Úterý 13. ledna 1998

 

Poslanec Václav Exner: Pane předsedo, vážení členové vlády, dámy a pánové, dovolte mně, abych navrhl zařazení nového bodu na pořad dnešní schůze s názvem Usnesení Poslanecké sněmovny k porušení Ústavy ČR v souvislosti se zadržením poslance Miroslava Sládka . Navrhuji, aby se v tomto bodě Poslanecká sněmovna usnesla, že za prvé konstatuje porušení Ústavy ČR, a to čl. 27, odst. 5 v souvislosti se zadržením poslance Miroslava Sládka dne 11. 1. 1998, a za druhé, aby požádala příslušné orgány ČR, aby bezodkladně odstranily vzniklé důsledky této skutečnosti.

Krátké zdůvodnění návrhu usnesení: Zdůvodnění dávám z toho důvodu, že je přirozeně potřeba alespoň v základu objasnit, proč navrhujeme zařazení tohoto bodu do programu schůze. Citovaný odstavec čl. 27 ústavy ve své první větě konstatuje, že poslance nebo senátora lze zadržet, jen byl-li dopaden při spáchání trestného činu nebo bezprostředně poté. Podle všech informací, které mám k dispozici, 11. ledna 1998 není znám žádný trestný čin, který by pan poslanec Miroslav Sládek způsobil, spáchal. Ledaže bychom za takový počítali jednání s předsedou Poslanecké sněmovny o možné proceduře předčasných voleb do Poslanecké sněmovny.

Dámy a pánové, přestože v mnoha případech nesouhlasím s vystoupením poslance Sládka, ani naše strana tak nesouhlasí v některých případech kategoricky, je třeba si uvědomit, že je třeba bránit naši ústavu proti možným porušením, a to bezvýjimečně. Domnívám se, že je také potřeba bránit moc zákonodárnou proti moci výkonné i proti moci soudní, pokud by porušovaly rovnováhu vztahů mezi nimi a pokud by vycházely z pozic, které neodpovídají právnímu řádu naší země. Na případ poslanců se vztahuje při zadržení zvláštní zákon, kterým je Ústava ČR. Ústava ČR v tomto smyslu je jednoznačně nadřazena všem ostatním zákonům a domnívám se, že je naprosto nesporné, že k porušení citovaného odstavce čl. 27 ústavy došlo.

Chtěl bych také upozornit na to, že Listina základních práv a svobod v článku 37, odst. 1, dává každému právo odepřít výpověď, jestliže by jí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě nebo osobě blízké, a také v případech obviněných článek 40 Listiny základních práv a svobod konstatuje v odst. 4, že obviněný má právo odepřít výpověď. Tohoto práva nesmí být žádným způsobem zbaven.

Konstatuji, že mně ani expertům, se kterými jsem o věci hovořil, není známa na ústavní úrovni žádná jiná norma ani žádné jiné ustanovení, které by mohlo negovat nebo oslabit citované ustanovení ústavy, čl. 27, odst. 5. 

Proto se domnívám, že je potřeba přijmout příslušné usnesení a hlavně vyvodit důsledky, které z této situace vyplývají, a napravit neprávní stav.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Promiňte, pane poslanče, ale nepostřehl jsem, že byste...

 

Poslanec Václav Exner: Omlouvám se, pane předsedo, je to moje chyba, už ji napravuji.

Protože jde o velmi závažnou věc, která se dotýká možnosti působit v Poslanecké sněmovně, navrhuji projednání tohoto usnesení jako bod 1 pořadu této schůze.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Nyní je váš návrh úplný. Hlásí se ještě někdo do rozpravy k programu této schůze? Jelikož tomu tak není, rozpravu uzavírám a o předložených návrzích budeme samozřejmě hlasovat v pořadí, v jakém byly podány.

Nechám tedy nejprve hlasovat o svém návrhu, tj. zařadit jako první bod našeho jednání změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny. Bude-li tento bod přijat, pak v jeho rámci zazní podle naší tiché dohody i vystoupení předsedy volební komise pana poslance Koláře.

 

Zahajuji druhé hlasování na této schůzi. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 2 ze 195 přítomných poslanců bylo 163 pro a 3 proti, takže návrh byl přijat.

 

Za druhé jsem vám navrhl, abychom zákon vrácený prezidentem republiky, tedy zákon o zdravotním pojištění, zařadili za stávající bod 2, který máte na pozvánce, tedy jako bod 3, nyní, samozřejmě, jako bod 4 po přijetí předchozího pozměňovacího návrhu. Znovu opakuji, hlasujeme pouze o pořadí. Zákon nám ukládá tento bod na dnešní schůzi tak jako tak zařadit.

 

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 3 ze 195 přítomných poslanců bylo 165 pro a nikdo proti. Tím byl i tento můj druhý návrh přijat.

 

Nyní přejdeme k návrhu pana poslance Grosse. Pan poslanec Gross navrhl, aby náš program byl rozšířen o nový bod, a sice návrh ústavního zákona o zkrácení funkčního období Poslanecké sněmovny . Jedná se o tisk 351 s tím, že tento bod by byl zařazen za bod zákona vráceného prezidentem republiky. Táži se pana poslance Grosse, zda jeho návrh interpretuji správně. Je tomu tak.

 

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že tento návrh byl schválen v hlasování pořadové č. 4, když ze 194 přítomných poslanců bylo pro 119 a proti 71.

 

Dále pan poslanec Vik navrhl, aby byl zařazen nový bod zpráva ministryně spravedlnosti o legálnosti zadržení poslance Sládka , a to za návrh, který jsme právě nyní schválili, tedy za návrh pana poslance Grosse. Táži se pana poslance Vika, zda jsem i jeho návrh interpretoval správně. Je tomu tak.

 

Zahajuji proto hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu? Děkuji.

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 5 tento návrh nebyl přijat, když ze 195 přítomných bylo 96 pro, 49 proti a pro pořádek 50 nehlasovalo.

 

Nyní budeme hlasovat o návrhu pana poslance Filipa o zařazení návrhu ústavního zákona pana poslance Exnera a dalších. Jedná se o sněmovní tisk č. 350, a to za bod 3 našeho programu, ve smyslu, že bodem 3 je návrh zákona vráceného prezidentem. On je to teď už asi bod 4 nebo 5, ale to teď není podstatné. Rozumíme si. Táži se pana poslance Filipa, zda jsem správně interpretoval jeho návrh? Děkuji, pane poslanče.

 

Zahajuji tedy hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování č. 6 byl tento návrh přijat, když ze 195 poslanců bylo 98 pro, 82 proti.

 

Pan místopředseda Ledvinka po citovaném vysvětlení stáhl svůj návrh. Zbývá nám tedy návrh pana poslance Exnera, a sice, aby byl zařazen nový bod Usnesení Poslanecké sněmovny k porušení Ústavy České republiky v souvislosti se zadržením poslance Sládka , a to jako bod 1 našeho pořadu jednání. Táži se pana poslance Exnera, zda jsem ho interpretoval správně. Je tomu tak.

 

Zahajuji tedy hlasování. Kdo je pro tento návrh pana poslance Exnera, ať zdvihne ruku a stiskne tlačítko. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové č. 7 nebyl tento návrh přijat, když se pro něj ze 195 vyslovilo 92 poslanců a proti 78.

 

Mohu konstatovat, že tu mám drobný problém, a sice, že za bod 3 byly zařazeny 2 navržené tisky: tisk 351 a 350. Navrhuji Poslanecké sněmovně, abychom pořadí určili schválením pořadí obou těchto návrhů s tím, že předpokládám, že padne návrh na sloučení rozpravy k oběma. Má někdo zásadní námitky? Protože jinak by tento problém byl neřešitelný a museli bychom případně losovat, což jistě nikdo z nás nechce. Námitky jsou? Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vojtěch Filip: Děkuji, pane předsedo. Mohl bych vznést námitku, že bych to mohl udělat podle čísel tisků, když náš tisk je číslo 350, ale námitku nevznáším, jenom podotýkám, že jsem již formálně navrhl sloučení rozpravy k oběma tiskům.

 

Předseda PSP Miloš Zeman: Děkuji. Vzhledem k tomu, že zpravodajem k oběma tiskům - nemýlím-li se - je pan poslanec Zajíček, předpokládám, že tento návrh zazní v rozpravě, ať k tomu či onomu tisku.

Nyní mně dovolte, abych konstatoval, že jsme schválili pozměňovací návrh pana poslance Grosse a pana poslance Filipa, takže nyní nám zbývá hlasovat o programu ve smyslu schválených pozměňovacích návrhů, tedy o celkovém znění programu.

 

Zahájil jsem hlasování. Kdo je pro tento program jako celek, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Děkuji. Kdo je proti tomuto návrhu našeho programu?

Konstatuji, že v hlasování pořadové číslo 8 byl tento návrh přijat, když ze 194 přítomných se 119 vyslovilo pro a 32 bylo proti.

***


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP