vás srdečně vítám, prosím, abyste se přihlásili hlasovacími kartami, případně oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty, popřípadě kdo jakou náhradní kartu dostal. Pan poslanec Stanislav Gross má náhradní kartu č. 2.

Seznámím vás se jmény těch, kteří jsou omluveni pro dnešní schůzi. Jsou to paní a pánové Vlasta Štěpová, Pavel Tollner, Ladislav Skopal, Karel Sehoř, kteří jsou na služební cestě v Londýně, dále pak František Brožík, který je služebně v Lucemburku, Anna Rž9aschová, která je nemocná, Olga Sehnalová je rovněž na zahraniční cestě, Robert Kolář je nemocen.

Z vlády dnes budeme muset postrádat pana předsedu Václava Klause, který, jak všichni víme, je na oficiální návštěvě ve Spojených státech, stejně tak jako ministr kultury Jaromír Talíř, paní ministryně Vlasta Parkanová je nemocná, Jiří Skalický má služební jednání ve Vídni a Josef Lux se rovněž omlouvá z dnešní schůze z důvodu neodkladných povinností v Brně.

Mám informaci, že nemocen je rovněž pan poslanec Martin Přibáň.

Dámy a pánové, prosím o klid. Než přistoupíme k jednání, umožníme novému kolegovi, aby složil

poslanecký slib.

Na 15. schůzi Poslanecké sněmovny v úterý 11. listopadu prohlásil pan poslanec Roman Češka, že se vzdává svého mandátu.

Žádám nyní předsedkyni mandátového a imunitního výboru paní poslankyni Jitku Kupčovou, aby nás seznámila s kroky, které mandátový a imunitní výbor po prohlášení poslance Romana Češky učinil, a představila nám nového poslance a poté přečetla ústavou předepsaný slib, který pan poslanec složí do rukou předsedy Poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové, byl bych velmi rád, kdybychom vydrželi, věřím, že krátké, jednání dnešní schůze bez toho, abych musel zvedat zvonek, zvonit či napomínat. Nerad bych vyvolával jednotlivé poslance a nabádal je ke klidu.

Konstatuji, že v tuto chvíli mám informaci o tom, že zatím ještě nejde hlasovací zařízení, ale protože není vznesen žádný požadavek na to, abychom v tuto chvíli hlasovali, myslím si, že můžeme v programu schůze pokračovat tak, jak jsem před chvilkou uvedl.

Slovo má místopředsedkyně mandátového a imunitního výboru paní poslankyně Jitka Kupčová.

 

Poslankyně Jitka Kupčová: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážení členové vlády, paní a páni poslanci, dne 11. listopadu 1997 se pan Roman Češka vzdal poslaneckého mandátu formou prohlášení na 15. schůzi Poslanecké sněmovny.

Mandátový a imunitní výbor na své 19. schůzi dne 12. listopadu 1997 přijal usnesení č. 81, ve kterém konstatoval, že pan Roman Češka se poslaneckého mandátu platně vzdal a zároveň, že na tento uvolněný poslanecký mandát nastupuje náhradník pan Miroslav Leština.

Dnes, 13. listopadu 1997, předal předseda Poslanecké sněmovny pan Miloš Zeman novému poslanci Poslanecké sněmovny osvědčení o vzniku mandátu. V souladu s ustanovením § 4 zákona č. 90/1995 Sb. o jednacím řádu Poslanecké sněmovny složí pan poslanec Miroslav Leština poslanecký slib.

Žádám pana poslance Miroslava Leštinu, aby předstoupil před Poslaneckou sněmovnu, a zároveň prosím předsedu Poslanecké sněmovny, aby přijal slib nového poslance.

"Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí." (Slib poslance, potlesk.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Takže, dámy a pánové, vítám mezi námi pana poslance Miroslava Leštinu a jménem nás všech mu přeji v poslanecké práci hodně štěstí a úspěchů.

Nyní budeme projednávat zbývající bod této schůze, kterým je

 

2.
Návrh poslanců Ivana Maška a dalších na vydání zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 236/1995 Sb.,
o platu a dalších náležitostech spojených s výkonem funkce představitelů státní moci
a některých státních orgánů a soudců, ve znění zákona č. 138/1996 Sb.
(sněmovní tisk 241) - třetí čtení

 

Tímto zahajuji třetí čtení tohoto návrhu a prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal zástupce navrhovatelů pan poslanec Ivan Mašek a rovněž zpravodaj rozpočtového výboru pan poslanec Jozef Wagner.

Pozměňovací návrhy, které byly předneseny ve druhém čtení, máme jako sněmovní tisk 241/3.

žádám nyní zpravodaje poslance Jozefa Wagnera, aby spolu se mnou sledoval rozpravu, kterou v tuto chvíli podle § 95 odst. 2 našeho jednacího řádu otevírám.

Písemné přihlášky do rozpravy nemám, takže se zdá, že rozpravu mohu uzavřít. Stalo se tak a můžeme nyní vyslechnout případně závěrečné slovo zástupce navrhovatelů. Zdá se, že pan poslanec Mašek nemá zájem vystoupit v tuto chvíli.

Prosím tedy, aby se zpravodajských povinností ujal pan poslanec Jozef Wagner.

Zdá se nicméně, že hlasovací zařízení pořád ještě není v pořádku, takže v tuto chvíli mi nezbývá nic jiného než schůzi na 10 minut přerušit.

Je 9.08 hodin, v 9.20 přistoupíme k hlasování.

Prosím pěkně, pan poslanec Wagner má jedno sdělení, tak mu dáme příležitost.

 

Poslanec Jozef Wagner: Já bych požádal před přerušením, jestli byste, pane předsedající, se dotázal sněmovny, jestli chce před hlasováním písemně přehled k návrhu pana poslance Grosse o skutečnostech rozhodných pro posouzení této věci, a tj. najeté kilometry a průměrnou spotřebu u všech vozidel. Já se domnívám, že by bylo užitečné to dát pánům kolegům k dispozici. Přestávka by k tomu mohla být využita. Nicméně jsou to data, které nelze dát k dispozici z rozhodnutí někoho, jen z rozhodnutí sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dobře, jenže sněmovna může rozhodovat na základě hlasování, takže já v tuto chvíli nevidím jinou možnost než i tuto záležitost případně odložit.

O slovo se přihlásil místopředseda sněmovny Karel Ledvinka.

 

Místopředseda PSP Karel Ledvinka: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, já jen chci omluvit kancelář, za to kancelář opravdu nemůže. Dokud poslanec nesplní předepsaný slib, nemůže být zapsán do počítače a tudíž nemohlo být oživeno zařízení. Prosíme o 10 minut.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Čili v 9.20 hodin, jak jsem ohlásil, budeme pokračovat.

 

(Schůze přerušena v 9.10 hodin)

 

 

(Schůze opět zahájena v 9.20 hod.)

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, prosím, abyste se ještě jednou zaregistrovali svými hlasovacími kartami. Prosím, aby pan poslanec Wagner nás ještě jednou seznámil s tím, co přednesl před přestávkou a ostatní prosím o klid.

 

Poslanec Jozef Wagner: Pane místopředsedo, domnívám se, že k tomu dnešnímu rozhodování to není tak nezbytné. Kdyby byla vznikla přestávka a bylo by ji možno takto využít, bylo by to účelné, ale nechci zdržovat schůzi sněmovny. Domnívám se ale, že by bylo rozumné, aby sněmovna rozhodla, že tento podklad se má předat všem poslancům dodatečně. Pro dnešní rozhodování to není nezbytné.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dámy a pánové, jsou nějaké námitky proti tomu, abychom o tomto námětu pana poslance Wagnera rozhodli hlasováním, a to právě tež93? Námitky nejsou, takže jsem zahájil hlasování, které má pořadové číslo 3.

 

Táži se, kdo souhlasí s návrhem pana poslance Jozefa Wagnera? Kdo je proti? Děkuji.

Hlasování skončilo výsledkem 120 pro, 2 proti. Návrh byl přijat.

 

Nyní prosím pana zpravodaje Jozefa Wagnera, aby se ujal svých zpravodajských úkolů. Prosím o klid, paní a pánové.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, pokusil bych se vyslovit názor k předloženým pozměňovacím návrhům ještě před tím, než o nich budeme jednotlivě hlasovat.

Pokud jde o návrh paní poslankyně Rujbrové, který byl předložen v pořadí první, musím konstatovat, že má jistou míru relevance. Je platným územ a v některých případech i jistou mírou kodifikace v evropských zemích, že soudcům se platy nesnižují. Z tohoto důvodu je možné tento návrh akceptovat, protože jiný výklad, výklad o stejné míře spravedlnosti, domnívám se, v tomto případě tu míru relevance nemá, protože se nejedná o žádné obecně platné rozhodování, ale o rozhodování mezi kategoriemi ústavních činitelů a vysokých státních úředníků, kde onen první zmíněný princip, který respektovala paní poslankyně Rujbrová, je více na místě.

U návrhu pana poslance Exnera se domnívám, že by bylo užitečné, kdybychom mohli postupovat tak, abychom vzali v úvahu, že úmyslem sněmovny bylo, aby se splnilo to, co bylo hlavním smyslem návrhu kolegy Maška a dalších, to je aby se upravily další platy v roce 1997 a nic jiného. A proto návrh kolegy Exnera by mohly komplikovat tuto otázku a bylo by užitečné, aby pan kolega Exner buď návrh stáhl nebo abychom se rozhodli nejdříve přijmout doprovodné usnesení paní kolegyně Plechaté a pokud bude přijato, tak má pan kolega Exner reálný důvod, proč to stáhnout a sněmovna by se vlastně zavázala ten problém řešit neprodleně následně, dokonce ve lhůtě, která bude jejím usnesením stanovena. Pokud bychom přistoupili k hlasování o pozměňovacích návrzích přednostně, jak je ve sněmovně zvykem, musel bych doporučit návrh pana kolegy Exnera odmítnout, a to ve všech variantách.

Pokud jde o návrh paní kolegyně Plechaté, je akceptovatelný. Problematické je pouze datum. Některým se mohou zdát dva měsíce v novém roce mnoho a jiným se mohou zdát málo.

Návrh pana poslance Grosse byl vysloven ve dvou variantách. V jedné variantě původně rozpočtovému výboru a ve druhé variantě organizačnímu výboru. Za rozpočtový výbor mohu říci, že budeme velmi rádi, když to dostane kdokoli jiný rozhodovat, jen ne my, ale bohužel právní stav je takový, že sněmovna uložila rozpočtovému výboru, aby k provádění zákona 236/95 přijímal příslušná usnesení a upravoval poměry. Z toho důvodu se domnívám, že relevantní je návrh, který to ukládá výboru rozpočtovému.

Pokud, pane předsedající, neuznáte za potřebné rozhodnout o tom, že by se nejdřív schválila doprovodná usnesení, můžeme přistoupit k hlasování o pozměňovacích návrzích.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: O slovo se přihlásil zástupce navrhovatele pan poslanec Ivan Mašek.

 

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, také já bych se chtěl jen krátce vyjádřit k několika návrhům za navrhovatele novely zákona.

Návrh paní poslankyně Zuzky Rujbrové jako navrhovatel nepodporuji. Domnívám se, že není žádný důvod, aby soudci v tomto případě měli jiný režim, než mají např. státní zástupci, u kterých sněmovna také rozhodla, že jim 14. plat letos nebude vyplacen.

Co se týká návrhů pana poslance Václava Exnera, nepodporuji tyto návrhy zásadně.

Návrhy na doprovodná usnesení. Návrh paní poslankyně Plechaté podporuji. K návrhu pana poslance Grosse jsem se původně pro střet zájmů nechtěl vyjadřovat, ale když jsem zjistil, jakou částku čerpá ze státního rozpočtu na tyto náhrady pan předseda poslaneckého klubu SPR-RSČ Sládek a jeho spotřebu benzínu na 100 km, která znamená, že zřejmě státním benzínem ještě živí několik dalších doprovodných vozidel, tak tento návrh také podporuji.

Děkuji za pozornost.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP