Úterý 9. prosince 1997

 

Poslanec Oldřich Kužílek: Pane předsedající, souhlasím s kolegyní Rujbrovou, že o tom nelze hlasovat, ale z jiného důvodu, protože toto hlasování by bylo porušením zákona. Ona zde provedla poměrně dlouhý výklad, ale některým věcem se vyhnula. Dle mého soudu není teď možné hlasovat o návrhu poslance Ransdorfa, je to nehlasovatelný návrh a ani ve třetím čtení takový návrh nemůže být. V každém případě bychom porušovali zákon.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Dávám ještě jeden procedurální návrh. Nechť ústavně právní výbor v době mezi druhým a třetím čtením posoudí tyto skutečnosti a nechť předseda nebo místopředseda ústavněprávního výboru nás seznámí se závěry, ke kterým ústavně právní výbor dospěl.

 

Rozhodneme o tom hlasováním, které zahajuji a které má pořadové číslo 106. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování v tuto chvíli skončilo s výsledkem pro 136, 25 proti, takže jsme usnesli to, co jsem navrhl a budeme pokračovat v rozpravě. Nyní vystoupí paní poslankyně Šojdrová, připraví se pan poslanec Holáň.

 

Poslankyně Michaela Šojdrová: Vážený pane předsedající, vážená vládo, dámy a pánové, v rámci podrobné rozpravy k návrhu zákona o rozpočtu navrhuji: v kapitole 333 - Ministerstva školství, z programu 333 030 - výstavba a technická obnova sportovních zařízení - aby částka 50 mil Kč č. řádku 945, označena jako jiné neuvedené hospodářsko právní formy, byla převedena do řádku č. 845 - občanská sdružení tělovýchovy a sportu.

Kdybych měla svůj názor zdůvodňovat, musela bych opakovat tytéž důvody, které zde uvedl pan poslanec Hulinský a to považuji za zbytečné. Omezím se tedy pouze na konstatování, že pokles prostředků určených pro tělovýchovu a sport o 30 % považuji za velmi těžko přijatelný. (Hluk v jednacím sále. Předsedající napomíná: dámy a pánové já vás všechny prosím, aby to co si potřebujete říci, abyste tak učinili spíš v kuloárech než v jednací síni.)

Protože chápu napjatost rozpočtu, nenavrhuji navýšení prostředků pro tělovýchovu z jiných kapitol. Navrhuji pouze přesun 50 mil Kč investičních prostředků ve prospěch občanských sdružení tělovýchovy a sportu a to v zájmu alespoň udržení technického stavu chátrajících sportovních zařízení.

Dámy a pánové, o tělovýchově se dnes zde nehovoří poprvé - já považuji tento návrh z hlediska potřeb pro tělovýchovu a sport za nedostatečný, ale z hlediska možných prostředků, které můžeme v rámci rozpočtu ještě nějak přerozdělovat, za možný. Proto prosím, abyste tento návrh podpořili.

V závěru ještě zdůrazňuji, že podávám tento návrh jako podmíněný, hlasovatelný v případě nepřijetí návrhu pana poslance Ransdorfa a Hulinského.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Šojdrové a prosím pana poslance Holáně, aby se ujal slova.

 

Poslanec Vilém Holáň: Vážené kolegyně, vážení kolegové v rámci druhého čtení podávám pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu pana kolegy Ullmanna. Podstatou jeho návrhu je, aby do kapitoly 335, Ministerstvo zdravotnictví, do programu 335 010, výstavba a obnova nemocnic, byl zařazen nový titul "Fakultní nemocnice Ostrava - Poruba, pavilon péče o matku a dítě," s individuální dotací 100 mil Kč. V této části pozměňovacího návrhu kolegy Ullmanna s ním plně souhlasím, avšak navrhuji, aby uvedená částka vznikla proporcionálním snížením tří položek kapitoly 335, Programu 335 010 a sice položek 1921001 z 250,5 mil Kč na 2O2,5 mil Kč, z položky 1921015 ze 128 mil Kč na 100 mil Kč a z položky 1922007 ze 150 mil Kč na 126 mil Kč. Nikoli tedy z jím navržené položky, což byla první stavba chirurgických oborů ÚVN, kapitoly 307, jak navrhoval kolega Ullmann.

Zdůvodnění první části - přesun prostředků do Fakultní nemocnice Ostrava - je stejné jako podal kolega Ullmann. Zdůvodnění změny vůči jeho návrhu je toto. Za prvé ÚVN je efektivní součástí pražského zdravotnictví a věcná nutnost dostavby tohoto zařízení není menší než zařízení, která jsou v původním návrhu zahrnuta. A za druhé přesun uvnitř kapitoly 335 je přehlednější a ukazuje i podstatu problému, totiž stálé opomíjení regionálních proti centrálním investicím. A to je třeba napravit.

Kromě tohoto návrhu chci podpořit návrh kolegy Sehoře a dalších poslanců, kteří podporují posílení finančních prostředků pro zahájení stavby dálnice D 47.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vilému Holáňovi. Prosím, aby se slova ujala paní poslankyně Zuzka Rujbrová. Připraví se pan poslanec Martin Smetana.

 

Poslankyně Zuzka Rujbrová: Dámy a pánové, v dnešní době, kdy justice je ze všech stran kritizována za způsob a rychlost vyřizování věcí, bych ráda upoutala vaši pozornost na situaci Okresního soudu v Chomutově. Tento soud patří již od počátku 90. let mezi nejkritizovanější z hlediska množství a rychlosti vyřizování trestních i civilních věcí. Současná situace u tohoto soudu je taková, že z 26 plánovaných míst soudců je obsazena polovina, stav nevyřízených věcí činí více než 11 000. Pro ilustraci mohu uvést, že kdyby od této chvíle žádné další případy k tomuto soudu nedocházely - ale ty samozřejmě přicházejí - dočkali by se účastníci vyřízení dnes podaných žalob asi za 4 roky. Soud byl též předmětem kritiky z toho důvodu, že některé trestní věci nebyly včas vyřízeny a z tohoto důvodu také došlo k promlčení trestního stíhání.

Současná situace je neřešitelná, pokud nedojde k naplnění stavu soudců. Aby se tak stalo, bylo by ovšem nutno mít je kam posadit a zřídit pro ně jednací síně. To není možné ve stávající budově, která již dnes neodpovídá potřebám 13 soudců. Soudu se podařilo získat v bezprostředním sousedství zdevastovanou budovu, která by mohla být na soudní budovu přestavěna. Ve spolupráci s městem má možnost pro soudce získat dokonce i byty. Jedinou překážkou řešení této situace jsou jako obvykle peníze. Rekonstrukci si vyžádá náklady kolem 50 mil. Kč, z toho požadavek na rok 1997, který nebyl zatím do rozpočtu Ministerstva spravedlnosti zahrnut, činí 27 850 000 korun. Bez těchto investic nelze na Chomutovsku zajistit důsledný a rychlý postih trestné činnosti, ani vyřizování civilních sporů ve lhůtách, které by odpovídaly praxi jiných soudů.

Z toho důvodu navrhuji vzít z kapitoly Všeobecná pokladní správa - vládní rozpočtová rezerva částku 27 850 000 Kč a zařadit do Všeobecné pokladní správy novou položku - investiční akce rekonstrukce budovy soudu Chomutov ve výši 27 850 000 Kč.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Rujbrové. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Smetana jako poslední z písemně přihlášených.

 

Poslanec Martin Smetana: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, v rámci projednávání vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1998 ve druhém čtení navrhuji následující tři pozměňovací návrhy, a to ve čtyřech variantách. Navrhuji redukovat výdaje kapitoly 329 - Ministerstvo zemědělství, o celkových výdajích ve výši 15,866 mld. Kč o částku: varianta A 4,9 mld., varianta B 3,8 mld., varianta C 2,2 mld., varianta D 1,8 mld. a touto sumou posílit kapitolu 333 - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy o: varianta A 1,15 mld., varianta B O,95 mld., varianta C 0,5 mld. a varianta D 0,2 mld. s určením pro dotace vysokým školám.

Dále varianta A 1,55 mld., varianta B 1,15 mld., varianta C 0,7 mld., varianta D 0,6 mld. Kč přesunout do kapitoly 313 - Ministerstvo práce a sociálních věcí s určením pro posílení objemu finančních prostředků vynakládaných na sociální dávky.

Třetí kapitolou, kterou navrhuji posílit o: varianta A 2,2 mld., varianta B 1,7 mld. Kč, varianta C 1 mld. Kč, varianta D 1 mld. Kč, je rozpočet Ministerstva zdravotnictví, tedy kapitola 335. Takto posílený rozpočet Ministerstva zdravotnictví navrhuji směrovat do položky neinvestiční příspěvky příspěvkovým organizacím.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Smetanovi. S upřesňujícím vystoupením se přihlásil pan poslanec Krejsa. Připraví se pan poslanec Ivan Vrzal.

 

Poslanec Josef Krejsa: Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, dámy a pánové, krácení rozpočtu Ministerstva obrany po vyzvání zpravodajem Jozefem Wagnerem upřesňuji takto. Stahuji část svého návrhu týkající se definice jednotlivých položek, tj. ponechávám celkovou částku ke zkrácení ve výši 8 145 465 000 Kč a navrhuji krácení provést takto:

Za prvé v kapitole Ministerstvo obrany v položce běžné výdaje se snižuje tato položka o 6 mld. Kč. Z toho podpoložka platy zaměstnanců a ostatní platby za provedenou práci o 1 596 879 Kč, z toho platy zaměstnanců o 1 596 879 Kč, tj. redukce o 20 %.

Za druhé, dále z toho položka povinné pojistné o 564 753 000, tj. odpovídající redukce o 20 % a stejně tak za třetí, u položky příděl FKSP snížení o 20 %, tj. o 32 208 000 Kč.

Za čtvrté, v položce kapitálové výdaje navrhuji snížení o 2 mld.. 145 mil. 465 tis. korun, čímž se v celkovém součtu dostáváme na již citovanou částku redukce 8 mld.. 145 mil. 465 tis. Kč. Snížení v kapitálových výdajích navrhuji rozdělit rovnoměrně na všechny armádní programy.

Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Krejsovi. Chci ještě splnit jeden svůj dluh. Pan poslanec Nečas má náhradní kartu č. 13, pan poslanec Janeček č. 20. Nyní prosím, aby se slova ujal pan poslanec Ivan Vrzal.

 

Poslanec Ivan Vrzal: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, záměrně jsem čekal až na závěr rozpravy, abych z pohledu státního rozpočtu dílčí návrh usnesení předložil až poté, co zazní všechny zásadní projevy na toto téma.

Chtěl bych na základě jednání hospodářského výboru a komise pro státní informační systém a po dohodě s ministrem financí předložit návrh usnesení týkající se státního finančního systému. Toto usnesení bude mít dva body a budu potom procedurálně požadovat, aby se o nich hlasovalo najednou.

1. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR žádá vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně koncepci budování státního informačního systému.

2. Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR doporučuje vládě, aby prostředky určené pro státní informační systém v kapitole 398 Všeobecná pokladní správa byly čerpány až po schválení této koncepce hospodářského výboru.

Toto usnesení navazuje jednak na jednání komise pro státní informační systém hospodářského výboru a dále na určitá opatření, která provedl rozpočtový výbor směrem k větší kontrole čerpání prostředků na státní informační systém a záměrem tohoto usnesení je pokusit se dotáhnout tyto věci do konce tak, aby skutečně prostředky na tuto problematiku byly vynakládány úsporně.

Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vrzalovi, slovo má pan poslanec Jozef Wagner.

 

Poslanec Jozef Wagner: Dámy a pánové, nejdřív mám jednu technickou opravu. V usnesení rozpočtového výboru je položka 10 miliónů pro Akademii věd ČR. Je to společné pracoviště Akademie věd ČR a Palackého univerzity Olomouc. Prostředky mají být určeny pro Palackého univerzitu Olomouc, prosím provést tu opravu, účel zůstává stejný.

Dále mám jeden pozměňovací návrh. Navrhuji v rozpočtové kapitole Poslanecká sněmovna zvýšit příjmy o 65 miliónů, prodej zařízení Lipnice a v kapitole Akademie věd snížit příjmy o 65 miliónů.

A do doprovodného usnesení navrhuji, aby výdaje státního rozpočtu určené soukromým školám byly Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy uvolněny jen těm školám, které se zaváží, že průměrný plat pedagogických pracovníků školy nepřevýší průměrný plat ve srovnatelné státní škole. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Wagnerovi a pro jistotu se táži, zdali ještě někdo nechce vystoupit v rozpravě? Pokud ne, tak končím druhé čtení návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 1998.

Dámy a pánové, nebudeme začínat další bod, s tím začneme až zítra v 9.00 hodin a tím bodem bude

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se doplňuje zákon ČNR č. 500/1990 Sb.,
o působnosti orgánů České republiky ve věcech převodů vlastnictví státu
k některým věcem na jiné právnické nebo fyzické osoby, ve znění pozdějších předpisů /sněmovní tisk 260/ - prvé čtení.

 

Je to sněmovní tisk 260, připomínám, že odůvodňovat tento návrh by měl pan ministr Ivan Pilip a zpravodajem je pan poslanec Jozef Wagner.

Já vám přeji příjemný večer v Praze a loučím se s vámi. Na shledanou.

(Schůze přerušena v 19.03 hodin.)

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP